Het effect van touwtje springen op je buikspieren & buikvet

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 8, 2024

buikspieren-touwtje-springen
buikspieren-touwtje-springen

Buikspieren trainen met touwtje springen, kan dat eigenlijk wel? En zo ja, hoe kun je dit het beste aanpakken voor optimaal resultaat?

In dit artikel gaan we het hebben over je buikspieren trainen met touwtje springen en lees je extra tips om buikspieren van staal te ontwikkelen.

Is touwtje springen goed voor je buikspieren?

springend-buikspieren-trainen

Voordat we verder gaan met de tips, allereerst de vraag: kun je überhaupt je buikspieren trainen met touwtje springen?

Ja zeker, je kunt je buikspieren zelfs enorm effectief trainen door touwtje te springen.

Het is dan wel geen buikspieroefening, maar dat neemt niet weg dat je buikspieren niet geactiveerd worden tijdens de springende beweging die je maakt.

Het is vooral de afzet vanaf de grond waarbij er spiercontractie plaatsvindt in je buikspieren. Probeer maar eens te springen en voel daarbij aan je buikspieren. Je zult voelen dat je buikspieren zich aanspannen.

Je buikspieren worden niet alleen bij de afzet van de sprong aan het werk gezet, maar ook worden je Abs aan het werk gezet om je lichaam goed in balans te houden tijdens de beweging.

Kortom: touwtje springen is een goede oefening om sterke buikspieren mee te trainen.

Buikvet verbranden voor zichtbare buikspieren

vrouw-met-abs-en-springtouw

Betekent dat dan ook dat je zichtbare buikspieren kunt ontwikkelen door touwtje te springen? Ja en nee.

In principe zul je door het trainen van je buikspieren niet direct zichtbare buikspieren creëeren.

Dit is namelijk enkel mogelijk als je vetpercentage dusdanig laag is dat je buikspieren tevoorschijn komen onder dat laagje vet.

Bij mannen worden de buikspieren vaak zichtbaar rond de 10-12% lichaamsvet en bij vrouwen ligt dit rond de 13-20%.

Met touwtje springen verbrandt je veel calorieën, aangezien het een intensieve bewegingsvorm is. Dit is dan ook een goede manier om (buik)vet mee te verbranden.

Door de combinatie van én veel calorieën verbranden én je buikspieren trainen zou je touwtje springen kunnen bestempelen als een zeer effectieve methode om zichtbare buikspieren mee te kweken.

Máár, bedenk wel dat dit áltijd gepaard zal moeten gaan met een goed voedingspatroon, anders zul je niet de gewenste resultaten behalen.

Tips voor buikspieren trainen met touwtje springen

Wil je graag alles uit je training halen en je buikspieren zo effectief mogelijk trainen met touwtje springen? Dan raad ik je aan om onderstaande tips door te nemen en toe te passen, zodat jij kunt gaan voor het beste resultaat.

1. Sta rechtop

buikspieren-trainen-springtouw

Allereerst is het belangrijk dat je rechtop staat tijdens het touwtje springen. Je vraagt je wellicht af hoe dit jou gaat helpen om je buikspieren te trainen.

Door een rechte houding aan te nemen zullen je buikspieren beter geactiveerd worden, wat leidt tot een betere training.

Ditzelfde geldt overigens bij elke andere oefening en bewegingsvorm. Als je rechtop staat zullen je buikspieren ook harder werken dan wanneer je ‘ingezakt staat’.

2. Kies voor de beste lengte

Een touw met een goede lengte is erg belangrijk om zo goed mogelijk te kunnen trainen. Als je al enige ervaring hebt met touwtje springen dan weet jij waarschijnlijk als geen ander dat een verkeerde lengte tijdens het springen erg vervelend kan zijn.

Dit zorgt er namelijk voor dat je óf te hoog moet springen, of dat je constant struikelt over het touw.

springtouw-lengte

Een springtouw kun je vaak zelf afstellen naar wens. Dit is onder andere afhankelijk van jouw lichaamslengte en de lengte van je armen.

Meer informatie hierover kun je vinden in het artikel: Hoe lang moet een springtouw zijn?

3. Doe buikspieroefeningen erbij

crunch-sit-up-matje

Ondanks dat touwtje springen effectief is om je buikspieren mee te trainen, is het wel aangeraden om het te combineren met andere buikspieroefeningen.

Dit kun je in dezelfde training doen, door bijvoorbeeld het springen af te wisselen met je oefeningen. Maar het is ook mogelijk om de oefeningen op een andere dag te doen.

Later in dit artikel vind je voorbeelden van de beste buikspieroefeningen om erbij te doen.

4. Correcte uitvoering touwtje springen

Een correcte uitvoering van een oefening of bewegingsvorm is essentieel om goede resultaten te behalen. Dit is bij touwtje springen dan ook niet anders.

Een goede uitvoering zal ervoor zorgen dat je buikspieren zo goed als mogelijk getraind worden. De correcte uitvoering van touwtje springen is gelukkig niet heel erg lastig.

Zoals hierboven al besproken is, is een rechte houding belangrijk en ook is het van belang dat je op de voorkant van je voeten landt, dus niet plat op je voeten. Haal de draaiende beweging uit je polsen en begin op een rustig tempo.

Idealiter spring je niet al te hoog, om de schokbelasting op je knieën en enkels te beperken.

Echter is het wel zo dat hoe hoger je springt, hoe meer contractie er plaatsvindt in de buikspieren.

Hoe lang touwtje springen voor het beste resultaat?

touwtje-springen-abs

Een veelgestelde vraag is hoe lang je het beste touwtje kunt springen om de buikspieren te trainen.

Laat ik voorop stellen dat hier geen perfecte duur voor te benoemen is.

Dit zal namelijk verschillen per persoon en afhankelijk zijn van de rest van je trainingen.

Over het algemeen wordt 3 keer 5 minuten per week touwtje springen gezien als de ‘sweet spot‘ om je buikspieren aan te sterken.

Wanneer je dit combineert met andere buikspieroefeningen en ook goed op je voeding let, dan zullen de resultaten niet lang meer uitblijven.


Meer goede buikspieroefeningen

eight-pack-abs

Zoals beloofd zouden we het nog hebben over andere goede oefeningen voor de buik.

Hieronder vind je de beste oefeningen waarmee je ijzersterke buikspieren kunt onwikkelen:

Staande buikspieroefeningen

Touwtje springen zou je kunnen zien als een staande buikspieroefening. Dit kun je dan ook uitstekend combineren met andere oefeningen waarbij je kunt blijven staan.

Als je het springen wilt afwisselen met andere oefeningen, kan het handig zijn om dit te doen met andere staande oefeningen, zodat je niet constant hoeft te gaan liggen en weer op hoeft te staan.

Bekijk hier een overzicht van alle staande buikspieroefeningen

Welke spieren train je nog meer met touwtje springen?

Met touwtje springen worden niet alleen je buikspieren getraind. Het is een complete workout, waarbij er verschillende spiergroepen geactiveerd worden.

Zo is het bijvoorbeeld ook een erg goede oefening voor je kuiten en in mindere mate je bovenbenen.

Als je jouw bovenbenen extra wilt aanspreken, kun je ervoor kiezen om tijdens het springen ietsjes door je knieën heen te zakken, zodat hier meer spanning op komt te staan.

Je onderarmen worden ook getraind tijdens het springen, door de draaiende beweging die je met je handen maakt. Hierdoor kun je het springtouw zien als een goede onderarm trainer.


Wat is jouw doel?

Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!
💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

2 reacties

Jos · februari 17, 2021 op 8:29 am

Heel leuk deze info over het touwtjespringen: dank u. Een heel kleine opmerking: bijna aan het begin heeft u een grote header met de tekst “Vet verbanden voor zichtbare buikspieren”. Na Vet staat er verbranden: daar zal nog als 4e letter de r bij gezet moeten worden.

    Casper · februari 17, 2021 op 11:37 am

    Hi Jos, heel erg bedankt voor de oplettendheid! Ik heb het meteen even aangepast.

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *