Compacte loopband: Wat zijn de mogelijkheden?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 4, 2024

de mogelijkheden van een compacte loopband
de mogelijkheden van een compacte loopband

Een compacte loopband is erg handig als jij thuis veel ruimte wilt besparen. Maar wat is het aanbod compacte loopbanden? In dit artikel vind je de beste opties!

Compacte loopband uitzoeken

Een goede compacte loopband uitzoeken lijkt op het eerste gezicht een lastige opgave. Je wordt overspoelt door het aanbod en weet niet eens meer waar je moet zoeken.

Om het makkelijk voor je te maken vind je hieronder de beste compacte loopbanden.

Focus Fitness Jet 2

jet-2-loopband

Dit is een van de populairste loopbanden van de Nederlandse markt en tevens een zeer compacte én inklapbare loopband.

De Focus Fitness Jet 2 heeft de afmetingen 162 x 71.5 x 125 cm. Daarmee is het een klein model dat in vrijwel iedere ruimte past.

Nadat je de loopband hebt ingeklapt is hij bovendien nóg een stukje kleiner, waardoor je amper ruimte hoeft in te leveren voor deze loopband.

Qua eigenschappen en bouwkwaliteit hoef je bovendien niet bang te zijn dat het onder doet voor de grotere jongens.. Deze loopband is namelijk stevig genoeg en beschikt ook over genoeg trainingsprogramma’s.

Het enige mogelijke nadeel is dat hij belastbaar is tot 100 kilo. Weeg je dus zwaarder? Dan is de onderstaande variant mogelijk een beter alternatief.
VirtuFit TR-100

virtufit-tr-100-loopband

Ook de TR-100 van VirtuFit is een extreem populair model. Het feit dat het apparaat – tot maar liefst 7 keer toe – de Best Reviewed Award won zegt genoeg over de kwaliteit.

Deze loopband heeft de afmetingen 150 x 67 x 132,4 cm en heeft dus een soortgelijk formaat als de Jet 2. Wel is het zo dat deze loopband wat zwaarder belastbaar is. Het is belastbaar tot 136 kilo en daarmee dus geschikter voor zwaardere mensen.

Ook de TR-100 klap je gemakkelijk in indien je ‘m niet gebruikt. Hiervoor til je het uiteinde van het loopvlak op, waarna je ‘m omhoog duwt tot het bevestigd.

Ook kan je hier met 16 km/u net wat harder op rennen dan op de Jet 2. Al met al is de TR-100 dus ook een uitstekende keus als je een klein model zoekt.
Wat zijn je keuzemogelijkheden?

Wanneer je een compacte loopband uitzoekt heb je keuze tussen drie soorten loopbanden:

Opklapbare loopbanden

jet-7-opklap

Loopbanden met opklap functie zijn erg handig voor in huis.

Dit is veruit de populairste oplossing om jouw ruimte te besparen.

Wat een nadeel is, is dat ze niet meer zo compact zijn wanneer de loopband uitgeklapt is. Zit je dus krap in je ruimte, dan kun je beter kiezen voor een loopband die ook indien uitgeklapt nog steeds een klein formaat heeft.

Klik op de knop hieronder voor het beste huidige aanbod:
Walk desk

walkdesk-compact

Een walkdesk is een loopband die beperkt is in de snelheid en is vaak minder geschikt is om op hard te lopen.

De maximale snelheid die deze loopbanden kunnen halen verschilt per soort, maar de meeste zijn uitsluitend bedoelt om op te wandelen en niet om op te rennen.

Grote voordeel is dat de desks erg plat zijn en daarom ook heel makkelijk op te ruimen én mee te nemen. Dit maakt het dan ook een erg geliefd apparaat voor in huis.
Loopband met klein formaat

kleine-loopband

Natuurlijk kun je ook gewoon kiezen voor een loopband met een klein formaat. De Focus Fitness Jet 2 en de TR-100 zijn dan bijvoorbeeld een erg goede keus.

Deze hebben beide zeer compacte afmetingen en zijn daarmee één van de compactste loopbanden die verkrijgbaar zijn.

En dat zónder heel veel onder te doen voor de grotere en zwaardere varianten.
Voordelen van een compacte loopband

m2000-loopband

Het grootste voordeel van een compacte loopband mag natuurlijk vanzelfsprekend zijn. Een compacte loopband zorgt ervoor dat jij ruimte kunt besparen.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat je een homegym hebt ingericht en er nog een loopband bij wilt kopen, of dat je simpelweg niet te veel ruimte kwijt wilt zijn aan een loopband.

Wat de reden ook is, een compacte loopband is de ideale oplossing om jouw ruimte efficiënt te benutten.

Makkelijk opbergen en verplaatsen

Hoewel de meeste loopbanden voor thuisgebruik tegenwoordig uitgerust zijn met transportwieltjes om het verplaatsen gemakkelijker te maken zijn de compacte varianten vaak toch makkelijker te verpaatsen.

Veel hiervan kun je gewoon optillen en sommige passen zelfs onder je bed of onder je bank.

Hoe kleiner, hoe goedkoper

Compacte loopbanden zullen vaak goedkoper in aanschaf zijn dan grotere varianten. Dit komt natuurlijk goed uit wanneer je een dergelijke loopband wilt gaan kopen.

Op deze manier bespaar je niet alleen ruimte, maar bespaar je ook nog eens geld.

Loopband in appartement, op zolder of in kleine woning

Een kleine loopband kun je overal kwijt. Ook als jij in een bescheiden zolderkamertje traint, of een loopband in je appartement wil hebben.

Mocht je overigens gaan hardlopen in je appartement, leg dan wel een geluiddempende mat onder de loopband. Dit is ook altijd aangeraden op een houten vloer.

Nadelen compacte loopband

Een compacte loopband kan ook wat nadelen hebben ten opzichte van een wat grotere variant. Het is bijvoorbeeld goed om te weten dat veel compacte loopbanden beperkt zijn in de snelheid.

Veel van deze zijn namelijk de eerder genoemde walkdesks. Deze zijn bedoeld om op te wandelen en worden bijvoorbeeld gebruikt als loopband voor onder het bureau.

Belastbaarheid

Een compacte loopband zal vanzelfsprekend een lagere belastbaarheid hebben. Veel ‘mini loopbanden’ hebben een maximaal belastbaar gewicht van rond de 100 kg.

Dit is dus zeker een punt om rekening mee te houden. De maximale belasting van een loopband is terug te vinden bij de specificaties op de productpagina.

Minder mogelijkheden

Compacte loopbanden zijn over het algemeen uitgerust met minder mogelijkheden dan grotere loopbanden. Zo hebben ze vaak minder trainingsmogelijkheden en ook minder luxe.

Mini loopband

senz-sports-m500

Een compacte loopband wordt ook wel eens een mini loopband genoemd. Een mini loopband is overigens geen officiële categorie binnen de loopbanden.

Hier wordt simpelweg een loopband mee bedoeld die kleiner is dan de gemiddelde loopband.

Er zijn dan ook geen speciale afmetingen of eisen verbonden aan een mini loopband of een compacte loopband.

Dit zorgt er voor dat het een groot begrip is. Mede dankzij deze reden wordt het extra lastig om een loopband van compact formaat uit te zoeken.

Afmetingen van een kleine loopband

Het beste kun je naar de afmetingen van de loopband kijken om erachter te komen of deze compact is.

Wat jij compact vindt zal je zelf moeten bepalen. De gewenste afmetingen hangen af van de ruimte die jij ter beschikking hebt.

Als je kiest voor een inklapbare loopband is het aangeraden om zowel naar de afmetingen in opgeklapte stand als in uitgeklapte stand te kijken. Zo kom je niet voor onverwachtse verrassingen te staan.

Relevante artikelen:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *