Wandelbanden / walkdesk – de beste 6

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 27, 2023

Fit voor alles test wandelband
Fit voor alles test wandelband

Een wandelband of een walkdesk is een apparaat dat geschikt is om op te wandelen. Maar wat zijn eigenlijk de voordelen van wandelbanden? En waar moet je op letten als je er een wilt kopen? Lees snel verder en kom erachter!

Hieronder vind je alvast de top 5:

  1. Senz Sports M500
  2. Flow Fitness Walker
  3. Tunturi Cardio Fit T10
  4. Evo cardio walkdesks
  5. Domyos Walk 500
  6. Gymform Slim Fold

Wat is een walkdesk?

lopen-op-desk

Een walkdesk of een wandelband kan op het eerste gezicht lijken op een ”normale” loopband. Echter is het grote verschil tussen deze twee dat de walkdesk een maximale snelheid heeft t/m 8 km per uur.

De meeste varianten gaan tot en met 6 km per uur. Het is dus niet geschikt om hard op te lopen.

Wil je een loopband waar je op kunt wandelen én hardlopen? Dan kies je het beste voor een normale hardloopband. Hierop kun je namelijk zowel op lage als hoge snelheid trainen.

Een band om op te wandelen kan een walkdesk, wandelband of walkingpad genoemd worden. Deze vele benamingen kan nog wel eens voor verwarring zorgen.

Wat zijn de voordelen?

Wat voor voordelen hebben wandelbanden eigenlijk? Bekijk het hieronder.

1. Wandel tijdens je werk ✅

Het is niet voor niks dat er steeds meer bedrijven overgaan op een sportieve werkplek. Zit-sta bureau’s, deskbikes en hometrainers met bureau zijn hier mooie voorbeelden van.

walk-desk

Zo is ook de walkdesk erg populair om te gebruiken op kantoor. Zet de band neer onder je bureau en al wandelend kun je aan het werk gaan. Door een verbeterde bloedcirculatie blijf je frisser en alerter tijdens je werkzaamheden.

Je hebt vast wel eens meegemaakt dat je te maken krijgt met een dipje, na de lunch bijvoorbeeld.

Je doet er goed aan om op deze momenten de wandelband erbij te pakken en te gaan wandelen, in plaats van stil te zitten.

Je zult merken dat je op deze manier veel productiever bent op een dag. Daarnaast is het natuurlijk ook nog eens erg gezond.

2. Leef gezonder ✅

Stilzitten is de grootste boosdoener voor overgewicht. Overmatig stilzitten kan zelfs zorgen voor ernstige gezondheidsklachten. Daarom is het belangrijk om voldoende te bewegen.

Het algemene stappendoel is 10.000 stappen per dag. De meeste mensen halen dit echter niet, aangezien ze het grootste gedeelte van hun dag zittend doorbrengen.

Wil jij hier verandering in brengen? Dan biedt de walkdesk jou hier dé perfecte oplossing voor.

3. Afvallen ✅

walkdesk

Wil je afvallen door te wandelen op een loopband? Dan zijn wandelbanden de ideale tool om dit waar te maken.

Met een wandelband kom je op een laagdrempelige manier in beweging, zonder naar buiten te hoeven gaan.

Bovendien kun je lopen op de wandelband waar en wanneer je maar wilt én kun je dit doen tijdens andere bezigheden.

Omdat je ermee kunt multitasken, zul je minder snel merken dat je in beweging bent. Voor je het weet heb je jouw dagelijkse aanbevolen beweging erop zitten..

4. Binnen lopen ✅

voor-tv-lopen

Houd je er niet van om naar buiten te gaan met slecht weer? Maar houd je toch erg van wandelen? Dan zijn wandelbanden erg geschikt om binnen te sporten.

Veel fanatieke wandelaars hebben een walkdesk in huis staan om tóch hun wandeling te kunnen maken op het moment dat ‘t weer het niet toelaat.

Wanneer het buiten koud en/of glad is, dan is het vaak minder leuk om naar buiten te gaan. Dus dan kun je maar beter beschikken over een walkdesk bij jou thuis.

5. Voorkom rugklachten ✅

Nog zo’n vervelend gevolg van te veel stilzitten zijn rugklachten. Dit kan komen door te zitten in een verkeerde houding. Maar ook wanneer je houding wel goed is kan je hiermee te maken krijgen, als gevolg van té weinig beweging.

Een walkdesk zorgt ervoor dat je kunt wandelen tijdens bezigheden waarbij je normaal zou moeten stilzitten. Hierdoor blijven je spieren soepel en krijg je dus minder snel te maken met vervelende (rug)klachten.


Beste wandelbanden

Bekijk hieronder de TOP 6 beste wandelbanden:

1. Senz Sports M500

senz-sports-m500

Deze walkdesk is ideaal om te gebruiken in combinatie met een bureau. Maar ook op een andere plek op kantoor of in huis is het een ideaal toestel.

Wil je tv kunnen kijken tijdens het wandelen? Dan zet je de wandelband simpelweg voor de tv neer en ben je bezig met je dagelijkse beweging terwijl je geniet van je favoriete film of serie.

Dankzij de makkelijke afstandsbediening hoef je bovendien niet constant te bukken wanneer je de snelheid wilt veranderen.

De Senz Sports M500 heeft een maximale snelheid van 6 km per uur. Druk op de knop en ga meteen naar de beste huidige prijs.
2. Flow Fitness Walker

walker-timer

Samen met de M500 is de Flow Fitness walker momenteel de populairste deskbike die er is. Het gewicht van ‘t toestel is slechts 28 kg en deze pak je dus makkelijk op om even te verplaatsen, of mee te nemen in de auto naar je kantoor.

Ook kun je het na gebruik weer makkelijk opbergen. Aangezien het ook inklapbaar is, waardoor de walkdesk nóg compacter wordt, kun je deze bijvoorbeeld ook in je kast neerleggen.

Gebrek aan ruimte is dus geen excuus om thuis niet te gaan sporten met de Flow Fitness Walker. Klik op de blauwe knop en bekijk de huidige prijs.
3. Tunturi Cardio Fit T10

tunturi-cardio-fit-t10_zijkant

Ben je op zoek naar een goede loopband waar je op kunt wandelen, en ook rustig op kunt joggen? De Cardio Fit T10 van Tunturi is een multifunctioneel sportapparaat die dat voor je mogelijk maakt.

Je kan deze loopband gebruiken op een tempo van minimaal 1 km/u. Vervolgens kun je het met kleine stapjes omhoog opbouwen naar de 12 km/u.

Ook een groot voordeel is de armsteun, waaraan je jezelf kan vasthouden tijdens het trainen. Het schermpje van deze loopband bevindt zich aan de onderkant. Hierop check je jouw huidige snelheid en prestaties. De wandelband kan je bedienen met een afstandsbediening.

Dit apparaat lijkt wellicht wat groot vergeleken met de rest. Maar dat valt gelukkig reuze mee, omdat de wandelband opvouwbaar is.

Mocht je interesse in deze loopband hebben, bekijk dan de Tunturi Cardio Fit T10 review of klik op de knop hieronder.4. Evo cardio walkdesks

walkdesk-met-bureau

Walkdesks van Evo cardio zijn er in verschillende soorten. Zo heb je de WTD 200 (zie afbeelding) en 600 waarbij er een bureau bij zit. Je hebt dus geen extern verstelbaar bureau nodig om ermee te kunnen werken.

Hier kun je eenvoudig je laptop of boek op neerleggen en werken of leren terwijl je geniet van een gezonde wandeling.

Ook kun je kiezen voor de WTB 100, welke geen eigen bureau heeft en hierdoor een stuk compacter is. Alle toestellen zijn erg stil in gebruik en zijn ideaal om te gebruiken op kantoor of in huis.
5. Domyos Walk 500

domyos-walk-500

Deze wandelband is ideaal om thuis een stevige wandeltraining te volbrengen. Het is een loopband met een vrij simpel design, maar is toch erg fijn in gebruik.

Bovendien kost de Walk 500 jouw amper ruimte. Dankzij de mogelijkheid tot opklappen na gebruik is het zelfs ruimtebesparend.

Verder zijn de grote voordelen dat je een handige trainingscomputer tot je beschikking hebt en dat er géén montage benodigd is.

Je kunt direct aan de slag met wandelen wanneer je deze walkdesk in huis haalt!
6. Gymform Slim Fold

gymform-wandelband

Deze compacte inklapbare wandelband is voorzien van een extra veilig en duurzaam ontwerp.

Het apparaat is vrij zwaar belastbaar en haalt een maximale snelheid van 6 km/uur.

Ook deze walkdesk is gemakkelijk op te vouwen. Na het gebruik ervan berg je het dus eenvoudig weer op in een hoekje, in een kast, of zelfs onder je bed.

Meer informatie en de huidige prijs kun je bekijken via de onderstaande knop.
Vergelijkingstabel

Ben je nog zoekende naar welke wandelband het beste bij jou past? Of wil je een overzichtelijk schema over de specificaties en prijzen? Dat begrijpen wij!

Hieronder kan je de beste wandelbanden nog eens met elkaar vergelijken om tot de beste keuze voor jou te komen:

WandelbandMax. snelheidMax. belastbaar
gewicht
In- of
opklapbaar
Adviesprijs
1. Senz Sports M5006 km/u100 kgNee€399,00
2. Flow Fitness Walker6 km/u100 kgJa€599,00
3. Tunturi Cardio Fit T1012 km/u100 kgJa€359,00
4. Evio Cardio Walkdesks+/- 6 km/u150 kgJaVanaf prijs
5. Domyos Walk 5008 km/u130 kgJa€399,99
6. Gymform Slim Fold6 km/u110 kgJa€299,95
*Adviesprijs kan afwijken van huidige prijs en/of aanbiedingen.

Waar op letten bij wandelbanden?

Hieronder kun je lezen waar je op moet letten als je een wandelband wilt gaan kopen.

Er zijn namelijk veel verschillende wandelbanden en daarom kan het lastig zijn om de beste uit te zoeken als je niet weet waar je daadwerkelijk op moet letten.

Bediening

walkingpad-ab

Niet elke walkdesk heeft een omhoogstaand bedieningspaneel dat je kunt bedienen terwijl je loopt.

Wanneer dit niet het geval is, kan het gebeuren dat je moet afstappen om bijvoorbeeld de snelheid te verstellen. En dat kan erg onhandig zijn.

Weet je al dat je op een constant tempo gaat lopen, dan is dit minder van belang.

Maar wil je af en toe het wandeltempo veranderen, wat goed voor te stellen is, dan kies je het beste voor een wandelband waarbij je die al wandelend kunt bedienen.

Wanneer het niet beschikt over een scherm op de juiste hoogte om dit te doen dan heb je soms eens afstandsbediening tot je beschikking waarmee je eenvoudig de snelheid kunt veranderen of de band aan of uit kunt zetten.

Formaat van de walkingpad

wandelen-op-walkdesk

Een walkdesk met een smal loopvlak zal niet erg fijn zijn tijdens het lopen. Veel wandelenbanden hebben een vrij smal loopvlak om het apparaat zo compact mogelijk te houden.

Het voordeel hiervan is natuurlijk dat je veel ruimte bespaard, maar het nadeel daarentegen is weer dat je minder ruimte hebt om te lopen.

De ene persoon zal bredere stappen zetten dan de andere en daarom zal het verschillen wat de ideale breedte is. Een minimum van 60 cm is echter wel aan te raden om fatsoenlijk te kunnen lopen op de wandelband.

Wat betreft de hoogte is het weer een puntje om op te letten dat het gemakkelijk op te ruimen is op de plek waar jij wilt. Omdat de meeste wandelbanden erg plat of zelfs op te vouwen zijn kun je deze gemakkelijk opruimen.

onder-de-bank

Wil je de walkdesk bijvoorbeeld onder je bed of onder de bank opruimen na het gebruik, om zoveel mogelijk ruimte te besparen?

Dan dien je goed te kijken naar welke hoogte het heeft. De afmetingen kun je altijd terugvinden bij de product specificaties van de desbetreffende walkdesk.

Maximale snelheid

Je hebt eerder kunnen lezen dat de maximale snelheid van wandelbanden oplopen tot maximaal 8 km/uur.

Veel van de walkdesks gaan echter minder hard en behalen een snelheid van 6 km/uur.

Ga dus na wat voor jou een goede maximale snelheid is om op te wandelen. Als je af en toe wat sneller wilt kunnen gaan dan is 8 km/uur bijvoorbeeld een betere keuze.

wandelbanden

Wanneer je nog niet precies weet wat voor jou de ideale snelheid is dan kun je hierachter komen door je snelheid te bekijken wanneer je loopt op een hardloopband.

Of je kunt hier een speciale app voor downloaden die jouw gemiddelde snelheid kan meten tijdens een stukje wandelen.

Zodoende kun je erachter komen voor welke snelheid je het beste kunt kiezen. De meeste mensen die zullen doorgaans genoeg hebben aan een walkdesk met een maximale snelheid van 6km/uur.

Met of zonder bureau?

Wandelbanden worden steeds vaker gebruikt om onder een bureau neer te zetten. Ben jij al in het bezit van een in hoogte verstelbaar bureau?

Dan is het verstandig om eerst te checken of deze überhaupt op de juiste hoogte verstelbaar is. Anders dien je óf een nieuw bureau aan te schaffen óf een walkdesk te kopen waar al een bureau op zit.

Ga je de wandelband niet gebruiken in combinatie met een bureau? Dan is dit uiteraard niet van toepassing.


Meer informatie in onze video

In onze video hieronder vind je meer informatie over de aanschaf en de voordelen van een wandelband.


Lees verder:

Loopband onder bureau

Beste loopbanden voor thuis

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

2 reacties

jordi · april 24, 2023 op 12:37 pm

de meeste wandelbanden hebben een maximale belasting van 100kg. ik ben momenteel 20 kg zwaarder, ik zou mij een wandelband willen aanschaffen om sneller af te vallen, maar die maximale belasting schrikt mij af. Is het wel een goed idee om zo een toestel aan te schaffen, als die volgens de kleine lettertjes kan stuk gaan door mijn gewicht?

    Casper · april 24, 2023 op 1:03 pm

    Hey Jordi, in dat geval kun je kiezen voor een zwaarder belastbare wandelband. Bijvoorbeeld deze (goedkoper model). Of deze (high-end wandelband)

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *