Droogtrainen: De ultieme gids voor het beste resultaat

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 28, 2024

droogtrainen
droogtrainen

Droogtrainen, wat is dat nou eigenlijk en hoe pak je dit aan voor het beste resultaat?

Waar moet je beginnen? En hoe moet je eten en trainen om een droog lichaam te krijgen?

Alle aspecten waarmee rekening gehouden moet worden tijdens het droogtrainen ontdek je in deze ultieme gids.

Na het lezen van dit artikel weet jij dan ook alles wat je moet weten om een droog lichaam te trainen. Ook kun je de meest gemaakte fouten voorkomen en direct goed aan de slag.

Samenvatting: wat je moet weten over droogtrainen:

  • Droogtrainen doe je om meer spierdefinitie te creëren. Je spieren worden zichtbaarder doordat je een lager vetpercentage krijgt.
  • Met droog trainen verlies je vet en behoud je zoveel mogelijk spiermassa. Hoe langer je droogtraint en hoe minder je eet, hoe groter de kans op spierverlies.
  • Bepaal je caloriebehoefte en trek daar 200-500 calorieën van af. Dit is je dagelijkse caloriedoel voor droogtrainen.
  • Verdeel je dagelijkse calorieën in de juiste verhouding eiwitten, koolhydraten en vetten.
  • Omdat je minder gaat eten verlies je waarschijnlijk kracht. Probeer krachtverlies te minimaliseren door zwaar te blijven trainen.
  • Je hoeft niet ineens heel anders te gaan trainen dan tijdens het bulken. Blijf 8-15 herhalingen maken als richtlijn.

Wat is droogtrainen?

drogetrainen-vrouw

Je bent misschien al een tijdje bezig met krachttraining en hebt al aardig wat spiermassa opgebouwd.

Echter zijn deze spieren nog niet zichtbaar waardoor je wellicht geen ‘gespierd uiterlijk’ hebt. Dit komt omdat je spieren nog bedekt zijn onder een laag(je) vet.

Tijd om droog te trainen dus!

Droog trainen betekend eten en trainen met als doel het verlagen van je vetpercentage en je spiermassa daarbij zoveel mogelijk behouden. Dit doe je door een energietekort te creëren en te trainen met verzwaarde weerstand.

Het wordt in de fitnesswereld ook wel ‘cutten‘ genoemd.

Laten we hierbij meteen een fabeltje de wereld uit helpen: Je kunt doorgaans geen vet verliezen en spieren opbouwen tegelijkertijd. Net zoals je geen vetmassa om kunt zetten in spieren. Zoals nog altijd veel mensen dat denken.

Aankomen in spiermassa en tegelijkertijd vet verliezen is in sommige gevallen wel mogelijk. Dit noemen we ook wel recomp.

Dit is echter alleen weggelegd voor zeer ervaren krachtsporters en bodybuilders die exact weten hoeveel en in welke verhoudingen ze moeten eten en bewegen.

Daarnaast is dit ook mogelijk bij het gebruik van anabole steroïden, maar dit raden we ten zeerste af. Aangezien het schadelijk is voor je gezondheid.

Voor de meeste mensen zal het dan ook het meest efficiënt zijn om je te focussen op één ding tegelijk: vetverlies (droogtrainen) ofwel bulken (aankomen).

Wanneer beginnen met droogtrainen?

man-met-droog-lichaam

Doorgaans wordt er voor gekozen om te bulken in de wintermaanden en hiermee direct te beginnen nadat de zomer voorbij is.

Het ‘droogtrain seizoen’ zal voor de meesten beginnen in de maanden maart en april. Zodat er nog genoeg tijd is om vet te verliezen en ‘droog te gaan’ voordat de zomer aanbreekt. De gedachte hierachter is zodat er met een goed en trots gevoel zonder shirt rondgelopen kan worden.

Echter verschilt dit natuurlijk per persoon en is iedereen er vrij in om te beginnen wanneer hij of zij wilt. Zo zijn er ook mensen die liever droogtrainen in de wintermaanden.

Als je traint voor een foto shoot of bodybuild wedstrijd zal de periode dan ook vaak afwijken.

Hoe lang droogtrainen?

De duur van het droogtrainen is afhankelijk van meerdere factoren. Het hangt voornamelijk af van wat je vetpercentage momenteel is en welk percentage jij wilt bereiken.

Het is aangeraden om niet te lang te cutten. Hoe langer je namelijk bezig bent, hoe meer kracht- en spierverlies je zal ervaren. Daarnaast is het mogelijk dat je lichaam in de zogenoemde ‘spaarstand‘ komt. Waarbij het alle energie die het binnen krijgt zal opslaan als vetmassa.

Dit is omdat je lichaam gericht is op overleven en wanneer je langdurig in een energietekort leeft, zal het dus elke vorm van energie nodig denken te hebben en dus omzetten in vetreserves.

Hoe snel zie ik resultaat?

droogtrainen-lichaam

Dit is een veel gestelde vraag over droogtrainen. Het resultaat is immers waar je het uiteindelijk voor doet. Daarom is het ook een logische vraag.

Hoe snel je resultaat ziet hangt echter af van meerdere factoren.

Ten eerste zal het afhangen van wat jouw vetpercentage momenteel is. Met een goed voedingsschema is het mogelijk om 0,5 kg aan vet kwijt te raken per week.

Wanneer je vetpercentage momenteel al vrij laag is, zul je het resultaat sneller opmerken. Dit omdat je spieren eerder zichtbaar worden.

Ten slotte hangt het er vanaf op welke plek van het lichaam jij je vet eerst zal verliezen. De ene persoon zal sneller vet aankomen op zijn rug en daar ook als eerste plek zijn vet kwijt raken. De andere persoon zal weer op alle plekken tegelijk vet kwijtraken tijdens het droogtrainen.

droger-worden

Met name het vetlaagje op de onderbuik is iets wat vaak lang op zich laat wachten. Bij veel mensen zal deze pas verdwijnen wanneer je onder de 10% vet komt.

Hoe snel je resultaat ziet is dus sterk afhankelijk per persoon. Het beste is om een ‘voor en na foto’ te nemen zodat je de verschillen met elkaar kunt vergelijken.

Daarnaast is het zaak om niet te ongeduldig te zijn. Wanneer je naar behoren eet en traint volgens een goed droogtrain schema zullen de resultaten vanzelf komen en is het slechts een kwestie van geduld voordat je droger wordt.

Hoe moet je trainen tijdens het droogtrainen?

De manier waarop je traint tijdens het droogtrainen is allesbepalend voor een goed resultaat. Dit is dan ook waar veel mensen de fout mee ingaan.

Wat vaak wordt gedacht is dat je heel anders moet gaan trainen tijdens het cutten. Het tegendeel is echter waar. Probeer dan ook zo min mogelijk aan je trainingen te veranderen.

Krachttraining tijdens droogtrainen

bicep-isolatie

Wat dan ook vaak gebeurd is dat er ineens met veel lichtere gewichten getraind wordt, om vervolgens veel meer herhalingen te maken.

Zo worden er bij oefeningen waar normaal gesproken 8 herhalingen (reps) per set worden gemaakt, ineens 15-20 herhalingen gemaakt.

Belangrijk is om zwaar te blijven trainen. Je wilt namelijk zoveel als mogelijk spiermassa behouden. Wat denk je dat er gebeurd op het moment dat je lichaam minder zwaar belast wordt?

Ik zal je het antwoord verklappen: je lichaam zal merken dat het de spiermassa niet meer nodig heeft, aangezien er toch niet meer zwaar getraind wordt. Met als gevolg dat de spieren afgestoten worden en deze dus als sneeuw voor de zon zullen verdwijnen.

Dit komt omdat je in een energietekort zit, waar we het zo meteen over gaan hebben. Je lichaam moet dus een slimme en logische keuze maken: spiermassa afstoten of vetmassa afstoten.

Waarom zal je spiermassa gespaard worden, als je deze toch niet meer optimaal benut?

Progressive overload

Probeer dus altijd progressive overload te blijven toepassen. Dit betekent dat je elke training meer gewicht aan je oefening toevoegd in kleine stapjes. Zo kun je bij je squat bijvoorbeeld elke training 1 kg meer aan de stang doen, waardoor je vooruitgang blijft boeken.


droogtrainen-man-vrouw-cover-boeken

Download nu GRATIS de ”Droog trainen Kick-start” voor mannen of vrouwen!



Krachtverlies is onvermijdelijk

krachtverlies-cut

Je zult tijdens het droogtrainen helaas merken dat progressive overload op een gegeven moment niet meer mogelijk is.

Sterker nog: je zult kracht gaan moeten inleveren. Dit is voor sommige mensen dan ook een reden om niet te cutten. Een deel van je spiermassa die jij met bloed, zweet en tranen hebt opgebouwd in de wintermaanden zal je nu weer moeten ‘inleveren’. Dit is een kwestie van accepteren.

Het enige wat jij kunt doen is om je spieren zoveel als mogelijk proberen te behouden. En hier dan ook hard en zwaar voor te blijven trainen. Voor veel mensen zal dit mentaal zwaar zijn.

krachtverlies-droogtrainen

Zeker naarmate je wat langer bezig bent zul je merken dat het krachtverlies steeds groter wordt. Het is hierom ook aan te raden om niet voor een al te lange tijd droog te trainen.

Muscle memory

gespierde-droge-armen

Om je dan toch nog een hart onder de riem te steken: wanneer je klaar bent met cutten en je gaat weer over tot de bulkfase.. Dan zal je merken dat de spieren en kracht die jij tijdens het droogtrainen kwijt bent geraakt sneller zullen terugkeren dan voorheen.

Dit wordt muscle memory, ofwel spiergeheugen genoemd. Dit komt omdat de kernen van spiercellen nooit helemaal zullen verdwijnen.

Echter zal het uiteraard per persoon verschillen in hoeverre je voordeel hebt van het muscle memory. Dit heeft voornamelijk met je genen te maken.

Cardio tijdens droogtrainen

cardio-tijdens-droogtrainen

De één heeft er een hekel aan en de ander die zweert erbij. Maar naast krachttraining wordt er ook volop cardio gedaan tijdens het droogtrain seizoen.

Cardio toevoegen aan je trainingen zorgt ervoor dat je meer calorieën gaat verbranden.

Hierdoor kun je meer eten, waardoor het droog trainen je makkelijker af zal gaan. Het helpt je om het proces te versnellen.

Wat door veel ervaren krachtsporters en bodybuilders aangeraden wordt en waar ik zelf ook voorstander van ben, is om nog géén cardio te doen in de eerste periode tijdens het droogtrainen.

Je kunt het namelijk beter bewaren voor de laatste weken om zo je metabolisme nog een extra boost te geven.

Op deze manier heb je namelijk nog een kaart achter de hand zónder dat jij je calorieën verder hoeft te verlagen. Als je momenteel overgewicht hebt geldt dit echter niet en kun je het best meteen cardio aan je trainingen toevoegen.

Cardio voor of na de krachttraining?

Dit blijft een veelbesproken onderwerp onder fitness fanataten en andere krachtsporters. Niet alleen tijdens het droogtrainen is dit een onderwerp ter discussie, maar ook daarbuiten.

Doe je de cardio vóór of ná je krachttraining? Het antwoord is dat beide opties mogelijk zijn. Maar als er dan toch een voorkeur gegeven moet worden gaat de voorkeur er naar uit om de cardio erna te doen.

Waarom? Omdat je op deze manier je krachten niet ‘verspilt’ tijdens de cardio alvorens je gaat liften. De krachttraining is dan ook belangrijker dan de cardio tijdens droogtrainen. Dit omdat je ten eerste tijdens het tillen van de gewichten óók calorieën zal verbranden en in veel gevallen is dit even veel of zelfs meer dan met je cardio sessie.

Ten tweede is de krachttraining belangrijker omdat je hiermee je spiermassa behoudt. De spiermassa is belangrijk omdat deze er voor zorgt dat je verbranding in rust hoger ligt. Hoe meer spiermassa jij hebt, hoe meer jij zal verbranden tijdens het ‘niks doen’ omdat je spieren gevoed moeten blijven.

Ook uit esthetisch oogpunt is het belangrijk om spierverlies zoveel mogelijk tegen te gaan, omdat het voor de meeste mensen het doel is om de spieren zichtbaar te krijgen. Het is dan wel handig dat je er daadwerkelijk wat van over houdt.

Twee keer per dag trainen

Een andere oplossing voor bovenstaande vraag is om twee keer per dag te trainen. Op deze manier verdeel jij je krachten en heb je tijd om tussen de trainingen door te herstellen.

Dit is dan ook de reden waarom veel mensen tijdens het cutten er voor kiezen om twee keer per dag naar de gym te gaan. Of in iedergeval twee keer per dag te trainen.

Als je fitnesspparatuur thuis hebt zal dit uiteraard makkelijker te doen zijn. Natuurlijk kun je je cardio ook doen door middel van buiten hardlopen of cardio oefeningen thuis.

Ook als je voor deze optie kiest blijft de voorkeur echter uitgaan om je dag te beginnen met krachttraining en daarná pas de cardio te doen.

Wat je bijvoorbeeld kunt doen is ‘s ochtends vóór je werk of school krachttraining doen en ‘s avonds je cardio.

Duurtraining of HIIT tijdens droogtrainen?

De laatste veelgestelde vraag over cardio tijdens het droogtrainen is: Wat is beter, duurtraining of HIIT?

HIIT

Staat voor high intensity interval training en betekent dat je in een erg korte tijd zoveel als mogelijk calorieën verbrandt met ‘interval’.

battlerope-training

Interval wilt zeggen dat je steeds voor een bepaalde duur een oefening of beweging uitvoert om vervolgens voor een bepaalde tijd rust te houden.

Voorbeeld van een HIIT is:

  • 45 min bewegen
  • 30 min rust
  • 45 min bewegen
  • 30 min rust
  • etc.

Waarmee deze trainingen zich vooral onderscheiden van duurtrainingen is dat ze je hartslag aanzienlijk omhoog brengen. Waardoor de verbranding hoger ligt. Ook heb je voordeel van het afterburn effect. Dit wilt zeggen dat óók na je training je verbranding nog hoger zal liggen.

Er zijn meerdere manieren om HIIT te doen. Zo zal je bijvoorbeeld sprintjes kunnen trekken, hardlopen met versnellingen tussendoor of je kunt gebruik maken van verschillende apparatuur.

Veel gebruikte apparataten tijdens deze trainingen zijn bijvoorbeeld battle ropes en airbikes.

Duurtraining

duurtraining-vetverbranding

Daarentegen zal duurtraining je meer tijd kosten én je zal er doorgaans minder calorieën mee verbranden.

Een reden om hier tóch voor te kiezen tijdens het droogtrainen is omdat het een minder grote impact op je spieren zal hebben.

Op deze manier spaar jij je spieren dus zodat je het maximale uit je lift sessies kunt blijven halen.

Tijdens duurtrainingen zal de kans op blessures beperkt worden en is dan ook aanzienlijk kleiner dan bij intensieve en explosieve cardio.

In de fitness zou je hiervoor gebruik kunnen maken van bijvoorbeeld een loopband of hometrainer. Ook kun je buiten wandelen, hardlopen of (rustig) fietsen.

Indien mogelijk zou je bijvoorbeeld eens naar je werk of school kunnen lopen of fietsen. In plaats van het OV of met de auto te gaan. Hiermee verbrandt je weer wat extra calorieën.

Voeding tijdens het droogtrainen

voeding-tijdens-droogtrainen

Nu je weet hoe je het beste kunt trainen om droog te worden is het tijd om ons te richten op een ander belangrijk aspect, sterker nog een nóg belangrijker aspect: de voeding.

Alles valt en staat bij je voeding tijdens het droogtrainen. Wanneer dit niet op orde is zul je dan ook niet het gewenste resultaat behalen.

Je kunt zoveel en zo goed trainen als je maar wilt, maar dit zal geen enkel effect hebben als jij niet naar behoren eet.

Stap 1: Energiebehoefte berekenen

Allereerst zul je je energiebehoefte moeten berekenen. Dit kun je doen aan de hand van diverse calculators die je online kunt vinden. Dit wordt berekend aan de hand van je gewicht, leeftijd, geslacht en dagelijkse fysieke bezigheden.

Aan de hand van deze gegevens wordt je verbruik in rust bepaald. Dit is de hoeveelheid kcal die jij standaard zal verbruiken zonder ook maar iets te doen. Vervolgens wordt er een schatting gemaakt van het aantal kcal dat jij verbruikt met je dagelijkse bezigheden.

Wanneer je deze twee vervolgens bij elkaar optelt kom je uit op je onderhoud. Als je ‘op onderhoud’ eet zul je doorgaans op hetzelfde gewicht blijven. Het is dus zaak om hier onder te gaan zitten.

Trek dus vervolgens 200-500 calorieën van je onderhoud af en je weet hoeveel je moet gaan eten tijdens het droogtrainen.

Stap 2: Verdeel je macro’s

Nu jij weet hoeveel je moet gaan eten om droog te worden is het alleen nog zaak om deze kcal in de juiste verhoudingen te verdelen.

Je zult moeten testen wat voor jou het beste werkt, of gewoon een verdeling kiezen. Je hebt keuze uit de onderstaande verdelingen:

Carbs afbouwen

Dit is de meest voorkomende macro verhouding waarvoor wordt gekozen tijdens het droogtrainen.

En het is ook aan te raden om hiermee te beginnen op het moment dat jij voor de eerste keer gaat droogtrainen.

Wanneer jij je strikt houdt aan deze macro’s zul je dan ook gegarandeerd resultaat gaan boeken.

De verhoudingen zijn als volgt:

  • Eiwitten: je lichaamsgewicht keer 2 = het aantal gram per dag. Voorbeeld: een persoon van 70 kg heeft 140g eiwitten nodig
  • Vetten: je lichaamsgewicht keer 1 = het aantal gram per dag. Voorbeeld: weeg je 70 kg, dan eet je 70 gram vetten.
  • Koolhydraten: Hiermee vul je de resterende calorieën aan.

Om de paar weken is het de bedoeling dat je je calorie inname verlaagd. Hierbij zal je eiwit en vet inname gelijk blijven en wordt er geschrapt op je koolhydraat inname.

Low fat

Het ‘low fat dieet’ is weer terug van weggeweest. Lange tijd werd dit voornamelijk gevolgd tijdens het droogtrainen door bodybuilders die in hun ‘prep’ zaten voor een wedstrijd, maar er zijn steeds meer mensen die hier goede resultaten mee behalen.

Low carb / ketogeen

Tijdens het low carb dieet worden de koolhydraten laag gehouden en vervangen door vetten.

Veel mensen vinden het fijn om voldoende vet te blijven nuttigen tijdens het droogtrainen en behalen hier dan ook goede resultaten mee.

Uitlegvideo over droogtrainen

In de video hieronder vatten we het hele verhaal nog eens samen. Bekijk deze dus eventueel nog even nadat je dit artikel gelezen hebt.

Welke supplementen tijdens het droogtrainen?

supplementen-droogtrainen

Onthoud dat training en voeding het allerbelangrijkste zijn tijdens het droogtrainen.

Alvorens je over gaat op het gebruik van supplementen is het dan ook aangeraden dat je deze twee aspecten eerst op orde hebt.

Bedenk ook dat supplementen geen must zijn om vet te verliezen en ook niet om spiermassa op te bouwen.

Wel kan het je net dat extra steuntje in de rug geven en een daadwerkelijke bijdrage leveren tijdens het droogtrainen.

Er is een hoop ‘troep’ verkrijgbaar qua supplementen. Vandaar dat we de meest werkzame en meest effectieve fitness supplementen die je kunt gebruiken tijdens het droogtrainen hieronder voor je hebben uitgelicht.

Creatine

Creatine is een lichaamseigen stof die voorkomt in voedingsmiddelen zoals biefstuk. Omdat je ongeveer 3-6 gram per dag nodig hebt om te kunnen profiteren van de voordelen van creatine is het aangeraden om dit te supplementeren als je hier van de voordelen wilt ervaren.

Het is namelijk vrijwel niet te doen om deze hoeveelheid uit je voeding te halen. De voordelen van het gebruik van goede creatine bij droogtrainen is dat dit ervoor zorgt dat je extra kracht kunt leveren en verzuring uitstelt.

Zeker tijdens het droogtrainen is dit erg belangrijk om zo krachtverlies tegen te kunnen gaan.

Daarnaast kun je ook profiteren van het feit dat creatine vocht vasthoudt in je spieren waardoor je spieren een ‘vollere look’ krijgen, of behouden.

Omega 3

Omega 3 bevat essentiële vetzuren die het lichaam nodig heeft om optimaal te kunnen functioneren. Zo zal het de gewrichten soepel houden, stimuleert het de spieropbouw én vetverlies en is het ook nog eens goed voor je hersenen.

Om deze redenen is het ook tijdens het bulken een goed idee om omega 3 te supplementeren. Vaak wordt dit gebruikt in de vorm van visolie capsules die je 2 tot 3 keer per dag inneemt tijdens een maaltijd.

Als je meerdere keren per week vette vis eet zal dit in de meeste gevallen voldoende zijn. Zo niet, dan doe je er goed aan om omega 3 capsules te supplementeren. Je kunt ook kiezen voor een omega 3, 6, 9 supplement. Deze capsules bevatten het totale plaatje aan essentiële vetten.

Whey protein

Whey protein, oftwel een proteïne shake kan erg van pas komen wanneer je moeite hebt om je eiwit doel te halen of wanneer je gewoon op zoek bent naar een makkelijke, snelle en goedkope eiwitbron.

Je zult je eiwitinname hoog moeten houden tijdens het droogtrainen. Vandaar dat het je enorm kan helpen wanneer je shakes tot je beschikking hebt, zodat je niet al te veel tijd door hoeft te brengen in de keuken om al je meals te preppen.

Daarnaast zijn eiwitshakes omgerekend goedkoper dan bijvoorbeeld kipfilet en andere eiwitrijke voedingsmiddelen.

BCAA’s

Oftewel branched chain amino acids. Dit zijn pillen of poeder die enkel de drie essentiële aminozuren bevatten: leucine, isoleucine en valine.

Deze aminozuren zul je hard nodig hebben tijdens het cutten om je spieren ‘te beschermen’ en kracht en spierverlies tegen te gaan.

Je kunt ze op elk moment van de dag gebruiken, maar ze komen het best tot hun recht voor, tijdens of direct na de training.

Meestal kiest men voor BCAA poeder, omdat dit verkrijgbaar is met een lekker smaakje.

Pre workout

Pre workout helpt om tijdens het droogtrainen jezelf op te laden en te motiveren om tóch te gaan trainen.

Eigenlijk zou je uiteraard geen externe motivatie nodig moeten hebben, maar zeg nou eerlijk: we hebben allemaal wel eens minder zin om naar de sportschool te gaan en alles te geven in de gym.

Pre workout werkt als oppeppertje en heeft verschillende werkzame stoffen. De cafeïne poeder zorgt er bijvoorbeeld voor dat je een wakker en alert gevoel krijgt. Dit zorgt voor maximale focus tijdens het trainen.

Zeker tijdens het droogtrainen komt dit natuurlijk goed van pas, omdat je vaak wat minder energiek bent wanneer je in een calorietekort leeft. Daarnaast kan het ervoor zorgen dat je tijdens het trainen nét die herhaling extra kunt maken om zo spierverlies tegen te gaan.

Een ander groot voordeel van pre workout is dat de cafeïne je vetverbranding stimuleert. Er moet wel bij gezegd worden dat je dit het best niet al te vaak kunt gebruiken.

Houd het bijvoorbeeld bij één of twee keer per week. Dit om te voorkomen dat je niet meer zonder kunt. Óf je houdt het natuurlijk bij een sterke bak koffie, wat ook niet verkeerd is.

Meest gemaakte fouten tijdens het droog trainen

droogtrainen-vrouw

Er zijn een hoop mensen die niet de gewenste resultaten behalen tijdens het droogtrainen. Ofwel ze behalen niet het gewenste vetpercentage, ofwel ze verliezen meer spiermassa en kracht dan dat nodig is.

Hieronder vind je de meest voorkomende oorzaken hiervan, zodat jij deze fouten kunt voorkomen en wél de gewenste resultaten kunt boeken.

1. Te clean eten

Dit klinkt misschien raar, maar het is wel één van de redenen waarom veel mensen falen met droogtrainen. Ze stellen te hoge eisen aan hun droog trainen voeding.

Onthoud daarom het volgende: het maakt niet veel uit wat je eet, zolang het maar in je macro’s past.

Neem dit uiteraard niet té letterlijk door elke dag bij de snackbar te gaan eten. Je lichaam heeft namelijk wel zuivere energie nodig om het beste uit je trainingen te kunnen halen.

En ook voor je gezondheid is het aan te raden om genoeg vitamines en mineralen te blijven eten. Óók als je al een goede multivitamine slikt dien je groenten en fruit te blijven eten.

Máár blijf zeker eten wat jij lekker vindt en blijf vooral genieten van je eten. Op deze manier zal het namelijk een stuk makkelijker worden en kun je het dus ook langer volhouden.

Probeer bijvoorbeeld 80% van je voeding uit ‘gezonde voedingsbronnen te halen en 20% uit ‘ongezonde’, als jij daar behoefte aan hebt.

2. Vloeibare kcal

Het gebeurd vaak genoeg dat mensen maar geen vet kwijt raken tijdens het droogtrainen hoewel ze toch hun voedingsschema perfect volgen en alles doen wat ze moeten doen. Althans dat denken ze..

Wanneer de resultaten na enkele weken of zelfs maanden uitblijven kun je de klok er op gelijk zetten dat er íets misgaat.

9 van de 10 keer komt dit door het feit dat er ongemerkt meer calorieën worden genuttigd dan berekend is. Vaak zijn vloeibare calorieën de boosdoener.

Denk hierbij aan sap, frisdrank óf door het koken met zonnebloemolie, olijfolie of boter zónder dit te berekenen in je voedingsschema.

Let hier dus goed op en doe er je voordeel mee.

3. Te veel eiwitten

Eiwitten zijn natuurlijk de belangrijkste bouwstof van ons lichaam. En als je er te weinig van binnenkrijgt zul je dan ook geen spieren kunnen opbouwen of behouden.

Maar eet hier niet té veel van. Dit is ten eerste zonde van je geld, aangezien eiwitten in verhouding best duur zijn.

Maar daarnaast gaat het ook ten koste van je koolhydraten en vetten, die je juist zo hard nodig hebt tijdens het droogtrainen.

4. Te weinig koolhydraten

Naast te veel eiwitten is ook te weinig koolhydraten eten een veel gemaakte fout. Je hebt eerder in dit artikel kunnen lezen dat je het low carb of keto dieet kunt gebruiken om droog te trainen.

Maar ik raad dit persoonlijk sterk af.

Omdat je koolhydraten nodig hebt om voldoende energie te behouden om zwaar mogelijk te blijven liften. Met een keto dieet zul je dan ook vrijwel altijd veel krachtverlies ervaren.

5. Spiegel als graadmeter

Nóg een veel gemaakte fout is het gebruiken van de spiegel als graadmeter. Aangezien jij jezelf elke dag ziet zul je de vorderingen niet nauwkeurig bij kunnen houden.

Laat je vetpercentage dus door iemand meten óf doe dit zelf. Wat je ook kunt doen is een weegschaal met lichaamsanalyse gebruiken om dit bij te houden.

6. Geen (goed) schema

De allergrootste fout die je kunt maken bij droogtrainen is het niet volgen van een goed schema dat jou gaat helpen om je doelen te behalen.

Zeker wanneer je voor de eerste keer gaat droogtrainen, of dit nog nooit met het gewenste resultaat hebt gedaan is het sterk aan te raden om een schema te volgen door iemand die hier verstand van heeft.

Droog Trainen Kick-start

Wil je direct goed beginnen met droog trainen en onnodige fouten voorkomen?

Download dan even de Gratis Droog Trainen Kick-start. Hierin ontdek jij hoe je moet eten (en trainen) voor een droog gespierd lichaam.

Bovendien ontdek je de 8 meeste gemaakte fouten, die jij gemakkelijk kunt voorkomen.

Claim dus even snel je Gratis Download:

Tijdelijk Gratis: de Droog Trainen Kick-start

Klik hieronder om direct je Gratis download te claimen:

droogtrainen-cover-man-vrouw-covers










Misschien ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *