Ergometer roeien

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 30, 2023

model-e-kopen
ergometer-roeier

Ergometer roeien is een heel andere tak van sport dan roeien op het water. In dit artikel lees je wat ergometer roeien is, hoe de wedstrijden verlopen en hoe je er zelf mee kunt beginnen.

Wat is ergometer roeien?

Roeien kent iedereen wel, maar wat is ergometer roeien dan precies? Over het algemeen wordt hiermee roeien op een apparaat bedoeld.

Dit wordt meestal binnen gedaan en is ondanks dat de beweging die je maakt erg lijkt op die van roeien in het water, weer een heel andere vorm van sporten.

beste-ergometer

Ergometer roeien is populair onder roeiers die de wintermaanden moeten overbruggen. Om in vorm te blijven en op eenzelfde manier te kunnen blijven trainen wordt er gebruik gemaakt van een roeimachine.

Op zo’n machine kun je zelf de weerstanden instellen (vaak in wattage). Ook kun je vaak zien hoeveel kracht je levert met je roeislagen, hoeveel km je tot dusver hebt geroeit en hoeveel slagen per minuut je maakt.

Door deze uitgebreide analyse is het een erg fijne manier van trainen. In een roeiboot heb je immers niet zo’n overzicht op een schermpje voor je neus.

Wedstrijden

Wedstrijden met ergometer roeiers zijn niet erg bekend, maar toch is het NK indoor roeien een vrij groot evenement, waaraan er veel kandidaten deelnemen. De prijzen worden tijdens het NK verdeeld in verschillende categorieën.

indoor-roei-wedstrijd

Maar naast het NK zijn er nog meer ergometer roeiwedstrijden te vinden, zowel nationaal als internationaal. Hier doen zowel professionele roeiers aan mee als recreanten en de wedstrijden zijn er op verschillende niveau’s.

Tijden

Je vraagt je wellicht af hoe je een winnaar kunt bepalen als iedereen op een ergometer roeit. Op het water is het namelijk erg simpel: wie als eerste over de finish komt die wint.

Bij een ergometer roeiwedstrijd is dit natuurlijk niet het geval. De winnaar wordt meestal bepaald op basis van de beste tijd. Op de trainingscomputer wordt er een bepaalde afstand ingevoerd en op basis van de slagen wordt er een fictieve afstand berekend.

Uiteraard maakt elke deelnemer gebruik van dezelfde soort roeitrainer met dezelfde instellingen, anders zou het niet eerlijk zijn. Meestal wordt er gebruik gemaakt van een Concept 2 ergometer roeitrainer.

Publiek

Je zult begrijpen dat zo’n wedstrijd voor het publiek wat minder spannend is wanneer er niet gezien kan worden wie er aan kop roeit. Hier is ook wat voor bedacht.

Bij grote wedstrijden wordt er namelijk een scherm opgehangen zodat het publiek exact kan zien wie er voorop ligt en wie er achterloopt. Grote indoor roeiwedstrijden en al helemaal het NK zijn daarom ook erg druk bezocht.

Zelf beginnen met ergometer roeien

Lijkt ergometer roeien je een leuke manier van trainen? Je kunt hier eenvoudig zelf mee beginnen.

Je hoeft je hiervoor niet aan te melden bij een speciale roeiclub, maar je kunt gewoon beginnen door naar een sportschool te gaan waar ze roeitrainers hebben staan.

ergometer-roeien

Als je momenteel al lid bent van een sportschool dan is de kans erg groot dat hier roeitrainers staan.

Daarnaast is het ook mogelijk om thuis te beginnen met ergometer roeien. Je zult hiervoor vanzelfsprekend wel een roeitrainer moeten kopen. De roeitrainers hoeven helemaal niet zo duur te zijn en zijn verkrijgbaar in verschillende prijssegmenten.

Ergometer roeier kopen

Wil jij een ergometer roeier kopen? Het aanbod aan roeitrainers is erg groot. Allereerst is het goed om te weten dat niet elke roeitrainer per definitie een ergometer is.

concept-2

Als het apparaat wel als ergometer wordt gezien dan betekend dit dat de weerstand ingesteld kan worden in wattage en dat je deze tevens af kunt lezen. Voor een nauwkeurige meting kun je hier dus voor kiezen.

Maar ook zijn er genoeg roeitrainers die geen ergometer zijn, maar waar je wel erg goed mee kunt trainen in huis, of waar dan ook.

Wat is de beste?

Het is lastig om te zeggen wat de beste ergometer roeier is. Het verschilt namelijk sterk per persoon wat als het ‘beste’ gezien wordt. Daarnaast zijn er ook ergometer roeiers met verschillende soorten weerstandsystemen.

Zo heb je bijvoorbeeld roeiers met waterweerstand, waarbij er echt water in een tank zit. Deze bootsten het ‘echte werk’ het beste na, maar zijn wel wat duurder in aanschaf en ook maken ze over het algemeen wat meer geluid.

Daarnaast heb je ook magnetische en hydraulische roeiers. Klik op blauwe knop voor meer informatie en om de beste roeiers per soort te bekijken.Trainingsschema

Als je wilt gaan beginnen met ergometer roeien wordt er vaak gedacht dat je per sé met een trainingsschema moet werken. Dit is echter niet noodzakelijk.

Wel is het verstandig om je vorderingen bij te houden, zodat je voor jezelf kunt zien of je vooruitgang boekt of niet.

Als je simpelweg roeit om wat fitter of gezonder te worden dan is een schema handig om te hebben, maar ook zonder kan je prima uit de voeten.

Sommige roeitrainers die kunnen een schema voor jou maken op basis van je eerder opgeslagen trainingsgegevens. Ook heb je speciale apps waarbij je een trainingsschema zelf kunt maken of kunt laten maken.

Als je van plan bent om mee te gaan doen aan wedstrijden dan is het vanzelfsprekend wél belangrijk om je aan een vast schema te houden.

Geschiedenis van indoor roeien

Het indoor roeien is niet iets van de laatste tijden. Het wordt namelijk al voor een lange tijd gedaan. Overal ter wereld zijn roeitrainers te vinden in sportscholen en ook worden er op grote schaal indoor wedstrijden op ergometer roeiers gehouden.

Deze wedstrijden vinden al plaats sinds de jaren 50, toen de eerste indoor roeitrainers op de markt verschenen.

Toch waren deze niet van het begin even populair als tegenwoordig. Toentertijd werden de apparaten vrijwel alleen maar gebruikt door roeiers die off season in conditie wilden blijven. Voor deze doelgroep waren de indoor roeitrainers dan ook specifiek ontwikkeld.

Toch waren lang niet alle roeiers even tevreden over de toestellen, aangezien het in de eerste jaren grote en lompe machines waren, die bovendien alles behalve comfortabel waren.

Sinds de jaren 80 verschenen er steeds meer kleinere en lichtere varianten. Sindsdien heeft de ontwikkeling eigenlijk niet meer stilgestaan en worden er nog steeds constant ergometer roeiers op de markt gebracht die voorzien zijn van nieuwe technieken en functionaliteiten.

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *