Buikspieroefeningen op een matje

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 11, 2023

sit-ups-crunches
buikspieren-matje

Ben jij op zoek naar buikspieroefeningen op een matje?

Op deze pagina ben je aan het juiste adres. Je kunt hier namelijk de beste buikspieroefeningen vinden die je op een matje kunt uitvoeren. Lees dus snel verder!

Waarom gebruik maken van een matje bij buikspieroefeningen?

De meeste buikspieroefeningen voer je uit op de grond. Als je deze echter op een (te) harde ondergrond uitvoert, zal dit oncomfortabel aanvoelen.

Het kan zorgen voor een pijnlijk gevoel in je stuitje en rug. Vandaar dat het altijd aangeraden is om een matje op de grond neer te leggen wanneer de ondergrond het niet toelaat om buikspieroefeningen op te doen.

Zo’n matje is goedkoop in aanschaf, neemt weinig ruimte in beslag en is makkelijk in gebruik.

Maar als je eenmaal zo’n matje gekocht hebt, is het natuurlijk wel handig als je weet welke oefeningen je hiermee kunt gaan doen.

De beste buikspieroefeningen op een matje

Je hebt net een nieuw buikspiermatje gekocht, of wilt deze nog gaan kopen om buikspieroefeningen op te gaan doen.

Maar welke oefeningen zal je nou toch eens gaan doen? Wij helpen je goed op weg. Hieronder vind je de beste buikspieroefeningen voor op een matje:

Leg raises

leg-raise-op-mat

Leg raises zijn een perfecte oefening om je buikspieren eens grondig mee aan te pakken. De onderste buikspieren in het bijzonder.

Als je geen matje hebt, zou je deze oefening eventueel kunnen uitvoeren door je handen onder je stuitje te plaatsen.

Als je wel een matje tot je beschikking hebt, houd je je handen idealiter naast je lichaam of achter je hoofd.

Beweeg nu je benen omhoog. Let erop dat je deze beweging begint vanuit je buikspieren.

Laat je benen vervolgens weer gecontroleerd zakken tot je voeten net boven de grond zijn. Herhaal vervolgens deze beweging en ga door tot het gewenste aantal herhalingen, of tot dat je buikspieren verzuren.

V-ups

v-up-buikspieren

V-ups zijn vergelijkbaar met leg raises, alleen beweeg je hierbij ook je bovenlichaam. Je handen gaan hierbij naar je schenen toe.

Je begint deze buikspieroefening gestrekt op de grond en op een matje, vervolgens kom je met gestrekte armen en benen omhoog. Houd de ”V-positie” bovenin even vast en beweeg vervolgens weer terug.

Het beste is als je gedurende de hele oefening je benen en armen de grond niet laat raken.

Bekijk hier de volledige V-ups uitleg

Bicycle crunch

buikspieroefening-matje

De bicycle crunch, ook wel luchtfietsen genoemd, is een prima buikspieroefening op matje. Je traint hiermee alle buikspieren, maar in het bijzonder spreek je de schuine buikspieren aan.

Je beweegt je arm en been naar elkaar toe vanuit een crunch-positie. Hierdoor boots je een soort fietsbeweging na, vandaar ook de benaming van deze oefening.

Crunches en sit-ups

samen-sit-up-doen

Crunches en sit-ups zijn de meest klassieke buikspieroefeningen die je op een matje kunt uitvoeren. Vrijwel iedereen kent deze oefeningen wel.

Niet voor niets zijn dit dan ook met afstand de populairste oefeningen die op een matje gedaan kunnen worden.

Je gaat op je rug liggen, met je voeten plat op de grond. Je handen houd je achter/bij je hoofd en vervolgens beweeg je met je bovenlichaam omhoog.

Bij de sit-ups maak je een volledige beweging en bij de crunch kom je maar een stukje omhoog en maak je de beweging niet af.

Er heerst vaak een discussie welke van deze twee oefeningen er daadwerkelijk effectiever is. Meer informatie hierover vind je in het artikel: Sit-ups vs Crunches

AB wheel rollout

ab-wheel

Voor deze buikspieroefening heb je niet alleen een matje nodig, maar ook een AB roller.

Er zijn verschillende varianten van de roll out, maar de meest voorkomende en tevens meest geschikte voor beginners is de roll out vanaf de knieën.

Plaats een matje op de grond en houd de roller met beide handen vast bij de handvaten. Rol vervolgens naar voren toe, totdat je met je gezicht de grond net niet raakt. Rol vervolgens weer terug naar de beginpositie.

Hierbij is het belangrijk dat je je rug in een neutrale positie houdt tijdens het rollen.

Hip bridge

buikspieren-matje

De hip bridge zal je misschien niet zo snel verwachten tussen de buikspieroefeningen. Het is namelijk primair bedoeld voor je hamstrings en billen.

Maar dat neemt niet weg dat het een erg goede oefening is om je buikspieren mee te versterken.

Je gaat op het matje liggen met je voeten plat op de grond, je duwt je romp omhoog en spant je buikspieren aan.

Deze positie kun je vervolgens vasthouden voor een bepaalde tijd, of totdat je niet meer kunt.

Bird dog / superman

birddog-op-matje

De bird dog wordt ook wel de superman genoemd. Bij deze buikspieroefening is het de bedoeling dat je één been en één arm van de tegengestelde kant tegelijkertijd strekt.

Het is niet alleen een goede buikspieroefening, maar kan ook gedaan worden als oefening voor de rugspieren of de bilspieren en hamstrings.

Bekijk hier de volledige bird dog uitleg

Planks

planken-op-matje

Natuurlijk mogen we de plank niet vergeten in het lijstje met de beste buikspieroefeningen op een matje. Hoewel je voor deze oefening niet per sé een matje nodig hebt, zal het voor de meeste wel zo fijn zijn.

Je steunt tijdens deze oefening op je onderarmen en tenen, terwijl je de rest van je lichaam zo recht mogelijk (als een plank) probeert te houden.

Span gedurende de planking je buikspieren en billen maximaal aan, zodat je de plank zo effectief mogelijk maakt.

Je kunt er hierbij voor kiezen om alleen je armen op het matje neer te leggen, of je armen én je voeten.

Wat voor soorten buikspiermatjes zijn er?

Wat je misschien nog niet wist, is dat er meerdere soorten buikspiermatjes verkrijgbaar zijn. Hieronder vind je de meest voorkomende soorten:

Het buikspierkussen (AB mat)

ab-mat-rug

Deze variant is iets minder bekend dan het ”klassieke matje”. Maar dat maakt dit kussen niet minder effectief voor de buikspieren.

Je kunt het gebruiken om jouw onderrug te ontlasten, of om je buikspieren extra goed te isoleren. De matjes zijn goedkoop in aanschaf en gemakkelijk mee te nemen.

Meer informatie, voordelen en aanbod vind je in onze AB mat koopgids.

De fitnessmat

buikspiermatje-oprollen

Dit is het matje dat de meeste mensen als een ”buikspieroefeningen matje” zouden benoemen.

Het is niet specifiek bedoeld voor je buikspieren. Het kan namelijk voor allerlei soorten oefeningen worden gebruikt.

Toch zijn het meestal de buikspieren die getraind worden met dit trainingshulpje. Je hebt ze in verschillende kleuren, diktes en formaten. Bekijk hier het beste aanbod.

Buikspieren trainen zonder een matje

Heb je geen matje bij jou thuis of in de sportschool en wil je deze ook niet aanschaffen?

Er zijn genoeg manieren om je buikspieren te trainen zonder dat je gebruik maakt van een mat. Je kunt bijvoorbeeld staande buikspieroefeningen doen, of gebruik maken van een buikspierapparaat of core trainer.

Slotwoord: buikspieroefeningen met een matje

Heb je nog vragen over één van de oefeningen of over een buikspieroefeningen matje? Laat me dit weten door een reactie achter te laten onder dit artikel.Wat is jouw doel?

Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!
💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *