Bokszak standaard kopen: de beste boksstandaard

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op december 16, 2023

Bokszak standaard kopen
Bokszak standaard kopen

Een bokszak met standaard voor je trainingen nodig? Als je thuis lekker wilt sparren op de bokszak moet je deze allereerst op een goede manier zien te bevestigen.

Dat kan op verschillende manieren, met verschillende montagesystemen. De meest voorkomende zijn de boksstandaard en de muurbeugel.

In dit artikel richten we ons volledig op de vrijstaande standaard. Wat zijn de voor- en nadelen ten opzichte van een muurbeugel?

En voor welke standaard kun je het beste kiezen?

Alles wat je moet weten ontdek je op deze pagina!

Beste standaards voor bokszakken

1. Verstelbare bokszak ophang beugel

verstelbare_bokszak_ophang_beugel

Wil jij een bokszak en boksbal standaard in één? Deze robuuste boksstandaard maakt het mogelijk. Het heeft een draagvermogen van 40 kg, waarbij er geen extra ballast nodig is. Het frame aan de onderkant is breed genoeg, zodat je verzekerd bent van een stabiele boks training. De pootjes zijn bovendien voorzien van anti-slip.

Als we kijken naar het frame, zien we dat het bestaat uit een stevige vierkante buis met een coating laag eroverheen.

Dit is een zeer stevig boksstation dat je gemakkelijk in hoogte kunt verstellen, waardoor het geschikt is voor vrijwel alle lichaamslengtes.2. Outshock bokszak standaard

boksstandaard_outshock

Deze zware bokstandaard heeft een buizenframe en is gemaakt van 100% staal. De pootjes aan de bodem hebben goede grip op de ondergrond.

Eventueel kun je extra ballast op de onderkant van deze standaard neerleggen, voor nog meer stabiliteit. De standaard is veilig te gebruiken voor bokszakken met een gewicht tot 55 kg.3. Gorilla Sports Boksstandaard Deluxe

boksstandaard_deluxe

Bij dit montagesysteem krijg je er een bokszak van 21 kg bij geleverd. De bokszak is gemaakt van textiel en de standaard van massief ijzer.

Het systeem is naast een ophangsysteem voor bokszakken ook voorzien van een speedball platform om extra te trainen op je snelheid en uithoudingsvermogen. Ook de boksbal zit er al standaard bij.

Dit is dus een heel compleet pakket voor een volledige bokstraining in huis. In totaal is deze standaard belastbaar tot een gewicht van 120 kg.

De stabiliteit is iets minder dan de bovenstaande modellen, maar indien je gebruik maakt van extra ballast aan de onderkant is er niets aan de hand.Bokszak standaard vrijstaand vs muurbeugel; wat is beter?

Je hebt besloten dat je thuis bokstrainingen wilt gaan doen. Het juiste materiaal is daarbij natuurlijk van groot belang. Het allerbelangrijkst is de bokszak.

In de meeste gevallen moet je deze nog gaan ophangen. Dit zorgt nog wel eens voor paniek bij mensen.

Want hoe pak je dit nou het beste aan? Je wilt immers zo veilig mogelijk trainen.

Het beste is om hier een montagesysteem voor te gebruiken. De 2 meest voorkomende montagesystemen zijn zoals gezegd de (muur)beugel en de vrijstaande standaard.

Twijfel je nog welke je moet kiezen? Weeg dan de voor- en nadelen tegen elkaar af.

Muurbeugels zijn in de meeste gevallen geschikter voor zwaardere bokszakken. Ze zijn zwaarder belastbaar en vaak ook stabieler.

Een bokszak op standaard is daarentegen veel gemakkelijker in gebruik. De montage is veel sneller en je hoeft geen gaten in je muur te boren.

Ook zit je niet aan één vaste plek vast. Wil je eens ergens anders trainen, bijvoorbeeld buiten? Dan kun je de bokszak op standaard hier gewoon neerzetten.

Bovendien heb je vaak wat meer bewegingsvrijheid om de zak heen, omdat je geen muur in de buurt hoeft te hebben. Dit maakt de bokszak op standaard ietwat veiliger.

Het grootste voordeel is misschien nog wel dat een boksstandaard is (sommige gevallen) verstelbaar is. Je kunt dus zelf de hoogte bepalen.

Dit is ideaal als er bijvoorbeeld zowel kinderen als volwassenen gebruik van maken. Ook voor kickboksen komt het goed van pas.

In de meeste gevallen gaat de keus dan ook uit naar de standaard als montagesysteem.

Als je echt een zware bokszak hebt, dan moet je er goed op letten dat je een zwaar belastbare en stabiele vrijstaande standaard koopt.

Waar op letten bij het kopen?

Je wilt een bokszak op standaard kopen, maar je weet nog niet zo goed waar je op moet letten.

Hieronder staan de meest cruciale aandachtspunten om tot een goede koop te komen.

  • Hoe zwaar is de standaard? Het gewicht van de standaard is om meerdere redenen interessant om te weten. Allereerst is een zware standaard vaak stabieler. Daarentegen is hij wel wat minder gemakkelijk te verplaatsen. Mocht je de standaard bijvoorbeeld regelmatig buiten willen neerzetten, dan kan het gewicht tegen je werken.
  • Veiligheid en stabiliteit: Om veilig te kunnen stoten en trappen moet de bokszak met standaard natuurlijk stabiel staan. Ook bij harde stoten en trappen. Hiervoor kijken we zoals gezegd naar het gewicht van het montagesysteem. Daarnaast is de onderkant van de staander veelzeggend. Kijk bijvoorbeeld goed naar de breedte en de bouwkwaliteit om de stabiliteit te bepalen.
  • Is de standaard vrijstaand of niet? Let er goed op dat het montagesysteem daadwerkelijk vrijstaand is en niet aan bijvoorbeeld de muur of plafond bevestigd moet worden.
  • Met of zonder extra boksbal platform? Soms kan een boksstandaard uitgerust zijn met een extra platform voor een speedball. Hiermee kun je gerichter op je reflex en snelheid trainen. Handig voor de gevorderde bokser.
  • Is de standaard verstelbaar? Ga je zowel met een kind als volwassene gebruik maken van de bokszak? Of gaan meerdere mensen met grote verschillen in lichaamslengte de zak gebruiken? Dan is een verstelbare standaard een vereiste. Als je wilt gaan trappen op een kickbokszak is het ook erg handig als het verstelbaar is.
  • Is de bokszak inclusief? Lang niet altijd is de standaard inclusief bokszak. Als je een standaard mét bokszak wilt let hier dan goed op. Natuurlijk is het ook mogelijk om zelf een bokszak los erbij te kopen. Als je dat van plan bent, let dan op het maximaal belastbare gewicht van de staander.

Vrijstaande standaard voor buiten

Veel mensen vinden het heerlijk om buiten te trainen. Buiten boksen is vooral geliefd in de zomermaanden. Als je dit van plan bent is het juiste materiaal belangrijk.

Zeker als je het materiaal langere tijd buiten wilt laten staan.

Naast een goede outdoor bokszak wil je ook een weersbestendige boksstandaard. Wat hierbij het belangrijkst is, is dat het niet mag gaan roesten.

Een speciale anti roest coating is dus zeker geen overbodige luxe.

Let er daarnaast op dat de ondergrond buiten in veel gevallen minder vlak is. Zorg er dus voor dat de standaard stabiel staat. Waterpas is geen vereiste, maar in elk geval zo vlak mogelijk.

Zelf een bokszak standaard maken

Als je zelf een beetje creatief bent en je wilt wat kosten besparen, of je hebt geen passende standaard kunnen vinden, dan kun je er zelf een maken.

Een bokszak standaard maken is een leuk hobbyproject en kan op meerdere manieren. Met een beetje fantasie zijn er dan ook een hoop mogelijkheden.

Zo kun je bijvoorbeeld autobanden gebruiken, staal lassen of een houten constructie maken. Zolang het maar stevig genoeg en veilig is.

Alternatieven

Zie je het toch niet zitten om met een bokszak op standaard te trainen?

Een vrijstaande standaard geniet veel voordelen, maar er zijn een aantal goede andere mogelijkheden.

Mocht je bijvoorbeeld geen bokszak en standaard los willen kopen, dan kun je ook een bokspaal kopen. Dit is een staande bokszak.

Ook een bokspop is een mogelijkheid. Dit is een dummy in de vorm van een mens en bootst dus realistisch je tegenstander na.

Mocht je puur op snelheid en reflex willen trainen, dan is een boksbal op standaard ook een goed alternatief.


Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *