Eetlust opwekken met supplementen? Dit zijn je opties

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op september 22, 2023

eetlust opwekken supplementen
eetlust opwekken supplementen

Wist je dat er supplementen bestaan waarmee je je eetlust opwekt? Als je gewicht wilt verliezen, kies je juist voor eetlustremmers, maar deze supplementen doen het tegenovergestelde.

Ze zijn bedoeld om te voorkomen dat je een voedingstekort krijgt en te mager wordt omdat je geen honger hebt.

Hier bespreken we 7 supplementen die je helpen je eetlust terug te krijgen. Dit worden ook wel orexigene voedingssupplementen genoemd. 

Waarom je eetlust opwekken met supplementen?

Even geen eetlust hebben is niet zo erg, maar als dit langer duurt, dan is het tijd voor actie. Met supplementen kan je hier verandering in brengen, en wel om de volgende redenen.

  • Eet je te weinig, dan krijg je onvoldoende voedingsstoffen binnen. En deze voedingsstoffen zijn de brandstof voor een goed functionerend lichaam. Gebruik daarom supplementen om je eetlust mee op te wekken. Je krijgt weer zin in eten en zorgt ervoor dat je alles binnenkrijgt wat je nodig hebt.
  • Ook ondergewicht is ongezond. Maar als je geen eetlust hebt, is snel aankomen lastig. Door je eetlust op te wekken met supplementen, wil je wel weer eten en zie je sneller een gezond getal op de weegschaal.
  • Een laatste reden waarom je je eetlust wilt opwekken met supplementen is omdat je gaat bulken. Om spiermassa op te bouwen moet je veel calorieën eten. Soms is dat lastig als je geen honger hebt. Supplementen kunnen je daarbij helpen. 

7 supplementen die je eetlust opwekken

kun je eetlust opwekken met supplementen

Wil jij weer een gezonde eetlust, zodat je alles binnenkrijgt wat je nodig hebt? Misschien wil je een dieet volgen om aan te komen? Dan zijn dit 7 supplementen waarmee je je eetlust opwekt.

1. Probeer het eerst met thee

Een van de opties die je hebt is eetlustopwekkende thee. Thee is gezond, niet schadelijk en heeft natuurlijke ingrediënten die je eetlust stimuleren.

Speciale thee die je eetlust opwekt bevat bijvoorbeeld bosbessenblad, salie, alsemkruid, engelwortel en/of cichoreiwortel.

Deze soorten thee hebben niet bewezen je eetlust op te wekken, zoals sommige supplementen dat wel hebben. Toch is het zeker de moeite waard om het te proberen. Drink 2 kopjes per dag en beoordeel zelf het resultaat.

2. Zink

Zink is een mineraal dat je lichaam dagelijks nodig heeft. Het beïnvloedt de werking van het hormoon ghreline en dat hormoon is verantwoordelijk voor de stimulatie van je eetlust. Krijg je te weinig zink binnen, dan heb je minder honger.

Daarbij zorgt zink ervoor dat je stofwisseling niet vertraagt en etensresten zich niet ophopen in je spijsverteringsstelsel. Om deze redenen is zink 1 van de betere supplementen om je eetlust mee op te wekken. 

Het wordt meestal in tabletten verkocht en heeft ook vrij weinig bijwerkingen. Stop met dit supplement als je last hebt van braken, misselijkheid, diarree of andere bijwerkingen.

3. Gember

Gember wordt gezien als een ‘superfood’. Het heeft allerlei gezonde eigenschappen en helpt je bij verteringsproblemen, misselijkheid, vermoeidheid en een verminderd immuunsysteem.

Door de antioxidant gingerol is het ook een uitstekend supplement om je eetlust mee op te wekken.

Neem een gember supplement en je stofwisseling wordt geactiveerd. Dat zorgt weer voor een versnelling van de eetlust. Gember heeft ook nauwelijks bijwerkingen, behalve een opgezwollen gevoel als je er te veel van binnenkrijgt.

Je kunt zelf gemberthee maken, maar het wordt ook geleverd in pilvorm en als druppels. Heb je geen eetlust omdat je je misselijk voelt of omdat je spijsvertering niet goed werkt, dan is gember een uitstekend supplement.

4. Magnesium

eetlust opwekken met supplementen

Het is mogelijk dat jouw gebrek aan eetlust veroorzaakt wordt door een magnesiumtekort.

Heb je momenteel veel last van angst en stress? Magnesium is het mineraal dat dit reguleert. En aangezien angst en stress vaak een tekort aan eetlust veroorzaken, staat dit allemaal met elkaar in verbinding.

Met een magnesium supplement kan je dus mentaal stabieler worden én je eetlust weer terugkrijgen. Daarbij werkt het vermoeidheid tegen en ondersteunt het sterke botten en spieren.

Ook helpt het je lichaam om meer energie te halen uit de voeding die je neemt.

Het goede nieuws is dat je door met magnesium niet of nauwelijks te maken krijgt met bijwerkingen.

Tip: pure magnesium wordt niet altijd volledig door je lichaam opgenomen. Dat is zonde. Kies daarom voor een magnesium citraat (magnesium + citroenzuur) wat het wel beter opneembaar maakt.

5. Duivelsklauw (harpagophytum)

Duivelsklauw is een plant die groeit in de Kalahari Woestijn. De wortels van deze plant bevatten geneeskrachtige eigenschappen.

Het extract van deze wortels wordt gebruikt voor supplementen. Het stimuleert de spijsvertering, vermindert stijve en stramme gewrichten en werkt als natuurlijke pijnstiller.

Je kunt duivelsklauw nemen als een tablet, in druppel- of drankvorm. Het is ook mogelijk om er thee van te trekken.

De meest voorkomende bijwerking is diarree, maar in sommige gevallen ook hoofdpijn, misselijkheid of buikpijn.

Merk jij dat je bijwerkingen ontwikkelt van duivelsklauw? Dan kan je beter je eetlust opwekken met een van de andere supplementen die we hier bespreken.

6. Vitamine B complex

Net als bij magnesium het geval is, kan een tekort aan foliumzuur (vitamine B12 en B11) leiden tot een verminderde eetlust. Ook vitamine B1 heeft hier invloed op. 

Ben je vermoeid, dan is dit mogelijk de oorzaak van je gebrek aan eetlust. Deze B vitamines helpen je lichaam rode bloedcellen aan te maken. Een tekort kan een slechte stofwisseling en bloedarmoede als gevolg hebben. Beide verminderen je eetlust.

Kijk eerst of jij last hebt van vermoeidheid. Zo ja, dan is dit een prima supplement om je eetlust mee op te wekken. Vitamine B is ook goed voor je zenuwstelsel en helpt je beter te concentreren.

Kies dus voor een vitamine B complex en zorg dat deze minimaal vitamine B1, B11 en B12 bevat.

Het is niet waarschijnlijk dat je van deze supplementen bijwerkingen krijgt. Een overschot wordt namelijk in het water opgenomen en door je lichaam afgevoerd.

Zorg er wel voor dat je niet meer neemt dan de dagelijkse aanbevolen dosering.

7. Afrikaanse mango

supplementen die eetlust opwekken

Het supplement Afrikaanse mango komt uit West-Afrika. Het zaad van deze mango remt de vetproductie en beïnvloedt de eetlust. Het reguleert de afscheiding van het hormoon leptine. Dit hormoon is verantwoordelijk voor hoe vol we ons voelen.

Door Afrikaanse mango te nemen wordt je eetlustregulatie weer normaal. Het is vooral van invloed op hoe verzadigd je je voelt na het eten, omdat het de hypothalamus stimuleert.

Dit is het gedeelte in dehersenen dat onder andere de hormonen aanmaakt die hongergevoel veroorzaken.

Dit voedingssupplement is dus geen eetlust stimulator, maar een regulator. Dat betekent dat het ook kan helpen voor mensen met te veel eetlust. Het zorgt ervoor dat de hormonen die je eetlust beïnvloeden weer normaal kunnen werken.

Zijn voedingssupplementen om je eetlust op te wekken gezond?

Zolang je je aan de dagelijkse aanbevolen dosering houdt en goed naar je lichaam luistert om bijwerkingen te signaleren, zijn voedingssupplementen voor het opwekken van je eetlust niet schadelijk. Ze bestaan namelijk uit stoffen die je normaal in je voedsel aantreft. 

Uiteraard is een gezond dieet daarbij essentieel. Eet gebalanceerd (volgens de richtlijnen van de Voedingsraad), drink voldoende water en kies voor natuurlijke producten zonder chemische toevoegingen.

Kant-en-klare maaltijden en bewerkte voedingsmiddelen laat je beter staan.

Zo is het een prima idee om je lichaam een handje te helpen en je eetlust op te wekken door middel van voedingssupplementen.

Zie je daarna nog geen resultaat? Dan is het eventueel tijd om de hulp van een dokter of specialist in te schakelen.Veelgestelde vragen

Waarom heb ik geen eetlust als ik gestrest ben?

Als je lichaam stress ervaart, maakt het adrenaline aan. Dit is een hormoon dat je eetlust onderdrukt waardoor je minder honger hebt. Heb jij last van een verminderde eetlust door stress en angst? Dan is het een goed idee om daar wat mee te doen, bijvoorbeeld door te sporten, te mediteren, door het rustiger aan te doen of de hulp in te schakelen van een specialist.

Is een tekort aan eetlust schadelijk?

Als je een paar dagen geen eetlust hebt, dan is dat geen probleem. Duurt het langer, dan kan dit een teken zijn dat er iets mis is in je lichaam. Dat hoeft niets ernstigs te zijn, maar bijvoorbeeld een tekort aan magnesium, zink of vitamine B. Door je eetlust op te wekken met deze supplementen ben je vast snel weer de oude.


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Gezondheid

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *