30 minuten op de crosstrainer per dag

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op april 24, 2024

trainen-op-crosstrainer
training-op-crosstrainer

30 minuten per dag op de crosstrainer, is dat wel zo’n verstandig idee?

Het is vaak een onderwerp van discussie, wat is nou eigenlijk de ideale duur om te trainen op de crosstrainer? Is dit 30 minuten, of kun je toch beter voor 20 minuten gaan?

In dit artikel vind jij het antwoord op de vraag: is 30 minuten per dag op de crosstrainer verstandig of niet?

Wat is de ideale trainingsduur op een crosstrainer?

uitrusten-na-crosstraining

De ideale trainingsduur zal voor iedereen anders zijn. Dit is overigens niet alleen bij een crosstrainer zo, maar ook bij andere apparatuur zoals een loopband is het voor iedereen weer anders.

Hoe lang jij daadwerkelijk op de crosstrainer traint, is natuurlijk afhankelijk van een aantal aspecten. Zoals:

Je doelen

Je doel is van essentieel belang om te bepalen wat jouw perfecte trainingsduur is op de crosstrainer.

Train je om af te vallen op de crosstrainer? Je zou dan best 30 minuten per dag kunnen trainen, mits je dit rustig opbouwt.

Als je nog onervaren bent op dit apparaat, dan kan je beter beginnen met 10-20 minuten. En dat voor enkele keren per week.

Train je om jouw gezonde levensstijl te ondersteunen, dan is 30 minuten per dag wel wat aan de hoge kant.

In dit geval zou 20 minuten per dag óf 30 minuten voor 2-4 keer per week beter zijn.

Manier van trainen

crosstrainer-afvallen-training

Is het jouw doel om conditie op te bouwen? Dan kan je dit doen door middel van intervaltraining, maar ook door middel van duurtraining. Het beste is om een trainingsvorm te kiezen die jij het leukste vindt.

Ik persoonlijk hou erg van interval training. Deze trainingen zijn weliswaar intensiever, maar je bent veel sneller klaar.

Het idee is dat je steeds korte periodes op hoge intensiteit afwisselt met periodes van rust of lage intensiteit training.

30 minuten per dag op de crosstrainer zou dan ook veel te lang zijn als je aan interval doet. Je moet hierbij eerder denken aan 2-4 keer per week voor 15-20 minuten.

Eventueel zou je duurtraining hiermee kunnen afwisselen. Je kunt dan bijvoorbeeld 2 keer per week 20-30 minuten per dag op de crosstrainer sporten en één keer per week intervallen.


Wat is jouw doel?

Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!Hoe vaak train je?

De duur van je training is afhankelijk van hoe vaak je per week traint. 30 minuten, en dat voor elke dag is wel wat veel, maar dit is wel mogelijk.

Als je slechts één of twee keer per week traint met jouw crosstrainer schema, dan kun je veel langer trainen dan dertig minuten achter elkaar. Maar doe je dit daadwerkelijk elke dag? Dan zou ik 30 minuten als een absoluut maximum aanhouden.

Conclusie: 30 minuten sporten op een crosstrainer per dag?

Aangezien je geen schokbelasting hebt op je knieën is crosstrainen een vrij ‘veilige manier’ van trainen, dit kan dus gerust voor een langere tijd gedaan worden.

Trainen op de crosstrainer is gezond, maar onthoudt dat té veel nooit goed is. Houd daarom 30 minuten aan als maximum, wanneer je dit elke dag doet.

Heb je vragen, onduidelijkheden of opmerkingen? Laat dan een reactie achter onder dit artikel.
Relevante onderwerpen:


Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

2 reacties

Corine · januari 16, 2024 op 8:49 am

Is ‘s ochtends 15 min, hartslag 122, 5,2km, ca. 20km/u en hetzelfde ‘s avonds, dit 5x per week, goed voor mij, vrouw van bijna 59 jaar?

    Casper Goessens · januari 17, 2024 op 10:52 am

    Ja hoor, dat is een mooie duur om aan te houden! Eventueel zou je dit na verloop van tijd wat kunnen opbouwen, afhankelijk van je doelstellingen.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *