Boksbal op standaard kopen? Top 5 beste boksballen op voet

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 15, 2023

Beste boksballen
Beste boksballen

Ben jij op zoek naar de beste boksbal op standaard? Een boksbal is uitermate populair voor thuisgebruik. Zowel onder volwassenen als onder kinderen. En dat is niet voor niets. Je traint namelijk je reflex, conditie en kracht.

Alleen de beste boksbal uitzoeken kan nog wel eens lastig zijn. Daarom helpen we jou hier direct goed mee op weg in deze ultieme koopgids.

Je komt erachter welke soorten boksballen er zijn, waar je op moet letten bij het kopen én natuurlijk wat de beste boksbal is voor jou.

Beste boksbal (op standaard) voor thuis – Top 5

Hieronder bespreken we de Top 5 beste boksballen per soort:

mf7-sports-boksbal

1. Beste boksbal op standaard voor thuis – MF7 Sports boksbal

Als je een goede boksbal voor thuis zoekt, dan is deze boksbal op standaard een enorme aanrader. Het heeft ultieme stabiliteit en staat rotsvast op de grond.

Niet alleen kan je de voet vullen met water of zand, maar het is ook nog eens voorzien van 8 sterke zuignappen, die de voet perfect op z’n plek houdt. Je kan dus gerust volle bak stoten, zonder bang te zijn dat het verschuift of omvalt.

Deze boksbal is met name erg geschikt voor het trainen van je reactiesnelheid, concentratie en je stootkracht- en snelheid.

Het is verstelbaar in hoogte van 120 tot 160 cm en daarmee dus voor vrijwel iedereen geschikt. Ook voor buiten is hij geschikt, aangezien de voet veilig op verschillende soorten ondergronden geplaatst kan worden.professionele_boksbal

2. Beste voor professioneel gebruik – Zoluko

Ben je op zoek naar een sterke en professionele boksbal op standaard, om je snelheid, kracht en conditie effectief mee te trainen?

Dan is deze boksbal van Zoluko een uitstekende keus. Ook deze variant is verstelbaar van 120 tot 160 cm en maakt ‘m dus geschikt voor vrijwel iedere lichaamslengte.

De veer is van goede kwaliteit, waardoor je uitstekend kunt trainen op je snelheid. De montage is zeer gemakkelijk en verloopt snel. Het is geschikt voor binnen én buitengebruik, waardoor je alle keuzevrijheid hebt.boksbal-kind

3. Beste voor kinderen – Junior boksbal set

Op zoek naar een goede boksbal voor kinderen? Deze boksset Junior is dan een goede boksbal. Je krijgt er handschoenen bij, zodat de polsen van je kind goede ondersteuning hebben en hij of zij veilig kan trainen.

Het is verstelbaar van minimaal 80 cm tot maximaal 120 cm. Dit maakt het geschikt voor vrijwel iedere kinderleeftijd.

De boksbal zelf is gevuld met lucht en is daardoor dus niet te hard. Dit zorgt voor een veilige training. Met deze boks set kan jouw kind op een leuke en veilige manier alle energie kwijt op de boksbal.

Voor extra stabiliteit kun je de voet vullen met zand of water. De inhoud hiervan is 6 liter.4. Beste hangende boksbal – Legend

hangende_boksbal

Train je het liefst met een hangende boksbal, om zo jouw reflex en snelheid maximaal te verbeteren? Dan is deze leren boksbal een goede en duurzame keus.

De afwerking is goed en het is gemaakt van sterk en duurzaam leder. De bal is verkrijgbaar in verschillende kleurencombinaties, zoals zwart-wit of rood. Zo kies je de ideale combinatie naar jouw smaak.boksbal-decathlon-volwassenen

5. Boksbal op voet voor buitengebruik – Decathlon boksbal

Ook Decathlon heeft met deze verstelbare variant voor volwassenen een uitstekende boksbal op de markt gebracht. De voet is 50 cm breed en kan gevuld worden met maar liefst 30 liter, wat zorgt voor goede stabiliteit.

De staander kan je gemakkelijk verstellen in hoogte, van 125 tot 155 cm. De bal zelf is gemaakt van voorgevormd schuim, die jouw stoten uitstekend opvangt en de sterke staander is gemaakt van 100% staal, zodat je van een hoge weerstand geniet en jezelf voldoende uitdaagt.

Al met al is de Decathlon boksbal ook een goede keus voor fanatieke gevorderde volwassenen, maar ook voor beginnende volwassenen.Waar moet ik op letten?

boksbal kopen aandachtspunten

Waar moet je nou allemaal op letten als je de beste boksbal uit wilt zoeken? Er zijn een aantal belangrijke punten, die we hieronder graag met je doornemen.

  • Gewicht van de voet: Het gewicht van de voet is heel belangrijk voor een goede stabiliteit. Omdat de voet meestal gevuld wordt, is het vooral belangrijk om te weten hoe zwaar de boksbal maximaal kan wegen.
  • Stabiliteit van de voet: Naast het gewicht is het ook belangrijk om te kijken naar de constructie en kwaliteit. Hoe breed is de voet bijvoorbeeld? En is het voorzien van goede grip aan de onderkant?
  • Duurzaamheid: Hoe duurzaam is de boksbal? Om dit te bepalen kijken we voornamelijk naar het soort materiaal. Een boksbal van leer is in de meeste gevallen bijvoorbeeld duurzamer dan een bal van bio plastic.
  • Geschikt voor buiten: Indien je thuis in de tuin wilt boksen, is het belangrijk dat de boksbal bestendig is tegen de weerselementen. Dit geldt ook als je het langdurig in een vochtige omgeving (bijvoorbeeld in je schuur) wilt neerzetten.
  • Hoogte: Idealiter is de boksbal in hoogte verstelbaar, zodat je op jouw gewenste hoogte kunt trainen. Belangrijk is natuurlijk om de minimale en maximale hoogte te kennen.

De soorten boksballen

Boksballen zijn er in verschillende soorten. Grofweg maken we onderscheid tussen 2 varianten, die we hieronder nader toelichten.

Boksbal op standaard

De eerste en tevens meest voorkomende soort is de boksbal op de standaard, ookwel de boksbal op voet genoemd.

De voet van de stang (staander) staat op de grond en zorgt voor de stabiliteit. Deze voet kan je vrijwel altijd vullen met zand, water of grind. Zo maak je de voet een stuk zwaarder, waardoor de boksbal stabiel staat.

De boksbal is bevestigd op de staander, die voorzien is van een veer. Op het moment dat je tegen de bal aanstoot, veert het dus terug. Het verschilt per boksbal hoe strak de spanning op de veer staat. Hoe strakker de spanning, hoe zwaarder de stoot aanvoelt.

Hangende boksbal

Als je een mooi plekje hebt om een boksbal op te hangen, kan je ook kiezen voor de hangende boksbal. Omdat de bal vrij licht is, kun je ‘m gemakkelijk op veel verschillende plekken ophangen.

Een mogelijk voordeel is dat het wat sneller terugveert, waardoor je gerichter op snelheid en reflex kunt trainen. Het wordt niet voor niets regelmatig een speedball genoemd. Ook is hij wat goedkoper is aanschaf.

Toch geven de meeste boksers en thuissporters de voorkeur aan een staande boksbal, omdat je deze gemakkelijker kunt verstellen in hoogte en dus veelzijdiger traint.

De functie van een boksbal (op standaard)

Zoals gezegd brengt het gebruik van een boksbal veel voordelen met zich mee. Het eerste voordeel is dat het – in tegenstelling tot een bokszak – eenvoudig in gebruik is.

Een boksbal op standaard hoef je namelijk niet op te hangen, aangezien deze voorzien is van een zware voet, zodat hij stabiel blijft staan. Ook kost het relatief weinig ruimte en zijn ze vrij goedkoop in aanschaf.

De voornaamste functionaliteiten zijn het trainen van je snelheid, reflex en conditie. Ook kun je natuurlijk jouw stoottechniek perfectioneren op de boksbal. Bovendien mag je een toename in kracht verwachten wanneer je thuis regelmatig met de boksbal traint.

Wat wel een nadeel is tegenover de klassieke bokszak, is het feit dat het raakvlak een stuk kleiner is. Daarnaast is de boksbal een heel stuk lichter, waardoor het de training minder zwaar maakt dan een bokszaktraining.

En voor de kickboksers is een boksbal op voet ook minder ideaal, omdat het in de meeste gevallen minder geschikt is om op te trappen.

Het verschil tussen een boksbal voor kinderen en volwassenen

Zoals gezegd zijn er dus boksballen voor kids en volwassenen. In de meeste gevallen zitten hier (grote) verschillen tussen. Wat zijn die verschillen?

Volwassenen

Een boksbal voor volwassenen heeft in de meeste gevallen een grotere voet, zodat je ‘m een stuk zwaarder kunt maken. Ook de veer is vaak strakker gespannen, waardoor de stoten zwaarder aanvoelen.

Daarnaast is de boksbal een stuk hoger te verstellen. Het is voor volwassenen dan ook niet aangeraden om op een boksbal voor kids te trainen, omdat deze meestal te kort zijn.

Kinderen

Voor kinderen is de bal vaak wat zachter en is de staander een stuk korter, zodat er veilige stoten uitgedeeld kunnen worden.

Voor kinderen in de leeftijd van 4 tot 7 jaar is het aangeraden altijd op een boksbal te trainen die specifiek ontworpen is voor kinderen. Vanaf een leeftijd van ongeveer 12 jaar, kan er ook getraind worden op een volwassenen boksbal.

Het is erg belangrijk om bokshandschoenen te dragen, die goede ondersteuning aan de pols bieden. Hiermee worden blessures en klachten voorkomen.

Voor kinderen zijn er ook boksballen die meer als speelgoed bedoeld zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld boksbal machines en boksballen die je op een bureau kunt bevestigen met zuignappen.

Alternatieven

Mocht een boksbal voor thuis niets voor jou zijn, dan kan je kiezen voor de onderstaande alternatieven:

  • Stootkussens: stootkussens zijn met name geschikt als je samen traint. Het zorgt voor een interactieve training en bootst het wedstrijdgevoel goed na. Vooral voor gevorderde boksers is het daarom een mooi alternatief.
  • Klassieke bokszak: natuurlijk kan je ook voor de klassieke hangende bokszak kiezen. Dit is nog altijd de populairste variant voor thuis boksen. Echter is het wel wat minder gemakkelijk in gebruik.
  • Staande bokszak / bokspaal: mocht je een staande boksbal op voet wel zien zitten, maar wil je wel gericht je trappen trainen, dan is de staande bokspaal ook een goed alternatief.
  • Boksdummy: de boksdummy wordt veelal gebruikt door professionele vechters, maar komt ook bij thuis boksen goed van pas. Het heeft de vorm van een mens, waardoor het trainen een stuk realistischer is. Je kunt zo bijvoorbeeld veel gerichter stoten.

Boksbal training

Een boksbaltraining ziet er in grote lijnen hetzelfde uit als een bokszaktraining. Ondanks dat de bal een stuk lichter is, is het altijd aangeraden om bokshandschoenen te dragen voor je eigen veiligheid.

Wat wel een kenmerkend verschil is, is dat je op de boksbal gemakkelijker in je eentje kunt trainen. Met de bokszak is het namelijk handig als iemand de zak voor je vasthoudt, zodat het niet alle kanten op vliegt tijdens het stoten.

De boksbal is vooral geschikt om rechte stoten op te oefenen, maar ook kan je er op hoeken en hoog op trappen. Low kicks zijn uiteraard niet mogelijk.

Stoten op een boksbal is net wat minder intensief dan op de zak, omdat het wat lichter aanvoelt. Meestal wordt het gebruikt om te trainen op snelheid en reflex. Zelfs professionele boksers maken er regelmatig gebruik van.

Maar ook is het geschikt als jij wilt afvallen, fitter wilt worden, of gewoon lekker in beweging wilt zijn. Kinderen kunnen er bijvoorbeeld perfect hun energie op kwijt.

De bokszak en boksbal zijn prima te gebruiken in combinatie met elkaar, aangezien ze ieder hun eigen voordelen bieden.Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *