Hoofdbeschermer boksen / bokshelm kopen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 6, 2024

hoofdbeschermer boksen
hoofdbeschermer boksen

Hoofdbeschermer voor het boksen (ook wel een bokshelm) nodig?

Ontdek op deze pagina waar je op moet letten bij het kopen van een goede hoofdbeschermer.

Wat is een bokshelm?

hoofdbeschermer-boksen

Een bokshelm is vanzelfsprekend een hoofdbeschermer. Deze kunnen worden gebruikt bij boksen, kickboksen, thaiboksen, taekwondo en MMA.

De helm dient ter bescherming voor stoten tegen het hoofd.

Ook zijn er bokshelmen te verkrijgen die gevoelige delen in het gezicht beschermen. Zoals de jukbeenderen, kin, slaap en het voorhoofd.

Bokshelmen zijn verplicht te dragen voor amateurboksers. Het is dan ook een erg belangrijk stuk materiaal, omdat het je bescherming biedt tegen eventueel letsel.

Waar op letten bij een bokshelm?

Het uitzoeken van goede hoofdbescherming voor boksen kan een hele speurtocht zijn. Welke bokshelm je kiest hangt af van jouw wensen en je hoofdmaat.

Hieronder vind je de belangrijkste punten om rekening mee te houden.

De hoofdbeschermer moet nauw aansluiten

De bokshelm dient nauw aan te sluiten om jouw gezicht. Dit is om de klappen zo goed als mogelijk te kunnen laten dempen.

En ook zodat jij zo min mogelijk last hebt van de helm tijdens het boksen.

Het laatste waar je op zit te wachten is een hoofdbeschermer die te los zit tijdens jouw gevecht. Het beste is daarom een hoofdbeschermer met een ergonomische pasvorm.

Vrij gezichtsveld

helm-voor-boksen

Tijdens het (kick)boksen wil jij alle stoten van je tegenstander zien aankomen en je gezichtsveld optimaal houden.

Je wilt dan ook géén bokshelm kopen die jouw gezichtsveld belemmerd. Bij veel hoofdbeschermers van mindere kwaliteit is dit toch het geval. Let daar dus goed op.

Gezichtskooi

gezichtskooi-hoofdbeschermer

Wanneer je voor optimale bescherming wilt gaan kun je kiezen voor een helm met een gezichtskooi, ook wel een gezichtgrill genoemd.

Ook kun je kiezen voor varianten waarbij deze afneembaar is, zodat je deze indien gewenst eraf kunt halen.

Voor welke vechtsport?

De bokshelmen moeten berekend zijn voor de specifieke sport waarbij deze gebruikt worden.

Gebruik je de helm bijvoorbeeld voor kickboksen? Dan dient de hoofdbeschermer opgewassen te zijn tegen harde trappen.

Bij MMA daarentegen moet de beschermer weer geschikt zijn om knie stoten te kunnen dempen.

bokshelm-kopen

De meeste hoofdbeschermers van goede kwaliteit zullen je bescherming bieden tegen al dit soort stoten. Maar het is zeker iets om rekening mee te houden wanneer jij jezelf zo goed als mogelijk wilt beschermen.

Maat van de bokshelm

hoofdbescherming-kickboks

Uiteraard zal de maat die je kiest de pasvorm voor een groot deel bepalen. De meeste volwassen mannen zullen gaan voor een maat L.

De meeste vrouwen daarentegen zal een maat M beter passen. Kinderen gaan vaak voor de S.

Echter zullen de maten verschillen per persoon, maar ook per merk hoofdbeschermer. Daarom kan het verstandig zijn de helm van te voren te passen, zodat je zeker weet dat je de juiste maat koopt.

Wanneer je de bokshelm online besteld en je weet niet welke maat je nodig hebt, kun bijvoorbeeld die van iemand anders passen op jouw hoofd.

Maat verstelling

klitteband-sluiting

De maat van de helm is altijd nog te verstellen. Zo kun je ‘m strakker of juist losser doen. Deze verstelling gaat meestal via klittenband, maar soms ook met veters.

Het beste is als de helm voorzien is van een breed vlak klittenband, zodat deze goed vast blijft zitten.

Materiaal

binnenvoering

De meeste hoofdbeschermers voor boksen zij gemaakt van leer of van kunstleer. Deze materialen zijn dan ook aangeraden, aangezien deze van de meest duurzame kwaliteit zijn.

Het beste is altijd om een bokshelm van echt leer te gebruiken, maar dit is niet noodzakelijk.

De materialen waarvan de binnenvoering van de hoofdbeschermers gemaakt is loopt erg uiteen. Dit kan zelfs bestaan uit meerdere soorten materiaal.

Het belangrijkste aan de binnenvoering is dat deze comfortabel zit en dat het ‘t zweet goed kan absorberen.

Hoofdbeschermer voor boksen kopen

kickboks-beschermer

Nu je weet waar je op moet letten bij het kopen van een hoofdbeschermer kun je er een uitzoeken die het beste bij jou past.

Merken die doorgaans bekend staan om hun goede kwaliteit zijn onder andere Everlast, Joya, Adidas, Bruce Lee en Everlast.

Hieronder kun je het beste aanbod bekijken en vergelijken:


Wat is de functie van de bokshelm?

Zoals gezegd dient de bokshelm ter bescherming van je hoofd. Maar wat voor letsel kan het nou precies voorkomen?

Natuurlijk kun je allereerst te maken krijgen met hersenschade. Dit zal niet snel gebeuren na het incasseren van één klap, maar kan op de lange termijn wel degelijk een gevolg zijn van veel stoten tegen het hoofd.

Om dit soort schade tot het minimum te beperken is het dan ook aangeraden om een bokshelm van goede kwaliteit te kopen.

Vaak kosten deze je iets meer. Maar bedenk dat die paar tientjes extra jou op de lange termijn héél veel waard kunnen zijn.

Jukbeenderen

Als er één plek in het gezicht gevoelig is dan zijn wel de jukbeenderen. Een harde stoot hiertegen is dan ook totaal geen pretje.

Veel boksers zullen dit beamen.

Een hoofdbeschermer is er dan ook voor om nare blessures en pijntjes aan het jukbeen te voorkomen. Niemand heeft namelijk een jukbeen van staal.

Kaakletsel

Een gebroken kaak komt geregeld voor bij het boksen. Ook dit soort letsel is te voorkomen door het dragen van een goede bokshelm.

De kaak is een erg gevoelig deel van het hoofd en dient dan ook goed te worden beschermd, het liefst met een extra dikke padding.

Oorschade

Ook schade aan het oor is een veelvoorkomend letsel onder boksers en andere vechtsporters. Trappen tegen de zijkant van het hoofd kunnen schade toebrengen aan de oorschelpen en aan de trommelvliezen.

Om dit te voorkomen kies je het best voor een bokshelm met een extra dikke padding. Deze zullen jouw oren zo goed als mogelijk beschermen.

Uitstraling

Uitstraling in de ring is erg belangrijk tijdens vechtsporten. Je wilt dan ook op een bepaalde manier overkomen op je tegenstander.

Naast lichaamshouding is één van de manieren om dit te doen door je tenue hierop aan te passen.

Zo kun je kiezen voor een hoofdbeschermer die goed matched met jouw (kick)boks broekje.

Veelgestelde vragen

Hieronder vind je enkele veelgestelde vragen over de hoofdbeschermers:

Mag een hoofdbeschermer in de wasmachine?

Het is een veelgestelde vraag: hoe dienen bokshelmen gewassen te worden? Het is dan ook niet heel gek gedacht om deze in de wasmachine te gooien. En misschien zelfs daarna nog in de droger.

Toch is het niet aangeraden om dit te doen. Dit zal de bokshelm niet veel goed doen en daarnaast kan het gaan krimpen of beschadigen.

Maar hoe was je de hoofdbeschermer dan wel?

Het beste kun je dit doen door middel van de handwas. Pak er een poetsdoek bij en sop en laat de hoofdbeschermer vervolgens weer glimmen als vanouds.

Hoeveel kost een hoofdbeschermer?

Een hoofdbeschermer voor vechtsporten kopen hoeft niet heel erg duur te zijn.

Bedenk echter wel dat een helm van goede kwaliteit vaak meer zal kosten. Je dient rekening te houden met een prijs die begint rond de 30 euro en oploopt tot maximaal zo’n 100 euro.

Wat voor bescherming heb ik nog meer nodig?

Naast een bokshelm heb je afhankelijk van de vechtsport die je beoefend nog meer bescherming nodig. Dit in iniedergeval minimaal een bitje. Deze dient als bescherming van je tanden.

Wanneer je aan kickboksen doet heb je nog kickboks scheenbeschermers nodig.

En bij vrijwel elke vechtsport komen bandages van pas die je onder de bokshandschoenen draagt. Deze boksbandages dienen ter bescherming van je vingers en polsen.

Direct de beste bokshelmen van dit moment bekijken? Klik dan op de knop hieronder:


Meer voor vechtsport:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *