Ik val af, maar niet op de weegschaal – Hoe kan dat?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op september 23, 2023

ik val af maar niet op de weegschaal
ik val af maar niet op de weegschaal

“Ik val af, maar niet op de weegschaal”. Dit is een opmerking die we vaak horen.

Je vraagt je af wat je verkeerd doet. Je telt je calorieën, zorgt voor voldoende beweging en toch zegt de weegschaal weer hetzelfde.

Gelukkig zijn er andere manieren om te meten dat je inspanningen wel degelijk resultaten boeken. En er zijn verscheidene redenen waarom je gewichtsverlies stagneert.

Gebruik onze tips en laat je niet demotiveren door die vervelende weegschaal cijfers!

Ik val af, maar niet op de weegschaal: Hoe kan dat?

niet op weegschaal afvallen

Je voelt dat je kleding losser zit, je ziet dat je lichaam verandert en toch blijft het aantal kilo’s hetzelfde. Wat zijn daar de redenen voor?

  • Spieren zijn zwaarder dan vet en een hele gezonde vervanging. Sport je en val je niet af? Dan kan dit de reden zijn waarom je gewichtsverlies stagneert. Ga zo door!
  • Ben je net begonnen met je dieet? Dan zal je in de eerste weken sneller afvallen en dat is normaal. Daarna kan je een korte periode hebben waarin je even geen gewicht verliest.
  • Als je te snel afvalt en een tijd te weinig energie krijgt, denkt je lichaam dat het verhongert. Het slaat vetreserves op om toch de energie te krijgen die het nodig heeft.
  • Tel je je calorieën wel? Wist je dat 1 eetlepel olijfolie 90 calorieën bevat en een glas versgeperst sinaasappelsap 110? Ook gezonde opties neem je soms beter met mate.
  • Weeg je jezelf altijd op hetzelfde tijdstip? ’s Ochtends ben je lichter dan ’s avonds omdat je in de loop van de dag vocht vasthoudt.

Ik val af, maar zie geen verschil: 3 handige tips

niet op weegschaal afgevallen

Je dieet volhouden, dat is lastig als je geen resultaten ziet. Gebruik daarom onze 3 tips om je motivatie niet te verliezen.

1. Meet je vetpercentage

De uitspraak “Ik val af maar niet op de weegschaal” geeft aan dat je je inspanningen alleen meet door jezelf te wegen.

Het is goed mogelijk dat je gewicht hetzelfde blijft, maar dat je wel vet verliest. En dat is altijd goed voor je lichaam. Hoe minder vet en hoe meer spiermassa, hoe gezonder je bent en hoe sneller je spijsvertering.

Meet daarom je vetpercentage en kijk of je daar verbetering ziet. Dat kan op de sportschool of investeer in een slimme weegschaal.

Gaan je kilo’s niet naar beneden, dan is het goed mogelijk dat je ergens anders wel resultaten boekt.

2. Neem je afmetingen op

Zoals al even aangegeven is je gewicht niet de enige manier om je voortgang te meten. Neem je afmetingen op, rondom je bovenbenen, je heupen, je middel en je bovenarmen, bijvoorbeeld.

Als je geen verlies in kilo’s merkt, zie je dat mogelijk wel in centimeters.

Waar zie je het afvallen het eerst? Dat is genetisch bepaald.

Het beste neem je al je afmetingen op als je met afvallen begint en je verliest ongetwijfeld op 1 van deze plaatsen je eerste centimeters. Ook dat is motiverend en een teken dat je wel afvalt, maar dat niet op de weegschaal ziet.

3. Neem de tijd om af te vallen

Als je te lang te weinig calorieën eet, dan denk je lichaam dat het verhongert. Daar reageert het op door vet op te slaan als reserve. Dit wil je voorkomen, want het is juist dit vet wat je kwijt wilt.

Neem daarom de tijd. Eet 500 calorieën minder dan wat je dagelijks nodig hebt voor onderhoud en je verliest 0,5 kilo per week. Dit is een gezonde en ook haalbare manier om af te vallen.

Als je gewichtsverlies niet terugkomt

afgevallen maar niet op weegschaal

Beweeg je voldoende, eet je gezond (en niet teveel) en zie je na een tijd nog niet dat je vetgehalte naar beneden gaat? Dan is het beter om even naar de dokter te gaan.

Je stagnatie kan een medische oorzaak hebben, zoals problemen met de schildklier of je hormoonhuishouding.

Val je af, maar niet op de weegschaal? Laat je niet ontmoedigen!

Er zijn dus een aantal goede redenen waarom je tijdens het afvallen een (tijdelijke) stagnatie ziet in je gewichtsverlies. Je gewicht is niet alles. Je bent gezond bezig en dat is goed voor je lichaam.

Tel je calorieën, ga niet te snel, blijf in beweging en meet andere criteria dan je gewicht alleen. Je zult snel zien dat je inspanningen hun vruchten zeker blijven afwerpen.

Direct een goede start maken? Claim dan snel je gratis download hieronder.

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant


Veelgestelde vragen

Ik zie er slank uit, waarom weeg ik dan niet minder?

Een slank lichaam met een goede vet- en spiermassa verhouding is een gezond lichaam. Misschien ben je zwaarder omdat je veel sport of omdat je tijdelijk vocht vasthoudt. Het is belangrijker dat je vetpercentage op niveau is en dat je blijft bewegen.

Wat is een plateau bij het afvallen?

We spreken van een plateau als je langer dan 3 weken afvalt maar dat niet op de weegschaal ziet. Het is normaal dat je gewichtsverlies soms even blijft hangen. Is dat langer dan 3 weken, dan is er mogelijk een andere oorzaak.


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *