Boksdummy kopen? Voor- en nadelen + beste koop

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 28, 2024

boksdummy kopen
boksdummy kopen

Een boksdummy kopen is een goed idee om effectief te trainen; of je nou aan boksen, kickboksen, MMA of een andere vechtsport doet.

Met behulp van de dummy kun je namelijk erg realistisch trainen.

Maar wat zijn de voordelen van een boksdummy ten opzichte van een ‘normale’ bokszak?

In dit artikel leggen we dat uit én gaan we in op de verschillen tussen deze twee. Vervolgens geven we advies waar je op moet letten als je een boksdummy wilt aanschaffen én wat de beste opties zijn.

Boksdummy of een bokszak?

dummy-hoogtes

Veel mensen hebben een bokszak in huis, maar een boksdummy zie je meestal toch wat minder voor komen. De reden hiervoor is dat het tot voor kort dan ook voornamelijk door professionals gebruikt werd.

Een bokszak wordt bijvoorbeeld ook gebruikt door mensen die niet fanatiek (kick)boksen, maar die gewoon hun agressie kwijt willen. Een boksdummy is meer voor geavanceerde boksers.

Het verschil ligt dan ook in de manier waarop je gaat trainen. Met bokszak training kun je vooral je kracht/uithoudingsvermogen verbeteren en verschillende technieken oefenen.

boksdummy-kopen

Het nadeel is echter dat het niet een goede trainingsvorm is als je op gebieden zoals reactievermogen en gerichte stoten wilt trainen.

Een bokszak heeft immers niet de reguliere vorm van een mens en dat maakt het dan ook een heel andere manier van trainen. Dat is dan ook het grootste verschil tussen bokszak en een boksdummy.

Hieronder bespreken we nog eens de voor- en nadelen van de boksdummy en bokszak.

Voordelen en nadelen van een bokszak

Het voordeel van een bokszak is enerzijds dat je er veel verschillende technieken mee kunt oefenen. Je kunt bijvoorbeeld je kracht trainen, maar ook andere technieken die een belangrijke rol spelen.

Bovendien kun je met een bokszak gebruik maken van je handen, maar ook van je voeten. Een nadeel van een bokszak is echter dat je niet specifiek kunt trainen.

Je bootst dan ook geen realistische wedstrijdvorm na, vanwege de vorm van een bokszak.

Het heeft meer met kracht, uithoudingsvermogen en repetitief stoten te doen dan met een echt gevecht nabootsen en gerichte stoten (op het hoofd) uitdelen.

Voordelen en nadelen van een boksdummy

bokspop-stoot

Als het gaat om een boksdummy, dan zijn daar ook zowel voordelen als nadelen van te noemen. Bij een boksdummy zul je doorgaans minder op kracht trainen, hiervoor is een bokszak meer geschikt.

Een voordeel is dat je het ‘echte gevoel’ krijgt. Je hebt namelijk het idee dat je echt voor een persoon staat. Dit is dus ook een effectieve methode om te trainen.

Daarnaast kun jij je maximaal focussen op wat echt belangrijk is in het gevecht.

Zo kun jij effectief werken aan de skills die jij nodig hebt zoals: wendbaarheid, accurate stoten en hand-oogcoördinatie.

Je kunt er bijvoorbeeld bepaalde stootcombinaties op lichaamsdelen oefenen. Dus mocht je in de toekomst echt wedstrijden gaan vechten, dan kan het zeker aan te raden zijn om een boksdummy aan te schaffen.

Naast vechtsporters worden de boksdummy’s ook vaak gebuikt om zelfverdedigingstechnieken te trainen.

Waar moet je op letten bij het kopen?

Maar waar moet je nu precies op letten bij de aanschaf van een boksdummy?

Allereerst kijken we natuurlijk naar de prijs-kwaliteitverhouding. Je hebt ze namelijk in verschillende soorten en maten én in verschillende prijscategorieën.

Dit heeft enerzijds met de duurzaamheid te maken. Voor een boksdummy van een goede kwaliteit betaal je nu eenmaal meer geld dan voor een boksdummy van een slechte kwaliteit. Maar ook andere aspecten spelen een grote rol.

boks-dummy

Namelijk de afmetingen van de boksdummy, de functionaliteiten, het gewicht, de verplaatsbaarheid.

Daarnaast heb je boksdummy’s die ideaal zijn voor het trainen van het reactievermogen, aangezien je hierop kunt trainen met reactie lampjes.

Zodra je op het lampje slaat zal het licht gaan doven. De enige manier waarop je dit met een bokszak kunt doen is door blazepods aan de zak vast te maken.

Daarnaast heb je ook dummy’s met armen. Deze zijn vooral ideaal als je aan sporten doet zoals taekwondo en karate.

Houd er rekening mee dat de pop na aanschaf vaak nog zelf gevuld dient te worden. Dit komt goed uit aangezien het dan nog licht genoeg is om gemakkelijk te kunnen neerzetten op de voor jou ideale plek.

Zodra de dummy staat vul je hem het best met water of zand.

Welke boksdummy kopen?

Hieronder vind je de beste boksdummy’s die te koop zijn:

1. Bruce Lee Slam Man

boksdummy

Dit is een erg populaire dummy om mee te trainen voor alle takken in de vechtsport. Het is ontwikkeld door het hoog aangeschreven sport merk Tunturi.

Deze slam man komt zowel tot zijn recht in een professionele setting als thuis. Ongevuld weegt de pop slechts 13 kg en na vullen maximaal 120 kg. Bruce lee biedt je goede stabiliteit en een unieke trainingservaring.

Door de 15 computer trainingsprogramma’s waarmee Bruce is uitgerust heb je genoeg uitdaging om het maximale uit je trainingen te kunnen halen.

De pop is uitgerust met lampjes waarmee je dus je reactievermogen en hand-oog coördinatie naar het volgende level kunt brengen.

Ook is Bruce in hoogte verstelbaar waardoor hij voor iedereen als ideale sparringpartner kan dienen.
2. Bob XL

Bob XL zorgt er met het grote vlak voor dat je kunt trainen om jouw stoot en trap technieken tot in de puntjes te perfectioneren. Boksdummy bob is erg stabiel en zal na een trap of stoot iets meeveren waardoor je direct weer door kunt gaan met je combinatie.

Dit maakt het een realistische sparrningpartner waar je helemaal los op kunt gaan. De pop is geschikt voor recreanten maar ook voor professioneel gebruik.

Het is enkel de voetsteun die je hoeft te vullen (met zand of water) waardoor Bob direct na vullen klaar is om met je te trainen.

Door de lange vorm van het bovenlichaam is deze dummy met name voor kickboksers erg geschikt om trappen op te oefenen. Ook deze pop is in hoogte verstelbaar en geschikt om thuis te gebruiken.
3. Super Pro Professional Grappling Dummy

super-pro-grappling-dummy

Deze pop is vooral erg geschikt voor alle boksers die meerdere vormen van vechtsport beoefenen. Ben jij bijvoorbeeld ook geïnteresseerd in MMA?

Met deze pop kun jij jouw grondwerk tot in de detail verbeteren. Het is geschikt voor werkelijk allerlei type trainingen. Of je nu wilt boksen, Jia Jitsu, of Teakwondo wilt doen.

De pop is gemaakt van duurzaam kunstleer en het is gevuld met stofsnippers. De Grappling Dummy is beschikbaar in 2 soorten gewichten; een van 30 kg en een van 60 kg.
4. Sport-Thieme Boxing Man

de ‘boxing man’ heet weliswaar niet zo’n leuke naam als bovenstaande twee dummy’s maar dat maakt ‘m zeker niet minder functioneel. Als je op zoek bent naar een realistische trainingspartner ben je bij deze pop dan ook aan ‘t goede adres.

De realistische vorm van het lichaam en daarnaast ook de hardheid van het materiaal bootsen een echt gevecht na zodat jij je zo goed als mogelijk kunt voorbereiden op alle mogelijke scenario’s.

Na het vullen van de voet hoeft hij niet meer extra bevestigd te worden en zal de pop dan ook nergens meer heen gaan, hoe hard je stoten en/of trappen ook zijn. Je hebt keuze uit 3 verschillende hoogtes zodat de boxing man voor iedere lichaamslengte te gebruiken is.
Conclusie en beste aanbod

Als je het goed is ben je na het lezen van deze koopgids een hoop informatie wijzer geworden over het kopen van een bokspop.

Je weet nu welke varianten er zijn en ook waar je nou eigenlijk op dient te letten bij de aanschaf.

Wat typerend is voor de boksdummy’s is dat elke variant zijn eigen naam heeft. Zo dragen ze zoals je hebt kunnen zien namen als ‘bob’ en ‘Bruce Lee’ (vernoemd naar beroemde vechtkunst acteur).

Stond jouw ideale dummy niet tussen onze selectie van beste boksdummy’s? Of bekijk jij liever op je gemakje zelf even het complete aanbod?

Bekijk dan het aanbod bij de verschillende winkels hieronder:Lees ook:


Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *