Hoe lang moet een springtouw zijn?

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 21, 2024

lengte springtouw
lengte springtouw

Hoe lang moet een springtouw zijn? Dit is een vraag die ik vaak te horen krijg. In dit artikel bekijk je snel wat voor jou de advieslengte is.

En daarnaast ontdek je dé manier om jouw ideale springtouw lengte te ontdekken.

Geadviseerde springtouw lengte per lichaamslengte

Om je een indicatie te geven staat hieronder een tabel met de gemiddelde geadviseerde lengte springtouw per lichaamslengte.

Let er dus op dat het (sterk) per persoon kan verschillen. Zo heeft de ene persoon bijvoorbeeld langere benen dan gemiddeld. En de ander heeft juist weer langere armen. Dit zijn allemaal factoren die invloed hebben op de juiste lengte van je springtouw.

Later in dit artikel geven we nog een tip om achter de ideale lengte voor jou te komen.

LichaamslengteAdvieslengte springtouw
120 tot 150 cm213 cm
150 tot 160 cm245 cm
160 tot 180 cm275 cm
180 tot 200 cm305 cm
langer dan 200 cm335 cm

Hoe kom je achter de juiste lengte?

Een goede manier om erachter te komen is door met beide voeten op het springtouw te gaan staan en vervolgens beide uiteinden van het touw beet te pakken.

Als deze uitkomen op borsthoogte heb je de juiste lengte.

Waarom is de lengte van je springtouw belangrijk?

springtouw-lengte

De speedropes worden vaak gebruikt in combinatie met kracht- of conditietraining. Zo zijn ze bijvoorbeeld populair bij bokszaktraining en crossfit.

Hoe makkelijk het er ook uitziet, touwtje springen blijft voor veel mensen lastig. Vaak komt dit omdat ze niet over de juiste lengte beschikken. Als het touw te lang is zal dit namelijk te veel op de grond komen te liggen.

Het gevolg hiervan is dat je het onnodig moeilijk voor jezelf maakt. De kans wordt groot dat je niet zonder onderbreking door kunt springen. Daardoor train je dus minder effectief.

Bovendien kan een verkeerde lengte springtouw ook zorgen voor een verkeerde houding, waardoor je kans loopt op blessures.

Wat je kunt doen om dit snel op te lossen is door het touw een paar keer om je handen heen te slaan zodat je het korter maakt.

Het kan wel eens lastig zijn om te bepalen welke lengte springtouw voor je het beste is. Daarom hebben we dit artikel voor jou geschreven.

Correct afstellen van de speedrope

hoe-lang-springtouw

De speedropes zijn meestal 3 meter lang. Deze kun je vervolgens zelf naar eigen wens afstellen.

Het afstellen doe je als volgt:

  1. Ga met een voet op de rope staan en breng beide handvatten vervolgens tot ongeveer borst hoogte.
  2. Vervolgens draai je de handvatten 1 voor 1 los en zet je ze op de juiste hoogte neer om ze vervolgens weer vast te draaien.
  3. Je bent nu klaar voor jouw speedrope training! Is de lengte toch niet naar wens? Dan stel je deze gewoon opnieuw bij.

Direct goed beginnen met het beste springtouw? Klik dan even op de knop hieronder en bekijk direct de beste springtouwen van dit moment:


💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: MateriaalTraining

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *