Trainingsschema crosstrainer voor vrouwen & beginners

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 19, 2024

crosstrainer trainingsschema voor vrouwen en beginners
crosstrainer trainingsschema voor vrouwen en beginners

Op zoek naar een crosstrainer trainingsschema voor vrouwen of beginners? Dan zit je hier goed, lees snel verder om de beste trainingsschema’s voor op de crosstrainer te bekijken.

Trainingsschema crosstrainer voor vrouwen (beginners)

crosstrainer-vrouw

Met dit trainingsschema voor de crosstrainer kun je als beginner de crosstrainer goed leren kennen.

De beweging op de crosstrainer kan voor een beginner vreemd zijn, bovendien heeft het apparaat meer mogelijkheden dan je misschien denkt.

Iedere beweging traint weer andere spiergroepen in je lichaam. Het zou dan ook zonde zijn om daar geen gebruik van te maken.

Door voorwaarts te bewegen met je benen train je de bovenbenen. Beweeg je achterwaarts dan train je de bilspieren en hamstrings.

Wil je de schouder en borstspieren trainen dan duw je tegen de hendels, trekken aan de hendels traint de spieren in je rug. Door de hendels niet aan te raken werk je aan stabiliteit van je lichaam.

Natuurlijk train je ook je conditie op de crosstrainer. Als beginner is het echter verstandig om niet te hard van stapel te lopen.

Je kunt beter 3 x per week een korte workout doen dan 1 x per week een lange workout. Daarom is het beginners crosstrainer trainingsschema voor vrouwen ook kort. Je zal echter zien dat je conditie snel zal verbeteren als je dit trainingsschema op de crosstrainer aanhoudt.

Trainingsschema crosstrainer voor vrouwen (beginners):

De eerste drie minuten doe je een warm-up. Zet het weerstandniveau op 3 en maak met je benen en armen een voorwaartse beweging

 • Minuut 3 – 5: Zet het weerstandniveau op 5 en maak een achterwaartse beweging met armen en benen.
 • Minuut 5 – 7: Ga terug naar de voorwaartse beweging en duw met kracht tegen de hendels.
 • Minuut 7 – 9: Je maakt weer een achterwaartse beweging met de benen en trek met kracht aan de hendels.
 • Minuut 9 – 12: Laat de hendels los en maak alleen een voorwaartse beweging met de benen.
 • Minuut 12 t/m 15: Zet het weerstandniveau terug naar 3 en maak een rustige voorwaartse beweging met armen en benen.

Wanneer je thuis wilt beginnen met een dergelijk schema is de Focus Fitness Fox 3 een erg goed instapmodel. Dit apparaat is dan ook erg populair onder veel vrouwen.


Trainingsschema crosstrainer voor afvallen en conditie

focus-fitness-fox-3

De crosstrainer is een geweldig apparaat om je conditie te verbeteren. Een goede workout zal je hartslag flink omhoog gooien.

Daarmee is dit trainingsschema voor de crosstrainer ook ideaal voor vrouwen en mannen die als doel hebben om hun vetpercentage te verlagen én hun conditie te verbeteren.

Je verbrandt er flink wat calorieën mee, namelijk 8 tot 12 per minuut. Dit is dan ook een erg goed trainingsschema voor de crosstrainer om zowel conditie op te bouwen, af te vallen, en droog te trainen.

 • De eerste drie minuten doe je weer een rustige warm-up. Zet het weerstandniveau op 3 en maak met je armen en benen een voorwaartse beweging. Eventueel kun je van te voren wat foamrollen om je spieren los te maken.
 • Minuut 3- 8: Zet het weerstandniveau op 6 en laat de handvaten los. Maak met de voeten een voorwaartse beweging.
 • Minuut 8-13: Pak de handvaten weer vast en maak een achterwaartse beweging.
 • Minuut 13- 15: Zet het weerstandsniveau op 7. Maak vooral met de benen een voorwaartse beweging, de armen rusten op de hendels.
 • Minuut 15-17: Maak vooral met de benen een achterwaartse beweging, de armen rusten op de hendels.
 • Minuut 17-22: Zet het weerstandniveau op 8. Maak een voorwaartse beweging en duw met kracht tegen de hendels.
 • Minuut 22-27: Maak een achterwaartse beweging en trek met kracht aan de hendels.
 • Minuut 27-30: De cooling- down. Ga terug naar niveau 3 en maak een rustige voorwaartse beweging.

Op zoek naar een goede crosstrainer voor gevorderde? Dan is de Focus Fitness Fox 5 een erg goede keuze.


Trainen op de crosstrainer

Een van de populairste fitnessapparaten in de sportschool is de crosstrainer. Zijn op de drukke uren in jouw fitnessclub ook alle crosstrainers bezet?

Dat is niet geheel onterecht. De crosstrainer is dan ook het ideale fitnessapparaat om functioneel te trainen en (thuis) conditie op te bouwen.

Bovendien train je alle spiergroepen in je lichaam. Super efficiënt dus!

Je traint je been- en bilspieren, je rugspieren, de spieren in je schouders en je armspieren. En om het nog mooier te maken, is de crosstrainer ook geschikt voor vetverlies.

Bekijk hier meer tips en advies over trainen op de crosstrainer >>

Minimale belasting op gewrichten

Een ander groot voordeel van de crosstrainer is het feit dat je erop traint zonder de gewrichten te belasten.

Je beweegt als het ware met het apparaat mee. Andere conditiesporten zoals hardlopen zijn een zware belasting voor de gewrichten. Op de crosstrainer kun je lang en vaak trainen zonder blessures op te lopen.

Was je nog geen fan van de crosstrainer, maar zie je nu de voordelen? Wil je de crosstrainer gebruiken om af te vallen? Of wil je de crosstrainer gebruiken om eens goed aan je conditie te werken?

In dit artikel staan 2 uitermate geschikte trainingsschema’s. Daarmee kun je direct goed aan de slag. Het enige wat je nodig hebt is een crosstrainer.

Direct goed beginnen met een crosstrainer in huis? Klik op de knop hieronder voor de beste mogelijkheden:Verder lezen?

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *