Crosstrainer tips voor kopen & training
In dit artikel vind je crosstrainer tips voor het kopen en ook tips voor het trainen op een crosstrainer.
Heb je besloten om een crosstrainer aan te gaan schaffen? Ga dan direct naar de crosstrainer koop tips.
Wil je weten hoe je alles uit jouw trainingen kunt halen en hoe je de crosstrainer gebruikt volgens de juiste techniek? Ga dan direct naar de crosstrainer training tips.
Waarom onze tips voor de crosstrainer?
Een crosstrainer kopen zal voor de meeste mensen een flinke investering zijn. Je wilt een goede aankoop doen en niet direct na de aanschaf al tegen problemen aanlopen.
Het is daarom belangrijk om jezelf van te voren goed in te lezen. Goede crosstrainer koop tips zijn lastig te vinden, vandaar dat ik dit artikel voor je heb geschreven.
Ik geef jou de aller belangrijkste tips bij het kopen van een crosstrainer en ook krijg je tips over het trainen op een crosstrainer, zodat je direct goed van start kunt gaan.
Tips & aandachtspunten voor het kopen van een crosstrainer
We beginnen met de crosstrainer koop tips en aandachtspunten:
1. Let op de specificaties
Wanneer je een crosstrainer gaat kopen is het sterk aangeraden om de specificaties onder de loep te nemen.
Natuurlijk zijn deze niet allemaal even belangrijk, maar er zijn wel degelijk een aantal eigenschappen die je goed in de gaten moet houden.
Maximaal draagvermogen
Allereerst is het maximaal belastbare gewicht van de crosstrainer een must-know.
Als jij wat zwaarder bent dan moet je weten of de crosstrainer jouw gewicht kan dragen en anders is het een goede graadmeter voor de kwaliteit waar je mee te maken hebt.
De maximale draagkracht die kan sterk verschillen per apparaat. Er zijn crosstrainers die belastbaar zijn tot 110 kg en er zijn ook toestellen die tot maar liefst 180 kg of zelfs nog hoger te belasten zijn.
Lichaamslengte
Een andere tip voor de specificaties is de maximale gebruikerslengte. Dit heeft voornamelijk te maken met de lengtepas van de crosstrainer.
Hoe langer de lengtepas is, hoe beter de crosstrainer geschikt is voor langere mensen. Vaak is er in de specificaties te vinden tot welke lichaamslengte het maximaal te gebruiken is.
Als jij zelf wat langer bent of als je een crosstrainer wilt kopen voor in een openbare ruimte dan is het een must om hier op te letten.
Formaat van de crosstrainer
Daarnaast is het een koop tip om de afmetingen van het toestel in de gaten te houden.
Dit kan van belang zijn als je de crosstrainer thuis gaat gebruiken, of als je een sportschool gaat inrichten met meerdere crosstrainers naast elkaar.
Naast bovenstaande specificaties is ook het gewicht van ‘t vliegwiel iets om naar te kijken, maar daarover vertel ik je meer later in dit artikel.
2. Doe een aankoop voor de lange termijn
Normaal gesproken is een crosstrainer, of welk fitnessapparaat dan ook een aankoop voor de lange termijn.
Als je een crosstrainer gaat kopen bedenk dan dat de kans aanwezig is dat je er over een aantal jaren nog steeds met veel plezier gebruik van maakt.
Vaak wordt er gezocht naar een zo goedkoop mogelijke crosstrainer. Het is natuurlijk goed om op de centen te letten, maar ik kan je als tip meegeven dat de kwaliteit altijd het belangrijkst is.
Dat wilt overigens niet zeggen dat je meteen de aller duurste professionele crosstrainer moet gaan kopen als je het thuis wilt neerzetten om slechts een aantal keren per week op te trainen.
Het is de kunst om een crosstrainer uit te zoeken die én van goede kwaliteit is en ook nog eens goed betaalbaar is.
Als je een goede budget crosstrainer wilt kopen neem dan eens een kijkje in ‘t artikel: Goedkope crosstrainer kopen.
3. Kies de juiste klasse
Zoals ik bij tip 2 al aangaf is het juiste type erg belangrijk. Met het type wordt er in dit geval de gebruiksklasse bedoeld.
Deze is onder te verdelen in 4 categorieën:
- Thuisgebruik
- Intensief thuis gebruiken
- Semi-professioneel
- Professionele crosstrainers
Voor welke klasse je kiest dat is natuurlijk afhankelijk van:
- Waar zet ik de crosstrainer neer?
- Hoevaak en hoeveel wordt het gebruikt?
Je zult begrijpen dat het niet handig is om een crosstrainer voor thuis gebruik in een professionele omgeving te plaatsen. Deze klasse is namelijk niet bedoeld om op dagelijkse basis intensief gebruikt te worden.
Als je van plan bent om thuis te gaan trainen geef ik je als tip om een crosstrainer voor intensief thuisgebruik te kopen als je het meer dan 3 keer per week gaat gebruiken.
Meer informatie over crosstrainers voor in huis vind je in het artikel: Een crosstrainer voor thuis kopen.
Ben je opzoek naar een professioneel toestel, neem dan voor meer tips een kijkje op de pagina: Een professionele crosstrainer kopen.
4. Overweeg ook andere apparatuur
Voordat je een crosstrainer koopt raad ik je aan om ook andere fitnessapparatuur te overwegen. Weet je zeker dat een crosstrainer het beste bij jou past? Dan is de keuze natuurlijk duidelijk.
Máár als jij nog twijfelt welk fitnessapparaat je het beste kunt kopen stel jezelf dan de vraag welk apparaat het beste bij jouw fysieke doelen en budget aansluit.
Een crosstrainer is met name geschikt voor iedereen die een full body training wilt doen met zo min mogelijk impact op de gewrichten en pezen.
Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat hardlopen meer jouw ding is, in dit geval kun je kiezen voor een loopband.
Twijfel je nog tussen deze twee apparaten? Dan geef ik je als tip om in het volgende artikel te kijken: Loopband vs Crosstrainer.
Heb je überhaupt nog geen idee hebt welke fitnessapparaten er allemaal zijn? En wil je een compleet overzicht van welke apparaten te verkrijgen zijn voor thuisgebruik? Bekijk dan deze pagina: Beste fitnessapparatuur voor thuis.
5. Laat de crosstrainer bezorgen
Een crosstrainer is over het algemeen niet bepaald een klein compact apparaatje. Als jij deze moet gaan vervoeren dan zul je hier niet vrolijk van worden. Daarnaast moet je maar net een voertuig ter beschikking hebben waar het in past.
Ik geef jou daarom ook als tip mee om de crosstrainer te laten bezorgen. Als je van te voren gaat kijken of testen in een sportwinkel of showroom dan heb je vaak ook de mogelijkheid om deze bij jou thuis te laten bezorgen.
En wanneer je de crosstrainer online besteld dan wordt deze sowieso bij je thuis bezorgd. Dit scheelt jou een hoop sjouwen en gedoe.
Je bent in dit geval alleen nog verantwoordelijk voor de eindmontage. Dit duurt meestal niet langer dan een half uur en zelfs dit kan je in veel gevallen laten doen.
6. Kies voor een A-merk
Zoals ik bij tip 2 al aangaf is de crosstrainer een aankoop die je doet gericht op een langere termijn, dus de kwaliteit is een erg belangrijk aspect.
Het merk waarvan je de crosstrainer koopt is allesbepalend voor de kwaliteit hiervan. Ik raad jou daarom aan om een apparaat te kopen van een kwalitatief sterk A-merk.
Er zijn erg veel merken beschikbaar. Zoveel zelfs dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet.
Wanneer je een toestel koopt bij een hoog aangeschreven Nederlandse webshop dan kan je er vanuit gaan dat het van een sterk en duurzaam merk is.
Voorbeelden van goede crosstrainer winkels zijn bijvoorbeeld: Betersport en Fitwinkel.
7. Let op het gewicht van het vliegwiel
Het gewicht van het vliegwiel van een crosstrainer is één van de belangrijkste specificaties, vandaar dat ik jou dit als tip meegeef.
Een zwaarder vliegwiel is over het algemeen beter. Dit is niet alles bepalend voor de kwaliteit, maar op een crosstrainer met een zwaar vliegwiel zal je over het algemeen veel fijner trainen dan op een machine met een licht vliegwiel.
Naast het gewicht is het ook van invloed op je training of het vliegwiel aan de voorkant zit of aan de achterkant (front driven of rear driven).
Als je een crosstrainer wilt gaan kopen vanuit medische beperkingen dan is het een tip om voor een front driven crosstrainer te kiezen, de belasting op je knieën is hierbij namelijk aanzienlijk minder.
8. Overweeg een opvouwbare crosstrainer
De 8e tip is voornamelijk van toepassing als je een crosstrainer wilt gaan kopen voor bij jou thuis. Een crosstrainer die opvouwbaar is wordt steeds populairder.
Lange tijd waren er maar weinig crosstrainers die over zo’n ”inklap functie” beschikte, maar steeds meer nieuwe modellen die hebben de mogelijkheid om ingeklapt te worden.
Zit jij thuis krap in de ruimte en lijkt een inklapbare crosstrainer jou een goed idee? Bekijk dan onze selectie met beste de beste opklapbare crosstrainers.
9. Lees reviews
De laatste tip die ik je kan meegeven is het lezen van reviews. Na het lezen van mijn tips weet jij als geen ander waar je op moet letten bij het kopen.
Maar toch kan het erg handig zijn om van te voren een review te bekijken of te lezen, vooral als je zelf niet in staat bent om de crosstrainer te testen.
Op onze website vind je erg veel reviews van de beste en meest populaire crosstrainers.
Je kunt ook op de onderstaande knop klikken om meteen naar de beste crosstrainers uit de test te gaan:
Tot slot: Crosstrainer koop tips
Je weet na het lezen van bovenstaande tips nu exact waar je op moet letten om een goede aankoop te doen.
Als je meer wilt weten over het trainen op een crosstrainer, lees dan gerust verder.
Tips voor het trainen op een crosstrainer
Zodra je de crosstrainer hebt gekocht dan wil je natuurlijk zo goed mogelijk beginnen met je trainingen.
Als je nog niet zo goed weet waar je op moet letten bij het trainen op de crosstrainer, gebruik dan de onderstaande training tips:
1. Let op je houding
Een goede houding is bij elk fitnessapparaat van groot belang, bij een crosstrainer is dit niet anders. Je zou denken dat hier weinig aan fout kan gaan, maar toch is het tegengestelde waar.
Als je even niet oplet dan kun je al gauw een foutieve houding aannemen, met als gevolg een vergroot risico op blessures en een minder effectieve training.
Het belangrijkste is dat je rechtop loopt met een rechte rug en jouw schouders niet te ver naar voren laat hangen.
2. Zorg voor genoeg afwisseling
Afwisseling is erg belangrijk tijdens je trainingen. Dit is niet alleen belangrijk bij crosstraining, maar bij elke vorm van bewegen. Als je constant hetzelfde doet dan zal dit je resultaten niet ten goede komen.
Een tip is om voldoende te variëren in je traingen. Doe je normaal gesproken alleen maar duurtraining op de crosstrainer? Probeer dan eens een interval training uit, en vise versa.
3. Entertainment tijdens het sporten
Niet iedereen vind sporten even leuk. Als jij je nu aangesproken voelt dan kan deze tip een groot verschil gaan maken.
Eigenlijk is de tip heel simpel: vermaak jezelf tijdens het trainen. Vermaken kan je op meerdere manieren doen. Één van die manieren is bijvoorbeeld door een crosstrainer uit te zoeken die een tablet houder erop heeft zitten. Je kunt dan tijdens de training jezelf vermaken met een film, serie of crosstrainer app.
Een andere tip is om de crosstrainer voor de tv neer te zetten. Je hebt hier idealiter wel een crosstrainer met wieltjes eronder nodig.
Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je aan een muziekje voldoende hebt om je training door te komen.
Wanneer er twee crosstrainers naast elkaar staan kan je nauurlijk ook met iemand samen trainen en elkaar motiveren.
4. Maak goed gebruik van je armen
Laat tijdens het bewegen op de crosstrainer niet alleen je benen werken, maar maak óók voldoende gebruik van je armen. De arm inzet is namelijk ook erg belangrijk, net zoals bij het ‘echte hardlopen’.
Door met je armen voldoende kracht te leveren wordt de belasting beter verdeeld en kan je het langer volhouden. Bovendien is dit ook erg goed voor je arm en schouderspieren.
5. Drink voldoende water
Tip nummer vijf klinkt misschien als een inkoppertje, maar is toch erg belangrijk en mag dan ook zeker niet worden vergeten. Voldoende water drinken tijdens het sporten zorgt voor een betere prestatie.
Een goede tip is dan ook om van te voren een gevuld flesje of een bidon mee te nemen en deze in de bidonhouder van je crosstrainer te leggen. Zo kun je tijdens de training blijven drinken zonder te hoeven stoppen.
6. Maak gebruik van de programma’s
Vrijwel elke crosstrainer heeft tegenwoordig trainingsprogramma’s die je eenvoudig vanaf de trainingscomputer kunt selecteren.
Dankzij deze programma’s hoef je de weerstand zelf niet constant te verstellen.
Je kunt je hierdoor beter focussen op jouw training zónder met de instellingen bezig te zijn. Een tip is dan ook om van te voren een programma uit te zoeken en vervolgens niks meer aan de verstelling te doen.
7. Werk effectief aan je doelen met een schema
Heb je een specifiek trainingsdoel? Een goede tip is om hier zo effectief mogelijk naar toe te werken. Als jij als doel hebt om af te vallen dan zul je namelijk op een andere manier moeten trainen dan wanneer je traint om fitter te worden.
Natuurlijk is het altijd belangrijk om te trainen op een manier die jij het leukste vindt, maar houd in je achterhoofd dat dit niet altijd de beste manier is.
Is je doel om af te vallen? Bekijk dan: Vet verliezen met een crosstrainer.
Als je een voorbeeld van een schema wilt hebben, bekijk dan: Crosstrainer schema (voor vrouwen).
Wist je dat..
Als afsluiting vindt je hieronder nog enkele leuke weetjes over de crosstrainer.
Je kunt trainen op een crosstrainer zónder schoenen
Omdat je voeten niet bewogen worden tijdens de training zijn schoenen niet persé nodig. In principe zou je dus op je blote voeten of je badslippers kunnen trainen mocht jij dat fijn vinden.
Als het appraaat gebruikt wordt door meerdere mensen moet je natuurlijk wel rekening houden met de hygiëne als je dit wilt doen. Meer hierover kun je hier lezen.
Je bijna álle spiergroepen traint op een crosstrainer
Vrijwel alle spieren in je lichaam die zijn in beweging op een crosstrainer. Dit is dan ook één van de vele redenen waarom een crosstrainer regelmatig wordt aanbevolen voor een full body cardio workout.
Er multifunctionele crosstrainers bestaan
Dit is de ultieme tip voor iedereen die niet kan kiezen tussen een crosstrainer of een ander apparaat.
Met multifunctionele crosstrainers worden namelijk apparaten bedoeld die én als crosstrainer én als ander fitnessapparaat gebruikt kunnen worden.
Kan je niet kiezen tussen een crosstrainer en een hometrainer? Dan is het bijvoorbeeld mogelijk om voor een hometrainer en crosstrainer in één te kiezen. Ook bestaan er een crosstrainer en stepper in één toestellen.
Het ook wel een elliptical machine genoemd wordt
Veel mensen weten dit niet maar een crosstrainer wordt ook wel eens een elliptical machine genoemd.
Dit is tevens de engelse benaming voor het apparaat. Ook in het Nederlands spreekt men wel eens van een elliptische fiets.
Crosstrainer tips: Tot slot
Nu je al mijn tips hebt gelezen ben je een echte crosstrainer kenner. Je weet wat de belangrijkste aandachtspunten zijn bij het kopen én je weet waar je op moet letten tijdens het trainen.
Heb je nog vragen, aanvullingen of opmerkingen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel! Klik op de knop hieronder om de actuele TOP 10 beste crosstrainers te bekijken:
Bekijk ook:
0 reacties