Afvallen met hometrainer? Ervaringen & Schema | Buikvet

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 11, 2023

hometrainer-vetpercentage-verlagen
hometrainer-vetpercentage-verlagen

Afvallen met een hometrainer, is dat eigenlijk een goed idee of onbegonnen werk?

De vraag ”kun je afvallen met een hometrainer?” wordt erg vaak gesteld. Tijd dus om voor eens en altijd deze vraag te beantwoorden.

In dit artikel ontdek jij of je écht vet kunt verliezen door te fietsen op een hometrainer, of dat dit onbegonnen werk is en je hier beter een ander apparaat voor kunt gebruiken.

Afvallen met een hometrainer, kan dat?

Is een hometrainer nou wel of niet effectief om vet te verliezen? Er lijkt hier veel onduidelijkheid over te bestaan.

Om je niet langer in spanning te houden zal ik je het antwoord meteen verklappen: ja, je kunt afvallen met een hometrainer.

Echter zitten hier wel wat haken en ogen aan. Je zult namelijk niet meteen afvallen op het moment dat je zo nu en dan gebruik maakt van een hometrainer.

Je zult het apparaat daadwerkelijk (op de juiste manier) moeten gebruiken. En daarnaast speelt je voeding en leefstijl natuurlijk ook een prominente rol in het proces.

Een hometrainer is een handig hulpmiddel om jou te ondersteunen tijdens het afvallen. Dit komt voornamelijk door het gemak van deze ‘fitness fiets’.

Je hoeft niet naar buiten om fietsend af te vallen en je kunt het dus gewoon binnenshuis doen, wat het een stuk laagdrempeliger maakt.

Een hometrainer voor afvallen bij buik, benen & rug

hometrainer-vetverlies

Een andere vraag die vaak wordt gesteld is ”kun je buikvet verliezen met een hometrainer?”.

Wil jij een hometrainer gebruiken om af te vallen bij je buik? Of wil je juist afslanken bij jouw benen, of vet verliezen op je rug?

Als dit jouw doel is heb ik zowel goed nieuws als slecht nieuws voor je. Het goede nieuws is dat je, zoals je zojuist hebt kunnen lezen, de hometrainer uitstekend kunt gebruiken om mee af te vallen.

Het slechte nieuws is dat plaatselijk vet verbranden niet mogelijk is. Dit zal voor een hoop mensen een bittere pil zijn.

Wees echter niet getreurd, dit wil namelijk niet zeggen dat jij geen vet kunt verliezen bij je buik.

Maar het betekent wel dat jij niet zelf in de hand hebt op welke plek jij afvalt. Door buikspieroefeningen te doen zal je bijvoorbeeld ook niet specifiek buikvet bestrijden.

Zolang je echter consistent en goed traint met een hometrainer kun je op alle plekken vet verliezen waar jij maar wilt.

Ervaringen

Misschien heb jij momenteel nog geen ervaring met afvallen op een hometrainer, maar er zijn een hoop mensen die hier erg goede ervaringen mee hebben.

De hometrainer is dan ook één van de meest gebruikte apparaten voor vetverlies.

De populariteit van deze fitness fiets is met name te danken aan het feit dat je op relatief lage intensiteit kunt bewegen en dus ook op een laagdrempelige manier kunt afvallen.

Maar ook is de hometrainer geschikt om conditie op te bouwen en dus om fit te blijven.

Wat is een goede hometrainer fiets om af te vallen?

hometrainer-afvallen

Heb jij besloten dat je graag wilt beginnen met afvallen? En wil je dit met behulp van een hometrainer doen?

Dan kun je natuurlijk beginnen met fietsen op een hometrainer bij jou in de sportschool, of een abonnement nemen bij de sportschool, als je dit nog niet hebt.

Maar wat je ook kunt doen, en wat misschien nog wel beter is, is de sportschool bij jou in huis halen. Oftewel; een hometrainer kopen, zodat je altijd kunt trainen wanneer jij wilt.

Maar wat is dan de beste soort hometrainer om mee af te vallen?

Welke eigenschappen moet de hometrainer fiets hebben?

Een goede hometrainer om mee af te vallen moet aan een aantal eisen voldoen. Niet elke hometrainer is namelijk even geschikt om mee af te vallen.

Trainingsapplicatie

Het is bijvoorbeeld erg handig als je een hometrainer hebt welke je kunt koppelen aan een trainingsapplicatie.

Je kunt jouw vorderingen en resultaten bijhouden en dus ook daadwerkelijk naar een bepaald doel toewerken. Meten is weten, en in zo’n applicatie hou je alles handig en overzichtelijk bij.

Hartslag

hartslag-afvallen-sporten

Trainen aan de hand van je hartslag is een populaire manier van trainen. Veel mensen hebben hier goede ervaringen mee wanneer het gaat om afvallen.

Sommige hometrainers hebben hier een speciaal programma voor, waarbij de weerstand wordt berekend aan de hand van jouw hartslag. Er zit dan een interne hartslagmeter op de fiets.

Afhankelijk van in welke hartslagzone jij je bevindt wordt er gezocht naar een weerstand waarmee je het meest effectief afvalt.

Vetverlies programma & vetmeter

Naast een hartslag programma kan er ook een speciaal vetverlies programma op de hometrainer zitten. Dit kan bijvoorbeeld een interval programma zijn, waarbij de weerstand van de fiets wordt afgewisseld.

Om je resultaten bij te houden zijn sommige hometrainers zelfs voorzien van een body fat meter. Deze geeft jou een (soms vrij nauwkeurige) indicatie van jouw huidige vetpercentage.

Scherm of tablethouder

cardio-thuisgym

Een scherm of tablethouder is natuurlijk geen vereiste om mee af te vallen, maar het kan jou wel allemaal wat gemakkelijker te maken.

Het fietsen op een hometrainer kan namelijk als best saai ervaren worden. Wanneer je entertainment tot je beschikking hebt zul je merken dat de tijd zo voorbij vliegt.Is de hometrainer het beste apparaat voor vetverlies?

buikvet-meten

Een hometrainer is natuurlijk niet het enige apparaat waar je mee kunt afvallen. Er zijn nog veel meer fitness toestellen die geschikt zijn voor vetverlies.

Afvallen met een crosstrainer of afvallen met een loopband zijn bijvoorbeeld ook goede mogelijkheden. En ook vetverlies met een roeitrainer is goed mogelijk. Of kies voor afvallen met spinning.

Elk apparaat dat heeft zo weer zijn eigen voor en nadelen. Er valt daarom ook niet één specifiek toestel te benoemen dat hier daadwerkelijk het beste voor is.

Dit verschilt namelijk sterk per persoon. Het belangrijkste is dat je het trainen op ‘t fitnessapparaat leuk vind, zodat je het lang vol kunt houden.

Voor een overzicht van alle geschikte apparaten kun je kijken in het artikel: Fitnessapparaten voor buikvet.

Extra tips voor vetverlies op de hometrainer

Alleen zo nu en dan fietsen op een hometrainer zal niet voldoende zijn om af te vallen. Als jij daadwerkelijk wilt afvallen dan zul je de fiets namelijk regelmatig moeten gebruiken en ook op je leefstijl letten.

Hieronder vind je enkele tips om zo effectief mogelijk vet te verliezen op de hometrainer.

1. Train consistent

Consistent trainen is de sleutel tot succes als het gaat om afvallen. Dit geldt overigens niet alleen voor afvallen met een hometrainer, maar voor elke vorm van training.

Heb je een abonnement op de sportschool, of heb je thuis een hometrainer staan? Dan zul je deze vanzelfsprekend daadwerkelijk moeten gaan gebruiken om resultaat te behalen.

Alleen kijken naar de hometrainer zal je niet verder helpen. Het beste kies je er dan ook voor aan de slag te gaan met een goed trainingsschema.

2. Let ook op je voeding

Alleen fietsen zal je niet veel verder helpen tijdens het afvallen als je jouw voeding niet op orde hebt. Wil je jouw vetpercentage verlagen, dan zul je minder calorieën moeten innemen dan dat je verbruikt.

Dit wordt ook wel een calorietekort genoemd en is van essentieel belang tijdens het afvallen. Daarnaast is het aangeraden om zo gezond mogelijk te eten, zodat je voldoende energie behoudt gedurende de dag.

3. Entertainment tijdens het fietsen

Je hebt al kunnen lezen dat een hometrainer fiets met scherm handig kan zijn, aangezien het entertainment ervoor zorgt dat de tijd sneller voorbij lijkt te gaan en het afvallen dus makkelijker wordt.

Een andere mogelijkheid is om te kiezen voor een hometrainer waarmee je virtueel kunt fietsen. Met zo’n apparaat is het mogelijk om te fietsen in een virtuele omgeving via bijvoorbeeld Google Maps.

Dit maakt het trainen een stuk vermakelijker en het afvallen dus ook stukken leuker. Het fietsen wordt op deze manier meer als een spel ervaren worden en is geen straf meer.

4. Haal een hometrainer in huis

hometrainer-voor-afvallen

Naar de sportschool gaan kan soms lastig zijn. Zeker als je jezelf na een lange dag werken bijvoorbeeld nog moet motiveren om in beweging te komen.

Misschien herken jij jezelf hier wel in. Hoe je dit probleem het beste oplost is door een hometrainer in huis te nemen.

Het wordt een stuk makkelijker om daadwerkelijk te gaan fietsen wanneer je hiervoor niet de deur uit hoeft. Een hometrainer hoeft je niet veel ruimte te kosten en je hebt ook geen enorm budget nodig. Er zijn namelijk ook betrouwbare goedkope hometrainers.

Voor meer informatie en de beste fietsen voor thuis kun je een kijkje nemen in het artikel: beste hometrainers voor thuis.

Veelgestelde vragen

Heb jij nog een vraag omtrent het afvallen met een hometrainer? Wellicht dat het antwoord op jouw vraag hieronder te vinden is.

Welk trainingsschema voor vet verliezen op een hometrainer?

Een vraag die vaak wordt gesteld is wat het beste hometrainer trainingsschema of programma is dat je kunt gebruiken voor het afvallen met een hometrainer fiets.

Hier valt helaas geen zwart-wit antwoord op te geven aangezien dit sterk persoonsgebonden is. Dit is afhankelijk van meerdere factoren zoals je:

  • Leeftijd
  • Geslacht
  • Gewicht
  • Vetpercentage
  • Doel

Je zult een dus persoonlijk schema nodig hebben. Wil jij graag graag een programma voor jou op laten stellen en je doelen effectief behalen? Bij deze winkel kun je een gratis persoonlijk trainingsprogramma aanvragen na aankoop van een hometrainer.

Hoe verlies ik het beste buikvet met een hometrainer?

Het antwoord op deze vraag is al gegeven in dit artikel. Dit is helaas niet mogelijk. Je kunt geen plaatselijk vet verliezen.

Wil je dus graag buikvet kwijtraken met behulp van een hometrainer? Dan heb je in dit artikel kunnen lezen hoe je dit het beste kunt gaan doen.

In dit filmpje kun je een voorbeeld zien van een workout van 30 minuten waarmee je op een hoge intensiteit traint voor vetverlies.

Hoeveel calorieën verband je per uur op een hometrainer?

Hoeveel kcal per uur je verband op een hometrainer dat is afhankelijk van jouw gewicht en geslacht.

Ook zal de weerstand en snelheid waarmee je fietst van invloed zijn op het aantal calorieën dat je wegtrapt.

Een persoon van 70 kg die zal in 60 minuten gemiddeld zo ongeveer 490 kcal verbranden. Klik hier voor een tabel waarin je kunt bekijken hoeveel jij verbrandt.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaat zie?

Ook dit is weer persoonsgebonden en hier valt dan ook niet één duidelijk antwoord op te geven. Geduld is erg belangrijk tijdens het afvallen. Dus óók wanneer je afvalt met behulp van een hometrainer.

Om het resultaat daadwerkelijk te kunnen zien kun je het beste om de 2 weken een foto van jezelf nemen en/of jezelf wegen.

Wil jij thuis beginnen met afvallen? Klik dan hieronder voor de beste hometrainers:Tot slot

Heb jij momenteel nog vragen, of heb je goede of juist minder goede ervaringen die je wilt delen omtrent het afvallen met een hometrainer? Laat dan gerust een reactie achter onder dit bericht 🙂.


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *