Zo krijg je een strakke & platte buik als vrouw

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 21, 2023

vrouw met platte buik
vrouw met platte buik

Een strakke en platte buik is iets wat veel vrouwen willen. Maar hoe krijg je dat nou eigenlijk? Hoe kan ik als vrouw een platte(re) buik krijgen? Op die vraag vind je in dit artikel het beste antwoord.

Je leest en hoort hier zoveel over, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Wij bespreken daarom graag wat er nu écht werkt, op basis van wetenschappelijk bewezen methodes en ervaringen van anderen.

Na het lezen van dit artikel kun jij direct aan de slag met het ontwikkelen van een strakke buik. Lees dus snel verder en ontdek hoe het werkt!

Hoe krijg ik als vrouw een platte strakke buik?

Een gespierde buik met een laag vetpercentage wordt als ”strak” gezien en is voor veel vrouwen het ultieme doel.

Het vrouwelijk lichaam heeft om biologische redenen meer vet dan het mannelijk lichaam. Over het algemeen hebben vrouwen dus meer buikvet dan mannen.

Toch kun je als vrouw ook een strakke buik krijgen. Het vaak alleen net wat meer moeite. Echter werken de basisprincipes in grote lijnen hetzelfde als bij mannen.

Om een plattere buik te krijgen dien je buikvet te verliezen. Dit doe je simpelweg door af te vallen, aangezien je niet plaatselijk buikvet kunt verbranden. Als je jouw buik ook strakker wilt krijgen, dien je jouw buikspieren te versterken met specifieke buikspieroefeningen voor vrouwen.

Zorg ervoor dat je een energietekort creëert, waarbij je minder calorieën eet dan dat je verbruikt. Zo val je af en zul je dus buikvet verliezen. Daarnaast dien je voldoende te bewegen en idealiter ook aan krachttraining te doen.

Is het makkelijk om je buik strakker te krijgen?

Het is en blijft een veelbesproken onderwerp onder vrouwen die willen afvallen. De grote vraag is en blijft vaak; hoe lukt het je om die felbegeerde strakke buik te krijgen?

Wanneer je op internet zoekt naar ”strakke buik vrouw” of ”platte buik vrouw” krijg je allerlei lijstjes met tips.

Vrijwel altijd zijn dit super simpele tips, zoals: drink meer water, voorkom te veel stress, eet minder koolhydraten.

Maar is het echt zo simpel?

Ja, in zekere zin wel. Afvallen komt in grote lijnen nu eenmaal neer op minder eten en meer bewegen. Daar is geen twijfel over mogelijk.

Het grote probleem is echter dat de meeste vrouwen niet zoveel met dit soort simpele tips kunnen. In dit artikel proberen we het daarom zo makkelijk mogelijk uit te leggen, met concrete tips die jij direct kunt toepassen.

Het beste dieet dat je kunt volgen

mooie-strakke-buik

Te beginnen met het dieet. Want welk dieet moet ik nu volgen? En moet ik überhaupt wel een dieet volgen, of kan ik ook ”gewoon op gevoel” eten?

Laten we vooropstellen dat er meerdere wegen zijn die naar Rome leiden.

Er valt niet één specifiek dieet aan te wijzen als hét beste dieet voor vrouwen om een platte buik te krijgen.

Als iemand beweerd van wel, is dat grote onzin. De realiteit is namelijk dat voor elke vrouw een ander dieet weer het beste werkt.

Oké, dus ik moet nu gewoon elk dieet gaan uitproberen en kijken welke er wél werkt? Nee, dat raden we niet aan om te doen. Dit gaat je namelijk onnodig veel tijd kosten.

Daarnaast is er een veel effectievere manier, die bovendien veel simpeler is. Het komt er simpelweg op neer dat jij je energiebehoefte berekend en vervolgens die calorieën onder gaat verdelen in de juiste hoeveelheden eiwitten, koolhydraten en vetten.

Hoe jij je energiebehoefte berekend? En wat de ideale verdeling is voor je calorieën?

Hoewel dit erg eenvoudig en zeker géén hogere wiskunde is, wordt dit net iets te veel om in dit artikel uit te leggen.

Wil je weten hoe dit precies zit? Download dan even de Vetverlies Kick-start. Dit handige e-book kun je gewoon gratis downloaden. Hierin ontdek je alle basisprincipes van vetverlies.

Hoe moet een vrouw trainen voor een platte buik?

kettlebell-buikspieren

Bijna alle vrouwen zijn zich er van bewust dat voeding de grootste rol speelt als je een strakkere buik wilt krijgen.

Maar het belang van training valt ook niet te onderschatten.

Als jij een platte en strakke buik wilt als vrouw, raden we je aan om ook het sporten serieus te nemen.

Moet je dan per se iedere dag sporten om resultaat te zien? Wees gerust, dat is niet nodig. In feite zou je zelfs een platte buik kunnen krijgen zónder te sporten, hoewel wij dat wel afraden.

Beweging zal namelijk niet alleen maar zorgen voor een hogere vetverbranding, maar ook is het goed voor je mentale gesteldheid.

En hoe beter jij in je vel zit, hoe makkelijker het wordt om het afvallen vol te houden.

Oefeningen

krachttraining-thuis-vrouw

Wat dan de beste manier van trainen is? We raden aan om oefeningen voor een platte buik te doen, waarbij de verbranding hoog ligt.

Dit zijn veelal oefeningen op hogere intensiteit. Denk hierbij bijvoorbeeld aan intervaltrainingen, waarbij korte periodes van bewegen wordt afgewisseld met periodes van rust.

Dit soort trainingen komen in meerdere varianten voor. Crossfit is hier een bekend voorbeeld van.

Met krachttraining verbranden vrouwen enorm veel calorieën. Daarnaast bouw je hier spiermassa mee op, waardoor je verbranding weer hoger komt te liggen.

Er zijn verschillende vormen van krachttraining. Zo kunnen vrouwen fitness doen, maar ook thuis trainen met het eigen lichaamsgewicht.

Je zou ook ”trainingshulpjes” kunnen aanschaffen om mee te trainen. Zo kun je bijvoorbeeld een platte buik trainen met kettlebells. Maar ook weerstandsbanden, dumbbells en andere attributen kunnen goed van pas komen.

Het is verstandig om jouw hele lichaam te trainen om het maximale uit je krachttrainingen te halen. Train dus niet enkel je buik. Want hoewel buikspieroefeningen kunnen zorgen voor een gespierdere buik, verbrandt je er niet gericht buikvet mee.

Consistent blijven en volhouden

dame-met-platte-buik

Wanneer je eenmaal je voeding goed op orde hebt en ook voldoende beweegt, zou je denken dat alles vanzelf gaat.

Of je nu een specifiek dieet volgt dat voor jou goed werkt, of gewoon goed op je voeding let en minder eet, dit zou resultaat moeten gaan opleveren.

Wanneer je er óók nog eens goed bij sport, kan het niet anders dan dat jij een strakke buik krijgt. Toch..?

Het goede nieuws is dat dit inderdaad voldoende zou moeten zijn om resultaat te behalen en op den duur een platte buik te krijgen..

Toch gaan veel vrouwen alsnog de mist in, doordat ze het afvallen niet volhouden.

Bijvoorbeeld doordat het dieet dat ze volgen niet goed vol te houden is, of doordat ze onrealistische doelen voor zichzelf gesteld hebben.

Het zou zonde zijn als je weer terugvalt in je oude patronen en al dat werk voor niets is geweest.

Maar hoe houd je het afvallen dan vol? Heel simpel, maak het niet te moeilijk voor jezelf. Dit klinkt wellicht wat cliché, maar het is wel de sleutel voor lange termijn succes.

Probeer je voedingspatroon in kleine stapjes te veranderen, als je een grote verandering moeilijk vindt.

Ga ook niet trainen op een manier die jij eigenlijk helemaal niet leuk vindt. De kans is namelijk groot dat jij het afvallen dan niet vol zal houden.

Dit is een van de grootste redenen dat het veel vrouwen niet lukt om een strakke en platte buik te krijgen.

Naast deze grote fout, zien we nog veel andere fouten die zorgen dat het afvallen stagneert.

Wil je weten welke fouten dit zijn? Download hier dan even je Gratis Vetverlies Kick-start. In dit eBook zal ik de meest gemaakte fouten met je delen. Fouten die jij eenvoudig kan voorkomen.

Vanaf welk vetpercentage hebben vrouwen een strakke buik?

snel-afvallen-buik-zonder-dieet

Veel vrouwen vragen zich af welk vetpercentage ze minimaal moeten behalen, om een strakke buik te krijgen.

In feite is er geen minimum vetpercentage voor een platte buik. Dit zal namelijk afhangen van je buiktype en de hoeveelheid lichaamsvet op de rest van je lichaamsdelen.

Het is daarom beter om naar je buikomvang te kijken. Deze kun je eenvoudig zelf opmeten. Een gezonde buikomvang voor vrouwen ligt tussen de 80 en 89 cm.

Hoe lang duurt het voordat ik resultaat zie?

strakke-buik-vrouw

Hoelang duurt het doorgaans voordat een vrouw resultaat ziet tijdens het afvallen? Hoelang duurt het voordat je die strakke buik van je dromen hebt?

Je kunt het misschien al raden; het is heel lastig om hier antwoord op te geven.

Het hangt er namelijk vanaf hoeveel lichaamsvet jij momenteel hebt en hoe snel jij afvalt.

Daarnaast verschilt het ook nog eens per persoon op welk lichaamsdeel het vet als eerste verbrandt wordt.

Veel vrouwen hebben helaas de pech dat het buikvet als laatste overblijft. Het kan dus ook voorkomen dat je wel vet verliest, maar toch een dikkere buik blijft houden.

In dat geval hebben we eigenlijk maar één goed advies voor je: blijf volhouden.

Na verloop van tijd zal namelijk ook het buikvet verbrandt worden en krijg je langzaam maar zeker een plattere buik.

Conclusie: niet iedere vrouw zal even snel een strakke buik krijgen. Dit is van meerdere aspecten afhankelijk, waaronder jouw genen.

Is er een verschil met mannen?

In dit artikel hebben we het eigenlijk specifiek over een strakke buik krijgen als vrouw.

Maar is er dan eigenlijk een wezenlijk verschil met mannen?

De basisprincipes voor vetverlies blijven hetzelfde, deze zijn universeel.

Echter hebben vrouwen wel een wat andere stofwisseling (bron). Daarnaast hebben dames van nature wat meer buikvet dan mannen.

Dit is van nature zo, omdat dit vet de organen zou moeten beschermen. En dan in het specifiek de baarmoeder.

Platte buik dieet schema voor vrouwen

Eerder hadden we het al over het ideale dieet om een strakkere buik te krijgen. We kwamen daarbij al tot de conclusie dat het perfecte dieet niet bestaat.

Toch kan een voedingsschema jou helpen om meer structuur aan te brengen in je voedingspatroon. Je weet dan waar je aan toe bent en het wordt veel gemakkelijker om je voedingspatroon vol te houden.

Je hoeft niet eens een specifiek dieet te volgen om bij te houden wat je eet. Houd bijvoorbeeld maar eens een eetdagboek bij, om zo meer inzicht te krijgen in wat je eet op dagelijkse basis.

Op deze manier word jij je weer bewust van wat je allemaal binnenkrijgt en wordt het krijgen van een strakkere buik gemakkelijker.

Het enige dat écht werkt

Als je dit hele artikel hebt gelezen dan mag het duidelijk zijn; hét perfecte ”strakke buik voor vrouwen dieet” bestaat niet.

Uiteindelijk komt het toch echt neer op je voedingspatroon en je beweging.

Om snel resultaat te boeken, is het zaak om:

  1. Minder calorieën te eten dan je dagelijkse caloriebehoefte
  2. Je calorieën te verdelen in de juiste hoeveelheid eiwitten, koolhydraten en vetten
  3. Op de juiste manier te trainen

Wil je hier meer over weten? Een heldere uitleg kun je lezen in de Vetverlies Kick-start.

Wacht dus niet langer en ontdek hoe óók jij een strakke buik kunt krijgen, zónder onnodige fouten te maken of honger te lijden:

Tijdelijk Gratis: de Vetverlies Kick-start

Ontdek hoe jij effectief en blijvend vet verliest. Claim direct je gratis download:

vetverlies-kick-start-cover-transparant

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Afvallen

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *