Weerstand hometrainer/crosstrainer kapot? Oorzaken & Oplossingen

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op december 20, 2022

Weerstand kapot hometrainer crosstrainer
Weerstand kapot hometrainer crosstrainer

Is de weerstand van je hometrainer of crosstrainer kapot? Dit betekent niet dat het apparaat helemaal stuk is. 

Hier vind je de mogelijke oorzaken en oplossingen van een kapotte weerstand, zodat je snel weer aan je conditie kunt werken.  

Oorzaken problemen met de weerstand

schwinn-ic-8-knop

Om een oplossing voor het weerstand probleem te vinden, is het allereerst belangrijk om de oorzaak te achterhalen.

Een kapotte weerstand van een hometrainer of crosstrainer kan 2 verschillende oorzaken hebben.

Band zit niet goed aangespannen

Voelt het alsof je geen moeite hoeft te doen? Of hoef je geen kracht te zetten om de pedalen te laten bewegen? Dan is de aandrijvingsband van de crosstrainer of hometrainer niet goed aangespannen. 

Om zeker te weten dat dit het probleem is check je of de weerstand van het sportapparaat niet verandert, ook als je deze harder of zachter zet. Als dat zo is, duidt dit in de meeste gevallen op een probleem met de aandrijvingsband.

Je trapt dus als het ware zonder tegenkracht, omdat de band niet genoeg grip heeft.

Technisch probleem 

Ervaar je problemen met het aanpassen van de weerstand? Blijft de crosstrainer of hometrainer op dezelfde moeilijkheidsgraad staan?

Dan is er een technisch probleem tussen de computer van het apparaat en de weerstand. Er is dus geen probleem met de weerstand zelf.

Wanneer er een technisch probleem ontstaat, geeft de trainingscomputer de signalen niet meer goed door. De trainer kan nog wel functioneren, maar je krijgt niet de gewenste tegenkracht.

Weerstand hometrainer kapot? Zo kun je het herstellen

Oplossing voor probleem met de aandrijvingsband

Hometrainer repareren

Denk je dat de weerstand hometrainer kapot is? Een probleem met de aandrijvingsband is eenvoudig op te lossen. Dit doe je door de band strak aan te spannen.

Aangezien de band van de hometrainer niet zichtbaar is, zul je een aantal schroeven moeten verwijderen om tot de binnenkant te komen. 

Begin met het losdraaien van de schroeven rondom de pedalen. Nu kun je de zijpanelen verwijderen en zie je de aandrijvingsband zitten.

Zie je een losse band? Span deze dan aan. Hier gebruik je de ronde spoel voor die je ziet zitten. Als je dit hebt gedaan, controleer je door middel van een trapbeweging of het probleem is opgelost.

Oplossing voor technisch probleem

Denk je dat je te maken hebt met een technisch probleem? Dit is helaas niet zo makkelijk op te lossen.

Controleer allereerst of alle kabels nog goed zijn aangesloten. Is dit het geval? Dan kun je het beste contact opnemen met de leverancier van de hometrainer voor een passende oplossing. 

Hoe kapotte weerstand crosstrainer maken?

Oplossing voor probleem met de aandrijvingsband

Crosstrainer repareren

Wanneer de weerstand van de crosstrainer kapot is door een probleem met de aandrijvingsband, los je dit op door de band strakker aan te spannen.

Dit doe je op dezelfde manier als bij een hometrainer. Je haalt de schroeven bij de pedalen los en verwijdert de panelen. Vervolgens span je de band aan. 

Oplossing voor technisch probleem

Een technisch probleem kan worden verholpen door de kabels te controleren. Zijn alle kabels goed bevestigd? Dan is er waarschijnlijk een probleem met het display of de motor.

Hoor je de motor draaien? Dan is de kans groot dat het display kapot is. Neem contact op met de leverancier van de crosstrainer voor meer informatie.💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *