Crosstrainer of roeitrainer: Welk apparaat is beter?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 10, 2024

crosstrainer-spieren-training

De crosstrainer of roeitrainer, voor welke moet je kiezen? Welke van deze twee fitnessapparaten is er beter?

In dit artikel vergelijken we deze twee apparaten, zodat je te weten komt wat de voor- en nadelen van beide zijn én welke er het beste past bij jouw wensen.

Roeitrainer of crosstrainer: welk apparaat is beter?

Een roeitrainer is de beste keus voor iemand die kort en intensief wilt trainen. De crosstrainer is daarentegen geschikter voor duurtrainingen. Met beide apparaten train je erg veel spiergroepen, echter is de roeitrainer geschikter voor het versterken van je spieren.

Dit zijn in het kort de grootste verschillen. Echter hangt het van jouw situatie en doelstellingen af welk apparaat het beste bij je past.

Lees daarom hieronder verder en ontdek de grootste verschillen tussen beide fitnessapparaten.

Crosstrainer vs Roeitrainer

We vergelijken de crosstrainer en roeitrainer met elkaar op de volgende onderdelen:

  • Training
  • Gebruiksgemak
  • Geschikt voor thuis

Verschillen op het gebied van training

Qua training zijn de crosstrainer en roeitrainer lastig met elkaar te vergelijken. Dit is omdat er op een heel andere manier getraind wordt.

De overeenkomst tussen beide is echter dat het hele lichaam ermee wordt getraind. Dat maakt zowel de crosstrainer als de roeitrainer één van de meest effectieve cardio apparaten voor thuis én in de sportschool.

Wat ook een groot voordeel van beide is, is dat er nauwelijks tot geen schokbelasting op de gewrichten plaatsvindt en het dus niet blessuregevoelig is.

Je zult begrijpen dat het dan ook lastig is om te kiezen welke er effectiever is op het gebied van training. Als we dan toch een keuze moeten maken op het gebied van training, kiezen we voor de roeitrainer.

Wanneer het jouw doel is om conditie en kracht op te bouwen, gaat dat nét wat effectiever op de roeitrainer, aangezien je meer kracht moet leveren vanuit je bovenlichaam.

Wanneer je wilt afvallen en het apparaat puur gebruikt om calorieën mee te verbranden, dan zal het niet erg veel uitmaken voor welke je kiest.

Het verschil in calorieverbruik is dan ook zo goed als te verwaarlozen.

Wanneer we kijken naar het gemiddelde aantal calorieën per uur zien we dat een man van 70 kg ongeveer 536 kcal op de crosstrainer verbruikt, tegenover 554 kcal op de roeitrainer.

Lees ook: Roeitrainer kopen? De beste per soort

Welke is gebruiksvriendelijker?

Ook qua gebruiksgemak is het een lastige afweging welk apparaat er het beste uit de test komt.

Eerlijkheid gebied te zeggen dat dit grotendeels afhangt van het soort en het merk crosstrainer of roeitrainer waarmee jij traint.

vrouw-op-roeitrainer

Over het algemeen zijn er op de crosstrainer meer trainingsmogelijkheden. Zo zijn veel luxe crosstrainers bijvoorbeeld uitgerust met een scherm waarop jij jouw training kunt regelen.

Je kunt hierop bijvoorbeeld eenvoudig je weerstandsniveau bepalen en voorgeprogrammeerde trainingsprogramma’s instellen.

Aangezien je bij een roeitrainer met beide handen het handvat beethoudt, kan je niet even snel een trainingsprogramma verwisselen tussen het roeien door.

Bovendien hebben de meeste roeitrainers geen trainingsprogramma’s.

Vandaar dat het gebruiksgemak wat ons betreft in het voordeel is van de crosstrainer.

vrouw-met-abs-crosstrainer

Ook dien je bij een roeitrainer je voeten vast te maken met straps zodat deze op de plaats blijven.

Niet iedereen vind dit even comfortabel en makkelijk. Dit zou dus ook een reden kunnen zijn om voor de crosstrainer te kiezen.

Lees ook: Crosstrainer kopen? Beste uit de test

Welke is het meest geschikt voor thuis?

crosstrainer-voor-thuis

Twijfel je nog welk cardio apparaat je in huis gaat nemen, de crosstrainer of de roeitrainer? Dit is voor sommigen een enorm lastige keus.

Er valt dan ook geen zwart-wit antwoord op te geven welke er beter is.

Houd jij van kortere intensieve trainingen waarbij je ook veel kracht opbouwt in het bovenlichaam? Dan kun je het beste kiezen voor een roeitrainer.

Houd je juist meer van de duurtrainingen en vind je het leuk om hard te lopen? Dan is de crosstrainer ‘the best way to go’.

Bespaar ruimte

Qua ruimte maakt het weinig verschil. De roeitrainer is langer van formaat, terwijl de crosstrainer juist hoger is.

Er zijn namelijk zowel opvouwbare crosstrainers als opvouwbare roeitrainers te verkrijgen.

Crosstrainer vs roeitrainer voor lange mensen

Voor langere mensen blijft het vaak een lastig om een fitnessapparaat uit te zoeken.

Bij zowel een roeitrainer als een crosstrainer is het altijd goed kijken om bij de product specificaties te kijken naar de maximale lichaamslengte. Dit staat er doorgaans netjes bij.

Over het algemeen zijn er meer crosstrainers die geschikt zijn te gebruiken voor lange mensen. En ook zijn er crosstrainers waarbij je de lengtepas kunt verstellen, waardoor deze zich aanpast aan jouw lengte.

Klik hier om het aanbod te bekijken voor lange mensen >>

Vergelijkingsvideo

Conclusie

Zoals je hebt kunnen lezen hangt het volkomen van jouw doelen en wensen af of de crosstrainer of de roeitrainer beter bij jou past.

Op het gebied van training gaat bij ons de lichte voorkeur uit naar de roeitrainer. Terwijl het gebruiksgemak weer licht in het voordeel spreekt van de crosstrainer.

Over het algemeen past een roeimachine beter bij iemand die van intensief trainen houdt en het niet erg vindt om wat zwaarder te trainen.

En de crosstrainer is juist weer geschikt voor eenieder die liever duurtraining of cardio op gematigde intensiteit doet.

De keuze is nu aan jou. Mocht je een van de apparaat willen kopen, let dan wel even goed op de specifieke aandachtspunten.

Klik daarom even op een van de knoppen hieronder en bekijk direct de koopgids, inclusief beste opties.


Of toch een ander apparaat?

Staan de crosstrainer en roeitrainer je beiden niet aan? Of hou je toch meer van fietsen of een andere vorm van training?

Er is naast deze twee apparaten nog meer dan genoeg keuze wat betreft cardio apparaten. Benieuwd naar het gehele aanbod? Neem dan eens een kijkje in onze uitgebreide fitnessapparaat voor thuis keuzegids >>


Relevante artikelen:


Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *