Crosstrainer: Voordelen & nadelen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 19, 2024

vrolijke-vrouw-crosstrainer
crosstrainer-voordelen

De crosstrainer kent zowel voordelen als nadelen. Na het lezen van dit artikel weet jij waar een crosstrainer goed voor is én op welke vlakken het te wensen over laat.

Wat zijn de voordelen van een crosstrainer?

Benieuwd naar de voordelen van de crosstrainer? Hieronder vind je de 8 grote voordelen:

1. Full body workout ✅

Een erg groot voordeel van de crosstrainer is dat het een echte full body work out is wanneer je erop traint.

Vrijwel alle spieren in je lichaam komen in beweging. Het is dan ook een erg effectieve manier om je hele lichaam in één keer te trainen.

stelletje-crosstrainer

Naast dat je er meerdere spiergroepen effectief mee traint zoals je schouders en je hamstrings, bouw je er ook nog eens een enorm goede conditie mee op.

2. Ideaal voor in huis ✅

Hoewel de crosstrainer relatief gezien aardig wat ruimte in beslag zal nemen is het een ideaal apparaat voor in huis.

Vooral in de donkere en koude wintermaanden levert zo’n toestel je enorm veel voordelen op. Geen zin om buiten hard te lopen als het koud en nat is? Dan biedt het apparaat een mooie uitkomst.

Dat is natuurlijk heel begrijpelijk en de meeste mensen zullen er dan ook eerder voor kiezen om binnen in de huiskamer of in jouw homegym te vertoeven op de crosstrainer.

3. Interactief trainen ✅

Veel nieuwere crosstrainers hebben het voordeel dat deze zijn uitgerust met de mogelijkheid om ze te gebruiken met diverse trainingsapplicaties.

Deze crosstrainer apps maken het mogelijk om het apparaat te verbinden met een extern scherm, van bijvoorbeeld je telefoon of tablet.

Vervolgens kun virtueel trainen en jouw karakter de door jou gekozen route zien hardlopen. De routes bepaal je zelf. Veel apps maken het mogelijk om met behulp van Google Streetview jouw route uit te kiezen.

4. Minimale schokbelasting ✅

schokbelasting-voordeel

Dit is vooral een voordeel als jij momenteel last hebt van knie of (onder)rug klachten. De schokbelasting op een crosstrainer is namelijk minimaal.

Aangezien je voeten stil blijven staan op het voetpedaal en geen impact maken met de ondergrond, hoeven je gewrichten geen klappen op te vangen.

Hoe anders is dit wanneer je traint op een loopband of wanneer je buiten hardloopt? Je knieën krijgen dan aardig wat te verduren.

Omdat een crosstrainer deze schokdemping tot het minimum beperkt biedt het veel voordelen voor revalidatie trajecten en om deze reden is het een populair apparaat binnen fysiopraktijken.

5. Voor jong en oud ✅

Onder andere dankzij bovenstaand voordeel is de crosstrainer voor zowel jong als oud geschikt. Maar daarnaast zijn er nog een paar voordelen te benoemen waarom de crosstrainer ook voor oudere mensen geschikt is.

Het heeft bijvoorbeeld een erg lage instap waardoor je er gemakkelijk op kunt komen. Dit is bij een hometrainer bijvoorbeeld een stuk lastiger voor senioren.

Een ander voordeel van de crosstrainer is dat je verschillende weerstandsniveaus in kunt stellen. Zoek je meer uitdaging? Dan kun je de weerstand hoger instellen en je training zwaarder maken. Iedereen traint dus op zijn of haar eigen niveau.

6. Onderhoudsarm ✅

Goed nieuws voor iedereen die er tegenop ziet om zijn of haar crosstrainer te onderhouden.

Dit is namelijk niet tot nauwelijks nodig bij een crosstrainer. Vrijwel allemaal zijn ze onderhoudsarm, wat dus een groot voordeel is aangezien het je tijd bespaard.

7. Entertainment tijdens het trainen ✅

tablethouder-crosstrainer

De meeste crosstrainers hebben een tablethouder waarin je jouw tablet kunt bevestigen.. En vervolgens kunt genieten van jouw favoriete films, series óf ander vermaak.

Verveel jij je snel tijdens het trainen? Dit is op een crosstrainer niet meer nodig en voor je het weet is je crosstraining alweer voorbij.

Kijk je liever jouw series op een groot scherm? Dan kun je de crosstrainer voor de tv neerzetten.

8. Vet verbranden ✅

vet-verbranden

Wil jij een crosstrainer gaan gebruiken om af te vallen? Dan maak je een goede keuze. Je kunt namelijk heel effectief vet verbranden op de crosstrainer.

Uiteraard zul je naast het sporten ook een goed dieet moeten volgen.

Máár met de crosstrainer kun je enorm veel calorieën verbranden. Het dan ook één van de beste cardio apparaten voor het verbranden van vet.

Zeker als je een goed crosstrainer schema volgt, kunnen de resultaten al snel zichtbaar worden.

Wat zijn de nadelen van een crosstrainer?

Nu je weet wat de voordelen van de crosstrainer zijn bekijken we de 4 nadelen van de crosstrainer:

1. De prijs ❌

De prijs is natuurlijk een belangrijk aspect bij de aanschaf van een fitnessapparaat. Heb jij besloten om een cardio machine aan te schaffen voor thuis? Dan is dit een flinke investering.

Indien je een wat lager budget tot je beschikking hebt kun je gelukkig ook kiezen voor een goede en goedkope crosstrainer.

Deze hebben vaak wat minder mogelijkheden máár zijn prima geschikt om een aantal keer per week thuis op te trainen.

2. Keuzestress ❌

Er is een enorm aanbod aan crosstrainers beschikbaar. Hoe is dit dan een nadeel, vraag jij je waarschijnlijk af? Dit kan voor veel mensen als een nadeel beschouwd worden, aangezien je te maken kunt krijgen met keuzestress.

Er zijn erg veel verschillende merken, aanbieders en prijssegmenten waardoor het een echte speurtocht kan worden opzoek naar het juiste model.

Indien jij overweegt een crosstrainer te kopen en je weet nog niet welke, kun je een kijkje nemen in onze Crosstrainer Keuzegids met de beste opties.

3. Ruimte ❌

ruimte-besparend

De crosstrainers nemen best veel ruimte in beslag, wat vooral een nadeel kan zijn wanneer je er een voor thuis wilt aanschaffen.

Natuurlijk zijn er wel crosstrainers die zo compact mogelijk ontworpen zijn.

En ook zijn er tegenwoordig opvouwbare crosstrainers waarmee je een hoop ruimte bespaard. Maar het blijft een vrij lomp apparaat wanneer je krap zit in de ruimte.

Wanneer dit een probleem voor je is en je wilt toch een soortgelijke training kunnen doen dan zou je kunnen kiezen voor een mini stepper. Dit is een klein en compact apparaatje waarmee je min of meer dezelfde beweging maakt.

4. Lichaamslengte en gewicht ❌

lachend-op-crosstrainer-voordeel

De meeste mensen zullen zich hier geen zorgen om hoeven te maken. Maar als je langer bent dan 1,90m is het verstandig om de product specificaties goed door te nemen. Niet iedere crosstrainer is dan namelijk voor jou geschikt.

In dit geval is het ‘t beste om gebruik te maken van een crosstrainer met verstelbare lengtepas.

Hiermee wordt bedoeld dat de grootte van de beweging die je maakt met je benen te verstellen is in lengte en je deze dus kunt aanpassen naar jouw lichaamslengte.

Qua gewicht zijn de meeste crosstrainers te belasten tot maximaal 150 kg. Dit verschilt uiteraard per soort en merk crosstrainer, maar kan een nadeel zijn wanneer je overgewicht hebt.

Onze video over de voor- en nadelen

Eindoordeel

De crosstrainer biedt je zoals je hebt kunnen lezen zowel voordelen als nadelen. Het is aan jou om de afweging te maken of dit het ideale fitnesstoestel is voor je.

Over het algemeen zijn er meer voordelen dan nadelen. Bovendien zijn de meeste nadelen gemakkelijk te ondervangen.

Daarom is het wat ons betreft een ideaal apparaat voor een effectieve full body training. Zowel voor thuis als in de sportschool is het een erg fijn toestel.
Relevante onderwerpen:


Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *