Hoe gebruik je een crosstrainer: hoe werkt het?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 23, 2023

virtufit-iconsole-ctr-21-crosstrainer-sporten

Hoe gebruik je een crosstrainer eigenlijk? En hoe werkt het precies? Als jij benieuwd bent naar hoe je een crosstrainer het beste kunt gebruiken dan ben je op deze pagina op het juiste adres.

Het kan nog wel eens lastig zijn om een nieuw fitnessapparaat te gaan gebruiken als je niet exact weet hoe het werkt. We geven je een korte uitleg zodat je direct zelf aan de slag kunt gaan met trainen.

Hoe gebruik je een crosstrainer?

Als je de crosstrainer nog nooit eerder gebruikt hebt, of je twijfelt of je het apparaat de vorige keer wel zo hebt gebruik als het hoort, dan volgt hier een korte uitleg over het juiste gebruik van dit apparaat.

Allereerst ga je op de twee pedalen staan waarbij je ervoor zorgt dat je voeten stevig staan. Er bestaat niet zoiets als speciale crosstrainer schoenen, dus met normale sportschoenen zal je doorgaans stevig genoeg kunnen staan.

crosstrainer-gebruiken

Vervolgens kun je een weerstand of trainingsprogramma instellen vanaf het scherm, waarover later meer.

Pak de twee handvaten stevig vast op ongeveer schouderhoogte of daaronder.

Nu is het tijd om te gaan trainen. Wat je doet is een voorwaartse pas zetten en tegelijkertijd je armen meebewegen.

Idealiter haal je tijdens de beweging de meeste kracht uit je benen, maar als jij je voornamelijk wilt focussen op het trainen van je armen kun je hier meer kracht vandaan halen.

Hoe gebruik je het scherm van een crosstrainer?

Zoals beloofd zal ik je uitleggen hoe het scherm werkt van een crosstrainer. Overigens is het bij elk merk en elk soort crosstrainer weer anders hoe deze precies werkt.

Onder het scherm vind je meestal een bedieningspaneel met diverse knopjes waarmee je je training kunt regelen.

werking-crosstrainer-scherm

Bij de ene crosstrainer zal dit uitgebreider zijn dan bij de ander en professionele crosstrainers hebben soms zelfs touchscreen bediening.

Vaak vind je op het paneel een sneltoets terug, welke is aangeduid met een plus (+) en een min (-) erop. Hiermee kun je de weerstand eenvoudig regelen tussen het trainen door.

Verder zit er vaak een menu knop op waarna je kunt scrollen in het hoofdmenu en trainingsprogramma’s kunt selecteren. Ook de weergave van het scherm kun je vaak veranderen.

Is het moeilijk om een crosstrainer te gebruiken?

Over het algemeen is een crosstrainer een vrij eenvoudig fitnessapparaat om te gebruiken. Er komt namelijk geen lastige techniek bij kijken welke je onder de knie moet zien te krijgen.

De crosstrainer is daarom voor iedereen gemakkelijk te gebruiken.

Dit zorgt er voor dat het toestel populair is in de sportscholen en ook een populair fitnessapparaat voor thuisgebruik is.

Hoe gebruik je het zo effectief mogelijk?

Je weet nu hoe een crosstrainer globaal werkt. Maar hoe gebruik je deze dan zo effectief mogelijk?

Allereerst hangt dit af van welk doel jij voor ogen hebt. Als je conditie wilt opbouwen zul je namelijk anders trainen dan wanneer je wilt afvallen.

Als jouw doel is om gewicht te verliezen met het trainen, kun je het beste een kijkje nemen in het artikel: afvallen met een crosstrainer.

Hoe een crosstrainer gebruiken: tot slot

Ik hoop dat je na het lezen van dit artikel antwoord hebt gehad op de vraag ‘hoe gebruik je een crosstrainer?’

Heb je nog steeds vragen over het gebruik of de werking van het apparaat? Laat me dit dan weten door een reactie achter te laten onder dit artikel.

Wil je een crosstrainer kopen? Klik dan op de knop hieronder:
Bekijk voor meer informatie een van de onderstaande artikelen:

Categorieën: Fitnessapparatuur

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *