Elliptical trainer kopen: Top 3 & tips

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 19, 2024

de beste elliptical trainers
de beste elliptical trainers

Een elliptical trainer, ook wel een elliptical machine genoemd is een zeer effectief fitnessapparaat waarmee je je hele lichaam traint, conditie opbouwt én vet verbrandt.

In dit artikel bespreken we de beste elliptical trainers en de voordelen. Ook geven we je training tips voor maximaal resultaat.

Wat is een elliptical trainer?

ellipitcal-machine

De elliptische trainer is een apparaat dat te gebruiken is in huis, in de fitness of elke andere plek waar dit benodigd is.

Veel mensen zullen je vragend aankijken wanneer je het hebt over een elliptical trainer en zullen dan ook geen enkel idee hebben wat je bedoeld.

Wanneer je het echter over een crosstrainer hebt, dan zullen al meer mensen je begrijpen..

Maar wat is het verschil?

Verschil met een crosstrainer

thuis-sporten

Een crosstrainer en een elliptical trainer lijken als twee druppels water op elkaar. Dit is niet geheel toevallig aangezien het in feite dezelfde apparaten zijn.

Een elliptical machine is namelijk een andere benaming voor een crosstrainer. Vanwaar deze andere benaming?

Dit komt omdat een elliptical trainer of machine een crosstrainer betekent in het Engels. Het is dus eigenlijk gewoon simpelweg een vertaling naar het Engels.

Ook veel merken en fabrikanten benoemen hun toestellen als een elliptical machine in plaats van een crosstrainer.

Dit kan bijvoorbeeld komen omdat het een buitenlands merk betreft, of omdat het gewoon wat mooier klinkt naar hun mening.

Andere benamingen voor het apparaat zijn: ellipische fiets of elliptical bike.

Elliptisch fietsen

Hoewel het niet echt een fietsbeweging is die gemaakt wordt op de machine, draagt de beweging die je maakt toch de benaming ”elliptisch fietsen”.

De ronddraaiende beweging die je maakt met je benen houdt het midden tussen een fietsbeweging en een loopbeweging.

De beste elliptical trainers

Benieuwd naar de beste koop? Bekijk hieronder de TOP 3:

  1. Senz Sports C7000
  2. Matrix E50
  3. Low budget – Focus Fitness Fox 3

1. Allround elliptische trainer – Senz Sports C7000

senz-c7000

De C7000 is momenteel de beste keuze die je kunt maken als je opzoek bent naar een kwalitatief goede elliptical machine.

Niet alleen kun je er uitermate fijn op sporten, het is ook voorzien van de nodige luxe functies en een kraakhelder 7 inch touchscreen.

Het is één van de meest moderne toestellen op de markt en tevens de meest uitgebreide. De bewegingen die je erop maakt voelen vloeiend aan.

Klik op de knop hieronder en bekijk meteen de beste huidige prijs, of lees onze Senz Sports C7000 review.
2. High-end elliptische trainer – Matrix E50

matrix-e50

De Matrix E50 is er in 3 verschillende varianten: de XR, de XER en de XIR. Al deze uitvoeringen zijn stuk voor stuk top toestellen met verschillende specs.

Zo is de XIR de meest uitgebreide variant, maar je betaald hier dan ook wat meer voor. Beide andere toestellen zijn goedkoper, maar alsnog bovengemiddeld qua prijs voor een elliptical machine.

Houd er dus rekening mee dat je hier een groter budget voor over moet hebben. Ondanks de wat hogere prijs is het één van de beste machines die je kunt kopen en alle 3 zijn ze uitgerust met een verbluffend mooi scherm waarmee er een nieuwe wereld aan mogelijkheden voor je opengaat.

De Matrix elliptical trainer maakt amper geluid en remt het vliegwiel geheel contactvrij wat voor een zeer prettige training zorgt.
3. Low budget elliptische trainer – Focus Fitness Fox 3

focus-fitness-elliptical

De Fox 3 is in vergelijking met bovenstaande twee trainers stukken goedkoper. Weliswaar is de Fox 3 wat minder uitgebreid qua mogelijkheden, wel kun je hier prima mee uit de voeten wanneer je opzoek bent naar een goede en degelijke elliptical trainer.

Het is voornamelijk geschikt voor in huis en hier is het dan ook speciaal voor ontworpen. Je hebt keuze tussen de Focus Fitness Fox 3 en de Fox 3 met iplus module, welke net wat uitgebreider is qua trainingsmogelijkheden.

Zo heeft de iplus bijvoorbeeld een bluetooth optie en is het dus mogelijk om je telefoon te verbinden met de elliptical machine. Klik op de knop en bekijk de huidige prijs:
4. Tunturi Fitcross 50i Rear

tunturi-fitcross-50i-rear

Hoewel de meeste elliptical trainers een voorwielaandrijving hebben, zijn er ook varianten waarbij het vliegwiel juist aan de achterkant zit.

Het vliegwiel is de roterende massa die je in beweging brengt met jouw eigen spierkracht. De Tunturi Fitcross 50i Rear is een mooi voorbeeld van een elliptische machine met een unieke beweging.

Doordat het vliegwiel aan de achterzijde geplaatst is, is de beweging meer elliptisch, wat automatisch inhoudt dat de training zwaarder wordt.

Een mogelijk nadeel hiervan is wel dat je wat meer belasting op je knieën en enkels hebt. Daarentegen train je wél weer effectiever je beenspieren.

De Fitcross 50i is scherp geprijsd en is daarmee een hele aantrekkelijke keus in het middelste prijssegment. Meer informatie lees je in de Tunturi Fitcross 50i review. De beste prijs bekijk je hieronder:
5. VirtuFit CTR 3.0i

virtufit_ctr_30i_ergometer

Dan wederom een rear driven (achterwiel aangedreven) elliptical trainer. De CTR 3.0i heeft veel weg van de bovenstaande machine, maar biedt je toch net wat meer luxe.

Deze machine heeft 18 trainingsprogramma’s en het is ook nog eens mogelijk om het te verbinden met diverse apps.

Het gaat hier om een heel populair apparaat. Zo heeft het bijvoorbeeld meerdere keren de Best Reviewed Award gewonnen.

De ervaringen van gebruikers zijn dan ook erg positief. Dat heeft zeker een rol gespeelt in onze keus om deze elliptical trainer in dit toplijstje te plaatsen.

Je haalt met dit apparaat een complete trainer in huis, voor een heel aantrekkelijke prijs. Hieronder bekijk je de beste prijs:
Voordelen van een elliptical machine

Wat zijn eigenlijk de voordelen die je hebt wanneer je gebruik maakt van een elliptical trainer? Hieronder vind je alle voordelen:

1. Geschikt voor revalidatie

elliptical-bike-thuis

Dat de elliptical trainer terug is te vinden is in menig fysiopraktijk is alles behalve toeval. Het staat apparaat staat namelijk bekend om voordelen die het kan bieden binnen een revalidatie traject.

Wanneer je herstellende bent van een blessure zal je (afhankelijk van het soort blessure) vaak in beweging moeten komen op een laagdrempelige manier.

Hardlopen is vaak geen goed idee omdat je hierbij te maken hebt met schokbelasting op je gewrichten.

Trainen op een fiets is ook niet verstandig wanneer je kampt met knie of enkel klachten. In veel gevallen is de elliptical machine dan ook dé oplossing.

Je kunt hiermee bewegen op een door jou bepaald niveau en de snelheid kun je ook zelf bepalen. Bovendien heb je te maken met geen enkele vorm van schokbelasting, aangezien je voeten stil blijven staan op de pedalen.

2. Meer dan genoeg keuze

Wanneer je besloten hebt om een elliptical trainer te gaan kopen kun je rekenen op een uitgebreid aanbod. Je hebt meer dan genoeg keuze tussen de verschillende varianten en er zit voor elk wat wils bij.

Zoek je een een goedkope elliptical trainer of juist een professionele crosstrainer, waar natuurlijk ook weer een hoger prijskaartje aanhangt?

Ook in het middelste prijssegment is er zat keuze. Veel keuze kan ook nadelig werken als je slecht kunt kiezen.

Wanneer je keuzestress ervaart kun je het beste onze top selectie in dit artikel bekijken en overwegen of dit de beste elliptical trainer voor jou is.

3. Train je hele lichaam

Zoek je een apparaat om je hele lichaam effectief mee te trainen?

Er zijn niet erg veel toestellen in de fitness te vinden die dit mogelijk maken. De elliptical trainer is hier dan ook één van de uitzonderingen op.

Je maakt met je benen een draaiende beweging en wanneer je de buitenste hendels vastpakt zullen ook je gehele armspieren en schouders getraint worden.

elliptisch-trainen

Wil je graag kracht opbouwen? Dan stel je een hogere weerstand in waardoor je beenspieren en armen extra belast worden. Een hogere weerstand zorgt tevens voor een hogere verbranding en je zult hiermee dus ook sneller vet verbranden.

Naast je benen en je bovenarmen zul je ook je buikspieren trainen met de elliptical trainer. Dit zal voor velen als een aangename verrassing klinken en vaak wordt dit dan ook niet verwacht.

Omdat je je evenwicht moet houden tijdens het trainen op de machine worden je buikspieren belast en getraind. Wel dien je te zorgen voor een goede houding zodat je maximaal kunt profiteren van je buikspieren training.

Meer informatie vind je in het artikel: Welke spieren train je met een crosstrainer?

4. Vet verbranden

Vet verbranden is iets wat veel mensen willen. Een groot deel van de mensen die beginnen met trainen op een elliptical trainer hebben dan ook als doel om af te vallen. Is dit ook jouw doel?

Dan is er goed nieuws: de elliptische machine is namelijk één van de beste manieren om dit te doen. Zoals je hebt kunnen lezen gebruik je zowat alle spieren in je lichaam en dat is dan ook de voornaamste reden voor de effectieve wijze van vet verbranden.

Je verbrandt meer calorieën dan op een gemiddeld fitnessapparaat en wanneer je kiest voor een speciaal fat burn programma of zelf de weerstand extra zwaar zet dan zul je hier alleen maar meer van profiteren.

Meer informatie over dit onderwerp lees je in het artikel afvallen op de crosstrainer.

Zijn er ook nadelen?

Natuurlijk zijn er niet alleen maar voordelen. Ieder fitness apparaat heeft namelijk ook nadelen. De elliptische trainer heeft bijvoorbeeld als mogelijk nadeel dat het een vrij groot apparaat is.

Vergelijk het bijvoorbeeld maar eens met een hometrainer. Deze machine neemt een stuk meer ruimte in beslag.

Er bestaan enkele inklapbare varianten, maar het aanbod is zeer beperkt. Voor de thuissporter met minder ruimte tot z’n beschikking is de elliptische trainer dan ook vaak een minder geschikte keus.

Benieuwd naar meer voor- en nadelen? Bekijk dan hier de grootste voor- en nadelen van een crosstrainer.

Elliptical training tips

Hoewel een elliptical trainer een vrij gemakkelijk apparaat is om op te trainen, zijn er een hoop verschillende manieren om zo’n training aan te lopen.

Als je traint met als doel om af te vallen, of een ijzersterke conditie op wilt bouwen, dan doe je er goed aan om onderstaande tips toe te passen in je elliptical training:

1. Let op je houding

elliptical-machine-training

Alles begint met een goede houding. Veel mensen die denken dat ze trainen met een goede houding op een elliptical machine terwijl dit eigenlijk te wensen overlaat.

Wanneer je geen spiegel naast of voor je hebt kun je jezelf niet controleren op je houding en kun je ongemerkt met de verkeerde techniek trainen.

Met een goede houding wordt bedoeld dat je rechtop staat met je schouders naar achteren.

Wanneer je rechtop staat kan je blessures en pijntjes voorkomen. En bovendien krijg je meer zuurstof binnen, zodat je het trainen op de elliptical machine uiteindelijk langer volhoudt.

2. Variatie in je trainingen

Het kan goed en vertrouwd voelen om iedere keer weer dezelfde training te doen. Je begint met dezelfde weerstand of trainingsprogramma op de elliptische trainer. En vervolgens ga je voor de gebruikelijke trainingsduur sporten.

Wanneer je echter écht vooruitgang wilt gaan boeken in jouw elliptical trainingen, dan zul je jouw trainingen regelmatig moeten variëren.

Hoe je dit het beste doet hangt af van wat jouw doelen zijn. Je kunt bijvoorbeeld een elliptical machine gebruiken waarbij je een op maat gemaakt schema kunt instellen op de trainingscomputer, of in een trainingsapp.

Je kunt ook zelf je crosstrainer work-out schema (laten) maken of anders gewoon lekker gevarieerd blijven trainen en de weerstand en/of snelheid regelmatig verhogen.

3. Let ook op je voeding

Regelmatig jezelf in het zweet werken op de elliptical machine is één ding, maar wanneer je daadwerkelijk fysieke resultaten wilt behalen, dan zul je óók op je voeding moeten letten.

Elliptical training is een erg effectieve manier om fit te worden en calorieën te verbranden. Wil je afvallen en ben je regelmatig terug te vinden in de sportschool, maar behaal je toch géén resultaat?

Grote kans dat jij je voedingspatroon dan niet op orde hebt.

Maar niet alleen voor afvallen is dit van belang. Ook als jij de elliptical machine gebruikt om aan je conditie te werken, of simpelweg om een gezondere lifestyle te creëren. Goede voeding is namelijk van belang om goed te kunnen presteren.

Waar let je op bij het kopen?

In dit geval hebben wij de beste elliptische trainers al voor je geselecteerd. Maar waar hebben wij ze nou op beoordeeld?

En mocht je zelf op zoek willen gaan naar een geschikte trainer, waar let je dan op?

Er zijn best wel wat aandachtspunten, maar we bespreken nu alleen de belangrijkste.

In grote lijnen zijn de trainingsmogelijkheden, het comfort en de veiligheid het belangrijkst. Uiteraard zijn ook de duurzaamheid en de prijs heel belangrijk.

Hieronder lichten we de aandachtspunten nader toe.

Trainingsmogelijkheden

Op het gebied van trainingsmogelijkheden is het belangrijk om te weten hoeveel trainingsprogramma’s er op het apparaat zitten.

Meestal geldt hiervoor; het hoe meer hoe beter. Toch is dit niet altijd het geval.

Het soort programma’s en de kwaliteit hiervan zijn namelijk allesbepalend.

Aan 50 programma’s die allemaal op elkaar lijken heb je bijvoorbeeld veel minder dan aan 25 programma’s met veel variatie.

Daarnaast is het goed om te weten hoeveel weerstanden je hebt. En en slotte kun je op sommige elliptische trainers met crosstrainer applicaties trainen. Je kunt het apparaat dan verbinden met een device zoals je smart tv of tablet.

Comfort

Op het gebied van comfort kijken we vooral naar de pedalen en de handgrepen. De pedalen moeten goede grip hebben, zodat je veilig kunt trainen op hogere intensiteit.

De handgrepen dienen uiteraard fijn vast te houden. In sommige gevallen zijn ze zelfs ergonomisch gevormd voor maximaal comfort.

Ten slotte moet de elliptical trainer een goede houding stimuleren. Je moet rechtop kunnen trainen in een verantwoorde houding.

Veiligheid en duurzaamheid

We hadden het zojuist al over de grip op de pedalen, wat belangrijk is voor de veiligheid. Maar ook de grip van de crosstrainer zelf op de ondergrond en de stabiliteit spelen een rol.

De stabiliteit wordt onder andere bepaald door het gewicht van de elliptische trainer en de stevigheid.

Naast een veilige training wil je ook een duurzaam apparaat kopen. Het laatste dat je wilt is een elliptical trainer die na een paar jaar al begint te slijten.

Daarom is de kwaliteit van het frame en de rest van de onderdelen ook een erg belangrijk aandachtspunt.

De prijs en kwaliteit

Meestal is het zo dat hoe beter de kwaliteit is, hoe meer de elliptical trainer kost. Maar staar je hier niet blind op. Dit is namelijk lang niet altijd het geval.

Het is natuurlijk de kunst om een elliptisch apparaat uit te zoeken met de beste prijs- kwaliteitverhouding.

In dit geval deden wij het speurwerk al voor je. Hier bekijk je het beste aanbod.


Relevante onderwerpen:


Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *