Vetvrije massa – Wat is dat & Hoe bereken je het?

Laatst bijgewerkt door Boris Westerveld op september 24, 2023

Vetvrije massa berekening
Vetvrije massa berekening

Wil jij graag meer vetvrije massa? Dan is het belangrijk om je vetpercentage te verlagen en meer spiermassa op te bouwen

Hoe meer vetvrije massa je hebt, hoe beter dat is voor je gezondheid. Maar waarom is dat zo? We leggen je vandaag precies uit hoe het zit. 

Ook vertellen we hoe je zelf je vetvrije massa kunt berekenen. Want dat wil je zeker na het lezen van dit artikel!

Wat is vetvrije massa?

Kort gezegd is vetvrije massa het deel van je lichaam dat niet uit vet bestaat. Waar het wel uit bestaat? Spierweefsel, botten en vocht. 

Vetvrije massa is weefsel dat in rust energie verbruikt. Vetmassa is daarentegen weefsel dat in rust geen energie verbruikt.

Zoals je misschien weet verbruik je altijd energie, ook als je niets doet op een dag. Maar hoe meer vetvrije massa je hebt, hoe meer energie je verbruikt. Ook als je stil zit of besluit om niet te gaan sporten. 

Je begrijpt daarom wel hoe belangrijk het is om je vetpercentage te verlagen en meer vetvrije massa op te bouwen.

Waarom is het belangrijk om te weten?

Je vetvrije massa berekenen is belangrijk om verschillende redenen.

1. Je krijgt zicht op je gezondheid (en voorkomt overgewicht)

vetpercentage_meten_weegschaal

Tegenwoordig hebben veel te veel mensen overgewicht. Het probleem? Zij krijgen dagelijks te veel calorieën binnen. Meer dan zij verbranden. 

Zorg ervoor dat jouw calorie-inname in verhouding staat tot de calorieën die je op dagelijkse basis verbrandt. 

Of beter gezegd: zorg ervoor dat je minder calorieën binnenkrijgt dan dat je er verbrandt. Dan zal je namelijk afvallen in vet. 

Het resultaat? Meer vetvrije massa.

2. Je beschermt je lichaam tegen ziekten

Een gezond gewicht en meer vetvrije dan vetmassa helpen ziekten voorkomen. Je afweersysteem hoeft immers minder hard te werken om jou gezond te houden. 

Eventuele virussen, bacteriën en andere schadelijke invloeden maken zo minder kans. Zowel van buitenaf als van binnenuit.

Eet daarom genoeg eiwitten. Die heb je nodig voor meer vetvrije massa. Maar ook voor herstel van je lichaam en het versterken van je afweersysteem.

3. Je krijgt er sterkere botten door

Wist je dat vetvrije massa ook bijdraagt aan een gezonde botdichtheid en botmassa? Daardoor blijven je botten sterker. Ook wanneer je ouder wordt.

Wat zegt vetvrije massa over je gezondheid?

Dieet eiwitten eten

Vetvrije massa zegt veel over je gezondheid.

Wanneer je weet hoe groot jouw vetvrije massa is, kun je namelijk betere keuzes maken op het gebied van:

  • De nodige calorieën per dag
  • De benodigde hoeveelheid eiwitten per dag
  • De benodigde hoeveelheid koolhydraten per dag
  • Je vooruitgang in het afvallen

Het vaststellen van je spierpercentage als man of spierpercentage als vrouw geeft direct een beeld van je vetpercentage. En aan de hand van je vetpercentage kun je nauwkeuriger bijhouden hoeveel je bent afgevallen.

Vetvrije massa berekenen

Spierpercentage meten weegschaal

Ben je ervan overtuigd dat je vetvrije massa berekenen gunstig is? Mooi. Nu gaan we je namelijk vertellen hoe je die berekening maakt.

Je kunt bijvoorbeeld een weegschaal met lichaamsanalyse gebruiken die een ingebouwde vetpercentagemeter heeft. Toch is dat niet de meest betrouwbare methode. 

Onze voorkeur gaat daarom uit naar een huidplooimeting

Je meet hierbij op verschillende plekken op het lichaam. Eerst de voorkant van je arm bij de biceps en de achterkant van je arm bij de triceps. Dan de plooi aan de zijkant boven je bovenbeen en de plooi net onder je schouderblad. 

Als het je zelf niet lukt, kun je een diëtist om hulp vragen.

Door die getallen in een formule te zetten en een bijbehorende tabel af te lezen, wordt het vetpercentage bepaald.

Weet je je vetpercentage? Dan kun je verder rekenen. Je vetpercentage vermenigvuldig je met je lichaamsgewicht. Dan weet je wat je vetmassa is. 

Als je weet wat je vetmassa is, kun je je lichaamsgewicht verminderen met je vetmassa. Dan krijg je de vetvrije massa als uitkomst!

Dit is het gemiddelde

Een gezond vetpercentage kun je aflezen aan het gezonde gemiddelde van de bevolking. 

Voor mannen ligt dat tussen 7% en 20% in de leeftijdscategorie van 20 tot 39 jaar. Bij vrouwen is dat tussen 21% en 33%.

Let op: dit is je vetpercentage. Met de berekening hierboven kun je uitrekenen hoeveel vetvrije massa dat betekent in verhouding tot jouw eigen lichaamsgewicht.


Wat is jouw doel?

Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!Veelgestelde vragen

Is veel vet aan je lichaam gevaarlijk?

Ja, veel vet aan je lichaam kan gevaarlijk zijn. Vooral wanneer je veel buikvet hebt. Dit betekent namelijk dat er veel vet rondom je belangrijkste organen zit. Te veel buikvet vergroot de kans op verschillende vaatziekten, hartaandoeningen en op diabetes (type 2). De kans op kanker neemt ook toe.

Hoe meer vetvrije massa krijgen?

Om meer vetvrije massa te krijgen, moet je je spiermassa vergroten. En dat doe je o.a. door krachttraining en gezonde voeding. Zo bouw je meer spieren op en val je af in vet. Het resultaat is meer vetvrije massa.


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Boris Westerveld

Boris is onze wandelende gezondheidsencyclopedie en gespecialiseerd in supplementen en voeding. Mede dankzij zijn studie Health Sciences en jarenlange praktijkervaring heeft hij een grote schat aan kennis vergaard. Naast schrijver is Boris personal trainer van beroep.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *