MMA handschoenen kopen: waar op letten?

Laatst bijgewerkt door Casper op mei 25, 2022

ufc-handschoen
ufc-handschoen

MMA handschoenen kopen? In dit artikel vind je een complete uitleg waar je op moet letten bij het aanschaffen van de juiste MMA handschoenen.

MMA (Mixed Material Arts) is een completesport,waarbij je door een combinatie van verschillende sporten je conditie, kracht, lenigheid en techniek traint.

Omdat je bezig bent met zowel boksen, worstelen, kickboksen, judo en Braziliaanse Jiu Jitsu, is het wel belangrijk dat je de juiste handschoenen hebt, zodat je optimaal kunt presteren.

Er zijn daarom naast reguliere bokshandschoenen ook speciale MMA handschoenen ontwikkelt.

Verschil tussen MMA handschoenen en (kick)bokshandschoenen?

ufc-fighter

Het belangrijkste verschil tussen deze twee soorten handschoenen zul je gelijk opmerken als je ze bekijkt en past: de grootte en het gewicht.

MMA handschoenen zijn namelijk kleiner en wegen minder door het verminderde gebruik van padding. Dit is expres gedaan, omdat door het open einde bij de vingers het makkelijker is om tijdens het beoefenen van MMA je tegenstander vast te pakken.

Bovendien is de duim helemaal vrijgelaten, voor maximale flexibiliteit. De MMA handschoenen is minder ‘lomp’ dan een normale bokshandschoen, waardoor de handschoen zich veel beter naar je hand vormt en het makkelijker is om je tegenstander te blokkeren en je eigen technieken te gebruiken.

Je hebt namelijk meer het idee dat je met je ‘blote handen’ aan het vechten bent, en er geen grote handschoenen in de weg zitten. Echter is er wel een duidelijk verschil te zien tussen de MMA handschoenen onderling.

Van welk materiaal worden MMA handschoenen gemaakt?

De meeste MMA handschoenen worden gemaakt van echt leder of kunstleder. Hier zitten voordelen en nadelen aan. Echte lederen MMA handschoenen zijn redelijk prijzig, maar gaan daarentegen wel veel langer mee.

mma-handschoenen

Als je bijvoorbeeld drie of vier keer in de week traint, dan is het aanschaffen van luxere handschoenen geen verkeerde optie. De hogere kwaliteit zorgt ervoor dat je niet om de twee maanden een nieuw paar handschoenen moet aanschaffen.

Maar wanneer je net begint met MMA en niet meer dan twee keer in de week deze sport beoefent, dan kom je ook prima uit de voeten met de kunstlederen variant.

Welke maat heb ik nodig?

De handschoenen moeten goed strak zitten, en perfect aansluiten op je handen. Als er namelijk teveel ruimte overblijft, dan kun je kapotte knokkels krijgen door de schuring van het materiaal over je vingers.

Als je normaal gesproken MMA beoefent met bandage, dan moet je er dus ook zeker van zijn dat je handschoenen ook bij gebruik van dat materiaal niet teveel ruimte krijgen.

In tegenstelling tot bokshandschoenen, waarbij je kijkt naar het gewicht van een persoon, ga je bij MMA handschoenen uit van de maat.

Het officiële wedstrijdgewicht van een MMA handschoen is 4 oz, waardoor de meeste handschoenen dit gewicht ook hanteren.

De maten S en M zijn geschikt voor kinderen, vrouwen en mannen die een gewicht van maximaal 75 kg hebben. Ben je een man die meer dan 75 kg weegt of heb je grotere handen dan gemiddeld, dan kun je beter voor maat L of XL kiezen.

Op de afbeelding hieronder kun je zien welke maten bij welke afmetingen doorgaans als richtlijn genomen worden:

mma-handschoen-maat

Waar moet ik op letten bij het kopen van MMA handschoenen?

Het verschil in materiaal bij de MMA handschoenen zorgt ervoor dat je erg goed moet letten op de pasvorm. Een echte lederen handschoen zal vaker beter aansluiten dan een goedkopere variant.

mma-handschoen

Er is een dubbele sluiting en een hele andere vorm van padding. Bij een handschoen die minder kost zie je vaak een enkele sluiting, terwijl je met een sluiting in de tegengestelde richting het effect bereikt dat de handschoen nog strakker zit en je dus ook meer grip hebt.

Ook is het belangrijk om te letten op de dikte van de padding. Wil je bijvoorbeeld ook sparren tijdens je training, zorg dan dat je een niet al te dunne handschoen aanschaft.

Dit verhoogt namelijk het risico op een blessure bij jezelf of je sparringpartner, terwijl je met een dikkere padding meer bescherming en zekerheid hebt tijdens het sporten.

mma-handschoen-kopen

Op internet kan je tegenwoordig je MMA handschoenen heel gemakkelijk online kopen, echter is het wel aan te raden om dit alleen te doen als je zeker weet met welke maat je nodig hebt en welk specifiek soort handschoen je zoekt.

Wanneer je voor de eerste keer handschoenen wilt aanschaffen, is het een beter idee om ze gewoon in de winkel te kopen en je te laten adviseren door een verkoper. Zo voorkom je de verkeerde maat en dus ook verhoogde kansen op blessures.

Wat zijn de beste MMA handschoenen?

Tijdens jouw trainingen en wedstrijden wil je natuurlijk enkel het beste van het beste materiaal gebruiken. Goede handschoenen lijken misschien slechts een detail, maar geven je een aanzienlijk voordeel.

Niet alleen zitten ze lekker en comfortabel, maar ook bieden ze jou de gewenste bescherming.

Er zijn verschillende gerenommeerde merken die handschoenen van goede kwaliteit aanbieden. Denk bijvoorbeeld aan Adidas, Legend Sports en Bruce Lee. Handschoenen van deze merken hebben zich ruimschoots bewezen en zijn dan ook enorm populair onder vechters.

Houd goed rekening met je maat, het merk en het materiaal van de handschoenen. Als je op basis hiervan een goede vergelijking maakt vind je eenvoudig jouw ideale MMA handschoenen via de knop hieronder.

Misschien ook interessant voor jou:

Scheenbeschermers kickboksen

Boksdummy kopen

Schoenen voor boksen

Kickboks handschoenen dames

Categorieën: Materiaal

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.