Loopband of hometrainer, welke past het best bij jou?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 8, 2023

b30-cardiofit

Een loopband of hometrainer kopen? Het is een lastige vergelijking en het zal geheel per persoon verschillen welke het meest geschikt is.

Een ‘hometrainer loopband‘ bestaat helaas niet en daarom zul je toch echt de definitieve keuze moeten maken tussen deze twee apparaten.

Om de keuze voor jou gemakkelijker te maken vind je in dit artikel de voors en tegens van beide apparaten en kom je erachter voor welk toestel jij het beste kunt kiezen: de hometrainer of loopband.

Loopband of hometrainer, lastige keuze?

hometrainer-loopband

Het kiezen van een fitnessapparaat is niet bepaald de makkelijkste keuze.

Het aanbod is vrij groot en divers en wordt alsmaar groter. Er komen steeds meer merken en winkels bij, maar ook nieuwe soorten apparaten.

Echter zijn het nog altijd de ‘klassieke’ fitnessapparaten zoals de hometrainer en loopband die veruit het populairste zijn.

Dit zijn de populairste toestellen in de sportscholen, maar ook bij mensen thuis zijn de hometrainers en loopbanden uitermate populair.

cardiofit-loopband

Als jij dit artikel leest, dan twijfel je waarschijnlijk tussen welke van deze twee je moet kiezen. De twijfel is geheel begrijpelijk en je bent dan ook niet de enige die het een zeer lastige keuze vindt.

Voor beide apparaten zijn er goede argumenten te benoemen om voor te kiezen. Uiteindelijk zal het dus echt neerkomen op jouw persoonlijke voorkeur.

Om je goed op weg te helpen worden de voor- en nadelen van zowel de loopband als de hometrainer hieronder toegelicht.

Wanneer kiezen voor een hometrainer?

Vrijwel iedereen heeft wel een voorkeur voor zijn favoriete bewegingsvorm. De ene persoon vind het bijvoorbeeld heerlijk om een stuk te wandelen of hard te lopen, terwijl de ander hier weer niks van moet hebben.

Ben jij iemand die het leuk vind om een stukje te fietsen? Grote kans dat je dan geïnteresseerd bent in een hometrainer.

Een hometrainer is namelijk een fitnessapparaat waar je op kunt fietsen. Het wordt hierdoor ook wel eens de ‘fitness fiets’ genoemd.

Er zijn meerdere redenen te bedenken waarom je zou moeten kiezen voor een hometrainer.

Weinig schokbelasting

ergometer-hometrainer

Allereerst heb je op dit apparaat met weinig schokbelasting te maken.

Op een loopband zullen je knieën, enkels en onderrug continu de klappen moeten opvangen, bij elke stap die je zet.

Dit is overigens ook het geval als je buiten hardloopt, vandaar dat hardlopen over het algemeen ook een vrij blessuregevoelige sport is.

Zeker als je het vergelijkt met fietsen, dan is de kans op blessures nou eenmaal stukken groter.

Vandaar dat de hometrainer vaak wordt gekozen door mensen met zwakkere gewrichten, of het wordt gebruikt voor herstel en revalidatie.

Maar ook als je geen blessure hebt, dan heb je met een hometrainer simpelweg minder kans om een blessure op te lopen dan met een loopband.

Makkelijk verplaatsen

De hometrainer is meestal een stuk compacter dan een loopband.

Je hebt natuurlijk wel extra compacte loopbanden en compacte hometrainers, maar over het algemeen is de hometrainer net wat makkelijker te verplaatsen.

Zeker als je kiest voor een opvouwbare hometrainer met wieltjes eronder dan wordt dit al een stuk makkelijker.

Als je van plan bent om je apparaat regelmatig door het huis heen te verplaatsen, dan kan dit een reden zijn om voor een hometrainer te kiezen in plaats van voor een loopband.

Hometrainer maakt minder lawaai dan een loopband

Omdat je op een loopband een zweefmoment hebt tijdens het lopen zal het meer geluid produceren tijdens de training dan een hometrainer.

Als je over een goede hometrainer beschikt dan is deze meestal zo goed als geruisloos.

Natuurlijk hebben veel loopbanden tegenwoordig goede demping, waardoor het geluid minimaal is.

Maar dat neemt niet weg dat er meer geluiden en trillingen vanaf komen dan bij een hometrainer.

elektrische-loopband

Het lijkt voor jou misschien slechts een detail, maar voor veel mensen kan dit punt de absolute doorslag geven in de keuze tussen een loopband of hometrainer.

Minder intensief bewegen

Op een hometrainer kun je op een rustig tempo fietsen. Het is dan ook minder intensief.

Mede doordat je alleen maar je benen beweegt en je bovenlichaam stil blijft tijdens het fietsen is het veel minder intensief.

Als jij juist van intensieve trainingen houdt dan is dit weer een nadeel van de hometrainer. Een manier om toch intensief te kunnen fietsen op een apparaat is overigens een spinningfiets.

Wanneer kiezen voor een loopband?

Nu je een idee hebt wanneer je er goed aan doet om voor een hometrainer te kiezen, gaan we het hebben over de loopband:

Meer calorieën verbranden op een loopband dan op een hometrainer

Is het jouw doel om af te vallen? Dan zul je vooral moeten kijken op welk apparaat je de meeste calorieën kunt verbranden. Is dat de hometrainer of de loopband?

Natuurlijk hangt het aantal calorieën dat je verbrandt af van meerdere factoren, maar wanneer je deze twee met elkaar vergelijkt is de conclusie snel getrokken.

Op een loopband ligt je verbranding namelijk hoger dan op een hometrainer. Dit kan dan ook een goede beweegreden zijn om voor de loopband te kiezen.

Deze hogere verbranding is met name te wijten aan het feit dat je je hele lichaam gebruikt voor het hardlopen. Niet alleen je benen moeten namelijk aan de bak, maar ook je armen worden gebruikt.

Hierdoor vind er meer spieractivatie plaats en ligt je verbranding dus aanzienlijk hoger.

Interval trainingen

Waarbij een loopband erg geschikt is om intervaltrainingen op te doen, is een hometrainer dat veel minder.

Een hometrainer is dan ook met name geschikt voor duurtraining. Als je echt intensief aan de bak wilt gaan, dan kun je het beste kiezen voor een loopband.

Overigens is een loopband niet eens het allerbeste toestel mocht je opzoek zijn naar cardio apparatuur voor intensieve trainingen. Trainen op de airbike is namelijk nóg veel intensiever.

Hellingfunctie

En als we het dan toch over intensiteit hebben.. Veel loopbanden zijn tegenwoordig uitgerust met een hellingfunctie. Hierdoor is het mogelijk om schuin omhoog te lopen.

Of je er nou voor kiest om stijl omhoog te lopen, of omhoog te lopen met een lichte helling, in beide gevallen maakt het je training stukken effectiever.

De hellingfunctie is goed om mee af te vallen en ook is het goed voor je beenspieren en bilspieren.

Opklappen

Tot slot kun je veel loopbanden opklappen. Dit is overigens niet per sé een voordeel ten opzichte van een hometrainer, aangezien je hometrainers in sommige gevallen óók kunt opvouwen.

Bovendien zijn hometrainers zoals gezegd nog altijd stukken compacter.

Maar om een eerlijke vergelijking te maken moet de opklapfunctie van de loopband worden benoemd. Hierdoor wordt de ruimte die het in beslag neemt namelijk alweer stukken minder.

Loopband vs hometrainer: de conclusie

Dan zijn we alweer aangekomen bij het eindoordeel in de strijd tussen de hometrainer en de loopband.

De grote vraag is dan ook: welke is er beter?

Als je dit hele artikel hebt gelezen dan kun je concluderen dat beide apparaten voordelige kanten hebben, maar ook mindere.

Trainen op de hometrainer is bijvoorbeeld minder blessuregevoelig en minder intensief. Bovendien maakt een hometrainer stukken minder ‘lawaai’.

Een loopband daarentegen is juist weer geschikter om intensief mee te trainen en daardoor ook een beter apparaat om mee af te vallen en intervaltrainingen op te volbrengen.

Mijn definitieve eindoordeel zal dan ook naar alle waarschijnlijkheid niet echt als een verrassing komen; voor welke je het beste kunt kiezen hangt af van jouw eigen wensen en doelstellingen.

Een loopband of hometrainer kopen? Bekijk dan één van de koopgidsen via de knoppen hieronder:




Andere vergelijkingen

Heb je op basis van dit artikel nog geen definitieve keuze kunnen maken, of ben je gewoon nieuwsgierig naar andere vergelijkingen tussen fitnessapparaten?

Op onze site kun je meer artikelen zoals deze vinden, waarbij andere fitnessapparaten met elkaar de strijd aangaan.

Bekijk de andere vergelijkingen hieronder:

Tot slot

Ik hoop dat je op basis van de vergelijking uiteindelijk tot de beste keuze bent gekomen. Ik wens je dan ook alvast veel plezier toe met je nieuwe aanwinst en vele prettige trainingsuren!


Misschien ook interessant:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *