Kettlebell buikspieroefeningen voor een strakke buik

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 16, 2023

kettlebell-strakke-buik
kettlebell-strakke-buik

Een strakke buik krijgen met kettlebell buikspieroefeningen? In dit artikel lees je of dit mogelijk is en welke oefeningen je het beste met de kettlebell kunt doen om een strakke buik te ontwikkelen!

Kun je een strakke buik ontwikkelen met een kettlebell?

Is het eigenlijk wel mogelijk om een strakke buik te ontwikkelen met behulp van een kettlebell?

Laat ik maar direct vooropstellen dat buikspieroefeningen alleen jou geen strakke buik gaan opleveren als je vetpercentage momenteel nog te hoog is.

Dat is ook best logisch, want door het laagje vet dat zich nog over je buikspieren bevindt, zijn je buikspieren nog niet zichtbaar.

Als je dus echt een strakke buik wilt ontwikkelen met een kettlebell, zul je ook het vet moeten wegwerken.

Dat komt overigens goed uit, aangezien je met kettlebell oefeningen heel veel calorieën verbrandt.

kettlebell-buikspieroefening

Je verbrandt hier veel meer mee dan met de klassieke buikspieroefeningen op een matje. Door de hoge verbranding zal je het vet stukken sneller kunnen wegwerken en dus die felbegeerde strakke buik ontwikkelen.

De verbranding met kettlebell oefeningen ligt zo hoog, omdat je met de meeste oefeningen meerdere spiergroepen traint.

Je zult begrijpen dat hoe meer spiergroepen er aan het werk gezet worden, hoe meer je zult verbranden. Aangezien je met de oefeningen ook nog eens je buikspieren traint is dit een echte win-win situatie.

Combineer kettlebell buikspieroefeningen met goede voeding voor een strakke buik

Echter moet ik er ook bij zeggen dat alléén maar kettlebell buikspieroefeningen helaas niet genoeg zullen zijn om een platte en strakke buik te onwikkelen.

Als je echt strakke en zichtbare buikspieren wilt kweken, dan zul je namelijk ook op je voeding moeten letten.

Je kunt geen goede fysieke veranderingen boeken als je training helemaal in orde is en je voedingspatroon te wensen overlaat.

Om een strakke buik te ontwikkelen is het zaak om er een gezond en gevarieerd voedingspatroon op na te laten, met een goede verhouding tussen eiwitten, koolhydraten en vetten.

Op deze manier bestrijd je buikvet en worden je buikspieren op den duur zichtbaar.

De beste kettlebell oefeningen voor een strakke buik

De kettlebell is een super veelzijdig gewicht. Je kunt er ontzettend veel oefeningen mee doen.

Toch kan het wel eens lastig zijn om erachter te komen wat nou de beste oefeningen zijn voor een bepaalde spiergroep, of voor een bepaalde fysieke doelstelling.

We helpen je graag goed op weg met hieronder de beste kettlebell oefeningen waarmee je strakke buikspieren kunt ontwikkelen:

Russian twist

De Russian twist is een goede oefening voor met name de schuine buikspieren. Je voert de oefening meestal uit vanaf de grond, maar je kunt er ook een staande buikspieroefening van maken.

De uitvoering gaat als volgt:

Ga op de grond liggen en til je voeten van de grond af. Je kunt je benen eventueel over elkaar heen kruisen. Pak de kettlebell met twee handen beet en beweeg nu om de beurt naar links en naar rechts.Side bent

De side bent is wederom een kettlebell buikspieroefening waarbij voornamelijk de schuine buikspieren worden getraind. Deze mogen niet worden vergeten bij het ontwikkelen van een strakke buik.

De uitvoering gaat als volgt:

Pak een kettbell beet met één hand en houd deze naast je. Beweeg je romp opzij, naar de kant toe waar je jouw kettlebell beet hebt. Beweeg je romp vervolgens weer terug naar de startpositie. Let erop dat je de beweging begint vanuit de buikspieren.Kettlebell swing

De kettlebell swing wordt gezien als de basisbeweging van alle kettlebell oefeningen. Deze oefening mag daarom uiteraard niet ontbreken in dit rijtje.

Je zou niet direct verwachten dat het een buikspieroefening is, maar je buikspieren worden wel degelijk goed geactiveerd, net zoals de rest van je romp en je beenspieren.

De uitvoering:

Pak een kettlebell met twee handen beet en zet je voeten iets wijder dan schouderbreedte neer. Zak iets door je knieën heen en beweeg de kettlebell naar achteren, door je benen heen.

Vervolgens breng je de kettlebell helemaal omhoog, waarbij je de beweging begint vanuit je heupen en buikspieren.

Farmer’s walk

De farmer’s walk is een hele bekende oefening. Je hebt hiervoor 2 kettlebells nodig, het liefst van een wat zwaarder gewicht.

Als je alleen maar 1 kettlebell tot je beschikking hebt dan kun je het ook hiermee uitvoeren, de oefening heet in dat geval de suitcase carry. Je traint hiermee je hele core en ook je onderarmen.

Uitvoering:

Pak twee kettlebells beet en neem een rechte houding aan, door je schouders naar achteren te houden. Span je buikspieren vervolgens aan en loop naar voren toe. Blijf lopen tot de gewenste afstand of tijd.Kettlebell deadlift

Met de kettlebell deadlift train je bijna je hele lichaam. Het is dan ook niet specifiek een kettlebell buikspieroefening. Toch is het een hele goede oefening om een strakke buik mee te ontwikkelen.

Je ontwikkelt er namelijk een sterke core mee en je verbranding ligt met deze oefening heel erg hoog.

Je kunt de deadlift met één of met twee kettlebells uitvoeren. In dit voorbeeld voeren we het uit met twee stuks.

De uitvoering:

Leg de kettlebells voor je neer op de grond en zet je voeten op ongeveer schouderbreedte neer. Zak door je knieën heen met een rechte rug en til de kettlebells op.

Laat de kettlebells vervolgens weer zakken, waarbij je nog steeds een rechte rug houdt.En natuurlijk: de kettlebell squat

Als je vaker artikelen van mij hebt gelezen, dan weet je ongetwijfeld dat ik een groot fan ben van de squat. De kettlebell squat is dan ook een hele goede oefening om een strakke buik te kweken.

Je traint hier voornamelijk je beenspieren mee, wat de grootste spiergroep is van je lichaam. Hierdoor ligt de verbranding hoog en zal het buikvet worden bestreden.

Maar ook je buikspieren staan goed op spanning en worden getraind bij de uitvoering van de kettlebell squat.

Uitvoering:

Pak een kettlebell beet en houd deze voor je borst. Zet je voeten iets wijder dan schouderbreedte en buig door je knieën heen. Je knieën mogen hierbij niet voorbij je voeten komen.

Zak tot ongeveer 90 graden en kom vervolgens weer omhoog.

kettlebell-squats-uitvoering

Hoe vaak in de week buikspieroefeningen met de kettlebell?

Hoe vaak per week moet je dan kettlebell oefeningen doen voor een strakke buik? Dat ligt er maar net aan.

Het hangt er bijvoorbeeld vanaf hoeveel oefeningen jij per training doet en of jij daarnaast nog meer fysieke activiteiten uitvoert.

Over het algemeen wordt het aangeraden om de oefeningen 3 keer per week te doen om een platte buik te ontwikkelen.

Thuis een strakke buik ontwikkelen met kettlebells?

kettlebell-buikspieren

Als er bij jou in de sportschool geen kettlebells aanwezig zijn, wat goed mogelijk is, dan kun je ook thuis buikspieroefeningen met een kettlebell doen.

Veel mensen geven de voorkeur aan thuis sporten, en dit levert je dan ook een hoop voordelen op.

Het enige wat je hiervoor nodig hebt is vanzelfsprekend een kettlebell. Het liefst meerdere kettlebells, maar ook met één stuk kun je al goed uit de voeten en werken aan je strakke buik.

Welk gewicht heb ik nodig?

Als je er voor kiest om één kettebell te kopen, is het aanbevolen gewicht voor een gemiddelde man is 10-16 kg.

En voor een gemiddelde vrouw ligt het kettlebell gewicht op 8-12 kg.

Dit is echter wel sterk afhankelijk van de oefeningen die je ermee gaat doen.


Wat is jouw doel?

Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *