Crosstrainer onderhouden? Zo voorkom je een reparatie

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op december 11, 2022

Crosstrainer schoonmaken onderhouden repareren
Crosstrainer schoonmaken onderhouden repareren

Heb je een crosstrainer gekocht? Dan wil je deze natuurlijk jarenlang met plezier kunnen gebruiken. En dit is ook mogelijk als je het apparaat regelmatig onderhoudt.

Het onderhouden van je crosstrainer is belangrijk voor de levensduur, maar ook voorkomt het vervelende geluiden en eventuele reparaties. 

Gebruik onze uitleg en tips voor crosstrainer onderhouden.  

Hoe onderhoud je een crosstrainer?

Een crosstrainer heeft niet veel onderhoud nodig. Maar er zijn wel een aantal dingen die je kunt doen om de levensduur van het fitnessapparaat te verlengen. 

Het is belangrijk om je crosstrainer regelmatig schoon te maken. Doe dit het liefst na elke training. Zo voorkom je dat er zweetdruppels op de onderdelen terecht komen.

Zweet lijkt misschien onschuldig, maar het kan je crosstrainer erg beschadigen. Er kan bijvoorbeeld roest of corrosie ontstaan. 

Daarnaast raden we aan om het sporttoestel iedere 6 tot 12 maanden een grote onderhoudsbeurt te geven.

Wat je dan precies moet doen? Dat leggen we uit in het crosstrainer onderhouden stappenplan.

Grondige reiniging

Crosstrainer schoonmaken onderhoud

Om zo lang mogelijk van je crosstrainer gebruik te maken, is het verstandig om het apparaat 1 tot 2 keer per jaar grondig te reinigen.

Je haalt nu niet alleen een vochtige doek over de onderdelen, maar ook gebruik je een speciaal reinigingsmiddel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan Bike Cleaner.

Maak de crosstrainer helemaal nat en spray deze in met het middel. Laat het even intrekken en wrijf het vervolgens uit met een natte doek.

Maak het oppervlak hierna helemaal droog met een schone, droge doek. 

Schroeven vastdraaien

Crosstrainer schroeven aandraaien

De schroeven van de crosstrainer kunnen losdraaien tijdens het gebruik. Controleer of deze nog goed vast zitten. Is dit niet het geval? Draai ze dan opnieuw vast. 

Dit kun je trouwens het beste meerdere keren in het jaar controleren. Dit hoeft niet na elke training, maar check de schroeven bijvoorbeeld iedere maand.

Onderdelen smeren

Tijdens het crosstrainer onderhouden is het belangrijk om de bewegende delen te smeren met een siliconenspray. Zo voorkom je stroeve bewegingen en vervelende piepgeluiden.

Smeer de bewegende onderdelen minimaal 1 keer per jaar. 

Begint het fitnessapparaat te piepen? Dan is dit een teken dat je de draaiende onderdelen moet insmeren.

Tips voor het onderhouden van je crosstrainer

Je verlengt de levensduur van je crosstrainer door deze goed te onderhouden. Een regelmatige onderhoudsbeurt is dus erg belangrijk.

Gebruik deze extra tips voor het onderhouden van je crosstrainer:

  • Maak het toestel na elke trainingsbeurt schoon door alle onderdelen snel af te nemen met een vochtige doek. Maar pas op: gebruik geen te natte doek. 
  • Heb je de crosstrainer een tijdje niet gebruikt? Of lig je er door een blessure even uit? Verwijder dan regelmatig het stof van het frame. Stof kan namelijk terecht komen in de binnenkant van het fitnessapparaat.
  • Maak de binnenkant van de crosstrainer schoon door de kappen los te maken. Ja, dit kan gewoon! Zo laat je stof en vuil de binnenkant niet aantasten. 
  • Ook de ondergrond is van belang voor een lange levensduur. Plaats het toestel op een vlakke ondergrond. Leg bij voorkeur een vloermat neer zodat de crosstrainer stevig staat. Bovendien beschadig je zo de vloer ook niet.

Toch stuk? Zo kun je een crosstrainer repareren

Crosstrainer repareren

Heb je je crosstrainer goed onderhouden, maar is deze toch stuk gegaan? Wanneer het apparaat plotseling zwaar trapt of geen weerstand meer geeft, voorspelt dit niet veel goeds.

In sommige gevallen los je het probleem zelf op, maar soms is ook reparatie door een professional nodig. 

De crosstrainer piept

Wanneer je crosstrainer piept, heeft deze geen reparatie nodig. Je verhelpt een vervelend geluid door de bewegende onderdelen in te smeren met siliconenspray.

Piept het dan nog? Dan zitten de schroeven misschien te los of te vast aangedraaid.

Geen weerstand meer

Voel je geen weerstand meer? Dan is er waarschijnlijk iets aan de hand met de motor. Draait deze niet meer? Dan heb je het probleem gevonden.

Dit betekent dat het motortje van de crosstrainer defect is. Kijk goed of de kabels nog zijn aangesloten. 

Draait de motor nog wel? Dan wijst dit op een probleem met de display.

Kun je het probleem niet vinden? Schakel dan een professional in voor het repareren van de crosstrainer.


Misschien ook interessant:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *