Billen trainen op een loopband met helling

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op september 6, 2024

billen trainen op loopband met helling
billen trainen op loopband met helling

Is een loopband met helling effectief om je billen te trainen? In dit artikel kom je erachter.

Wat is een loopband met helling?

loopband-helling-billen

Voor het geval je nog niet weet wat een loopband met helling precies is, zal ik dit nog even kort uitleggen.

Lange tijd bestonden er alleen maar loopbanden met een vlak loopvlak. Sinds kort worden de loopbanden met hellingfunctie echter steeds populairder.

Bij dit soort loopbanden is het mogelijk om het loopvlak schuin omhoog of omlaag te kantelen. Hierdoor loop je dus berg opwaarts of berg afwaarts, wat zorgt voor een realistische en effectieve training.

Trainen met helling brengt meerdere voordelen met zich mee. Jij bent benieuwd of je hier ook je bilspieren mee kunt trainen, dus hier gaan we het over hebben.

Kun je je bilspieren trainen met helling?

bilspieren

Misschien heb je het wel eens ervaren tijdens het wandelen. Als je omhoog moet lopen dan krijg je het zwaarder.

Je benen moeten meer kracht leveren en je raakt sneller buiten adem.

Je beenspieren worden harder aan het werk gezet als je een helling oploopt en daarin hebben ook je bilspieren een aanzienlijk aandeel.

Het antwoord op de vraag of je jouw billen kunt trainen op een loopband met helling mag dus wel duidelijk zijn. Je kunt je billen namelijk uitstekend trainen op een loopband met hellingfunctie.

Wat is het ideale hellingspercentage?

loopband-helling-omhoog

Wat is dan het beste hellingpercentage om je billen te trainen? Kun je het best lichtjes omhoog lopen of juist stijl omhoog?

Elke loopband heeft weer een andere maximale hellingshoek. Als je doel is om sterkere bilspieren te ontwikkelen met behulp van helling training dan kun je het beste kiezen voor een loopband met een grote hellingshoek.

Hoe stijler je namelijk omhoog loopt, hoe meer je been en bilspieren getraind worden. Het beste is om regelmatig af te wisselen in je hellingshoek.

Je kunt bijvoorbeeld lichtjes schuin omhoog hardlopen afwisselen met stijl omhoog wandelen.

Stijl omhoog hardlopen gaat meestal wat lastiger. Vandaar dat er voornamelijk gekozen wordt om te wandelen met de hellingshoek omhoog.

Billen trainen met helling omlaag?

Je weet nu dat je jouw billen kunt trainen door schuin omhoog te lopen op een loopband met helling.

Maar train je jouw billen dan ook bij het omlaag lopen?

Sommige loopbanden die hebben de mogelijkheid om het loopvlak schuin af te laten lopen. Als je deze functie hebt dan is het natuurlijk wel zo leuk om hier zo nu en dan gebruik van te maken.

helling-omlaag

Maar hoe effectief is het eigenlijk? Omlaag lopen is aanzienlijk minder goed voor je bilspieren dan omhoog lopen. Maar toch train je je gehele bovenbenen inclusief de billen hier goed mee.

Doordat je bij elke stap je eigen gewicht ‘opvangt’ worden je benen flink op de proef gesteld en kan het dus geen kwaad om zo nu en dan gebruik te maken van de hellingshoek omlaag.

Echter gaat deze vaak wat minder schuin omlaag dan dat het loopvlak omhoog kan en ook heeft lang niet elke loopband deze mogelijkheid.



Alternatieve apparaten

stair-stepper-zijkant

Als je jouw bilspieren wilt trainen dan is krachttraining over het algemeen de meest effectieve manier om dit te doen.

De hip thrust machine is bijvoorbeeld een erg goed apparaat voor je bilspieren.

Cardio apparaten zijn in de eerste instantie meer geschikt om mee af te vallen of om aan je conditie te werken.

Toch zijn er ook een aantal goede alternatieven voor de loopband met helling als je zoekt naar een andere geschikte cardio apparatuur om je billen mee te trainen.

De stair stepper of mini stepper zijn bijvoorbeeld goede opties. Deze apparaten staan ook wel bekend als de ‘fitness step’.

Meer informatie over fitnessapparatuur voor de billen kun je vinden in het artikel: Bilspier apparaten


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *