Airbike kopen? TOP 3 beste van 2021

Laatst bijgewerkt door Casper op juni 13, 2021

kopen-schwinn-airbike
beste airbike kopen

Denk je er aan om een airbike te kopen? Na het lezen van dit artikel weet je alles over de airbike en kun jij de beste keuze maken bij het kopen van een airbike.

In deze test bespreken de voordelen, de aandachtspunten bij het kopen én je ontdekt de TOP 3.

Wat is een airbike?

kopen-schwinn-airbike

Airbikes, ook wel assault bikes of fitness bikes genoemd, nemen sterk toe in populariteit.

Je vindt ze terug in steeds meer sportscholen. En dat is niet voor niets.

De airbike is een relatief nieuw fitness apparaat. Je kunt het zien als een kruising tussen een hometrainer en een crosstrainer.

Één van de dingen die airbikes uniek maken is dat ze de weerstand automatisch kunnen aanpassen aan jouw intensiteit. Dit zorgt er voor dat je geheel op je eigen niveau kunt trainen.

Airbikes werken met een luchtweerstandsysteem. Vandaar natuurlijk ook de naam ‘air’ bike.

De luchtweerstand zorgt er voor dat er geen maximum snelheid op zit, waardoor de training dus extra intensief wordt.

De airbike is een fitnessapparaat voor gevorderde sporters. Als beginner zou je ook een crosstrainer of roeiapparaat kunnen kopen voor een full body cardio sessie.

Voordelen

assault-zij

Zoals gezegd is de airbike dus één van de weinige fitness apparaten die automatisch de weerstand kan aanpassen.

Alleen sommige soorten loopbanden en skitrainers doen dit ook.

Airbikes zijn perfect om toe te passen in een HIIT (high intensity interval training).

Tijdens zo’n training wissel je korte intensieve inspanning om met rust.

Bij de aanschaf van een airbike haal je dan ook een zeer effectief trainingsapparaat in huis, waarmee jij je conditie naar het volgende niveau kunt tillen.

HIIT

airbike-kopen

Onderzoek wijst uit dat dit HIIT (High intensity interval training) de meest effectieve traningswijze is om vet te verbranden.

Mede door het afterburn effect houdt de vetverbranding tot 3 keer langer aan na de training.

Maar ook tijdens de training zelf ligt de vetverbranding velen malen hoger. Je zult je verbazen hoeveel calorieën jij in korte tijd kunt verbranden met dit apparaat.

Je ziet ook vaak roeiapparaten gebruikt worden voor zulk soort trainingen. Maar omdat je met de airbike een nóg intensievere inspanning kunt leveren wordt deze bike steeds vaker gebruikt voor HIIT.

Crossfit

De airbike zie je regelmatig in crossfit circuits terugkomen. Door de hoge intensiteit kun je trainen op de bike goed afwisselen met andere (kracht) oefeningen.

Niet voor niets staat wordt dit apparaat ook wel een crossfit fiets genoemd. In veel crossfit boxen behoort de airbike dan ook tot hét favoriete trainingsapparaat.

Efficiënter trainen

Je herkent het vast wel: je hebt een drukke dag hebt en je weinig tijd om te sporten. Óf je wilt gewoon zo snel mogelijk klaar zijn met de training.

Waar je op bijvoorbeeld een hometrainer al snel 30 min bezig kunt zijn om 200 kcal te verbranden, kan dit veel tijd in beslag nemen.

Met de airbike kun je dit, afhankelijk van je trainingsschema, in een veel kortere tijd halen. En dan profiteer je ook nog eens van het eerder genoemde afterburn effect.


Train alle spiergroepen

Met een airbike kun je in een korte training je hele lichaam een fysieke prikkel toedienen. Zowat alle spiergroepen worden namelijk getraind.

Maar ook als je een keer wat rustiger aan wilt doen zal de bike z’n weerstand aanpassen aan jouw tempo.

Airbike kopen: waar op letten?

Als je een airbike wilt kopen is het belangrijk om te weten waar je op moet letten.

Er zijn namelijk veel soorten airbikes, maar welke is nou de beste? Later op deze pagina zullen we de beste airbikes bespreken.

Hieronder vind je een aantal zaken waar je op moet letten bij het kopen van een airbike:

 • Onderhoud: Kies voor een airbike die weinig tot geen onderhoud nodig heeft. Dit scheelt jou weer tijd.
 • Prijs: Hoewel de prijzen in vergelijking met andere fitnessapparaten minder uiteenlopen, zit er nog wel wat verschil in de prijzen. Duurdere airbikes zijn niet per sé beter, maar veel goedkope varianten zijn wel van mindere kwaliteit.
 • Garantie: Dit geldt voor alle fitnessapparatuur: zorg er voor dat je voldoende garantie hebt.
 • montage: Wellicht dat je het leuk vindt om de airbike zelf te monteren. Zo niet, zorg dan voor een bike met makkelijke montage. Je kunt dit soms ook gratis laten doen bij aflevering.
 • Geluid: Airbikes kunnen vrij veel geluid maken. Dit zou als storend ervaren kunnen worden. Zorg er in dat geval voor dat je kiest voor een bike die zo min mogelijk geluid produceert.
 • stand ventilator: Sommige toestellen hebben een ventilator die zo geplaatst is dat deze lucht uitblaast in je gezicht. Dit kan zowel als voordeel of als nadeel beschouwd worden. Het kan namelijk aangenaam zijn om verkoeling te krijgen tijdens je workout, maar je kunt dit ook als vervelend beschouwen.
 • Transportwieltjes: Het kan erg handig zijn als de bike beschikt over transportwieltjes. Zo kun je ’t toestel gemakkelijk verplaatsen.
 • Trappers en handvatten: Aangezien je veel kracht moet zetten met je benen en armen is het belangrijk om voldoende grip te hebben.
airbike-trapper
 • Stabiliteit: Het toestel moet voldoende stabiliteit bieden om veilig op te kunnen trainen.

Dit zijn een aantal belangrijke dingen om op te letten.

Ik kan me echter voorstellen dat het een hele zoektocht kan zijn om de juiste airbike te kopen.

Daarom heb ik een lijst samengesteld met de beste airbikes. Deze lijst is onder andere gebaseerd op de bovenstaande aandachtspunten.

Top 3 airbikes om te kopen

1. Fitbike The Beast

the-beast-zij

The Beast maakt zijn naam meer dan waar. Dit trainingsbeest biedt jou het beste van het beste en maakt zeer intensieve trainingen mogelijk.

Het apparaat werkt volledig op luchtweerstand en wordt aangedreven met een zogenoemde V-snaar in plaats van een ketting.

Het toestel kenmerkt zich daardoor, omdat het relatief weinig geluid maakt in vergelijking met andere airbikes. Dit maakt ‘m enorm geschikt voor thuisgebruik.

De bouwconstructie is indrukwekkend. Het apparaat is relatief zwaar en robuust, waardoor het super stabiel is en je met een gerust hart volle bak kunt trainen op maximale intensiteit.

Het is erg belangrijk om vertrouwen te hebben in het materiaal waarmee je traint, The Beast laat je gelukkig nooit in de steek en kun je volledig vertrouwen.

Verder is deze bike ergonomisch gevormd, zodat je comfortabel en bovendien veilig traint. Je hoeft niet bang te zijn om in een verkeerde houding te trainen, omdat alles volledig naar jouw wens verstelbaar is.

Op de trainingscomputer kun je eenvoudig jouw trainingswaarden bekijken en bovendien ook een programma naar wens instellen. Het heeft verschillende intervalprogramma’s, welke je met één druk op de knop selecteert.

Voordelen:

 • Maakt erg weinig geluid in vergelijking met andere airbikes
 • Veilig en stabiel
 • Sterke V-snaar
 • Weinig onderhoud nodig
 • Geen last van luchtstroom

Nadelen:

 • Maar in 1 kleur te verkrijgen
 • Geen verkoeling tijdens het trainen
 • Vaak uitverkocht vanwege de grote vraag
2. Schwinn AirDyne AD8 Pro

schwinn-airdyne-ad8-pro

De Schwinn AirDyne AD8 Pro is een van de meest gewaardeerde airbikes om te kopen. Het staat bekend als een betrouwbaar en stevig toestel voor de meest intensieve trainingen, en dat is niet voor niets.

In vergelijking met de andere airbikes is het namelijk net even wat zwaarder te belasten en ook is de bouwkwaliteit net wat beter.

Wij zien dit als de beste bike voor professioneel gebruik. Mocht je dus een airbike zoeken voor in een sportschool of andere professionele sportruimte, dan is de AD8 Pro een uitstekende keus.

Het is namelijk geschikt om iedere dag zwaar en langdurig te belasten. Ook het geluid valt reuze mee in verhouding met de andere bikes.

Waar je wel rekening mee moet houden is dat dit toestel wat duurder in aanschaf in. Een stuk duurder zelfs dan de andere airbikes uit deze TOP 3.

Ook blaast de Airdyne lucht in je gezicht zodra je begint te bewegen op het apparaat. Enerzijds is dit voordelig omdat het zorgt voor verkoeling. Maar anderzijds zijn er mensen die dit als nadelig beschouwen.

Voordelen:

 • Stijlvol design
 • Geschikt voor professioneel gebruik
 • Weinig tot geen onderhoud nodig
 • Display met veel mogelijkheden en 9 trainingsprogramma’s
 • Gratis montage mogelijk
 • Interne hartslagmeter + mogelijkheid om borstband te koppelen

Nadelen:

 • Maakt meer lawaai dan The Beast
 • Duurder in aanschaf
 • Ventilator blaast lucht in gezicht

3. Assault Bike

assault-bike-kopen

Tot slot nog een bijzonder goede airbike. Namelijk de Assault bike. Voor velen werd dit voor lange tijd gezien als dé standaard op het gebied van airbikes.

En nog altijd is de Assault Bike extreem populair. Assault heeft met dit toestel een ware bestseller op de markt gebracht. Wereldwijd zijn er enorm veel crossfitters, fitnessers en andere sporters die dankbaar gebruik maken van deze trainingsmaat.

Er zijn zelfs meer dan genoeg professionele sporters die trainen op de Assault bike en dat zegt dan ook meer dan genoeg.

Eigenlijk alles wat je mag verwachten heeft dit toestel. Het is verstelbaar voor een prettige houding, gemakkelijk in gebruik en ook nog eens voorzien van de nodige trainingsprogramma’s.

Het mooie is dat je ook zelf je trainingsprogramma kunt bepalen, of gemakkelijk een bepaald calorie, tijd- of afstand doel instelt.

Hierdoor kun je zeer specifiek op jouw eigen niveau naar je fysieke doelstelling(en) toewerken.

Wat wel opvallend is, is dat deze bike uitzonderlijk licht is. Enerzijds een voordeel, aangezien het hierdoor gemakkelijk te verplaatsen is.

Aan de andere kant maakt dit ‘m net wat minder stabiel dan de 2 bovenstaande bikes. Dit is dan ook een van de belangrijkste beweegredenen waarom de Assault Bike niet op een hogere plek staat binnen deze TOP 3.

Voordelen:

 • Meest duurzame airbike op de markt
 • Mooi design
 • Makkelijk verstelbaar
 • Goede prijs/kwaliteit
 • Erg geschikt voor thuisgebruik

Nadelen:

 • Niet heel geschikt voor beginners
 • Lang niet altijd voorradig
 • Lichtgewicht airbike
Hele aanbod airbikes vergelijken

Na het lezen van dit artikel kun jij een goede keuze maken tussen de 3 beste airbikes.

Mocht er toch geen airbike tussen zitten die bij jou past? (wat ik me niet kan voorstellen).

Bekijk dan het complete aanbod airbikes. Er zijn namelijk nog genoeg andere varianten verkrijgbaar.

Klik hieronder op de knop hieronder voor een uitgebreid overzicht van het gehele aanbod airbikes:Trainen op de airbike

Als je gaat trainen op de airbike is het handig om allereerst de bike zo goed als mogelijk af te stellen.

Zorg allereerst dat je zadel op de juiste hoogte staat. Het beste is dat er nog een lichte buiging in je knie zit wanneer je jouw been strekt tijdens het trappen.

De meeste trainingen op deze crossfit fiets zijn intervaltrainingen. Dit wil zeggen dat je voor een korte tijd traint op een hoog tempo en vervolgens voor een bepaalde tijd rust neemt.

Vaak wordt de airbike ook afgewisseld met andere fitnessapparaten die geschikt zijn voor HIIT. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de roeitrainer.

Zoals eerder gezegd is het ook goed mogelijk om krachtoefeningen af te wisselen met trainen op de airbike.

Ben je niet overtuigd van de airbike en wil je meer lezen over fitnessapparatuur? Bekijk dan eens een van de onderstaande artikelen:


Misschien ook interessant:


0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *