Slappe buik? De gevolgen & oplossingen van slappe buikspieren

Laatst bijgewerkt door Casper Goessens op oktober 8, 2023

vetpercentage-meten

Een slappe buik heeft veel nadelige gevolgen. In dit artikel kom je te weten welke gevolgen dit zijn. Ook ontdek je de symptomen van zwakke buikspieren.

En nog belangrijker: je komt erachter hoe je jouw slappe buikspieren sterker kunt maken.

Wat zijn de gevolgen van een slappe buik?

slappe-buik

Als jij een slappe buik hebt, dan is de kans groot dat dit niet geheel zonder gevolgen zal blijven.

Vaak zul je deze gevolgen niet direct merken, maar na verloop van tijd zul je wel degelijk te maken kunnen krijgen met een van deze gevolgen. Welke dit zijn lees je hieronder;

Slechte loop, sta- en zithouding

De meest voorkomende oorzaak van een slechte houding zijn te zwakke buikspieren.

Je buikspieren moet je zien als de schakel tussen het onder en bovenlichaam. De buikspieren ‘dragen’ het bovenlichaam als het ware.

Als je buikspieren te zwak zijn, kunnen deze het gewicht niet houden. Wat vervolgens lijdt tot een slechte houding.

Hier zul je voornamelijk mee te maken krijgen tijdens het staan of het lopen. Vaak zal de rug hol trekken als gevolg van de zwakke buikspieren en komt er onnodig veel spanning te staan op de onderrug, welke de slappe buikspieren moet ondersteunen om de last te dragen.

Blessures

Als gevolg van de slechte houding die je aanneemt, kun je weer blessures oplopen. Zoals gezegd is het voornamelijk de onderrug die het slachtoffer hiervan zal worden.

Maar daarnaast kun je ook in andere delen in je lichaam vervelende blessures oplopen als gevolg van je slappe buikspieren.

Een verkeerde houding tijdens het lopen, kan bijvoorbeeld ook nadelige effecten hebben voor je schouders en bovenrug.

Moeite met krachtoefeningen

moeite-met-krachttraining

Als jij aan krachttraining doet, dan zullen zwakke buikspieren ervoor zorgen dat je meer moeite zult hebben met veel krachtoefeningen. Bij vrijwel elke oefening komen de buikspieren namelijk aan bod.

Voornamelijk bij de compound oefeningen, zoals de squat en de deadlift, hebben je buikspieren een belangrijke rol.

Deze zorgen namelijk voor de balans in je lichaam. Hoe meer balans je hebt, hoe meer kracht er geleverd kan worden.

Heb jij een slappe buik, dan zul je minder goed presteren bij veel krachtoefeningen. En dus minder snel fysieke resultaten boeken.

Hier ligt wederom de kans op blessures op de loer, aangezien je onderrug en andere lichaamdelen moeten gaan overcompenseren.

Hoe kom ik erachter of ik slappe buikspieren heb?

Denk jij dat je een slappe buik hebt, maar weet je het nog niet zeker? Er zijn meerdere manieren om hierachter te komen.

Hieronder staan de meest voorkomende symptomen van zwakke buikspieren.

Pijn aan onderrug

pijn-aan-onderrug

Heb je geregeld last van je rug? Dit kan duiden op zwakke buikspieren. Als jij geregeld last hebt van je onderrug tijdens of na het staan of lopen, dan is de kans groot dat dit een gevolg is van zwakke buikspieren.

Door te voelen aan je buik

Door simpelweg te voelen aan je buik, kun je vaak al je conclusie trekken of je buikspieren slap zijn of niet. Als deze zacht aanvoelen dan is de kans groot dat deze niet sterk genoeg zijn.

Toch blijft dit een lastige indicatie, aangezien je vaak geen ‘vergelijkingsmateriaal’ hebt en dus niet goed kunt inschatten of je buikspieren daadwerkelijk te slap zijn.

Planken als test

planken-slappe-buik-test

De plank is een oefening waarbij je op je onderarmen en je tenen leunt. Het is de bedoeling om zo recht mogelijk te blijven, als een plank dus.

Span hierbij je billen en buikspieren maximaal aan en trek je navel naar binnen. Controleer jezelf in de spiegel of laat jezelf controleren of je wel echt recht ligt.

Als je extreem veel moeite hebt om als een plank te blijven liggen en dit nog geen 30 seconden volhoudt, dan duidt dit vaak op een slappe buik en is het dus tijd om actie te ondernemen.

Slappe buik na bevalling

Een geval apart is als je slappere buikspieren na de bevalling hebt. Het is heel normaal en hoort erbij. Maar toch balen veel vrouwen van hun blubberbuik na de zwangerschap.

Wat je hier tegen doet? In het begin niet zoveel. Je kunt er namelijk niets aan doen. Echter is het na zo’n 7 weken weer toegestaan om te gaan trainen.

Het is aangeraden om rustig aan te beginnen en alles weer geleidelijk op te bouwen. Hiervoor kun je goede buikspieren voor vrouwen uitvoeren. Dit kan gewoon bij jou thuis op een matje.

Na verloop van tijd kun je er dan steeds meer andere spierversterkende oefeningen voor je rompspieren (en de rest van je lichaam) bij gaan doen.

Wat te doen tegen zwakke buikspieren?

zwakke-buik-vrouw

Je weet nu wat de gevolgen zijn van een slappe buik en hoe je erachter kunt komen of je daadwerkelijk zwakke buikspieren hebt.

Maar nog belangrijker is natuurlijk: hoe kom je er vanaf?

Hieronder vind je de beste manieren om jouw slappe buik effectief aan te sterken.

Training

slappe-buikspieren-trainen

Allereerst kun je je buikspieren sterker maken met training. Dit is natuurlijk de meest voor de hand liggende manier.

Je kunt je buikspieren sterker maken met verschillende buikspieroefeningen. Voor het beste resultaat wissel je deze met elkaar af en doe je deze oefeningen om te beginnen minimaal 2 keer per week.

Een aantal goede buikspieroefeningen zijn:

Naast bovenstaande oefeningen kun je ook gebruik maken van een buikspier apparaat. Daarnaast kun je diverse andere krachtoefeningen doen, waarbij je buikspieren aan het werk worden gezet om je lichaam in balans te houden.

Voeding

eiwit-sport-voeding

Naast het trainen zul je ook op je voeding moeten letten om van je zwakke buik af te komen. Zorg voor een gezond en gebalanceerd voedingspatroon, waarbij je vooral let op je eiwitinname.

Eiwitten zijn de bouwstoffen van je lichaam en zorgen voor spieropbouw. Om van je slappe buikspieren af te komen, is het daarom aangeraden om hier voldoende van binnen te krijgen.

Neem een betere houding aan

slechte-houding-voorbeeld

Tot slot kun je van jouw slappe buik afkomen door je houding te verbeteren. Dit geldt zowel tijdens het zitten, staan en lopen.

Zorg ervoor dat je rechtop blijft staan met een rechte rug en je schouders naar achteren. Doe ditzelfde als je zit of als je loopt.

Het helpt ook om tijdens het zitten géén gebruik te maken van je leuning. Op deze manier worden je buikspieren namelijk veel meer geactiveerd.

Heb je moeite met een goede houding? Dan kun je eventueel gebruik maken van een houding corrector.


Wat is jouw doel?

Maak een keus hieronder en ontvang direct een Gratis Kick-start!





💡 Misschien vind je dit ook interessant:

Categorieën: Training

Casper Goessens

Casper is personal trainer en trainings- en voedingsdeskundige. Hij doet al 7 jaar fanatiek aan fitness en helpt anderen om hun fysieke doelstellingen te behalen. Zijn kennis is afkomstig uit het doorspitten van studies en volgen van opleidingen. Daarnaast beschikt hij over een flinke dosis praktijkervaring op het gebied van trainingsleer en diëtetiek.

0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *