Loopband zonder motor / mechanische loopband
Een loopband zonder motor wordt ookwel een mechanische loopband genoemd. Dit type loopband wordt manueel aangedreven.
Er zijn genoeg voordelen dat dit type loopband met zich meebrengt. In dit artikel kom je erachter welke dat zijn én vind je de beste mechanische loopbanden.
Waarom een loopband zonder motor?
Waarom zou je eigenlijk kiezen voor een loopband zonder motor? De redenen dat een manuele loopband wordt verkozen boven de ‘normale’ elektrische loopband lopen erg uiteen.
Hieronder bespreken we de voornaamste voordelen.
Natuurlijke loopbeweging
Aangezien je bij een loopband zonder motor zelf verantwoordelijk bent voor de aandrijving van het loopvlak zal je automatisch een natuurlijkere loopbeweging ervaren.
Het rennen op een mechanische loopband komt dan ook veel dichter in de buurt van het echte hardlopen.
Wanneer je zelf een fanatiek hardloper bent wil je graag zo realistisch als mogelijk kunnen trainen. Hier bieden de mechanische varianten je dan ook genoeg mogelijkheden.
Geen stroomverbruik
Een erg groot voordeel is natuurlijk dat een loopband zonder motor geen stroom verbruikt. Dit scheelt niet alleen voor de portemonnee, aangezien het stroomverbruik maandelijks aanzienlijk lager zal liggen.
Maar ook is het fijn dat je geen stopcontact in de buurt hoeft te hebben op de plek waar je de loopband neerzet. Je bent hierdoor niet beperkt in de mogelijkheden.
Duurzamer
Een loopband zonder stroom is over het algemeen duurzamer in gebruik. Dit is vooral te wijten aan het feit dat er simpelweg minder stuk kan gaan aan de loopband.
Dit is dan ook een reden waarom er vaak voor een mechanische loopband gekozen wordt. Naast dat het duurzamer is hebben deze loopbanden zonder elektriciteit vaak ook nog eens minder onderhoud nodig.
Heb je dus geen zin om regelmatig je loopband te onderhouden? Dan kun je het beste kiezen voor een mechanische variant.
Vaak goedkoper in aanschaf
Over het algemeen zijn loopbanden zonder motor goedkoper in de aanschaf. Echter zijn de airrunners hier een uitzondering op.
De airrunners kosten je doorgaans tussen de 1000 en de 1500 euro. De goedkoopste loopbanden zijn daarentegen wel vaak een mechanische.
De beste manuele loopbanden
Wanneer je een loopband zonder motor wilt kopen heb je niet erg veel keuze. Hieronder vind je het beste aanbod:
Beste kwaliteit: airrunners
Wanneer je op zoek bent naar een mechanische loopband van de allerbeste kwaliteit kun je het beste kiezen voor een airrunner.
Deze loopbanden hebben nog niet heel lang geleden hun intrede gemaakt in de sportscholen binnen Nederland.
Steeds meer mensen beginnen echter het nut in te zien van de airrunners en verkiezen deze boven de elektrische loopbanden.
De airrunners kenmerken zich, behalve dat ze geen motor hebben, aan de gebogen vorm. Deze vorm maakt het mogelijk om op een nóg realistischere manier te kunnen trainen.
Goedkopere loopbanden zonder motor
Als je zoekt naar een goedkopere loopband zonder motor dan is de keuze wat minder groot. Sterker nog: de keuze is vrij beperkt.
Het voordeel is wel dat de prijzen vaak stukken lager liggen en je dus veel geld kunt besparen. Bij de onderstaande winkels vind je momenteel de beste keuzes.
Klik hieronder om het complete aanbod te bekijken:
Nadelen van een loopband zonder motor
Het zou natuurlijk te mooi waar te zijn als een loopband zonder motor alleen maar voordelen zou hebben.
Er zijn dan ook wel degelijk een aantal nadelen waar je rekening mee moet houden als je kiest voor een mechanische loopband:
Minder keuze
Het is een feit dat wanneer je een elektrische loopband zoekt er véél meer keuze beschikbaar is dan bij een loopband zonder motor.
Loopbanden zonder motor zijn dan ook stukken minder populair. Toch zijn deze in opkomst en zien we langzamerhand het aanbod toenemen.
Dit kan echter ook als voordeel beschouwd worden, aangezien het makkelijk is om een model uit te zoeken dat het beste past bij jouw wensen.
Minder luxe
Met een loopband zonder motor heb je over het algemeen minder luxe tot je beschikking. Deze zijn dan ook vaak niet uitgerust met een uitgebreide trainingscomputer dat beschikt over allerlei functies zoals bluetooth en weerstandprogramma’s.
Elektrische loopbanden zijn tegenwoordig voorzien van de nieuwste snufjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan geïntegreerde speakers, ventilatoren en touchscreen bediening.
Geen constant tempo
Wanneer je moeite hebt om een constant tempo vast te houden tijdens het lopen dan is een loopband zonder motor wellicht wat minder geschikt voor jou. Bij een mechanische loopband bepaal jij zelf namelijk het tempo.
Met name wanneer jouw doel is om voor een bepaalde duur te lopen kan dit je tegenwerken. Een loopband waarbij je een weerstandsniveau in kunt stellen komt dan beter tot zijn recht bij jouw trainingsbehoeften.
Sneller moe
Het zal natuurlijk per persoon verschillen of dit als nadeel wordt beschouwd of niet. Tijdens het lopen op een mechanische loopband zal je sneller moe worden.
Omdat de loopband niet beschikt over een motor en jij verantwoordelijk bent voor het in beweging krijgen van het loopvlak zal dit je meer kracht en energie kosten.
Dit heeft als resultaat dat je sneller moe zult zijn. Indien je een loopband zonder motor aanschaft met als doel effectiever te kunnen trainen is dit een goed streven.
Een mechanische loopband komt vooral tot z’n recht wanneer je aan interval trainingen of looptrainingen op hoge intensiteit doet. Wanneer je meer waarde hecht aan een duurtraining kun je beter kiezen voor een loopband mét stroom.
0 reacties