Crosstrainer gezond? | Goed of slecht voor heupen, knieën & rug?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 15, 2023

bilspieren-op-crosstrainer

Is trainen op een crosstrainer gezond, of is het juist slecht voor je heupen, knieën en rug?

Vaak wordt er beweerd dat een crosstrainer niet goed zou zijn voor bepaalde delen van je lichaam.

In dit artikel kom je erachter of bewegen op een crosstrainer wel écht zo gezond is en of er bepaalde lichaamsdelen zijn die eronder kunnen lijden.

Is sporten op een crosstrainer gezond?

bewegen-op-crosstrainer-met-heupen

Vaak krijg ik de vraag binnen of sporten op een crosstrainer nou echt gezond is. Gezond is natuurlijk een heel groot begrip.

De meeste bewegingsvormen zijn goed voor je algemene gezondheid. Echter is lang niet elke manier van sporten even goed voor je lichaam.

Zoals je misschien wel weet is lange afstanden hardlopen op een verharde ondergrond bijvoorbeeld niet heel erg goed voor je knieën als je dit regelmatig doet.

Maar hoe zit het dan met de crosstrainer? In dit artikel behandelen we de volgende zaken:

Crosstrainer slecht voor je heupen?

crosstrainer-gezond-sporten

Een bewering die ik vaak voorbij hoor komen is dat een crosstrainer slecht voor je heupen zou zijn.

Waar dit vandaan komt? Geen idee, ik denk dat het komt doordat je een vrij ‘onnatuurlijke’ beweging maakt met je heupen. Echter kan dit geen kwaad en het is dan ook niet slecht voor je gewrichten of spieren.

Natuurlijk kan té veel beweging altijd pijntjes en/of blessures veroorzaken, maar dit geldt niet alleen maar bij de crosstrainer.

Als je de crosstrainer niet langer dan 30 minuten per dag gebruikt dan zal er niet zoveel aan de hand zijn en hoef jij je geen zorgen te maken om je heupen. Volg dus een crosstrainer schema met voldoende rust erin verwerkt.

Rug en knieën

knieblessure

Tijdens het elliptisch fietsen, zoals de beweging heet die je maakt op de crosstrainer, zal je rug ook belast worden.

De meningen of een crosstrainer goed of slecht voor je rug is lopen aardig uiteen.

Over het algemeen is een crosstrainer een prima apparaat voor mensen met rugpijn, mits deze niet al te ernstig is natuurlijk.

Bij hevige rugpijn kun je het beste gewoon rust nemen of anders gebruik maken van een ligfiets hometrainer.

Toch is het niet voor niks dat er in veel fysiopraktijken een crosstrainer te bewonderen valt. Vaak wordt deze óók gebruikt voor mensen met rugklachten.

rugpijn-na-sporten

Natuurlijk is het wel van zeer groot belang dat je een goede houding aanneemt tijdens het trainen op de crosstrainer, hierdoor voorkom je onnodige spanning op je rugspieren.

Als jij rugpijn ondervindt tijdens of na het trainen op de crosstrainer dan is de kans aanwezig dat je buikspieren niet sterk genoeg zijn, waardoor je rug belast wordt met extra gewicht.

Een goede rompstabiliteit is daarom ook van groot belang, zodat je pijnvrij en veilig kan sporten op de crosstrainer.

Trainen met artrose (knie)

Bij artrose in de knie is er een aantasting in de kraakbeenlaag van je knie. Dit is erg vervelend en lijdt tot veel hinder en pijn.

De meeste fitnessapparaten zijn bij voorbaat al afgeschreven als je hiermee te maken hebt. Eventueel zou je een revalidatie hometrainer kunnen gebruiken als dit goed voor je aanvoelt.

Uiteindelijk moet je er zorg voor dragen dat je jouw knie pijnvrij en (naar omstandigheden) soepel kunt bewegen.

Doordat je knie op de crosstrainer geen impact maakt op de grond, aangezien je deze stil laat staan op het pedaal is de crosstrainer het meest knie-vriendelijke fitnessapparaat dat er is.

Deze bewegingsvorm zou je dan ook beste uit kunnen proberen met artrose in de knie. Als dit toch niet goed aanvoelt, dan dien je direct te stoppen.

Een ander alternatief zou bijvoorbeeld zwemmen of op een rustig tempo wandelen zijn.

Conclusie: crosstrainer gezond of niet?

Zoals je hebt kunnen lezen is trainen op een crosstrainer dus zeker een gezonde manier van sporten.

Als je hier op een bewuste manier mee omgaat en niet doorgaat wanneer je pijn ondervindt dan is het een van de betere fitnessapparaten voor klachten, pijntjes en blessures.

Het wordt dan ook meer dan eens ingezet als een manier van sporten tijdens het revalideren.

Of je nou thuis revalideert, bij de fysio of in een sportschool, als je jouw spieren soepel wilt houden én tevens gezond wilt blijven dan is bewegen op een crosstrainer een verstandig idee.







Andere interessante artikelen:




Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *