Bokszaktraining – Alles wat je moet weten & tips

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op maart 11, 2024

bokszaktraining
bokszaktraining

Bokszaktraining is een erg effectieve manier van trainen. Het wordt dan ook steeds populairder. Maar wat maakt het trainen met de bokszak nou zo effectief?

Wat is bokszak training?

bokszak-training

Het doel van bokszak training is om op hoge intensiteit te trainen. Het is zowel bedoeld voor vechtsporters als voor mensen die willen afvallen of fitter willen worden.

Je ziet het dan ook populairder worden onder recreatieve sporters, en steeds meer gyms bieden bokszaktrainingen aan. De tijd dat je deze trainingen alleen maar in vechtsportscholen kon doen is voorbij.

Ook zijn er steeds meer mensen die een bokszak aanschaffen om thuis mee te trainen.

Welke spieren gebruik je?

Naast dat je er veel mee verbrandt, is het ook nog een eens goede manier van krachttraining. Met name je schouders worden aan het werk gezet, en die zul je de eerste paar keren dan ook zeker gaan voelen.

je schouders staan constant onder spanning, maar ook je triceps en borstspieren worden getraint bij het stoten op de bokszak.

Tijdens het bewegen staan je benen licht gebogen en beweeg je vooral op de voorkant van je voeten. Hierdoor worden je beenspieren en kuiten ook getraind.

Ten slotte dragen ook je rug en buikspieren hun steentje bij in je bewegingen. Je gebruikt dus élke spiergroep bij bokszak training. Het is dus echt een full body work out.

Voordelen

Maar wat is nou precies de reden van de groeiende populariteit? Wat maakt bokszaktraining zo effectief? Je vind de voordelen hieronder.

Afvallen met bokszaktraining

De trainingen zijn lang niet meer alleen voor vechtsporters. Veel mensen die willen afvallen gebruiken de bokszak als hulpmiddel om mee af te vallen.

Je verbrandt niet alleen veel met deze vorm van trainen, maar het is ook nog eens uitdagend, afwisselend én goed voor de mentale gesteldheid.

Dat is dan ook de reden waarom veel personal trainers hun klanten laten trainen op de bokszak. En de resultaten liegen er niet om.

Meer informatie vind je in dit artikel: Afvallen bokszaktraining.

Mentaal

Ook mentaal is het een erg goede training, wat niet geheel onbelangrijk is. Doordat je met de bokszak een uitlaatklep hebt zul je waarschijnlijk wel merken dat je je achteraf een stuk relaxer voelt.

Je kunt jezelf ontdoen van al je stress en eventuele frustraties eruit gooien in één training. Daarnaast maak je endorfine aan. Dit is een geluksstofje dat wordt aangemaakt door de hersenen tijdens intensief sporten.

Doordat de trainingen best intens kunnen zijn, wordt ook je doorzettingsvermogen op de proef gesteld.

Zelfverdediging

Door de trainingen zal je een stuk sterker in je schoenen staan, omdat je jezelf leert te verdedigen. Dit is ook één van de redenen waarom bokstzak training zo geliefd is onder vrouwen.

Allround training

bokszaktraining-vrouw

Zoals je hebt kunnen lezen bieden de trainingen vele voordelen. Het is dus een echte allround training waar allerlei aspecten aan bod komen.

Daarnaast is het toegankelijk voor iedereen, jong of oud, man of vrouw.

Kost weinig tijd

De bokszak trainingen hoeven niet lang te duren. Je kunt al in een erg korte tijd een volledige trainings prikkel krijgen. Aan een paar trainingen per week kun jij al voldoende hebben.

Je hebt dan meteen je cardio én krachttraining achter de rug.

Lenigheid

Zeker als je ook gaat trappen op de bokszak, kan het je lenigheid erg bevorderen. Het is wel aanbevolen om erbij te stretchen zodat je je spieren wat langer maakt. Waardoor je dus leniger wordt.

Bokszaktraining schema

Als je begint met bokstraining is het verstandig om je trainingen rustig aan op te bouwen. Begin niet direct met 3 keer per week volle bak trainen.

Als beginner start je het best met 1 training per week. Na 2-3 weken schaal je dit op naar 2 keer per week. Weer een paar weken later kun je vervolgens 3 keer per week gaan trainen.

Het is aangeraden om in het begin naast je bokstraining schema ook andere workouts te doen zoals krachttraining en cardio.

Tips

  • Warming up: Je doet er goed aan om van te voren een goede warming up te doen. Zoals je hebt kunnen lezen gebruik je je hele lichaam tijdens de bokszaktrainingen. Zorg dus ook dat al je spieren warm zijn en begin de training rustig, om het vervolgens op te bouwen.
  • Techniek: Als beginner zal je techniek vanzelfsprekend nog niet optimaal zijn, maar probeer erop te letten dat je de juiste techniek gebruikt tijdens het stoten. Hierdoor train je efficiënter én het kan blessures voorkomen.
  • Let op je polsen: Zeker als je zwakke polsen hebt is het zaak hier goed op te letten. Zorg ervoor dat je handschoen strak om je hand heen zit, en let op de stoottechniek. Eventueel kun je je polsen intapen.
boksen-straps

  • Opzwepende muziek: Een opzwepend muziekje kan je tijdens de bokszak training helpen nét dat beetje extra te geven.
  • Goede handschoenen: Zorg voor goede bokshandschoenen. Het is belangrijk dat ze goed om je handen heen passen en niet te groot of te klein zijn. Ook moeten ze lekker zitten en voldoende bescherming bieden.
  • Combineer met (kracht)oefeningen: Combineer je bokszak trainingen met andere oefeningen. Denk bijvoorbeeld aan touwtje springen tussendoor. Of je kunt krachtoefeningen doen zoals squats of push ups. Een push up board is hierbij handig.

Bokszak thuis

bokszak-kopen-dames

Als jij je boksak trainingen thuis wilt gaan doen is het belangrijk dat je een bokszak koopt van goede kwaliteit. De zak moet bijvoorbeeld niet te licht zijn om te voorkomen dat ie alle kanten op vliegt.

Ook de lengte en het materiaal is belangrijk. Het is aangeraden een bokszak van leer aan te schaffen. Klik hieronder voor meer informatie en het beste aanbod:


Benodigdheden

Naast een bokszak zijn er nog een aantal benodigdheden voor bokszak trainingen:

Handschoenen

Dit is een must have. Sla nóóit op een bokszak zonder bokshandschoenen, dit is niet de bedoeling en kan resulteren in vervelende blessures aan je handen en/of polsen.

Je kunt hierbij kiezen voor bokshandschoenen of MMA handschoenen. Bokshandschoenen worden het vaakst gebruikt tijdens de trainingen en zijn aangeraden voor beginners.

Het verschil tussen de twee is dat MMA handschoenen je vingertoppen niet beschermen en dat ze over het algemeen wat dunner en lichter zijn.

Binnenhandschoenen

Dit zijn dunne handschoentjes die je onder je bokshandschoenen aan doet. Deze voorkomen schuurplekken, blaren en overmatig zweten in de handschoenen.

Je kunt ook kiezen voor bandages. Dit zijn binnenhandschoenen die nog wat extra bescherming aan je handen bieden.

Bokskleding

Dit is optioneel, je kunt ook je gewone sportkleding gebruiken. Met name de boksbroeken zijn handig om te gebruiken, omdat deze wijd zitten en genoeg bewegingsvrijheid bieden, maar een normale (ruime) sportbroek voldoet uiteraard ook.

Klik op de knop hieronder voor het beste aanbod van alle boks benodigdheden:


Begin goed met bokszak workouts

Ik wens je alvast veel boks plezier toe. Nog vragen? laat dan gerust een reactie achter en vergeet dit bericht niet te delen.

Wil je direct goed beginnen aan jouw doel? Kies je fysieke doel hieronder en start met de gratis Kick-Start.


Wat is jouw doel?

Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!

Meer soorten work-outs:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *