AB wheel (roller) / Buikspierwiel: Uitleg, Oefeningen & Koopgids

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op november 19, 2023

ab-wheel
ab-wheel

Een AB wheel (of buikspierwiel) heeft vele benamingen. Het wordt ook wel een trainingswiel, buikspier roller, AB roller of AB wheel roller genoemd.

Met deze benamingen wordt allemaal hetzelfde soort AB wheel bedoeld. In dit artikel kom je te weten of dit fitness wieltje écht zo effectief is als vaak wordt beweerd.

Verder kom je te weten waar je op moet letten bij het kopen en kun je het beste aanbod met elkaar vergelijken.

We gaan het ook hebben over de oefeningen die je ermee kunt uitvoeren.

Kortom: álles wat je moet weten over de veelbesproken AB wheel roller kun je vinden in dit uitgebreide artikel. Lees dus snel verder!

Wat is een AB wheel roller / Buikspierwiel?

Het buikspierwiel is een veelbesproken trainingsmiddel. Het leek wel alsof dit trainingshulpje ineens vanuit het niets opdook.

Deze trainingswieltjes voor de buikspieren bestonden al enige tijd, maar waren nooit écht onder de aandacht gekomen. Tegenwoordig vind je in elke gym wel zo’n fitness wiel.

En dan heb ik het nog niet eens over de populariteit van de wieltjes bij mensen thuis. De buikspieren zijn bij uitstek een spiergroep die erg vaak thuis getraind wordt.

buikspierwiel

Dit kan ook prima, aangezien je vrijwel niks nodig hebt om je abs aan te pakken. Apparatuur is hier namelijk niet noodzakelijk voor.

Lange tijd werden er enkel sit ups en crunches gemaakt om de abs aan te sterken, maar nu de AB roller zijn intrede heeft gemaakt in de fitnesswereld wordt hier steeds meer gebruik van gemaakt.

Maar de grote vraag is natuurlijk: is dit ‘trainingshulpje’ wel écht zo effectief als vaak wordt beweerd?

Onder andere het antwoord op deze vraag vind je in dit artikel. Lees dus vooral verder om erachter te komen!

Hoe werkt het buikspierwiel?

De kleine, maar volgens vele oh zo fijne Ab roller, lijkt op het eerste gezicht super simpel in gebruik.

Het is immers een wieltje dat moet rollen. Dus de werking spreekt voor zich, toch?

trainingswiel-vloer

Ja en nee. De werking van het buikspierwiel is inderdaad heel erg simpel. Echter moet je wel even weten hoe dit exact in z’n werk gaat, voordat je beginnersfouten begaat met alle gevolgen van dien.

De meeste oefeningen lijken dan wel zo makkelijk, maar als je het niet uitvoert met de juiste techniek, zal het voornamelijk je rug zijn die hier de dupe van wordt.

Ook je schouders kun je overigens lelijk bezeren als je geen rekening houdt met de techniek tijdens de buikspierwiel oefeningen.

Later in dit artikel gaan we het hebben over de verschillende oefeningen en vind je hier een uitleg bij.

Welke spieren train je met de AB roller?

Je denkt nu natuurlijk dat dit een inkoppertje is. Met een ‘buikspierwiel’ zul je namelijk vast en zeker je buikspieren trainen, nietwaar?

Dat klopt helemaal. Echter zijn de buikspieren (ook wel abs) niet de enige spiergroep die je aanpakt tijdens de oefeningen met de AB roller.

Dit neemt overigens niet weg dat de buikspieren de primair aangesproken spiergroep is tijdens de training met het buikspierwiel.

ab-wheel-roller

Maar daarnaast worden ook je rugspieren, je schouders én je armen (zowel biceps als triceps) aangesproken.

Vrij complete workout toch? Wat dat betreft is het buikspierwiel zo gek nog niet, aangezien je met een vrij simpele tool aardig wat spiergroepen tegelijk aanspreekt.

Tijdens het trainen is het wel van zeer groot belang dat je je buikspieren maximaal aanspant. Zo voorkom je namelijk rugklachten.

Later in dit artikel zal ik hier nog uitvoerig op terugkomen.

Waar kun je een AB wheel kopen?

Lees je dit artikel met de intentie om een Ab roller aan te schaffen? Dan zul je natuurlijk op zoek moeten gaan naar het beste buikspierwiel.

Hieronder kun je de verschillende punten lezen waar je op dient te letten bij het kopen van een buikspierwiel.

Als je geen zin of tijd hebt om alle aandachtspunten door te nemen, kun je hieronder alvast het aanbod bekijken en vergelijken bij de beste verkooppunten van AB rollers:



Aandachtspunten & soorten

Heb je nog niet echt een idee wat belangrijk is om op te letten bij het kopen van een buikspierwiel? Dan doe je er goed aan om de belangrijkste aandachtspunten hieronder door te nemen.

Hoewel je zou denken dat er niet heel erg veel mis zou kunnen gaan bij het kopen van een Ab wheel, zijn er toch wel degelijk een aantal zaken om extra scherp op letten.

Zo kun je namelijk een miskoop voorkomen en je buikspieren zo goed en comfortabel mogelijk trainen.


Hoeveel kost een buikspierwiel?

Het eerste aandachtspunt is niet geheel onbelangrijk. Dat is namelijk de kostprijs van de Ab roller.

Hoewel de kostprijs over het algemeen relatief goedkoop is, zitten hier toch aanzienlijke verschillen tussen.

Hoeveel het gemiddelde wiel kost? Dat varieert ontzettend per merk, winkel en soort Ab wheel.

Ik raad je aan om niet al te veel op de prijs te letten, maar vooral te letten op de onderstaande aandachtspunten. Zo kan je uiteindelijk tot de beste keus komen.

Formaat

Het formaat is misschien nog wel het belangrijkste om op te letten bij een Ab roller. Hoe groter het wiel namelijk is, hoe gemakkelijker de oefeningen zullen worden.

Ben je een beginner? Dan raad ik je aan om met een wiel te beginnen van een wat groter formaat.

Hierdoor zul jij je namelijk verder van de grond bevinden tijdens het uitrollen, waardoor er minder kracht van je rompspieren wordt gevraagd. Hierdoor zijn de oefeningen makkelijker vol te houden.

Ben jij al een gevorderde krachtsporter, of heb je misschien zelfs al ervaring in het trainen met een Ab roller?

Dan kun je beter voor een wat kleiner model kiezen, zodat je het zo uitdagend mogelijk voor jezelf maakt en een betere trainingsprikkel krijgt.

Handgrepen

In de handgrepen zit enorm veel verschil tussen alle merken en soorten Ab wheel rollers. Het ene handvat is recht en de andere loopt weer schuin.

handvat-buikspierwiel

Daarnaast zijn er handvaten die bedekt zijn met foam, of ander comfortabel materiaal voor een betere grip.

handvat

Persoonlijk raad ik je dan ook aan om voor een buikspierwiel te kiezen dat een handvat heeft waar goede grip op zit.

Er is namelijk niets zo vervelend als een buikspierwiel waar je onvoldoende grip op hebt tijdens het uitrollen.

Materiaal en kwaliteit

Vrijwel altijd zijn de Ab rollers van kunststof gemaakt. Echter zit er wel verschil in het materiaal van de banden.

De banden die kunnen namelijk ook van rubber gemaakt zijn. Dit is tevens wat ik je aanbeveel als je een Ab roller wilt kopen.

rubberen-band

De rubber banden zorgen namelijk voor een betere grip op de vloer. Hierdoor kun je buikspieroefeningen doen op elk soort ondergrond.

Het is veiliger vanwege de verbeterde grip, maar bovendien is het ook nog eens duurzamer. Aangezien rubber minder snel zal slijten van het rollen in vergelijking met kunststof.

Alternatief: core wheels buikspierwielen

Voordat je besluit om een buikspierwiel te kopen, is het misschien nog wel noemenswaardig om te vermelden dat het ook mogelijk is om voor de zogenoemde ‘core wheels’ te kiezen.

core-wheels

Dit zijn eigenlijk simpelweg kleinere buikspierwieltjes, welke je per 2 stuks kunt kopen.

Door het kleinere formaat zijn er veel meer trainingsmogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld met de twee rollers tegelijk trainen. Hierbij moet je overigens niet alleen maar aan specifieke buikspieroefeningen denken.

Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om tal van push-up variaties te doen met deze handige buikspierwieltjes. Het huidige aanbod kun je hier bekijken.

De beste keuze maken

Ik hoop dat je wat aan de bovenstaande aandachtspunten hebt gehad en dat je nu met een gerust hart opzoek kunt gaan naar de beste kwaliteit Ab roller.

Bekijk het beste aanbod, óf lees nog even verder voor meer informatie over de trainingswielen, waaronder de verschillende oefeningen.

Welke oefeningen kun je met een buikspierwiel doen?

Allemaal leuk en aardig natuurlijk zo’n ab roller, maar wat kun je er nou daadwerkelijk mee?

Je zult hier ongetwijfeld enigszins een idee van hebben, maar ik durf te wedden dat er méér trainingsmogelijkheden zijn dan dat jij denkt.

Hieronder gaan we het hebben over het trainen met het buikspierwiel en vind je voorbeelden van oefeningen.

Voor beginners of gevorderde?

Voordat je jouw oefeningen met het trainingswiel gaat samenstellen, is het raadzaam om voor jezelf vast te stellen of jij een beginner bent of een gevorderde.

Doe jij regelmatig buikspieroefeningen, maar heb je nog nooit met een Ab roller getraind?

Reken jezelf dan als een beginner. Aangezien de kans groot is dat je het in ‘t begin lastig zult hebben met het uitrollen.

Hieronder vind je de meest voorkomende, beste en leukste oefeningen met deze trainingstool.

Knielend volledig uitrollen

ab-roller-vrouw

Dit is waarschijnlijk de populairste oefening met het buikspierwiel. De kans is enorm groot dat je deze oefening wel eens uitgevoerd hebt zien worden, of zelf al een keer hebt gedaan.

Dit kun je zien als de ‘basis beweging’ met de buikspier roller. Begin dus altijd met het uitrollen op je knieën, alvorens je verder gaat met andere complexere oefeningen.

De uitvoering gaat als volgt:

Neem met je knieën plaats op een matje en pak met je handen de Ab roller vast. Eventueel kun je je benen over elkaar heen kruisen.

Vervolgens rol je naar voren, net zo ver tot je met je neus de grond nét niet aanraakt.

Als je niet zo ver kunt uitrollen, kun je er ook voor kiezen om de beweging niet volledig te maken. Stop dan simpelweg op het punt tot aan waar jij het aankunt.

Een voorbeeld van de Ab wheel roll-out kun je hieronder bekijken:



Hurkend / staand uitrollen

Deze oefening is minder geschikt voor beginners. Maar heb jij een sterke romp en hou je wel van een uitdaging? Dan nodig ik je uit om dit eens te proberen.

Het principe is hetzelfde als bij de variant waarbij je uitrolt op je knieën. Echter is het verschil dat je nu begint vanuit een staande positie. Leg de Ab roller voor je neer en rol volledig uit.

Je zult merken dat hier al stukken meer kracht bij komt kijken en dat de oefening aanzienlijk zwaarder is.



Knee tucks

Als je in de veronderstelling was dat het alleen maar mogelijk was om de Ab wheel met je handen beet te houden, dan heb je het mis.

Er zijn namelijk ook oefeningen waarbij het de bedoeling is dat je vanuit je benen werkt. De knee tucks zijn hier een goed voorbeeld van.

Niet elk trainingswiel zal overigens geschikt zijn om de knee tucks mee uit te voeren. Het moet namelijk wel mogelijk zijn om je voeten eraan vast te maken.

Hier wordt dan ook meestal een power wheel voor gebruikt. Bij deze variant zitten er straps op om de voeten aan vast te maken.

Je gaat liggen in een push up positie en vervolgens beweeg je je benen naar je armen toe. Een soort omgekeerde klassieke Ab wheel roll-out dus.



Planken met een Ab wheel roller

Zoals je misschien wel weet is planken één van de beste manieren om een sterke core te ontwikkelen. Het is dan ook niet zo’n gek idee om het planken te combineren met de Ab roller.

Je neemt plaats in een push-up startpositie, waarbij je de ab roller vasthoudt.

Vervolgens kun je er voor kiezen om de plank statisch uit te voeren, waarbij je stil blijft liggen. Maar je kunt de plank ook dynamisch uitvoeren, zoals te zien is in het onderstaande filmpje.



Schuin uitrollen

Bij een complete buikspiertraining mogen de schuine buikspieren uiteraard niet worden vergeten.

Deze zul je grotendeels meetrainen bij bovenstaande Ab roller oefeningen, maar het kan zeker geen kwaad om hier ook nog eens apart aandacht aan te besteden.

De uitvoering van de roll-out ken je ondertussen wel. De schuine rol gaat exact hetzelfde, met als enige verschil dat je schuin naar voren toe rolt in plaats van recht vooruit.

Alternatief: barbell roll out

Heb je geen buikspierwiel en ben je ook niet van plan deze aan te schaffen? Dat is geen probleem, aangezien het ook goed mogelijk is om de roll-out op een alternatieve manier te doen. Namelijk met een barbell, oftewel een halterstang.

Pak simpelweg een halterstang en hang er aan beide kanten een halterschijf aan.

Vervolgens kun je naar voren rollen, net zoals je dat met een Ab roller doet. Het heeft ook nog eens als voordeel dat je kunt variëren in de breedte waarin je het vastpakt.

Ook hierbij geldt dat hoe dichter je bij de grond komt, hoe zwaarder het wordt.

Als beginner kun je dus het beste halterschijven van 20 kg eraan hangen, aangezien deze een groot formaat hebben.

Als gevorderde kun je kiezen voor kleinere schijven, zoals die van 5 of van 2,5 kg. Als je het al helemaal lastig wilt maken kun je het zelfs uitvoeren met een lege halterstang.

Hoe vaak trainen met de AB wheel roller?

Een vraag die vaak terugkomt is wat de ideale trainingsfrequentie is voor het trainen met een AB wheel.

Voor beginners is het aangeraden om 2 á 3 keer per week te trainen met de buikspier roller.

Tijdens zo’n training kun je 1 of 2 oefeningen uitvoeren. Heb je al wat meer trainingservaring? Dan kun je de frequentie rustig opvoeren.

Naast de oefeningen met het fitness wiel kun je overigens ook prima je buikspieren blijven trainen zónder gebruik te maken van de roller.

Buikspieroefeningen zonder wiel

Een buikspierwiel is een handig trainingshulpje om je abs mee te trainen, dat mag ondertussen wel duidelijk zijn.

Maar dat betekent niet dat het ‘de ultieme methode’ is om je buikspieren mee aan te pakken.

Buikspieroefeningen zonder wieltje zijn namelijk ook nog altijd erg effectief.

Enkele voorbeelden van goede buikspieroefeningen zijn bijvoorbeeld:

Extra aandachtspunten bij de AB roller oefeningen

Om de oefeningen met de Ab roller zo effectief en veilig mogelijk te maken, raad ik je aan extra goed op de stand van je rug te letten.

Deze moet namelijk te alle tijden recht blijven en mag niet hol of juist bol gaan trekken.

Indien dit toch gebeurd, zul je je oefeningen moeten aanpassen. Of je core eerst dusdanig versterken met andere oefeningen voordat je verder gaat met de buikspier roller.

Om ervoor te zorgen dat je rug tijdens het rollen zo recht mogelijk blijft zul je je buikspieren moeten aanspannen.

Blijf dit doen gedurende de hele oefening en je zult merken dat je rug in een neutrale positie komt. Daardoor komt er niet onnodig veel spanning op te staan.

Voor de rest is het zaak om niet té vaak te trainen met de buikspier roller. Zoals eerder gezegd is voor een beginner 2 á 3 keer per week het maximum.

Zichtbare buikspieren ontwikkelen met een trainingswiel: kan dat?

Is het jouw doel om zichtbare buikspieren te ontwikkelen met behulp van een AB roller?

In dat geval is het goed om te weten dat zichtbare buikspieren nooit enkel het effect zijn van buikspieroefeningen.

Het belangrijkste aspect om zichtbare buikspieren te ontwikkelen is namelijk je vetpercentage verlagen.

Zodra je vetpercentage dusdanig laag is zullen je buikspieren pas zichtbaar worden. Bij mannen ligt dit rond de 10-14% en bij vrouwen ligt dit eerder rond de 13-20%.

Direct effectief aan de slag met zichtbare buikspieren ontwikkelen? Dan raad ik je aan om de Droog Trainen Kickstart te downloaden.

Hierin wordt je stap voor stap uitgelegd hoe jij in 8-12 weken je vetpercentage drastisch kunt verlagen.

Klik op de knop hieronder voor meer informatie:

droogtrainen-cover-man-vrouw-covers




Conclusie over de AB roller

Als je dit hele artikel hebt gelezen dan kun je concluderen dat de ab roller een prima tool is om je buikspieren op een effectieve wijze mee te trainen.

Dit betekend echter niet dat het buikspierwiel als vervanger gezien kan worden voor alle buikspieroefeningen.

Máár dat neemt niet weg dat het een goede aanvulling hierop is. Bovendien is het makkelijk thuis te gebruiken, makkelijk mee te nemen en goedkoop in aanschaf.

Mede hierdoor is de buikspier roller één van de betere trainingsmaterialen dat je kan helpen om je buikspieren te versterken.

Power wheels kopen

Vaak wordt er gesproken van een power wheel in plaats van een buikspierwiel. Met een power wheel wordt er echter meestal wat anders bedoeld dan de doorsnee roller.

power-wheel

Dit is namelijk een merk trainingswielen. Deze zijn stukken groter en steviger dan het gemiddelde merk. Bovendien heb je de mogelijkheid om je voeten eraan vast te maken middels de straps die eraan zitten.

Dit komt goed van pas bij vele oefeningen en hierdoor is het power wheel stukken veelzijdiger dan de meeste andere merken. Doordat er oefeningen zoals bijvoorbeeld de knee tucks mee uitgevoerd kunnen worden.

Wil je een power wheel kopen? Deze kun je verkrijgen bij Gorillasports en bol.com.

Veelgestelde vragen

Heb je nog een vraag over het ab wheel? Wellicht dat jouw vraag hieronder staat. Zo niet, dan kun je nog altijd jouw vraag stellen onder dit artikel.

Is een buikspierwiel slecht voor je rug?

Er wordt vaak beweerd dat een buikspierwiel slecht voor je rug zou zijn. In feite is dit niet het geval, mits de oefeningen met een goede techniek worden uitgevoerd.

Als je last ervaart aan je (onder)rug tijdens het trainen met de buikspier roller, is dit een indicatie dat je waarschijnlijk iets fout doet.

Let in dat geval dan ook extra goed op je houding en vraag zo nodig advies aan iemand met verstand van zaken.

Als je nog vragen hebt omtrent de uitvoering, kun je ook een reactie achterlaten onder dit artikel. Ik zal je vraag dan zo goed mogelijk beantwoorden.

Sinds wanneer bestaat de AB roller?

Voor de oorsprong van het buikspierwiel moeten we een stukje terug in de tijd. Het was in 1968 toen de eerste patent op de buikspier roller officieel werd goedgekeurd.

De beste man die verantwoordelijk was voor de ontwikkeling van het eerste exemplaar luisterde naar de naam Ralph Burzenski.

Dit ontging zijn concurrenten in de markt echter niet. Het gevolg was dan ook dat vele andere soortgelijke patenten volgden. Deze zagen er vaak nét wat anders uit, of hadden bijvoorbeeld een ander formaat.

Deze verschillen zien we vandaag de dag nog altijd terug in het aanbod. Zoals je dat in dit artikel hebt kunnen lezen.

Kun je een buikspierwiel bij de action kopen?

Zo nu en dan heeft de action een buikspierwiel op voorraad. Deze was enige tijd terug te koop voor een prijs van slechts 3,99. Hoewel deze lage prijs het aanbod al snel aantrekkelijk maakt, liet de kwaliteit toch te wensen over.

Trainingswielen zijn overigens niet het enige sportmateriaal dat de Action zo nu en dan in het assortiment heeft. Er zijn namelijk ook regelmatig Action gewichten en Action halters te koop.

Wat zijn jouw ab wheel ervaringen?

Mijn persoonlijke ervaringen met het buikspierwiel zijn redelijk goed te noemen. In het begin was ik nogal sceptisch over deze roller, maar ik besloot het toch maar een kans te geven.

Na enkele keren hiermee getraind te hebben, kon ik concluderen dat de buikspier roller gebruikt kan worden als prima aanvulling op je buikspiertrainingen.

Echter raad ik het wel aan om altijd een goede fitness warming-up te doen voor de schouders en rug. Alvorens je begint met de rol oefeningen.

Waarom zijn er zoveel verschillende soorten benamingen voor het ab wheel?

Het ab wheel is niet de enige trainingstool waar meerdere benamingen voor zijn. Dit is namelijk het geval bij meer apparatuur. Denk bijvoorbeeld maar aan een crosstrainer en een elliptical trainer.

Hiermee wordt doorgaans hetzelfde bedoeld. Ook bij een roeimachine is dit het geval. Het kan benoemd worden tot een roeitrainer, roeimachine of simpelweg ‘roeier’.

Echter spant het ab wheel wel echt de kroon met alle verschillende benamingen.

Als je tijdens het lezen van dit artikel goed hebt opgelet heb je er al een aantal kunnen tellen. Of misschien heb je zelfs wel meegeteld.

Voor het overzicht nog één keer alle verschillende benamingen op een rijtje:

  • Ab wheel
  • Ab wheel roller
  • Buikspierwiel
  • Buikspier roller
  • Trainingswiel
  • Ab roller

Wat is de beste core trainer?

Je bent nu natuurlijk benieuwd of ik het buikspierwiel beschouw als de beste core trainer die er is.

Er zijn erg veel verschillende manieren en apparaten om je buikspieren te trainen. Het blijft dan ook lastig om één tool of apparaat te bestempelen als dé beste core trainer.

Ik blijf er dan ook bij dat variatie nog altijd de key is als het gaat om de ontwikkeling van sterke buikspieren.

Als jij je buikspieren zichtbaar wilt krijgen dan valt en staat het niet bij welke buikspieroefeningen je doet.

In dat geval is het namelijk een kwestie van je vetpercentage verlagen (zoals je net hebt kunnen lezen).



Misschien vind je dit ook interessant:


Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *