Elliptische fiets – Buiten en binnen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 17, 2024

alles over elliptisch fietsen
alles over elliptisch fietsen

Een elliptische fiets, wat is dat eigenlijk precies? Je hebt de term ongetwijfeld wel eens voorbij horen komen, maar er heerst veel onduidelijkheid omtrent dit onderwerp.

In dit artikel wordt er uitgelegd wat elliptisch fietsen nou eigenlijk precies inhoudt.

Elliptisch fietsen: wat is dat?

Met elliptisch fietsen wordt een beweging bedoeld waarbij je met je benen (en armen) een soort ronddraaiende beweging maakt.

Of het nou echt fietsen is? Niet echt.

Je kunt het zien als een combinatie van hardlopen en fietsen. Het is een erg effectieve manier van training aangezien je hier vrijwel elke spiergroep in je lichaam mee traint.

Maar hoe kun je nou eigenlijk elliptisch fietsen? Dit kan op meerdere manieren:

Elliptisch fietsen op een crosstrainer

elliptische-fiets

Elliptisch fietsen op een crosstrainer is één van de manieren om op deze manier te kunnen ”fietsen”. De crosstrainer ken je ongetwijfeld wel. Als je regelmatig een bezoek brengt aan de sportschool dan kun je er haast niet omheen.

Het zijn razend populaire apparaten voor cardio en ook om kracht te onwikkelen in je benen en armen.

crosstrainer-fiets

Veel mensen weten niet dat de crosstrainer een vorm is van elliptisch fietsen. Dit komt omdat deze term in Nederland niet erg vaak gebruikt wordt.

In het Engels komt deze benaming echter vaker voor. In Engelstalige landen heeft de crosstrainer dan ook de volgende benamingen:

Ook in Nederland worden de apparaten wel eens verkocht onder één van bovenstaande namen. Opmerkelijk genoeg zijn dit over het algemeen vaak de duurdere toestellen.

Hoe dit komt? Waarschijnlijk omdat producenten dit mooier vinden klinken dan simpelweg een ”crosstrainer”.

Thuis op de crosstrainer

Wist je dat de crosstrainer één van de meest geschikte apparaten is om thuis te kunnen trainen? Ze zijn erg makkelijk in gebruik en bovendien zijn er veel toestellen in erg compacte formaten te verkrijgen.

Benieuwd naar het aanbod? Bekijk onze crosstrainer keuzehulp >>

Stepper

stepper-beweging

De crosstrainer is niet het enige fitness apparaat waarmee je elliptisch kunt bewegen. Je kunt namelijk ook gebruik maken van een stepper.

De beweging hiermee komt grotendeels overeen met de beweging die jij maakt op een crosstrainer. Het enige verschil is dat je een kortere beweging maakt met je benen.

Buiten elliptisch fietsen

Ook buiten kun je elliptisch fietsen. Dit kan echter niet op een normale stadsfiets en ook niet op een racefiets.

Hier heb je een speciale bike voor nodig die bekend staat als de Elliptical bike (elliptische fiets).

Omdat ook een crosstrainer zo genoemd kan worden ontstaat hier vaak verwarring over.

Wanneer iemand het hier over heeft, dan kunnen er dus twee dingen bedoeld worden: een crosstrainer of een ”echte” outdoor fiets.

De Elliptical outdoor fiets is nog vrij onbekend en de kans is groot dat jij hier nog nooit iemand op hebt zien fietsen.

Het is wel leuk een leuk concept en wellicht dat we hier in de toekomst meer mensen zien rondrijden op de fietspaden. Tot die tijd blijft het een vrij innovatieve manier van fietsen. Het huidige aanbod kun je hier bekijken.

Wat is effectiever?

Wat is dan effectiever, de crosstrainer of de outdoor elliptische fiets?

Over het algemeen is de crosstrainer effectiever als je traint om af te vallen of om je conditie mee op te bouwen.

Dit komt met name door het feit dat je hierbij gebruik maakt van je armen tijdens het elliptisch fietsen.

Ook kun je tijdens het trainen de weerstand veranderen en dus ook trainen op je eigen niveau. De trainingscomputer maakt het mogelijk om je resultaten inzichtelijk te krijgen en je training hier vervolgens op aan te passen.

Dat neemt trouwens niet weg dat je op de outdoor crosstrainer een heerlijk ritje buiten kunt maken en kunt genieten van het (mooie) weer of de natuur om je heen. Dit kan met een crosstrainer niet als je binnen traint.


Relevante artikelen:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *