Spierpercentage man: Wat is het gemiddelde?
Ben jij benieuwd naar je spierpercentage? En wil je weten wat het gemiddelde spierpercentage is onder mannen?
Dan ben je hier op de goede plek. Je leest hier precies hoeveel spiermassa mannen gemiddeld hebben.
Wat is een gemiddeld spierpercentage voor een man?
In de onderstaande tabel vind je een handig overzicht van het gemiddelde spierpercentage per leeftijdscategorie. Zo kun jij opmaken of jij boven of onder het gemiddelde zit.
Leeftijdscategorie | Percentage |
20 tot 29 jaar | 42% tot 54% |
30 tot 39 jaar | 41% tot 52% |
40 tot 49 jaar | 40% tot 50% |
50 tot 59 jaar | 39% tot 48 % |
60 tot 69 jaar | 38% tot 47% |
70 tot 100 jaar | 37% tot 46% |
Zoals je kunt zien ligt het gemiddelde spierpercentage onder mannen tussen de 37% en 54%. Je ziet een geleidelijke daling in de hoogte van het percentage.
Dit komt door de daling in de aanmaak van eiwitten in het lichaam als je ouder wordt. Ook zie je dat oudere mensen vaak minder eiwitten eten. Deze optelsom zorgt ervoor dat je spiermassa verliest.
Per jaar verliezen mannen, maar ook vrouwen, namelijk ongeveer 1% spiermassa. Dit proces gaat in vanaf ongeveer je dertigste jaar.
Als je fanatiek sport kun je natuurlijk hoger zitten dan deze percentages. Er wordt echter aangeraden om niet meer dan 2% boven het uiterste gemiddelde te zitten. Let daar dus op als je gaat sporten.
Hoe kun je je spierpercentage meten als man?
Er zijn verschillende manieren om uit te zoeken wat je spierpercentage is. De ene manier is daarbij preciezer dan de andere.
Echter zijn bepaalde manieren makkelijker vanuit huis te doen. Andere manieren laat je door de dokter of in de sportschool doen.
Hieronder vind je de meest voorkomende manieren om het spierpercentage van een man te meten.
De omtrek van je lichaam meten
Je kunt bijvoorbeeld de omtrek van je lichaam opmeten. Dit is de oudste manier uit het lijstje om het spierpercentage van mannen te meten.
Je meet namelijk verschillende omtrekken van je lichaam op. Het voordeel is, dit kun je ook thuis doen met een meetlint.
Zo maak je bijvoorbeeld een meting van je buik, benen en armen. Deze methode is overigens het best te gebruiken als je de groei in je spieren wilt meten. Dus niet per se als eerste meting.
Ook is deze manier van meten niet ideaal als je een buikje hebt. Je spieren zitten dan namelijk onder een laagje vet verstopt. Deze zijn dus niet meetbaar waardoor je inschatting niet precies kan zijn.
Wil je meer weten over de risico’s van overgewicht? Lees dan meer over de gevaren van een dikke buik bij mannen.
Kortom, deze methode werkt alleen als je al redelijk afgetraind bent. Ook werkt deze manier het best als je de groei in spierpercentage van mannen wilt meten.
Body analyse laten doen in de sportschool
De tweede methode, oftewel de body analyse, is misschien wel de meest precieze manier. Vaak kun je namelijk in de sportschool een meting laten doen met een speciaal apparaat.
Dit meetapparaat meet aan de hand van kleine elektrische signalen je spierpercentage. De precisie van een body analyse is daardoor vaak hoger dan 95%.
Naast spiermassa meet je op deze manier ook de vetvrije massa erg precies. De vetvrije massa bevat onder andere je botten, spieren en het vocht in je lichaam.
Om het spierpercentage van een man of vrouw te meten is deze methode dus het best.
Een slimme weegschaal
De slimme weegschaal met lichaamsanalyse is ook een goede manier om thuis je spierpercentage te meten. Deze methode is vaak echter niet zo precies als de body analyse.
Toch kun je met een slimme weegschaal vrij accuraat de spiermassa van een man meten. Het grootste voordeel; deze slimme weegschalen zijn tegenwoordig niet zo duur meer.
Met deze apparaten kun je daarnaast vaak ook je BMI meten. BMI staat voor Body Mass Index. Je BMI geeft een indicatie van de verhouding lengte/gewicht op basis van je leeftijd.
Als je druk bezig bent met spiermassa opbouwen is ook je BMI in het begin namelijk belangrijk. Bijvoorbeeld om te weten hoe veel overgewicht je eigenlijk hebt.
Er zijn overigens meer manieren om je spiermassa gezond op te bouwen en dit te monitoren.
Na een tijdje heeft je BMI meten echter weinig zin meer. Dit komt door het gewicht dat je aankomt in spier, ook al verlies je vet.
Grote bodybuilders hebben standaard een te hoog BMI. Dit is omdat er niet wordt gekeken naar de verhouding tussen spieren en vetten.
Het verschil in spiermassa tussen man & vrouw
Over het algemeen hebben mannen meer spiermassa dan vrouwen. Ook in verhouding is dit het geval.
Het gemiddelde spierpercentage van mannen ligt dus op 37% tot 54%. Bij vrouwen ligt dit percentage op 28% tot 41%.
Ook voor vrouwen kan het weten van je spierpercentage overigens van belang zijn. Zeker als je sportief bent is het spierpercentage van een vrouw prettig om te weten.
Verder is de spier- en botstructuur van mannen vaak een stuk steviger en zwaarder. Dat betekent dat het aandeel in spieren bij het vrouwenlichaam dus een stuk lager ligt.
Wat zegt het spierpercentage over je gezondheid?
Een goed spierpercentage zegt iets over de gezonde samenstelling van jouw lichaam. Als jouw spierpercentage goed is, zijn je vetpercentage en vetvrije massa meestal ook gezond.
Een gezonde lichaamsverhouding is het gevolg van een gezonde levensstijl. Daarom is het belangrijk om deze verhoudingen regelmatig te checken. Zo kun je bijvoorbeeld makkelijker hart- en vaatziekten voorkomen.
Voor bodybuilders en andere (kracht)sporters geeft je spierpercentage een goede weerspiegeling van je progressie. Ook kun je monitoren of de progressie in spiergroei op een gezonde manier gaat.
Het kan bijvoorbeeld zijn dat het verschil tussen twee metingen namelijk veel te hoog ligt. Een gezonde groei bij krachtsporters is namelijk ongeveer 1-1,5 kilo spier per maand.
Dit komt dus neer op ongeveer maximaal 2% per maand. Uiteindelijk zal dit groeipercentage stukken lager uitvallen, zeker als je bijvoorbeeld 10% tot 12% vet hebt.
Een goed percentage spiermassa bij een man betekent vaak dus dat je gezond bent.
Hoe kan ik mijn spiermassa vergroten als man?
Je spiermassa als man vergroten doe je in de sportschool. Door meer calorieën te eten dan je nodig hebt kun je in spier groeien. Let wel op dat je hierbij ook aankomt in vet.
Om daarna je spiermassa te behouden en het vet te verliezen, kun je droogtrainen. Al verlies je tijdens het droogtrainen altijd een beetje spier.
Gelukkig verbrand je vet sneller, zeker als je veel eiwitten blijft eten.
Wil je direct goed beginnen met spiermassa opbouwen? Download dan hieronder de gratis kick-start:
Gratis: de Spiermassa Kick-start
Wil jij snel en efficiënt spiermassa opbouwen, zonder onnodige fouten te maken? Klik dan hieronder:
0 reacties