Cafeïne poeder: hoe werkt het & waar koop je het?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op januari 20, 2024

Cafeine poeder kopen
Cafeine poeder kopen

Het lijkt een wondermiddel te zijn: cafeïne poeder. Maar wat is het precies, wat is de werking van caffeïne poeder en waar kun je het kopen?

In dit artikel kom je alles te weten over cafeïne poeder. Ook vertellen we je welke mogelijke bijwerkingen het veroorzaakt en voor wie het wel en juist niet geschikt is.

Lees maar mee!

In het kort:

 • Cafeïne poeder werkt als een stimulant. Het leidt bij veel mensen tot een verhoogde alertheid en verminderd gevoel van vermoeidheid.
 • Mogelijke bijwerkingen zijn een opgejaagd gevoel, slapeloosheid, trillen, gevolgen voor hart en bloedvaten, verslaving.
 • Het poeder is geschikt voor de meeste volwassenen, maar niet aanbevolen voor vrouwen met PMS, zwangere vrouwen en kinderen.
 • Idealiter neem je het in vóór je training. De maximum aanbevolen hoeveelheid is 5,7 mg per kg lichaamsgewicht, per dag.
 • Het is te koop in fysieke winkels zoals Kruidvat en online bij o.a. Bol.com en diverse supplementen winkels.

Wat is de werking van cafeïne poeder?

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen: cafeïne poeder heeft een interessante werking. Zo stimuleert het onder andere de haargroei en bloedcirculatie.

Ook remt het zwellingen onder de ogen af en gaat het cellulitis tegen. Daarnaast werkt de stof stimulerend en kan het zorgen voor betere concentratie.

Cafeïne komt onder andere voor in koffie- en cacaobonen en pure caffeïne poeder heeft een bittere smaak. Het is een opwekkende stof die bijvoorbeeld aan cola wordt toegevoegd.

Maar wist je dat caffeïne poeder ook aan pijnstillers wordt toegevoegd om effecten te versterken?

Verder wordt het gebruikt in fat burners, omdat het invloed heeft op de stofwisseling. Daardoor zou je eerder afvallen wanneer je cafeïne poeder in supplementvorm inneemt.

Interessant is dat cafeïne ook de hartslag en ademhaling stimuleert. Hierdoor voelen mensen zich al snel opgehypet.

Dit is ook de reden dat veel sporters juist kiezen voor pre-workout zonder cafeïne. Het oppeppende effect is namelijk te sterk voor hen.

Zijn er ook bijwerkingen?

Cafeïne poeder heeft ongeveer 1 uur na inname effect en blijft tot ongeveer 5 uur doorwerken in het lichaam.

Het zal je daarom niet verbazen dat er – net als bij afslankkoffie – ook bij caffeïne poeder bijwerkingen kunnen optreden.

Tot 2004 stond het zelfs op de dopinglijst.

Bekende mogelijke cafeïne poeder bijwerkingen zijn onder andere:

 • Hoge bloeddruk
 • Rusteloosheid
 • Prikkelbaarheid
 • Suizende oren
 • Slapeloosheid
 • Duizeligheid
 • Trillen
 • Gevolgen voor het hart en de bloedvaten
 • Immuniteit voor het effect ervan
 • Verslaving en ontwenningsverschijnselen
 • Hoofdpijn

Mensen die stoppen met cafeïne kunnen zelfs ernstige ontwenningsverschijnselen ervaren. Dit gebeurt niet vaak, maar het is wel mogelijk. Dit kan weken tot maanden duren. De eerste dagen zijn hierbij altijd het zwaarst.

Voor wie is cafeïne poeder (niet) geschikt?

In principe kunnen volwassen mensen over het algemeen prima tegen cafeïne poeder en ervaren zij niet snel bijwerkingen.

Toch zijn er bepaalde risicogroepen die moeten opletten of aan wie zelfs wordt afgeraden om caffeïne poeder te nuttigen.

Denk hierbij aan vrouwen met PMS, omdat het darmklachten kan verergeren, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven.

Ook kinderen moeten ermee oppassen. Te veel cafeïne poeder kan de ontwikkeling van het zenuwstelsel namelijk aantasten.

Hoe moet je cafeïne poeder gebruiken?

Cafeine poeder uitleg

De meeste mensen nemen caffeïne poeder in voordat zij aan een training beginnen. Als je na 1 capsule al verschil merkt dan is dat voldoende. Maximaal zijn drie tot vier capsules toegestaan. Dit verschilt soms per product of merk.

Wil je cafeïne poeder gebruiken, dan kan dat in verschillende vormen. Denk hierbij aan cafeïne pillen of aan pure cafeïne poeder.

Neem supplementen in met een glas water of meng de inhoud van capsules door een shake. In dat laatste geval zal je wel meer proeven van de bittere smaak.

Houd je altijd aan de maximale dosering die op het etiket van de supplementen staat. Je mag deze nooit overschrijden.

Bij welke winkels kun je cafeïne poeder kopen?

Wil je cafeïne poeder kopen? Dat kan in de fysieke winkel, zoals het Kruidvat, maar ook online. Vergelijk het aanbod hieronder:
Veelgestelde vragen

Is cafeïne drugs of doping?

Nee, cafeïne wordt niet gezien als drugs of doping. Het effect van cafeïne is wel enigszins vergelijkbaar met drugs, maar het wordt niet als drugssoort gezien. Tot 2004 stond cafeïne poeder op de dopinglijst, maar dit is daarna aangepast. Je kunt caffeïne daarom tegenwoordig legaal kopen. Zowel in de fysieke winkel als online.

Kun je cafeïne poeder snuiven?

Omdat caffeïne poeder verslavend kan zijn, wordt het snuiven ervan afgeraden. Je kunt dan namelijk al snel een te hoge dosering innemen. Bovendien is het niet heel prettig voor je neus. Wil je toch cafeïne poeder innemen, doe dit dan liever in capsule vorm of door het poeder door een shake te mengen.

Is cafeïne poeder dodelijk?

Als je caffeïne poeder op een normale, verantwoorde manier gebruikt, dan is er niets aan de hand. Neem je echter grote hoeveelheden in, dan brengt dit milde tot ernstige bijwerkingen teweeg. Cafeïne poeder kan zelfs dodelijk zijn wanneer je 15 gram of meer inneemt. Dit staat gelijk aan zo’n 150 koppen koffie. Je kunt je wel voorstellen dat dit niet goed is voor je hart en/of andere organen in het lichaam. Daarom zou dit je fataal kunnen worden.


💡 Misschien vind je dit ook interessant:


Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *