Front driven crosstrainer of rear driven crosstrainer: wat kies jij?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 8, 2023

Front driven VS Rear driven
Front driven VS Rear driven

Als je een crosstrainer gaat kopen, kom je vrij snel voor een belangrijke keuze te staan. Ga je voor een front driven crosstrainer of een rear driven crosstrainer?

Voor een leek zijn dit ingewikkelde termen. Gelukkig valt dat in de praktijk goed mee. In dit artikel ontdek je wat de belangrijkste verschillen tussen beide crosstrainers zijn én wat de beste keus voor jou is.

Dit zijn de verschillen tussen beide crosstrainers

Heel simpel gesteld zit het verschil tussen een front driven crosstrainer en een rear driven crosstrainer in het vliegwiel.

Het vliegwiel is zwaar, waardoor het kracht kost om deze op gang te krijgen om te gaan draaien.

Een vliegwiel kan zowel aan de voorkant als aan de achterkant zitten, en daar komen deze twee termen om de hoek kijken.

Een front driven crosstrainer heeft een voorwielaandrijving. Hierdoor heb je een kortere lengtepas, wat minder belastend voor je gewrichten is.

De beweging is vlak, vergelijkbaar met langlaufen. Deze trainers zijn doorgaans een stukje groter, hoewel er ook kleinere modellen zijn.

Je raadt het misschien al: een rear driven crosstrainer heeft een achterwielaandrijving. Omdat het vliegwiel aan de achterkant zit, heb je een langere lengtepas.

De beweging lijkt meer op wandelen of hardlopen, wat meer energie van je vergt en meer belastend voor je gewrichten is. Doorgaans zijn de modellen wat compacter dan de front driven crosstrainers.

De voordelen van een front driven crosstrainer

Dankzij de voorwielaandrijving is dit type crosstrainer zeer geschikt voor cardiotraining en vetverbranding.

Het is wat minder intensief, en je hoeft niet na te denken over verschillende slaglengtes, omdat die er meestal niet zijn.

Een front driven crosstrainer is ideaal als je last van bijvoorbeeld je knie of heup hebt. Dat komt door de al eerder genoemde kortere beweging. Hierdoor is een front driven crosstrainer ook ideaal voor mensen die aan het revalideren zijn.

Een ander voordeel van de front driven crosstrainer is de stabiliteit. Ook tijdens een intensieve workout sta je de hele tijd stevig op dit type crosstrainer.

De voordelen van een rear driven crosstrainer

De beweging van een crosstrainer met achterwielaandrijving is minder vlak. Een rear driven crosstrainer is daarom ideaal als je behoefte hebt aan een intensieve training.

Ook kan je de slaglengtes vrijwel altijd veranderen. Hierdoor kan je de training zwaarder maken of aanpassen aan jouw niveau.

Mensen die wat langer zijn kunnen over het algemeen wat beter uit de voeten op een crosstrainer met achterwielaandrijving. De prijs van deze trainers ligt doorgaans ook iets lager.

Wat is de beste keus voor jou?

slaglengte crosstrainer

Welke crosstrainer je het beste kunt gebruiken, hangt van het doel van je training af. Wil je voor een intensieve training gaan, dan kan je het beste voor een rear driven crosstrainer gaan.

Vergis je niet: ook op een front driven crosstrainer kan je jezelf volledig in het zweet werken. Je hebt immers zelf in de hand hoe zwaar je de training maakt.

Ook de staat van je gewrichten is van belang. Als je snel last van je knieën hebt, is de front driven crosstrainer de beste keus. Dat geldt ook voor rugklachten.

Een workout op de crosstrainer is vrij belastend voor je ruggenwervel. Op een front driven crosstrainer heb je daar minder snel last van.

Als je eraan denkt om een crosstrainer voor thuis aan te schaffen, moet je de ruimte ook in overweging nemen. Crosstrainers met voorwielaandrijving zijn doorgaans een stuk groter dan rear driven crosstrainers.

En bij twijfel kan je natuurlijk altijd in de winkel of sportschool uittesten welke crosstrainer het beste bij je past.





Meer over crosstrainers:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *