Schoenen voor op de crosstrainer

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 10, 2024

schoenen voor op de crosstrainer
schoenen voor op de crosstrainer

Welke schoenen zijn het meest geschikt voor op de crosstrainer en bestaat er zoiets als speciale crosstrainer schoenen? Je vind de antwoorden in dit artikel.

Crosstrainer schoenen: bestaat dat?

crosstrainer-schoenen

Er bestaan (helaas) geen schoenen die speciaal zijn ontworpen om te dragen op een crosstrainer.

Op zich is dit geen enkel probleem. Er zijn namelijk genoeg schoenen die geschikt zijn om te dragen op de crosstrainer.

Lees verder om erachter te komen welke dit zijn:

Wat voor schoenen draag je het beste op de crosstrainer?

Welke schoenen kun je dan het beste dragen? Het mooie van de crosstrainer is dat deze amper schokbelasting heeft op je gewrichten.

In tegenstelling tot hardlopen op een loopband of buiten hardlopen is goede demping dus ook minder belangrijk.

Je voeten blijven tijdens het trainen op de crosstrainer vlak op de pedalen liggen. Daarom is de extra demping die schoenen kunnen bieden niet persé noodzakelijk.

Natuurlijk is het het wel altijd het beste om goede hardloopschoenen of goede fitness schoenen te dragen.

Soorten schoenen

loopbeweging-crosstrainer

Zoals gezegd kun je dus kiezen uit meerdere soorten schoenen tijdens het trainen op ‘t cardio apparaat. Het belangrijkste is dat het schoeisel lekker zit en dat ze zweetbestendig zijn.

Het is vanzelfsprekend dat je niet je mooiste casual sneakers aantrekt wanneer je op de crosstrainer stapt. Kies daarom voor een sportieve schoen die goed om de voet heenzit.

Tijdens de loopbeweging op de crosstrainer kun je namelijk wel blaren oplopen als er constant wrijving plaatsvind tussen de binnenzool en de onderkant van je voet.

Wanneer je merkt dat je deze wrijving hebt kun je kiezen om nieuwe sportschoenen te kopen, je veters strakker te strikken (zorg dat je voet niet afknelt) óf dikkere (sport)sokken te dragen.

Stabiliteit

crosstrainer-stabiliteit

Op de crosstrainer zal jij je balans moeten houden. Misschien heb je wel eens gemerkt dat dit best lastig kan zijn wanneer je de binnenste handvatten beetpakt, of wanneer je je handen los laat hangen.

Om de stabiliteit op de crosstrainer te bevorderingen heb je goed schoeisel nodig. Niet elke schoen zorgt voor voldoende stabiliteit. Dit is onder andere afhankelijk van de stevigheid van de schoen.

Grip van de zool

Als we het over stabiliteit hebben is ook grip een belangrijk aspect. De grip wordt bepaald door de zool van de schoen.

Als de zool geen profiel heeft door slijtage of het ontwerp van de zool dan zul je vaak minder grip hebben.

Natuurlijk is een goede crosstrainer meestal voorzien van voldoende grip op het voetpedaal, maar het is altijd goed wanneer je zolen dit ook hebben.

Hoe meer grip je namelijk hebt, hoe beter en hoe veiliger je kunt trainen op de crosstrainer.

Zonder schoenen op de crosstrainer?

Is het een goed idee om zonder schoenen op de crosstrainer te trainen? In principe niet omdat dit ten koste gaat van je grip. Je hebt zojuist kunnen lezen hoe belangrijk dit is.

Je sokken zijn glad en dit kan gevaarlijke situaties opleveren. Kies je ervoor om tóch zonder schoenen op het apparaat te gaan? Trek je sokken dan uit en ga met blote voeten trainen. Dit zorgt er voor dat je minder snel uit zal glijden.

In de meeste sportscholen is het verboden om met blote voeten op een crosstrainer of een ander fitnessapparaat te staan. Als je dit wilt doen zul je dus een crosstrainer voor thuis moeten kopen.

Waarom bestaan er geen crosstrainer schoenen?

Waarom bestaat er eigenlijk niet zoiets als crosstrainer schoenen? Goede vraag. Waarschijnlijk komt dit door het feit dat het niet noodzakelijk is om hier een nieuw ontwerp voor te maken.

Je simuleert immers een natuurlijke loopbeweging en hier is geen speciaal soort schoen voor nodig.

Bovendien: als er zoiets zou bestaan als speciale schoenen voor op een crosstrainer dan zou er voor elk fitnessapparaat aparte schoenen ontworpen moeten worden en wordt het aanbod wel érg groot.

De beste schoenen voor op een crosstrainer

Nu je weet waar je op moet letten bij het uitzoeken van sportschoenen voor op de crosstrainer kun je een paar uitzoeken dat het beste bij jou past.

Veel sportschoenen van Nike, Asics en Adidas voldoen aan de eisen.

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *