Cafeïne pillen: Verstandig of gevaarlijk? (Werking & Ervaringen)

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op januari 10, 2024

Cafeïne pillen
Cafeïne pillen

Cafeïne pillen zijn behoorlijk populair in de sport- en fitnesswereld. Ze zouden je sportprestaties kunnen verbeteren.

Ook in het dagelijks leven worden de pillen regelmatig geslikt. Het zou je vetverbranding kunnen stimuleren.

Bovendien kunnen deze pillen jouw focus en energieniveau een boost geven.

Maar zijn deze capsules écht zo effectief? En zijn ze veilig te gebruiken..?

In dit artikel krijg je antwoord op deze vragen!

In het kort:

 • Cafeïne pillen zijn populair in de sport- en fitnesswereld voor het verbeteren van prestaties en stimuleren van vetverbranding.
 • De pillen bevatten natuurlijke of synthetische cafeïne, met een snelle opname in het bloed en een stimulerende werking die tot 11 uur kan duren.
 • Mogelijke nadelen zijn: verminderde kwaliteit van slaap, hartkloppingen, hoofdpijn, en zelfs potentieel verslavende effecten.
 • De aanbevolen dosering is maximaal 400 mg cafeïne per dag. De dosering cafeïne verschilt per supplement.
 • Cafeïne pillen zijn minder aanbevolen voor mensen onder de 18 jaar, zwangere vrouwen, en personen met hart- en vaatziekten of verhoogde bloeddruk.

Wat zijn cafeïne pillen?

Heel simpel gezegd zijn cafeïne pillen capsules waarin een bepaalde dosis cafeïne is verwerkt.

Cafeïne vind je normaal gesproken terug in dranken als koffie, thee en energiedranken, maar ook in producten zoals cacao.

Er zijn verschillende varianten caffeïne pillen te koop. De pillen kunnen specifiek voor sporten zijn samengesteld, maar ook voor vetverbranding.

De tabletten bevatten natuurlijke en/of synthetische cafeïne. Natuurlijke cafeïne komt (net als de cafeïne in koffie of thee) uit de plant.

Synthetische cafeïne wordt in een laboratorium gemaakt. Dit kom je veel in energiedranken tegen, maar ook in bijvoorbeeld pijnstillers.

Het verschil tussen natuurlijke en synthetische cafeïne is nihil.

Welke werking heeft een cafeïne pil?

werking cafeine

Cafeïne geeft het centrale zenuwstelsel een oppepper. Dit zorgt voor een verhoogde concentratie, het gaat vermoeidheid tegen en het verbetert je fysieke prestaties.

Cafeïne wordt heel snel opgenomen in je bloed, wat het een effectief voedingssupplement maakt.

De stimulerende werking van cafeïne kan tot 11 uur aanhouden. Dit hangt af van de dosis en hoe gevoelig je bent voor cafeïne.

De werking van een pil wordt steeds iets minder, dit wordt de halveringstijd genoemd. Bij cafeïnepillen ligt dit doorgaans tussen de 1 en 5 uur. Dan is de stimulerende werking dus met de helft afgenomen.

Ter vergelijking: voor een doorsnee bakje koffie is de werking van cafeïne een half uur tot een uur.

Voor een workout of sportwedstrijd kan je een cafeïne pil het beste zo’n drie kwartier voordat je begint innemen. Na die tijd is de werking optimaal.

Bij echt lange trainingen of wedstrijden, denk aan een marathon of wielerwedstrijd, kan je tijdens het sporten cafeïne shotjes nemen. Vaak gebeurt dit in de vorm van gels.

Houd wel de dosering in de gaten, zodat je de aanbevolen maximale hoeveelheid niet overschrijdt.

Wat zijn de voor- en nadelen van cafeïne pillen?

Cafeïne kan je uit dranken als koffie, cola en thee halen, maar het is effectiever om een pil te nemen. Daar zit meer cafeïne in en door de samenstelling wordt het beter opgenomen.

Natuurlijk kleven er ook nadelen aan cafeïnepillen. Hieronder vind je een overzicht.

✅Voordelen:

 1. Uitstekende booster voor je gaat sporten
 2. Sterke energieboost zonder suiker, daardoor veel gezonder dan energiedrank
 3. Goedkoper dan koffie
 4. Je wordt alerter
 5. Cafeïnepillen onderdrukken het hongergevoel en zorgen voor vetverbranding

❌ Nadelen:

 1. Invloed op je slaapkwaliteit. Als er nog cafeïne in je lijft zit, is de slaapdruk minder
 2. Bij een hoge dosis kan je last van hartkloppingen krijgen
 3. Mogelijke bijwerkingen zijn hoofdpijn, migraine en verhoogde bloeddruk
 4. Positieve gezondheidseffecten van koffie gelden minder voor cafeïnepillen
 5. Mogelijk verslavend

Cafeïne pillen kopen? Dit zijn de 3 beste

Je hoeft niet heel lang te zoeken om cafeïne pillen te vinden. Zowel online als in fysieke winkels is er een enorm aanbod aan cafeïne pillen.

Dat maakt het best lastig om door de bomen het bos te zien. Je kan er voor terecht bij Kruidvat of de Etos, maar ook online zijn er legio mogelijkheden. Onderstaand overzicht helpt je een handje:

1. Core Series Cafeïne

Core Series Cafeïne

De cafeïne tabletten van Core Series bevatten 200 mg cafeïne. De ervaringen van gebruikers van deze pillen zijn positief. Klanten roemen de tabletten om de boost die je ervan krijgt voor een training en om de kwaliteiten als oppepper.2. 24HR Fat Metabolic Support Stack

fat metabolic xxl 24u

Je neemt een dosering in voor het slapengaan en een dosering bij het ontbijt. Door de unieke werking en samenwerking van 24HR Fat Metabolic Support zit het je slaap niet in de weg. Door het dagelijks innemen van de tabletten gaat de vetverbranding de hele dag door.3. Green Gains Nutrition

green_gains_nutrition_vegan_cafeine_pillen

Het advies is om 1 tablet voor je workout in te nemen, bij voorkeur met water. Per tablet zit er 200 mg cafeïne in. Je uithoudingsvermogen wordt beter en je kan je beter concentreren. Ook voel je tijdens het sporten minder pijn en vermoeidheid tijdens intensieve inspanningen.Waar moet je op letten bij het kopen van cafeïne tabletten?

cafeine pil gevaarlijk

Het belangrijkste is dat je op de dosering let. Ga nooit boven de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van 400 mg cafeïne.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat dit alleen voorkomt als je je niet aan de geadviseerde dosering houdt.

Het effect als je een stevige koffiedrinker bent

Eentje bij het opstaan, nog een op het werk, en in de pauze, tussendoor ook nog een bakje. Als je van een kopje koffie houdt, tikt het aan met de cafeïne die je binnenkrijgt.

Het gemiddelde van een kopje koffie ligt op 80 mg, reken maar uit. Houd hier dus rekening mee als je een cafeïne tablet inneemt.

Ook is het effect voor iemand die normaal gesproken nauwelijks cafeïne gebruikt een stukje groter dan voor een fanatieke koffieleut.

Luister naar je lichaam

Het klinkt als een wijsheid van je ouders of opa en oma, maar ook hier gaat dit advies op. Luister goed naar je lijf.

Als je van jezelf weet dat je niet goed tegen cafeïne kunt, moet je zeker geen grote hoeveelheden innemen. En misschien beter helemaal niet.

Het is verre van het einde van de wereld. Je kan nog altijd goed sporten. En afvallen lukt gelukkig ook zonder cafeïnepillen.

Voor wie zijn cafeïne pillen geschikt?

Cafeïne geeft een boost voordat je gaat sporten. Met name tijdens trainingen die langer dan een half uur duren, krijg je van cafeïne meer energie.

Het is belangrijk om de pil zo’n drie kwartier voor het sporten in te nemen. Dan is de werking het beste.

Een cafeïne tablet geeft je ook een oppepper als je niet zo fit bent. Je voelt je scherper en wat minder vermoeid.

Feit is ook dat niet iedereen even goed tegen cafeïne kan. Als je overgevoelig voor cafeïne bent, kan je onder meer hartkloppingen krijgen. Behalve vervelend is dit ook ongezond. Cafeïne kan bovendien bij sommige mensen migraine uitlokken.

Verder worden pillen afgeraden voor mensen met een verhoogde bloeddruk of met een verhoogde kans op hart- en vaatziekten. Mensen jonger dan 18 jaar kunnen sowieso beter geen cafeïnepillen innemen. Ook zwangere vrouwen moeten opletten dat ze niet te veel cafeïne binnenkrijgen.

Wat is de ideale dosering cafeïne?

De dosering voor cafeïne tabletten is verschillend. Voor een voedingssupplement gaat het doorgaans om 200 mg, een stuk meer dan in een kopje koffie. Ieder mens is anders en ieder lichaam reageert anders op cafeïne.

Mensen die hypergevoelig voor cafeïne zijn, kunnen beter een lagere dosering van 100 mg nemen. Het is wel goed om te weten dat cafeïne pillen in deze dosering schaars zijn.

Het is raadzaam om niet te veel cafeïne in te nemen. Om te beginnen is het verslavend en heeft te veel inname negatieve gevolgen voor onder meer je slaap en kan je er zelfs hartkloppingen van krijgen.

Zolang je niet meer dan 400 milligram per dag inneemt, is er niks aan de hand. Tenzij je overgevoelig bent voor cafeïne, of last hebt van een verhoogde bloeddruk.

Veelgestelde vragen

Is cafeïne pillen snuiven verstandig?

Nee, niet bepaald. Sowieso is het voor je neus nooit goed om spullen op te snuiven. Als je het met mate doet, zijn er verder geen schadelijke gezondheidseffecten. Wel is het nutteloos om een cafeïne pil op te snuiven, omdat ze net zo effectief zijn als je ze inneemt.

Kun je effectief afvallen met cafeïne pillen?

Dat kan, maar verwacht geen wonderen. Cafeïne stimuleert het metabolisme, waardoor je meer calorieën verbruikt. Ook wordt je vetverbranding aangewakkerd. Wel is het zo dat de combinatie van cafeïne tabletten en sporten je lichaam een dubbele stimulans geeft. Als je wilt afvallen met behulp van cafeïnepillen, kies dan voor speciaal hiervoor gemaakte pillen of capsules.

Zijn cafeïne pillen veilig?

In principe zijn cafeïne pillen onschuldig. Zoals bij veel producten is het woord ‘te’ belangrijk.  Neem het niet te veel in. Denk aan de eerder genoemde maximale 400 mg. Cafeïne wordt pas dodelijk als je 15 gram per dag inneemt. Dat zijn ongeveer 68 pillen. Doodgaan aan een overdosis is dus vrijwel onmogelijk.
💡 Misschien vind je dit ook interessant:


Categorieën: Supplementen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *