Onze review van de Tunturi FitCross 50i Rear

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 19, 2023

tunturi-fitcross-50i-rear
tunturi-fitcross-50i-rear

Als je op zoek bent naar een geschikte crosstrainer voor jou, dan heb je de naam Tunturi waarschijnlijk al wel eens voorbij zien komen. Dat is ook niet vreemd, het is een van de koplopers op het gebied van fitnessapparatuur van het moment.

Dat laat het bedrijf ook weer ziet met de FitCross 50i Rear. Deze crosstrainer is er geliefd en wordt door veel mensen aangeraden.

Maar wat maakt de FitCross 50 Rear van Tunturi zo speciaal?

En waarom zou je specifiek hiervoor gaan?

In dit artikel gaan we erachter komen wat de Tunturi FitCross 50 Rear zo geliefd maakt onder thuissporters.

Voordelen en nadelen

Voordelen:

  1. Stevig en sportief ontwerp: Het stevige metalen frame en de ergonomische handgrepen zorgen voor een duurzaam en comfortabel gebruik. Het sportieve ontwerp straalt kwaliteit uit.
  2. Achterwielaangedreven ontwerp: Het achter aangedreven ontwerp met een vliegwiel van 9 kilo en een lengtepas van 40 centimeter biedt een natuurlijke loopbeweging en stabiliteit tijdens het gebruik.
  3. Uitgebreid weerstandssysteem: Het elektrische weerstandssysteem met 32 verschillende niveaus maakt het mogelijk om de intensiteit van de training aan te passen, waardoor het geschikt is voor verschillende fitnessniveaus.
  4. Overzichtelijke trainingscomputer: Het helder verlichte lcd-scherm trainingscomputer geeft essentiële informatie weer, zoals tijd, snelheid, wattage, afstand, calorieën en hartslag, waardoor gebruikers hun voortgang kunnen volgen.
  5. Connectiviteit met smartapparaten: De mogelijkheid om smartapparaten te koppelen via Bluetooth biedt interactieve trainingsopties met apps zoals iConsole+, waardoor gebruikers hun trainingen kunnen diversifiëren.

Nadelen:

  1. Redelijk groot formaat: Het apparaat is vrij groot en kan voor mensen met beperkte ruimte een uitdaging vormen, ondanks de aanwezigheid van transportwieltjes.
  2. Niet inklapbaar: Het feit dat de crosstrainer niet inklapbaar is, kan opbergmogelijkheden beperken en kan een nadeel zijn voor mensen met beperkte ruimte.
  3. Ietwat krappe voetstukken: Sommige gebruikers hebben opgemerkt dat de voetstukken aan de krappe kant zijn, maar dit lijkt geen ernstig probleem te zijn tijdens het gebruik.


Een nadere blik op de Tunturi FitCross 50i Rear

Je kunt je voorstellen dat er tegenwoordig een flink aantal crosstrainers op de markt zijn. Van goedkoop tot duur en van uitgebreid tot simpel, er is altijd wel een model dat bij jouw wensen past.

De Tunturi FitCross 50 Rear is ontworpen voor de mensen die graag thuis sporten.

Het ontwerp

tunturi-50i

Het apparaat is voor de thuissporter op de markt gebracht en daar is het ontwerp ook op aangepast. Het is een stijlvol, maar toch sportief ontwerp wat je laat zien dat je te maken hebt met kwaliteit.

Gemaakt van een stevige metalen frame met ergonomische handgrepen is het apparaat fijn in gebruik. De grote pedalen zijn lichtelijk uitgehold waardoor je makkelijk blijft staan.

De FitCross 50i Rear is een achter aangedreven crosstrainer. Dit is ook waar de crosstrainer zijn naam aan te danken heeft.

vliegwiel-achterkant-fitcross

De slag van het vliegwiel is 40 centimeter waardoor je een natuurlijke loopsensatie ervaart. Ook is de ruimte tussen de pedalen slechts 13 centimeter wat ongeveer gelijk staat aan je natuurlijke houding. Dit zorgt er dus voor dat je op een natuurlijke manier kunt sporten.

Met zijn 48 kilo gewicht, waarvan 9 kilo het vliegwiel is, is het een vrij zwaar apparaat. Dit zorgt ervoor dat hij erg stabiel is en te gebruiken is tot wel 150 kilo. Dit maakt hem toegankelijk voor een groot scala aan mensen.

De dimensies van het apparaat zijn 145 x 61 x 171 cm (LxBxH) waardoor hij gemakkelijk in elke ruimte te gebruiken is. Vind je dat het apparaat na de training toch in de weg staat? Dan kun je hem gemakkelijk opbergen met de transportwieltjes aan de voorzijde.


Vliegwiel

Elke crosstrainer beschikt over een vliegwiel. Dit is de roterende massa die je voortbeweegt door gebruik te maken van de pedalen.

Het vliegwiel van de FitCross 50i Rear weegt maar liefst 9 kilo en zorgt ervoor dat je een roterende massa van wel 18 kilo hebt.

Door de samenwerking met het weerstandssysteem word je zo voorzien van een supersoepele work-out! Als we het dan toch over het weerstandssysteem hebben…

Weerstandssysteem

50i-rear-handels-display

Praktisch elk fitnessapparaat beschikt over een weerstandssysteem tegenwoordig. Dat is ook niet gek, het is dan ook hetgeen dat de oefeningen uitdagend maakt. De Tunturi FitCross 50i Rear is hier geen uitzondering op.

Voorzien van een elektrisch weerstandssysteem beschikt het apparaat over genoeg verschillende niveaus. 32 wel te verstaan! Dit zorgt ervoor dat er altijd een weerstandsniveau bijzit die past bij jouw sportwensen.

Het weerstandsniveau is gemakkelijk te bedienen door de trainingscomputer die op de kop van het apparaat zit.

Trainingscomputer

display-tunturi-crosstrainer

Je kunt het je misschien wel indenken dat het natuurlijk wel de bedoeling is dat je het apparaat fatsoenlijk moet kunnen bedienen. Gelukkig is de FitCross 50i Rear voorzien van een erg overzichtelijke trainingscomputer.

De trainingscomputer is voorzien van een helder verlicht lcd-scherm die je in een oogopslag alle informatie laat zien die je nodig hebt. Dit zijn:

  • Tijd: Zo lang ben je al bezig met je work-out
  • Snelheid: Zo snel ga je
  • Wattage: Hier zie je precies hoeveel energie er verbruikt wordt tijdens je training
  • Afstand: Benieuwd hoever je bent wezen rennen? Hier zie je de afstand aangegeven in kilometers
  • Calorieën: Je kunt hier precies zien hoeveel calorieën je kwijt bent.
  • Hartslag: Maak je gebruik van de hartslagsensoren in de handvatten of een borstband om je hartslag hier terug te zien

Als je los een borstband hebt gekocht dan kun je deze gemakkelijk via een bluetooth verbinding koppelen. Dit zorgt voor een extreem nauwkeurig resultaat van je hartslag.

Smartapparaten

apps-50i-crosstrainer

De meeste apparaten die we hebben tegenwoordig zijn met elkaar te verbinden met je smartphone of tablet. Je luistert draadloos muziek, print met gemak documenten en kunt zelfs betalen met je smartphone.

De fitnesswereld kan natuurlijk niet achterblijven. Er zijn verschillende fitness-apps op de markt die jou helpen met jouw sportdoelen.

De Tunturi FitCross 50i Rear heeft met de app iConsole+ een interactieve samenwerking. Hierdoor kun je gemakkelijk je smartapparaat gebruiken voor interactieve trainingen. Denk hierbij aan beeldmateriaal tijdens het lopen en het bijhouden van je vooruitgangen.

trainen-op-fitcross-50i

Je tablet kun je gemakkelijk kwijt in de tablethouder die aan de trainingscomputer bevestigd zit. Hierdoor kun je zonder moeite je tablet gebruiken voor je work-outs.

Mijn eigen ervaring

Nu weten we ongeveer alles wat er te weten valt over de FitCross 50i Rear van Tunturi. Maar op papier kunnen we alles mooi laten klinken.

Maar hoe is het apparaat nu in de werkelijkheid?

Om deze vraag te kunnen beantwoorden nam ik de proef op de som en bestelde ik mijn FitCross 50i Rear.

Montage

Toen de pakketbezorger bij mij aan de deur stond schrok ik even van het formaat. Het is logisch dat zo zo’n apparaat niet in een stuk sturen, maar toch was het nog een flinke doos.

Gelukkig was de bezorger zo aardig om mee te helpen met het pakket naar boven te tillen, gezien ik op de tweede etage woon.

Eenmaal neergezet in mijn woonkamer werd ik al gauw enthousiast. Ik kon haast niet wachten om gebruik te maken van het apparaat! Maar voordat ik dit kon doen moest ik hem natuurlijk nog wel in elkaar zetten.

Nu zal ik even eerlijk zijn en bekennen dat ik niet de handigste persoon op aarde ben. Toch is het me snel gelukt om deze crosstrainer in elkaar te zetten zonder al te veel moeite.

Dit komt onder andere door het bijgeleverde gereedschap en de duidelijke handleiding. Het gereedschap is niet van de beste kwaliteit dus ik zou aanbevelen om je eigen gereedschap te gebruiken.

Ik ben in totaal iets minder dan een uur bezig geweest om het apparaat in elkaar te zetten en alles te monteren. Zorg ervoor dat je alles goed aandraait om stevigheid te kunnen waarborgen.


Het uur van de waarheid

tunturi-fitcross-50i-crosstrainer

Na het opzetten van het apparaat werd ik alleen nog maar enthousiaster. Ik kon niet meer wachten met het uitproberen van mijn nieuwe aanwinst en kleedde mezelf gauw om in mijn sportkleren.

Met mijn veters gestrikt en mijn bidon gevuld stapte ik op de grote voetstukken. Al gauw viel me op dat deze toch een beetje aan de krappe kant zijn, maar het is niet heel erg hinderlijk.

Ik ben met een licht programma begonnen om een beetje bekend te raken met het apparaat. De loopbeweging die je maakt op het apparaat is erg vloeiend en voelt erg comfortabel. Na een tijdje heb ik besloten de weerstand wat op te voeren en mijn work-out te verzwaren.

Dit was ook het moment dat het me opviel dat het apparaat echt stevig staat. Tijdens erg intensieve trainingen wil hij nog wel een beetje wiebelen, maar daar merk je eigenlijk zo goed als niets van.

Het vliegwiel van 9 kilo zorgt voor een erg soepele loopbeweging. Dit zorgt voor een eveneens soepele training. Nu verwacht je misschien dat zo’n zwaar vliegwiel wel wat geluid produceert, maar daar sta je van te kijken. Het apparaat is zo goed als geluid stil. Voor mij is dit perfect, gezien ik iemand ben die graag in de avond traint.

Uiteraard moest ik de connectiviteit met mijn smartapparaten ook even testen. Het koppelen van mijn tablet ging dan ook zonder enige moeite.

Hierop heb ik vervolgens de Kinomap app gebruikt, die je in Google Street View laat rondlopen overal ter wereld. Toch leuk om vanuit je eigen appartementje door Central Park in New York te lopen!

Zijn er dan helemaal geen nadelen?!

Het apparaat doet tijdens de work-out precies wat je verwacht. Hij is erg makkelijk in gebruik en je kunt in samenwerking met je favoriete fitness-apps te werk gaan.

Toen ik klaar was met mijn work-out en van het apparaat afstapte bedacht ik me wel een ding. Ik woon niet heel erg groot en het is best een behoorlijk apparaat.

Dit vind ik persoonlijk niet heel storend, want je kunt hem gemakkelijk verplaatsen door de transportwieltjes. Ik kan me wel voorstellen dat dit voor veel mensen die ook niet al te groot wonen wel een probleem kan zijn.

Denk hier dus wel goed over na als je het apparaat aanschaft.

Conclusie

In de wereld van de fitnessapparaten is er erg veel keuze. Je kunt gaan voor een hometrainer, spinningfiets, crosstrainer en nog veel meer. Als jij graag gebruikmaakt van een crosstrainer dan is de Tunturi FitCross 50i Rear van harte aan te bevelen.

Deze crosstrainer is voorzien van een stevig, stijlvol design die bij zo goed als elk interieur past. Dit moet ook wel gezien het apparaat niet in te klappen is.

Wat hij hoort te doen doet hij dan ook wel erg goed. Het apparaat beschikt over 32 verschillende weerstandsniveaus wat ervoor zorgt dat er altijd een niveau bij jou past.

Hij is ook voorzien van een duidelijke trainingscomputer die je alle noodzakelijke data laat zien. Liever gebruikmaken van een app op je tablet? Dan zet je die gemakkelijk in de tablethouder aan de kop van het apparaat.

Het apparaat is gemakkelijk in je eentje te monteren. Er wordt een duidelijke handleiding bijgeleverd en zelfs gereedschap waarmee je het apparaat binnen een handomdraai hebt staan.

Met de FitCross 50i Rear heeft Tunturi opnieuw bewezen dat het mogelijk is om een goede, stevige crosstrainer in huis te hebben voor een vriendelijke prijs.

Je zult wel aan het aanzicht van het apparaat moeten wennen, want opbergen is wat lastiger. Los daarvan is het een staaltje pure kwaliteit.






Is deze crosstrainer niet op voorraad? Bekijk de alternatieven:


Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *