Hometrainer maakt lawaai: oorzaken & oplossingen!

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 16, 2023

fysiotherapie-hometrainer

Wil je weten hoeveel lawaai een gemiddelde hometrainer maakt, of maakt jouw hometrainer te veel lawaai en wil je dit oplossen?

Op deze pagina vind je de mogelijke oorzaken en oplossingen en kom je erachter of een hometrainer veel geluid produceert of niet.

Hoeveel geluid hoort een hometrainer te maken? 

fysiotherapie-geluid

Wil je een hometrainer kopen, maar wil je eerst weten wat je kunt verwachten van het geluid?

Het beste is in dat geval om een hometrainer uit te proberen, of anders te kiezen voor een toestel met een stille V-belt. Bekijk hier de beste stille hometrainers.

Heb je al een hometrainer, maar maakt deze naar jouw idee te veel geluid? Dan kan het zijn dat er iets mis is met jouw hometrainer.

Lees in dat geval de rest van dit artikel.

Wat voor geluid maakt de hometrainer? 

Als je opzoek gaat naar de oorzaak, kun je het beste beginnen met het vaststellen welk geluid de hometrainer produceert.

Er zijn namelijk meerdere soorten geluiden die allemaal op een ander soort probleem kunnen wijzen.

Het meest voorkomende soort lawaai dat een hometrainer produceert is een tikkend geluid.

Als dit bij jou het geval is, dan kun je er vanuit gaan dat dit komt door je trapper(s).

Dit is een klacht die je vrij eenvoudig zelf op kunt lossen. Je kunt in dit geval het beste de trappers demonteren en vervolgens de trappers weer opnieuw monteren.

Houd er hierbij rekening mee dat je de trappers stevig vast draait. Als het probleem nu nog steeds niet is opgelost, of je hometrainer maakt een ander soort geluid, lees dan de rest van dit artikel.

Kijk in de gebruiksaanwijzing

Door in de gebruikershandleiding te kijken, kun je er soms achterkomen waar al dat lawaai dat je hometrainer produceert toch vandaan komt. 

Bij sommige handleidingen staan er bijvoorbeeld veelgestelde vragen in, of veel voorkomende defecten en ongemakken, met daarbij de oplossing.

In de gebruiksaanwijzing kun je tevens terugvinden hoe je de hometrainer dient te gebruiken. Als je ondervindt dat jij de hometrainer niet volgens de voorschriften gebruikt, zou het zo kunnen zijn dat het geluid daar aan te wijten is. 

Lawaai door wrijving en versleten onderdelen

Een veelvoorkomende oorzaak van lawaai dat een hometrainer maakt, zijn versleten onderdelen of wrijving dat voortkomt uit slijtage. 

Indien je hometrainer al meerdere jaren oud is kan het aan de ouderdom liggen. Zo komt het vaak voor bij tweedehands hometrainers. Ook goedkopere hometrainers slijten over het algemeen sneller dan bijvoorbeeld professionele hometrainers.

Wanneer je zelf niet kunt achterhalen waarom je hometrainer lawaai maakt, dan raad ik je aan om de klantenservice van de winkel waar je de hometrainer hebt gekocht eens te benaderen.

Het zou namelijk goed kunnen dat meer mensen hetzelfde probleem als jij hebben ondervonden met hetzelfde type hometrainer.

In dit geval is het vaak bekend om wat voor probleem het gaat en kan er eventueel een oplossing worden geboden.

Als je hometrainer lawaai maakt als gevolg van een defect onderdeel, kun je in sommige gevallen nog terugvallen op je garantie.

Je kunt dan een gratis reparatie of een nieuwe hometrainer krijgen, zodat je van het vervelende lawaai af bent.

Hometrainer maakt lawaai door trillingen

matrix-hometrainer

Tot slot is het ‘t waard om te vermelden dat een hometrainer geluid kan maken als gevolg van trillingen.

Die trillingen ontstaan door de ondergrond waar je het apparaat op hebt geplaatst. Een houten vloer zal bijvoorbeeld over het algemeen voor meer geluid zorgen dan een tapijt.

Als je ondervindt dat je hometrainer lawaai maakt door de trillingen, kun je een matje onder het toestel plaatsen, zodat de trillingen (grotendeels) worden gedempt.

Een geruisloze hometrainer kopen

Het beste is natuurlijk om een stille hometrainer aan te schaffen, welke ook nog eens van goede kwaliteit is, zodat het niet snel slijt en daardoor overmatig geluid produceert.

Bovendien is dit een stuk fijner tijdens het trainen, omdat je niet gestoord wordt door irritante geluiden van de hometrainer.

Misschien ook interessant:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *