AB mat: Voordelen, beste keuze & waar kopen? | Buikspier kussen

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op mei 24, 2024

ab mat buikspier kussen kopen
ab mat buikspier kussen kopen

Wat is een ab mat (buikspierkussen), waar is het goed voor en welke kun je het ‘t beste kopen? In dit artikel krijg je antwoord op al deze vragen.

Wat is een AB mat precies?

ab-mat-rug

Een AB mat is niet zomaar een simpel buikspier matje. Het is een buikspier kussen dat je op de grond neer kunt leggen. Zo’n ab mat die ondersteunt jouw rug tijdens het doen van buikspier oefeningen.

De benaming AB mat spreekt voor zich, buikspieren worden ookwel abs genoemd.

Hoewel het niet echt een ‘mat’ is heeft het wel een soortgelijke functie. Echter heeft dit buikspier kussentje wel een aantal grote voordelen.

Voordelen

Wat zijn die voordelen dan? Hieronder vind je 5 grote voordelen van de Ab-mat

1. Makkelijk meenemen ✅

De gemiddelde afmetingen van zo’n mat 37 x 30 x 7 cm. Dit is erg compact en daardoor is het makkelijk mee te nemen in jouw sporttas, auto of in de hand.

Ook in je reiskoffer past het prima. Het is dan ook een perfecte fitness tool om mee te nemen op vakantie, zodat je ook daar je abs kunt blijven trainen.

Een ab mat is tevens makkelijk in gebruik. Je hoeft het letterlijk alleen maar neer te leggen en vervolgens kun je direct beginnen met trainen.

2. Goedkoop ✅

Vergeleken met andere buikspier trainers is zo’n ab mat een erg goedkoop trainingsmiddel. Het gemiddelde kussentje kost je zo’n 20-30 euro. Vergeleken met veel andere training tools kost je dit dus helemaal niet veel geld.

Een groot voordeel als je een wat minder groot budget hebt óf gewoon niet te veel wilt uitgeven aan trainingsmiddelen.

3. Afwisseld trainen✅

Waarbij veel trainingsmiddelen voor buikspieren goed zijn om slechts één oefening mee te doen, is het met de ab mat erg afwisselend trainen. Je kunt er dan ook niet enkel sit-ups mee maken.

ab-mat-kopen

Ook leg raises en andere buikspieroefeningen zijn namelijk goed te doen in combinatie met de ab mat.

Naast afwisseling in oefeningen heb je natuurlijk ook afwisseling qua trainingsplek. Je kunt elke keer op een andere plek je buikspieroefeningen doen met het kussen.

4. Isoleer de buikspieren ✅

Met een spiergroep isoleren wordt bedoeld dat je een bepaalde spiergroep volledig aanspreekt, zonder andere (omliggende) spiergroepen hierbij te betrekken.

ab-mat-situp

Normaal gesproken zul je met sit-ups bijvoorbeeld ook gedeeltelijk jouw onderrug belasten. Dit kan erg funest zijn en daarom wordt het ook vaak afgeraden om sit-ups te doen zonder een ab mat.

Met een ab mat voorkom je op deze manier niet alleen blessures, maar ook zorg je voor een nog effectievere training van je buikspieren.

5. Range of motion ✅

Met range of motion wordt de beweging bedoeld van een bepaalde oefening. Hoe groter deze is, hoe effectiever de oefening zal zijn.

Doordat je in een andere houding ligt dan normaal kun je een grotere sit-up beweging maken en zul je jouw buikspieren hier dus extra goed mee trainen. Pure winst dus.

Beste keuze & waar kopen?

Er zijn best veel verschillende ab mats te koop. Voor welke je kiest zal niet heel veel uitmaken, aangezien er niet erg veel verschil zit tussen de verschillende soorten.

Je kunt het beste kiezen voor een buikspier kussen met een goede prijs en kwaliteit verhouding, zoals de VirtuFit ab mat.

Benieuwd naar het complete assortiment? Bekijk en vergelijk bij de onderstaande webshops:


Trainen met een AB mat

ab-mat-virtufit

Trainen met behulp van een buikspier kussen is heel erg simpel. In principe blijven de buikspieroefeningen hetzelfde als normaal.

Hier veranderd niks aan, alleen heb je de steun van een kussentje in je rug. In het begin kan dit even wennen zijn, maar na verloop van tijd wil je niet meer zonder.

Sit-ups

De sit-up is zonder enige twijfel de bekendste buikspieroefening die er is. Je kunt deze oefening op meerdere manieren uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld je voeten plat op de grond neerzetten, zoals meestal gedaan wordt.

Ook kun je de onderkant van beide voeten tegen elkaar aanzetten. In het filmpje hieronder kun je een voorbeeld zien van de uitvoering van een ab mat sit-up.


Belang van sterke buikspieren

Veel mensen denken dat buikspieren alleen belangrijk zijn vanuit esthetisch oogpunt. Dit is natuurlijk leuk meegenomen, maar de abs hebben daarnaast ook daadwerkelijk een functioneel doel. Ze zorgen namelijk voor een verbetering van je houding. Zowel tijdens het trainen als in het dagelijkse leven.

Je vraagt je wellicht af hoe een ab mat invloed kan hebben op jouw houding in het dagelijkste leven. Doordat je met het buikspier kussen sterkere buikspieren ontwikkeld zal je automatisch een betere houding aannemen.

Dit komt omdat jouw buikspieren verantwoordelijk zijn voor het ”dragen” van je hele romp. Een betere rompstabiliteit zorgt daarnaast ook voor een betere houding tijdens het uitvoeren van diverse krachtoefeningen. Voor vrijwel elke oefening heb jij je buikspieren wel nodig.

Het belang van de buikspieren mag dan ook zeker niet onderschat worden en is essentieel voor elke krachtsporter.

Er zijn talloze manieren om je abs te trainen. Je hebt hier in principe niet per sé iets voor nodig. Maar één ding is zeker: een ab mat is de ideale aanvulling op jouw trainingen.

💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Materiaal

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *