Fietsen op een hometrainer: hoe gezond is dat?
Fietsen op een hometrainer is misschien wel één van de populairste manieren van sporten in de gym. Overigens kun je ook thuis prima fietsen op een hometrainer, mocht je er een hebben staan.
In dit artikel gaan we het hebben over de effectiviteit van deze bewegingsvorm. Is het eigenlijk wel gezond? Of kun je veel beter naar buiten gaan om een stukje te fietsen?
Is fietsen op een hometrainer gezond?
Je zult vast en zeker wel eens iemand horen zeggen dat fietsen gezond is. En daar is dan ook niks aan gelogen. Fietsen is één van de gezondste manieren om te bewegen.
Maar hoe zit het dan eigenlijk met fietsen op een hometrainer? Is dat dan net zo gezond?
Deze vragen, én nog veel meer, gaan we behandelen in dit artikel.
Een fietstocht in je eigen huiskamer
Het klinkt eigenlijk te mooi om waar te zijn. Het is koud buiten, er raast een koude en harde wind. Daarnaast regent het ook nog eens..
Jij had jezelf voorgenomen om een stukje te gaan fietsen, echter sla je dit keer toch maar over.
Want wie houdt er nou van fietsen in slecht weer? Het zal van niet veel mensen de hobby zijn, niet de mijne in elk geval. 😉
Wat zijn dan de mogelijkheden? Je zou in dat geval een bezoekje kunnen brengen aan de sportschool, mocht je daar lid van zijn.
Fietsen in de sportschool is namelijk een prima alternatief als het weer het niet toelaat om te genieten van een heerlijk fietstochtje of intensieve fietstraining.
Als je thuis een hometrainer hebt staan, dan kun je ook gewoon lekker thuis blijven en daar je fietstocht maken. Dit geniet nog altijd voor veel mensen de voorkeur.
Voordelen van fietsen op een hometrainer
Fietsen op een hometrainer is een uitstekende manier om aan je fysieke prikkel te komen. Maar wat maakt het dan eigenlijk zo goed?
Hieronder behandelen we de grootste voordelen:
Vet verliezen met fietsen op een hometrainer
Ben je bezig met afvallen? Of heb je plannen om binnenkort op dieet te gaan?
Fietsen op een hometrainer kan daarin prima ondersteunen. Als je wilt afvallen is het noodzaak om je voedingspatroon aan te passen.
Maar daarnaast is sporten en bewegen een heel belangrijk aspect.
Of je nu van je overtollige vet af wilt komen, of gewoon een paar kilo eraf wilt trainen, fietsen op een hometrainer kan jou hier beide bij helpen.
Een persoon van 80 kilo verbrandt gemiddeld ruim 600 calorieën op een hometrainer per uur, op een middelmatige intensiteit.
Het mooie aan fietsen op een apparaat is dat je de intensiteit makkelijk kunt opvoeren. Dit kun je meestal doen vanaf het scherm, of vanaf een draaiknop.
Door de intensiteit op te schroeven zal het calorieverbruik alleen maar groter worden en zal je dus ook nog effectiever vet kunnen verliezen.
Lees ook: afvallen met een hometrainer
Conditie opbouwen
Is het niet je doel om af te vallen, maar juist om je conditie te verbeteren? Dan kan fietsen op een hometrainer ook erg interessant zijn voor jou.
Hier moet wel bij gezegd worden, dat het met name goed is voor je fietsconditie.
Het zal natuurlijk ook bijdragen aan je allround conditie, maar als je specifiek conditie wilt opbouwen voor bijvoorbeeld hardlopen, zal je er beter aan doen om daadwerkelijk te gaan hardlopen.
Dit geldt overigens voor elke manier van sporten. Maar als je aan je fietsconditie en/of algemene fitheid wilt werken, is het zeker een verstandig idee om op de hometrainer een goede fietstraining tegemoet te gaan.
Lees ook: Conditie opbouwen met hometrainer
Bijna iedereen kan fietsen op een hometrainer
Of je nou piepjong bent, of dat je al wat ouder bent, beide is geen probleem. Net zoals dat buiten fietsen voor vrijwel iedereen geschikt is, is fietsen op een hometrainer dat ook.
Voor ouderen zal een hometrainer zelfs een ideale uitkomst kunnen bieden. Er zijn namelijk veel senioren die het leuk vinden om een stukje te fietsen, maar dit buiten niet meer kunnen of durven. Bijvoorbeeld door het verkeer. Een hometrainer voor ouderen is dan dé ultieme oplossing.
Maar ook als jij herstellende bent van een blessure, kan fietsen op een apparaat jouw herstel aanzienlijk bevorderen. Hiervoor kun je het beste gebruik maken van een ergometer hometrainer.
Buiten vs binnen fietsen: wat is gezonder?
Het mag nu wel duidelijk zijn dat fietsen op een hometrainer gezond is en jou vele voordelen kan bieden.
Maar is het dan ook echt gezonder dan buiten fietsen? Dat is een lastige vergelijking.
Over het algemeen gaat er natuurlijk niks boven fietsen in de frisse buitenlucht. Maar als je midden in een drukke stad woont, dan is dit natuurlijk ook al anders..
Ook heb je met buiten fietsen te maken met andere weggebruikers en stoplichten, wat het net wat minder ideaal kan maken.
En dan heb ik het nog niet eens over het weer, wat ook van enorme invloed is op je fietstraining.
Binnen én buiten fietsen hebben elk zo hun eigen voordelen en het is voornamelijk afhankelijk per persoon en per situatie wat er daadwerkelijk gezonder is.
Als je het mij vraagt kun je het dan ook ‘t beste met elkaar afwisselen.
Als echte fervente fietsliefhebber ontkom je er in de wintermaanden vaak niet aan om binnen te fietsen op een hometrainer. Maar daarnaast zijn er vormen van thuis fietsen.
Later in dit artikel zal ik je vertellen welke soorten fietsen er allemaal zijn voor binnenshuis.
Andere manieren van sporten
Zoals je weet zijn er behalve fietsen op een hometrainer ook nog een heleboel andere manieren om binnen te sporten.
Of je nu thuis sport, of in een sportschool, er zijn enorm veel verschillende manieren om fit te worden, af te vallen of aan je dagelijkse beweging te komen.
Je kunt tegenwoordig zelfs binnen wandelen op een wandelband. Echter zijn de populairste vormen van binnen sporten nog altijd:
- Fietsen op een hometrainer
- Indoor roeien
- Crosstraining
- Hardlopen (op een loopband)
In de sportschool vs thuis fietsen op een hometrainer
In de sportschool fietsen, of toch liever thuis fietsen op een hometrainer? De keuze kan lastig zijn.
Iedereen zal hier weer zijn of haar eigen voorkeur in hebben. Een goede reden om naar de sportschool te gaan is bijvoorbeeld dat je nog veel meer kunt doen.
Je kunt bijvoorbeeld ook krachttraining doen, of trainen op andere cardio apparaten.
Maar als je alleen maar fietst in de sportschool is het wellicht een goed idee om een hometrainer aan te schaffen voor in huis.
Natuurlijk zal dit wel een investering zijn, mocht je nog geen hometrainer hebben. Maar het voordeel is wel weer dat je jouw abonnement op de sportschool kunt opzeggen. Op den duur zul je dan ook goedkoper uit zijn.
Een ander voordeel van thuis fietsen op een hometrainer, is dat je series en films kunt kijken, door de hometrainer bijvoorbeeld voor de tv neer te zetten.
Of door op je tablet te kijken als je een hometrainer met tablet houder hebt. En zijn er zelfs hometrainers met eigen beeldscherm.
Welke hometrainer fietsen zijn er?
Zoals beloofd zal ik je nog vertellen welke soorten fietsen er nog meer zijn om binnen op te trainen.
Met een ”hometrainer” wordt er namelijk één specifiek apparaat bedoeld; de fiets die je het meeste terug ziet in sportscholen en bij mensen thuis.
De hometrainer wordt veelal gebruikt voor de wat rustigere duurtrainingen.
Maar daarnaast is er ook een spinningbike. Dit is weer een ander soort apparaat, dat vooral geschikt is voor de intensievere fietstrainingen. Veel wielrenners maken hier bijvoorbeeld graag gebruik van, maar het is geschikt voor iedereen.
Tot slot zijn er ook nog indoor fietstrainers. Deze kun je gebruiken in combinatie met je eigen (race)fiets. Je eigen fiets kun je erop leggen of eraan bevestigen, zodat je de ultieme fietservaring kunt beleven bij jou in huis.
Een hometrainer fiets kopen?
Wil jij je eigen hometrainer fiets voor thuis aanschaffen? Goede keuze! Zoals je hebt kunnen lezen is het namelijk heel gezond om op een hometrainer te fietsen.
Daarnaast is het heerlijk om de deur niet uit te hoeven voor een lekker fietstochtje.
Mocht je interesse hebben in een hometrainer, klik dan op de knop hieronder om direct het beste huidige aanbod te bekijken:
0 reacties