Arc trainer: hoe effectief is dit apparaat?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 8, 2023

arc trainer

De arc trainer is een bijzonder fitnessapparaat dat sterk lijkt op een crosstrainer.

Wat kun je precies verwachten van de arc trainer? En wat zijn de voor- en nadelen van dit apparaat?

In dit artikel kom je erachter!

In het kort

  • De arc trainer lijkt op een crosstrainer maar heeft een andere constructie en grotere omvang, met een beweging die meer lijkt op een loopbeweging voor minder kniebelasting.
  • Het apparaat biedt een effectieve training voor het hele lichaam en is geschikt voor zowel lage- als hoge intensiteitstraining.
  • Een nadeel zijn de relatief hoge kosten, vanaf ongeveer 10.000 euro, wat het minder toegankelijk maakt voor veel mensen.
  • Ook heeft het een groot formaat dat maakt het minder geschikt voor thuissporters.
  • Qua aanbod zijn er beperkte keuzemogelijkheden en beschikbaarheid in Nederland.

Wat is een arc trainer?

arc trainer

Zoals gezegd lijkt de arc trainer dus veel op de crosstrainer. De beweging is in feite hetzelfde. Echter is één van de belangrijkste verschillen al direct zichtbaar.

De arc trainer ziet er namelijk anders uit. Het heeft een andere constructie en is bovendien een stuk groter.

Ook de bewegingsvorm is anders. Op de crosstrainer maak je een ronddraaiende beweging met je benen. Op de arc trainer lijkt het meer op een loopbeweging, waarbij je voeten van voor naar achter bewegen.

Dit zou voor minder belasting op de knie moeten zorgen. Bovendien is het mogelijk om met helling te trainen op de arc trainer.

Ook spreekt deze bijzondere trainer de beenspieren net wat gerichter aan. Er vindt meer spieractivatie plaats in je hamstrings, bilspieren en quadriceps.

Volgens Cybex, de grootste fabrikant van arc trainers, heeft onderzoek aangetoond dat je tot 16% meer calorieën op een arc trainer verbrandt, ten opzichte van een crosstrainer.

Zowel de cross- als de arc trainer vallen beiden in de categorie elliptical trainers. Als je al die voordelen zo ziet, zou je denken dat dit apparaat veel effectiever is..

Maar is dat wel zo? Laten we eens de voor- en nadelen tegen elkaar afwegen.

De voordelen van een arc trainer

Het voordeel van de arc trainer is natuurlijk de effectieve trainingsvorm. Je traint je gehele lichaam en met name je onderlichaam wordt effectief aangesproken.

Het is mogelijk om op lage intensiteit te trainen, terwijl je ook op extreem hoge intensiteit kunt trainen.

Het mag dus duidelijk zijn dat het een enorm veelzijdig apparaat is. Je kunt jezelf fitter trainen en afvallen. En dat op een veilige manier, met minimaal risico op blessures.

De nadelen

Toch moet je sterk rekening houden met een aantal nadelen..

Een arc trainer is bijvoorbeeld een heel duur fitnessapparaat. Zelfs wanneer je het bijvoorbeeld vergelijkt met een professionele crosstrainer, kost het vele malen meer.

Je moet al gauw denken aan zo’n 10.000 euro. Dit is dan ook wat de meesten tegenhoudt een arc trainer te kopen.

Daarnaast is het een stuk minder geschikt voor de thuissporter, vanwege het grote formaat.

De keuzemogelijkheden zijn heel beperkt. Momenteel zijn het vooral de Cybex arc trainers en de Life Fitness arc trainers die de markt domineren. Veel andere keus is er niet.

Om zo’n apparaat binnen Nederland te bestellen kan bovendien nog een heel gedoe opleveren.

Arc trainer vs crosstrainer

Het apparaat dat het meest in de buurt komt van de arc trainer is de crosstrainer. In feite is de arc trainer zelfs gebaseerd op de crosstrainer.

Cybex heeft geprobeerd een betere versie van de crosstrainer te ontwikkelen.

Of dat uiteindelijk gelukt is? Daar zijn verschillende meningen over.

Het feit is in elk geval dat een crosstrainer de betere keus lijkt voor de thuissporter. Deze zijn namelijk compacter, gemakkelijker in gebruik én goedkoper in aanschaf.

Bovendien is een arc trainer nauwelijks verkrijgbaar in Nederland. Kortom; een crosstrainer is en blijft het beste alternatief voor deze bijzondere machine. Bekijk hier de beste crosstrainers >>

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *