Luchtweerstand roeitrainer kopen? De Top 3!

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 30, 2023

luchtweerstand-roeiapparaat
luchtweerstand-roeiapparaa

Een roeitrainer met luchtweerstand is een type roeitrainer die een weerstandsysteem op lucht heeft. Veel mensen die geven de voorkeur aan een roeitrainer met luchtweerstand vanwege de realistische roeitraining die je erop kunt doen.

Als jij nog twijfelt welk weerstandsysteem het beste bij jou past, óf als jij op zoek bent naar de beste roeitrainer met luchtweerstand, dan ben je op deze pagina op de juiste plek.

Top 3 roeitrainers met luchtweerstand

Weinig tijd? Bekijk hieronder direct de TOP 3. Later in dit artikel werpen we een blik op deze roeitrainers met luchtweerstand.

 1. VirtuFit Ultimate Pro 2i
 2. Tunturi Platinum Air Rower
 3. Concept2 RowErg

Luchtweerstand vs ander soort weerstanden

Naast een roeitrainer met luchtweerstand zijn er nog meer soorten weerstanden. Over het algemeen worden de systemen verdeeld in 3 verschillende categorieën.

De 3 systemen zijn: waterweerstand, magnetische weerstand en luchtweerstand.

 • Bij magnetische weerstand is de weerstand meestal via het scherm of draaitknop in te stellen. Een voordeel hiervan is de nauwkeurigheid waarin je de weerstand kunt verstellen. Ook zijn deze soort roeiers vaak vrij geruisloos ten opzichte van de rest. Meer informatie vind je in dit artikel over magnetische roeimachines.
 • Waterweerstand komt het aller dichtst in de buurt van het echte roeien. Deze roeiers maken over het algemeen vrij veel geluid maar bieden wel een prettige trainingservaring. Meer informatie over deze soort roeitrainer vind je in het artikel: Water roeier kopen.
 • En dan natuurlijk last but not least: de roeitrainer met luchtweerstand. Dit is veruit de meest populaire variant. Over het algemeen is hier de meeste keuze voor beschikbaar. En ook zorgt het voor een fijne roeibeweging.

Voor- en nadelen van luchtweerstand

luchtfilter-roeitrainer

Een roeitrainer met luchtweerstand heeft natuurlijk niet alleen maar voordelen.

Er zijn ook zeker een aantal nadelen te benoemen voor dit type roeimachine. Hieronder vind je de voornaamste eigenschappen van een luchtweerstand roeitrainer.

Intensiteit en weerstand

roeimachine-lucht-binnen

De intensiteit en weerstand die je ervaart tijdens je roeitrainingen op een luchtweerstand roeimachine zal voor veel mensen als een voordeel worden beschouwd.

Over het algemeen zul je meer weerstand krijgen zodra je meer kracht levert.

Je kunt de weerstand dus min of meer zelf bepalen tijdens het roeien zónder dat je knopjes hoeft te bedienen op het scherm.

Dit is een groot voordeel omdat je tijdens het roeien lekker bezig wilt kunnen. En je wilt niet constant stoppen met roeien om de weerstand te moeten verstellen.

Het geluid

Het geluid dat een luchtweerstand roeiapparaat produceert kan daarentegen weer als een nadeel aangemerkt worden.

De luchtweerstand maakt nou eenmaal wat meer lawaai dan de magnetische roeiapparaten. Ook vergeleken met een water roeier produceert het net wat meer geluid. Hoewel deze geluiden moeilijk met elkaar te vergelijken zijn.

roeitrainer-luchtweerstand

Wanneer je gebruik maakt van de roeier in een kleinere fitnessruimte, waar ook andere mensen aan het trainen zijn, kan dit nog wel eens overlast veroorzaken. Maar dit verschilt natuurlijk per persoon.

Ook in huis kan het overlast veroorzaken, wanneer je de roeitrainer neerzet in een kamer die niet geluidsdicht is.

De hoeveelheid geluid dat het apparaat produceert verschilt sterk per merk en soort. Bij veel goede modellen valt dit dan ook reuze mee. In onze top selectie hebben we hier rekening mee gehouden.

Beste roeitrainers met luchtweerstand bekeken

Doordat het aanbod best wel groot is, is het over het algemeen geen makkelijke opgave om een goede luchtweerstand roeitrainer uit te kiezen.

Er moet met een hoop dingen rekening gehouden worden. Zo zijn bijvoorbeeld de volgende aspecten belangrijk:

 • Prijs
 • Kwaliteit
 • Geluidsniveau
 • Trainingsprogramma’s
 • Comfort
 • Duurzaamheid

Hieronder vind je de top 3, gebaseerd op de bovenstaande aandachtspunten:

1. VirtuFit Ultimate Pro 2i

virtufit-ultimate-pro-2-review

De VirtuFit Ultimate Pro 2 en de iets uitgebreidere Pro 2i variant zijn kwalitatief sterke en bovenal duurzame roeitrainers met luchtweerstand.

De machines die kun je gebruiken voor (semi) professionele doeleinden en ook voor in huis is het een erg goede aankoop.

inklapbare-luchtweerstand-virtufit-roeier

Het heeft een wat hogere zithoogte dan je gewend zult zijn van de gemiddelde luchtweerstand roeitrainer.

Dit zorgt voor een comfortabele op en afstap. Het heeft een fijn gevormd zitje waardoor je comfortabel zit, zelfs tijdens de zwaarste trainingen.

De rails van deze machine is 140 cm en dit zorgt er voor dat het ook voor de langere personen een fijn apparaat is. Er is vrijwel overal aan gedacht.

Ultiem gebruikscomfort gaat gepaard met de nodige luxe en uiteraard zijn er ook meer dan genoeg mogelijkheden om je training kwalitatief zo goed mogelijk te laten verlopen. Doordat de Ultimate Pro een inklapbare roeitrainer is kan je er een hoop ruimte mee besparen.

Klik op de knop voor meer reviews, informatie en de beste prijs.2. Tunturi Platinum Air Rower

tunturi-air-rower

Deze oerdegelijke en stevige roeitrainer is een erg mooie aanvulling voor vrijwel elke fitnessruimte. De air rower is best speciaal aangezien het niet alléén maar een lucht roeitrainer is.

Het werkt namelijk met twee verschillende soorten weerstand: lucht én magnetische. Het beste van de twee weerstanden die komen samen in de Air rower, wat zorgt voor een zeer realistische beleving van je training.

Het apparaat voldoet aan alle eisen en is tevens in te klappen, wat het ook ideaal maakt voor in huis. Het heeft een mooi scherm erop zitten waarop jij je de huidige stand van zaken bij kunt houden en je eigen resultaten dus nauwlettend in de gaten houdt.

Al met al is de air rower één van de beste roeitrainers met luchtweerstand die je kunt verkrijgen. Druk op de knop voor meer informatie, reviews en prijzen.3. Concept2 ergometer roeitrainers

concept-2-ergometer

De roeitrainers van het befaamde merk Concept2 is van absolute topkwaliteit. Deze roeiers worden vrijwel altijd gebruikt voor ergometer roeien op professioneel en recreanten niveau.

Wereldwijd staan de Concept2 roeitrainers bekend als de beste roeitrainers. Niet alleen onder alle luchtweerstand roeitrainers, maar onder alle soorten.

Het is niet voor niets dat erg veel sportscholen, hotels, health clubs en fysiopraktijken gebruik maken van de rowers van Concept2.

Maar ook in huis is het een uitstekend apparaat. Het populairste model is de Concept2 model E roeitrainer, maar daarnaast zijn er nog meer soorten beschikbaar. Klik op de blauwe knop voor het aanbod:Techniek op een luchtweerstand roeitrainer

Ondanks het geluid dat luchtweerstand roeitrainers wat meer produceren dan andere weerstandsystemen is het niet voor niets de meest gewilde soort.

Het geluid kun je ook in je voordeel gebruiken, aangezien je hier aan kunt horen of je wel de juiste techniek gebruikt. De juiste techniek tijdens het roeien is erg belangrijk.

Wanneer je deze (nog) niet of onvoldoende beheerst is het verstandig om dit eerst onder de knie te krijgen, voordat je begint met roeien op hogere intensiteit of voor langere duur.

In de video hieronder wordt de basis techniek van roeien op een (luchtweerstand) roeitrainer uitgelegd.


Toch liever een andere weerstand?

Heb je toch liever een roeitrainer met een ander soort weerstand in plaats van lucht? Dat is geen probleem, er zijn namelijk een hoop kwalitatief sterke roeitrainers verkrijgbaar met een magnetisch of een waterweerstand systeem.

Voor een compleet overzicht en de beste opties raad ik je aan een kijkje te nemen in de complete Roeitrainer koopgids.


Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *