Wat is een normale hartslag voor vrouw, man, kind & ouderen?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op januari 21, 2023

hartslag-vrouw
hartslag-vrouw

De hartslag blijft een veel besproken onderwerp waar veel onduidelijkheid over heerst.

Wat is de gemiddelde hartslag in rust en wat houden de verschillende zones in? Lees snel verder en kom erachter!

Wat is een hartslag?

hartslag-golfvorm

Eigenlijk denk je hier niet zo vaak bij na, wat is een hartslag nou eigenlijk precies? Het gaat allemaal vanzelf.

Een hartslag is de definitie van het aantal slagen per minuut dat jouw hart slaat. Het wordt ook wel polsslag genoemd. Je kunt het namelijk goed voelen bij je pols, aan de kant van je duim.

De hartslag kun je zien als een pompbeweging van het hart, waarbij de boezems en kamers worden samengetrokken en het bloed wordt vervoerd naar al je organen en spieren.

Je kunt je hartslag alleen voelen en meten bij een slagader (zoals bij je pols). Hier kom ik later in dit artikel op terug.

Gemiddelde hartslag in rust

De gemiddelde hartslag in rust ligt bij de meeste mensen tussen de 60-80 slagen per minuut, oftewel BPM (beats per minute). Al kan het bij sommige mensen ook oplopen tot de 90 of 100 slagen.

Als je slaapt kan de hartslag nog iets zakken (+/- 50 BPM) dit komt doordat je organen en spieren op dit moment weinig zuurstof nodig hebben.

Het heeft verschillende redenen waarom een hartslag kan “afwijken” van de normale waarden.

Zo heeft bijvoorbeeld iemand die veel aan het sporten is en een goede conditie heeft, vaak een lagere hartslag in rust, dan iemand die dat niet doet.

Het hart is dan “goed getraind” en kan met minder slagen net zoveel bloed rondpompen.

Verschillen tussen man en vrouw

Ook de gemiddelde vrouw heeft vaker een iets hogere hartslag dan de gemiddelde man, dit komt doordat het hart van een vrouw kleiner is (ongeveer twee derde) dan van een man.

Het hart van een vrouw moet dus iets harder werken om het bloed rond te pompen.

Normale hartslag voor ouderen

Bij ouderen is er eigenlijk weinig tot geen verschil in de frequentie van de hartslag vergeleken met die van volwassenen.

Het eventuele verschil kan afhankelijk zijn van verschillende factoren, zoals: conditie, onderliggend lijden en gebruik van medicatie.

Maar in principe is een normale hartslag voor een vrouw van 50 dezelfde als die van een vrouw van een oudere dan wel jongere leeftijd.

Gezonde hartslag voor kinderen

Bij kinderen zit het ook weer anders, zo kan bijvoorbeeld bij een baby de hartslag in rust zelfs 140 zijn.

Dit komt doordat baby’s een kleiner hart hebben, hierdoor wordt er minder bloed rondgepompt en moet het dus in vergelijking harder werken.

Naarmate een kind ouder wordt zal het hart minder hard hoeven te werken en krijgt het een “volwassen” hartslag in rust.

Je kunt ook een hogere hartslag hebben in rust, dit wordt tachycardie genoemd. Het hart klopt dan boven de 100 slagen per minuut.

Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals: stress, angst, boosheid, overmatige opwinding, bepaalde medicatie, gebruik van alcohol en/of drugs.

Dit zakt vaak wel weer naar de normaalwaarden, als de omstandigheden veranderen.

Hartslag na inspanning

hartslagzone-cardio

Je hartslag zal verhogen als je aan het sporten bent. Je spieren hebben meer brandstof nodig en je hart moet daarvoor harder werken. Het is dus logisch dat je hartslag omhoog gaat.

Het kan dan ook zelfs oplopen tot 180-200 slagen per minuut.

Voor mensen die intensief trainen, kan het bijhouden van de hartslag essentieel zijn. Het kan een hulpmiddel zijn om je conditie op te bouwen, vet te verbranden of een bepaald trainingsdoel te halen.

Iedereen heeft een “maximale hartslag”. Dit is de grens waarbij de hartslag zo hoog is, dat het hart zich niet meer goed kan vullen met bloed tussen elke slag.

Hoe je dit nou precies kan berekenen is soms nog wel eens verschillend en heerst helaas nog veel onduidelijkheid over.

Desalniettemin schijnt de beste manier te zijn: 220 min je leeftijd. Al zal dit alsnog verschillen per persoon en dus niet voor iedereen even nauwkeurig zijn.

De hartslagzones

Als je doelbewust traint, is het verstandig om te werken met trainingszones. Dit is een manier om je hartslag zodanig bij te houden (en te meten), om je doelen te behalen.

Er zijn tegenwoordig sporthorloges met hartslagmeters te verkrijgen waarmee je kunt bijhouden in welke hartslagzone jij je bevindt.

Zo’n horloge is dus een aanrader als je dit nauwkeurig wilt tracken. Er zijn sporthorloges voor mannen, maar ook specifiek sporthorloges voor vrouwen.

Hieronder werpen we een blik op de verschillende trainingszones.

Trainingszone 1

Dit is een lichte inspanning, er wordt zo’n 50-60% van je maximale hartslag gebruikt.

Deze manier van inspanning kun je lang volhouden en zal je helpen herstellen van intensieve trainingen. Ook kan het een begin zijn om conditie op te bouwen.

Trainingszone 2

Een licht- tot matige- inspanning van het hart, zo’n 60-70%. Een goede manier om je conditie verder op te bouwen én vet te verbranden.

Trainingszone 3

Matige inspanning, 70-80% van de maximale hartslag wordt op dit moment gebruikt voor je training.

Je training wordt steeds intensiever en je lichaam kan voldoende energie produceren met behulp van zuurstof. Je kunt deze trainingszone vaak lang volhouden.

Trainingszone 4

Zware inspanning waarbij 80-90% van de maximale hartslag wordt gebruikt. Je wordt vermoeid en je ademhaling gaat zwaarder.

In deze hartslagzone verbetert je conditie als je dit herhaaldelijk uitvoert. Dit tempo is niet heel lang vol te houden, je kunt het goed uitvoeren als intervaltraining.

Trainingszone 5

90-100% van de maximale hartslag wordt hierbij gebruikt en dit is dus de zwaarste zone. Het is uitputtend en je zal snel buiten adem raken.

Ook dit is te gebruiken bij intervaltrainingen en het zal je uithoudingsvermogen verbeteren.

Het kan verschillen voor wat voor soort trainingsdoeleinden je de trainingszones gebruikt. Zo zal bijvoorbeeld een hardloper, een lagere hartslag hebben dan iemand die een intervaltraining doet.

Hartkloppingen en hartoverslag

hart

Soms klopt het hart sneller dan normaal, bijvoorbeeld bij inspanning of bepaalde emoties.

Je kunt dan hartkloppingen voelen, wat als erg vervelend ervaren kan worden.

Het voelt vaak aan als een onregelmatige hartslag en geeft een bonzend/opgejaagd gevoel.

Gelukkig is dit verschijnsel over het algemeen onschuldig en hoef jij je er doorgaans geen zorgen om te maken.

Wat ook vaak voorkomt, is een hartoverslag. Sommige mensen merken hier niks van, de ander kan het als vervelend ervaren.

Je hartslag valt dan net in een ander ritme, de ene slag vroeg en de volgende slag iets te laat.

Zo lijkt het net of je hart een slag overslaat. Ook dit verschijnsel is in de meeste gevallen onschuldig. Als je hier veel last van hebt, is het raadzaam om te minderen met alcohol, koffie en cola. Dit kan namelijk zorgen voor vermindering van hartkloppingen/hartoverslagen.

Hartslag meten

hartslag-app

Er zijn verschillende manieren om je hartslag te meten, zoals door je polsslagader te voelen. Dit is een manier die je makkelijk en altijd kunt toepassen.

Als je je hartslag in rust wilt meten, zorg er dan voor dat je eerst een tijdje ontspannen zit en begin dan pas met meten.

Leg 2 vingers (voorkeur: middelvinger en wijsvinger) aan de binnenkant van je pols (aan de kant van je duim), hier zul je je hartslag het beste voelen.

Zet een timer, of kijk naar de secondewijzer op de klok en tel voor 30 seconden je hartslag. Verdubbel het getal en je weet het aantal slagen per minuut.

Je kunt dit natuurlijk ook voor 15 seconden doen en dan keer 4. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer apps op smartphones, die de hartslag kunnen meten. Ideaal voor een snelle check.

Je legt je vinger op de lens van je camera, wanneer het hart bloed door het lichaam pompt, komt er meer bloed in je slagaders en dit zorgt voor “verkleuring” in je vinger. Dit detecteert je camera en zo kan je smartphone jouw hartslag berekenen.

Meten met sensoren

Als je aan het trainen bent in de sportschool, kan het zijn dat er een loopband, crosstrainer of fiets staat waar een hartslagmeter op zit. Zo kun je tijdens je training je hartslag meten.

Echter zijn deze meters lang niet altijd even accuraat.

Maar je hebt natuurlijk ook nog veel meer andere manieren om de hartslag te meten. Zoals een hartslagsensor, deze is te bevestigen om je borst en meet nauwkeurig je hartslag. Dit wordt ook wel een ‘borstband’ genoemd.

Ideaal voor fietsers en hardlopers, maar ook voor zwemmers (let bij je aankoop goed op de specificaties, waterdicht ja of nee?)

Nog meer voordelen aan de hartslagsensor, door de bluetooth verbinding kun je je gegevens makkelijk doorsturen naar je mobiele telefoon, fietscomputer en/of sporthorloge.



Meer over gezondheid:

Categorieën: Gezondheid

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *