Boksbandages | Hoe doe je ze om & Waar kopen?

Laatst bijgewerkt door Casper op mei 25, 2022

boks-bandages-omdoen
boks-bandages-omdoen

Boksbandages: waar zijn ze eigenlijk goed voor en hoe doe je ze om? De antwoorden op deze vragen vind je in dit artikel. Ook kom je erachter waar je ze kunt kopen.

Functie van boks bandages

boks-bandages

Bandages worden voornamelijk gebruikt om je handen te beschermen.

Tijdens het boksen komt er redelijk wat druk op je hand- en polsgewricht te staan.

Om deze zo goed mogelijk te beschermen wordt een boks bandage om de hand gewikkeld, om zo extra steun te geven.

Daarnaast wordt een bandage ook gebruikt om je bokshandschoenen van binnen schoon te houden. Boksen is namelijk een intensieve sport, dus ook rondom je handen zal zweet ontstaan.

Om je handschoenen in optimale conditie te houden is het dan ook raadzaam dat de zweetdruppels niet direct in de handschoenen terecht komen. De bandages hebben dus eigenlijk twee functies: ter bescherming van jezelf en ter bescherming van je materiaal.

Bandages vs binnenhandschoenen

binnenhandschoen

In de boksschool zul je wellicht ook enkele sporters hebben gezien met binnenhandschoenen. Maar wat is nou het verschil tussen deze twee?

Binnenhandschoenen zijn eigenlijk alleen aan te raden voor kinderen óf als je alleen schaduwbokst (dit wil zeggen geen contact met anderen, of de bokszak).

Binnenhandschoenen geven namelijk geen steun aan je handen. De enige functie van binnenhandschoenen is om je handschoenen van binnen schoon te houden. Wanneer je stoten gaat geven met enkel binnenhandschoenen aan kun je blessures aan je hand en/of pols oplopen.

Boksbandages kopen: hoe en waar?

bandages-kopen

Boks bandages komen in veel verschillende soorten en maten. De eerste keuze die je zult moeten maken is de lengte van de bandages.

De lengte varieert namelijk van ongeveer 2 meter tot 4,5 meter. De korte bandages worden aangeraden voor kinderen en (beginnende) dames met kleine handen.

De bandages vanaf 3 meter worden aangeraden voor mannen en gevorderde. Hoe langer de bandage is, hoe meer stevigheid deze zal geven. Heb je dus last van je pols, kies dan eerder voor een langere bandage.

Als je al langer traint en dus meer kracht in je stoot hebt is het aan te raden om voor een middellange tot lange bandage te gaan in verband met bescherming van je pols.

bandage-materiaal

Over het algemeen kun je kiezen uit twee soorten materialen:

Zo zijn er rekbare/elastische bandages die je vrij strak om je hand kan wikkelen. Ook zijn er katoenen bandages die niet rekbaar zijn.

Sommige vechtsporters hebben de voorkeur voor deze laatst genoemde categorie omdat ze niet kreuken in de was.

Echter kunnen deze katoenen bandages minder strak om je hand gewikkeld worden, waardoor ze minder steun geven. Maak dus een weloverwogen keuze tussen gemak en bescherming. De Bruce Lee boks bandages staan doorgaans goed bekend onder veel vechtsporters.

Bekijk en vergelijk het complete aanbod hieronder:


Onderhouden

Boks bandages kunnen gewassen worden tot ongeveer 30 graden. Let op: ze mogen niet in de droger, omdat dit de levensduur verkort.

Om ze bij je volgende training weer gemakkelijk om te doen is het aan te raden om ze weer netjes op te rollen.

Omdoen van boks bandages

De eerste keer je boks bandage omdoen kan best lastig zijn. Er zijn meerdere technieken om bandages om te doen.

Je kunt hiervoor het filmpje hieronder raadplegen om te kijken hoe andere vechtsporters dit doen. Daarnaast kun natuurlijk ook gewoon je trainer of sparringspartner(s) om hulp vragen.Meer (kick)boksmateriaal:

Stootkussens boksen >>

Scheenbeschermers kickboksen >>

MMA handschoenen >>

Boksschoenen >>

Categorieën: Materiaal

0 reacties

Geef een antwoord

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.