Bokszak ophangen, hoe moet dat? | Plafond & muur

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op februari 16, 2023

boksen-tegen-opgehangen-zak

Een bokszak ophangen, waar moet je dan eigenlijk beginnen en wat zijn hier de beste manieren voor?

Het lijkt op voorhand vrij eenvoudig, maar toch kan dit nog een best lastig klusje zijn als je niet weet hoe je dit moet aanpakken.

Om je op weg te helpen leg ik je in dit artikel uit hoe je een bokszak het beste kunt ophangen, wat je hiervoor nodig hebt én waar je rekening mee moet houden.

Thuis boksen met een opgehangen bokszak

boksen-tegen-opgehangen-zak

Meer en meer mensen zien de voordelen van boksen in. Boksen is geen agressieve sport, maar het is juist een sport die gericht is op uithoudingsvermogen, wendbaarheid en het opbouwen van een uitmuntende conditie.

Wil jij ook graag thuis kunnen trainen? Dan is de aanschaf van een bokszak aan te raden. Indien je een bokszak gekocht hebt, sta je voor de volgende belangrijke klus; het ophangen van de bokszak.

In de rest van dit artikel bespreken we uitgebreid hoe je een bokszak op moet hangen. 

Waar kun je een bokszak ophangen?

bokszak-ophangen

Voor het ophangen van een bokszak heb je meerdere mogelijkheden.

Je kunt de bokszak op zolder ophangen, in de kelder, in de schuur of in jouw slaapkamer.

Het belangrijkste is dat je de bokszak aan een stevige constructie op kunt hangen én dat je veel ruimte rondom de bokszak hebt.

Als je echt op de juiste manier wilt trainen, moet je immers vrij om de bokszak heen kunnen bewegen.

Waar je de bokszak het beste op kunt hangen, is dus volledig afhankelijk van jouw huis. Kies in ieder geval voor een kamer waarin je voldoende ruimte hebt en waar je dus prettig rondom de bokszak kunt bewegen. 

Voor het ophangen van de bokszak heb je vervolgens twee mogelijkheden:

Bij beide mogelijkheden moet je de juiste stappen zetten. Zo is het wenselijk/noodzakelijk dat de bokszak stevig hangt, dat de bokszak niet de muur of het plafond uit elkaar kan trekken én dat de bokszak op de juiste hoogte hangt.

Hoe je de bokszak exact op moet hangen, bespreken we daarom hieronder.

Een bokszak ophangen aan de muur

Gaat jouw voorkeur uit naar het ophangen van de bokszak aan de muur? Dat kunnen we goed voorstellen, maar je moet hierbij wel rekening met het volgende houden; je kunt niet volledig om de bokszak heen bewegen.

Daarnaast moet je ook rekening houden met het feit dat de bokszak flink heen en weer gaat bewegen.

bokszak-muur-bevestiging

Mocht je een bokszak aan de muur op willen hangen, dan heb je hier een muurbeugel voor nodig. In de meeste gevallen krijg je alle benodigdheden meegeleverd, indien je een dergelijke muurbeugel aanschaft.

Ook krijg je bij deze muurbeugel een handleiding meegeleverd; volg die handleiding op voor het correct ophangen van de bokszak.

Uiteraard moet je hierbij wel kiezen voor een muur die de kracht en het gewicht van de bokszak aan kan. Kies daarom altijd voor een muur van steen.

Indien je de bokszak aan een andere muursoort ophangt, richt je al snel (behoorlijke) schade aan. Daarnaast moet je ook goed op de hoogte van de bokszak letten; hang de bokszak bij voorkeur zo hoog mogelijk aan de muur op!

Een bokszak ophangen aan het plafond

bokszak-aan-plafond

In onze ogen is het zeer aan te raden om de bokszak aan het plafond op te hangen. Om de bokszak op te hangen aan het plafond, moet je eerst onderzoek doen naar de constructie van het plafond.

Het is namelijk wenselijk dat je de bokszak op gaat hangen aan één van de steunbalken die in het plafond aanwezig zijn.

plafond-haak

Tik daarom met bijvoorbeeld een hamer zachtjes op het plafond. Hoor je een hol geluid? Dan zit er op die plek géén steunbalk.

Hoor je juist een dof geluid? Dan bevindt zich daar wel een steunbalk.

Markeer die plek op het plafond en volg onderstaand stappenplan op:

Stap 1: boor een gat in de steunbalk in het plafond. Hoe groot dit gat moet zijn, is afhankelijk van de oogbout die je gaat gebruiken.

Stap 2: draai de oogbout nu in het gat in het plafond. 

Stap 3: monteer nu de S-haak aan deze oogbout.

Stap 4: hang nu de bokszak met behulp van deze S-haak op aan de oogbout. Je kunt hiervoor eerst de kettingen aan de S-haak vastmaken, waarna je deze kettingen ook aan de hoeken van de bokszak vast kunt maken.

Stap 5: je kunt nu direct gaan trainen met jouw bokszak. Een bokszak ophangen aan het plafond is naar mijn mening altijd de beste keuze! 


Buiten ophangen

In de zomermaanden kan het nog wel eens lekker zijn om buiten een goede bokszak training te doen.

Als jij buiten wilt kunnen boksen dan kun je er voor kiezen om de bokszak in de tuin op te hangen. Helaas zijn er maar erg weinig weerbestendige bokszakken te verkrijgen en daarom is het niet aangeraden om deze permanent in de tuin te laten hangen.

Als jij dus een bokszak buiten wilt hangen dan kun je deze het beste na de training weer naar binnen halen.

Tenzij het van materiaal is gemaakt dat wél goed tegen vocht kan, bijvoorbeeld van bisonyl. Maar houdt er dan alsnog rekening mee dat het niet wenselijk is als de vulling van de bokszak vochtig wordt.

Bokszak ophangen in de sportschool

crossfit-rack-met-bokszak-ringen

Boksen is een erg goede vorm van training om te combineren met krachttraining. Er zijn dan ook genoeg sportscholen te vinden waar er bokszakken hangen.

Als jij een bokszak wilt ophangen in jouw sportschool dan zal het plafond meestal te hoog zijn om aan op te hangen. Wat je in dit geval het beste kunt doen is het aan de muur hangen of aan een crossfit rack bevestigen indien deze aanwezig is.

Een andere mogelijkheid is het aanschaffen van een optrekstang en bokszak in één. Dit is een optrekstang waar er een bevestiging voor de zak aan vast zit.

Ophangsysteem kopen

Om veilig te kunnen trainen heb je een goede bevestingsset nodig. Dat geldt zowel voor het ophangen aan de muur als voor plafondbevestiging.

zo’n set bestaat meestal uit een S-haak, een karabijn haak en een beugel. Vaak zitten er ook betonankers en/of schroeven bij. Hier bekijk je het actuele aanbod.

Slotwoord

opgehangen-bokszak

Een bokszak ophangen is niet al te lastig, maar je moet wel altijd de juiste materialen gebruiken.

Zorg er daarnaast voor dat je áltijd in een steunbalk in het plafond gaat boren. 

Laatste tip voor het ophangen van een bokszak; je kunt ook nog een beugel ophangen aan het plafond.

Deze beugel kan je vastmaken aan meerdere balken in het plafond, waarna je de bokszak aan deze beugel vast kunt maken. Ook hierbij geldt weer; neem altijd het zekere voor het onzekere en gebruik altijd de juiste materialen!Meer interessante artikelen:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *